tag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post9181288831280934884..comments2024-03-27T20:07:00.729+01:00Comments on POHRANIČNÍK (Pohraničník bloguje).: GASTRONOMIE U PS A ČSLA VE VZPOMÍNKÁCHPohranicnikhttp://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-40632588344557192162022-05-24T06:36:14.872+02:002022-05-24T06:36:14.872+02:00Jak byly platy za funkci v ČSLA a +?
poručík měl v...Jak byly platy za funkci v ČSLA a +?<br />poručík měl v 80. letech 900 Kčs za hodnost a praporčík 700 nebo 750 Kčs.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-62234693927793267412022-01-08T00:03:35.890+01:002022-01-08T00:03:35.890+01:00Stačily pouhé tři měsíce, aby z číšníka na vojně u...Stačily pouhé tři měsíce, aby z číšníka na vojně udělali kuchaře specialistu 3.třídy. Ani na vojně jsem ale kuchaře nedělal. Skončil jsem ve skladu jako zúčtovatel kontrolních listů. Jednou si mě zavolá proviantní náčelník a povídá: ,,Vojíne, kuchaři z důstojnické kuchyně mají dovolenou, tak budete vařit v důstojnické jídelně vy." Já, který jsem do té doby uměl uvařit akorát tak vajíčka, si v duchu říkám, ty vole to to dopadne. Náčelník ještě povídá: ,,Budete mít k ruce ještě jednoho nováčka, tak se snažte. Umí sice ještě ho*no, (mohl rovnou říci oba dva) ale určitě to zvládnete." <br />První jídlo, které jsem měl udělat bylo vepřové v mrkvi. Otevřel jsem knihu - normy hotových jídel a začal podle toho vařit. Když bylo jídlo hotové, nevěřil jsem vlastním očím, barva jídla byla světlounce zelená. Již několikrát předtím jsem jedl vepřové v mrkvi, ale takovouhle barvu? Nevím, jak jsem ji docílil. Jídlo přijde zkontrolovat před výdejem proviantní náčelník. Vyvalí oči a říká: ,,Ku*va, co to je za zelenou s*ačku? To by byla dobrá barva na autě, ale ne na jídle." Povídám: ,,Náčelníku, nevím jak jsem se k té barvě dopracoval, ale chuť to má dobrou. Náčelník odpoví: ,,Jestli nás dneska za to vaše žrádlo nezavřou, tak pak už jedině za dezerci." Záleží, jak rozhodne náčelník štábu. Přichází náčelník štábu. Na oběd chodí jako první a za ním další důstojníci. Nandám mu vepřové v mrkvi, vidím známý pohled, vyvalí oči a povídá: ,,Manželka to také vaří, ale má to úplně jinou barvu." Chci mu říct: ,,Asi to neumí" ale raději mlčím. Krčím rameny.. Sedne si a začne jíst. Čekám na jeho reakci... Pak slyším, jak od stolu křičí: ,,Náhodou je to dobrý, dá se to jíst." I když si půlka důstojníků myslí opak, tak je rozhodující, co řekne náčelník. Když odchází, tak povídá: ,,Bude vojenské cvičení, tak nám budete vařit v polní kuchyni PK 60. Tak doufám, že tam se vytáhnete." Provianťák za ním krčí rameny a bledne. Když náčelník odejde, tak já, povzbuzen úspěchem, říkám proviantnímu náčelníkovi: ,,Vidíte, náčelníku, nezáleží na barvě ale na chuti." Slyším: ,,Nedělejte si z toho p*del, vojíne!"<br />Když mě za několik dní náčelník štábu potká, tak mi povídá: ,,Zdar, zelené mrkvi." V duchu si říkám: ,,Zdar, zeleným mozkům." <br />Další příběh vám napíši, jak to dopadlo na cvičení, když nebude vadit, že píši o vojně. Příběh z Obsluhoval jsem kdekohoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07647568947011763620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-91737740712427501602022-01-08T00:00:46.955+01:002022-01-08T00:00:46.955+01:00Stačily pouhé tři měsíce, aby z číšníka na vojně u...Stačily pouhé tři měsíce, aby z číšníka na vojně udělali kuchaře specialistu 3.třídy. Ani na vojně jsem ale kuchaře nedělal. Skončil jsem ve skladu jako zúčtovatel kontrolních listů. Jednou si mě zavolá proviantní náčelník a povídá: ,,Vojíne, kuchaři z důstojnické kuchyně mají dovolenou, tak budete vařit v důstojnické jídelně vy." Já, který jsem do té doby uměl uvařit akorát tak vajíčka, si v duchu říkám, ty vole to to dopadne. Náčelník ještě povídá: ,,Budete mít k ruce ještě jednoho nováčka, tak se snažte. Umí sice ještě ho*no, (mohl rovnou říci oba dva) ale určitě to zvládnete." <br />První jídlo, které jsem měl udělat bylo vepřové v mrkvi. Otevřel jsem knihu - normy hotových jídel a začal podle toho vařit. Když bylo jídlo hotové, nevěřil jsem vlastním očím, barva jídla byla světlounce zelená. Již několikrát předtím jsem jedl vepřové v mrkvi, ale takovouhle barvu? Nevím, jak jsem ji docílil. Jídlo přijde zkontrolovat před výdejem proviantní náčelník. Vyvalí oči a říká: ,,Ku*va, co to je za zelenou s*ačku? To by byla dobrá barva na autě, ale ne na jídle." Povídám: ,,Náčelníku, nevím jak jsem se k té barvě dopracoval, ale chuť to má dobrou. Náčelník odpoví: ,,Jestli nás dneska za to vaše žrádlo nezavřou, tak pak už jedině za dezerci." Záleží, jak rozhodne náčelník štábu. Přichází náčelník štábu. Na oběd chodí jako první a za ním další důstojníci. Nandám mu vepřové v mrkvi, vidím známý pohled, vyvalí oči a povídá: ,,Manželka to také vaří, ale má to úplně jinou barvu." Chci mu říct: ,,Asi to neumí" ale raději mlčím. Krčím rameny.. Sedne si a začne jíst. Čekám na jeho reakci... Pak slyším, jak od stolu křičí: ,,Náhodou je to dobrý, dá se to jíst." I když si půlka důstojníků myslí opak, tak je rozhodující, co řekne náčelník. Když odchází, tak povídá: ,,Bude vojenské cvičení, tak nám budete vařit v polní kuchyni PK 60. Tak doufám, že tam se vytáhnete." Provianťák za ním krčí rameny a bledne. Když náčelník odejde, tak já, povzbuzen úspěchem, říkám proviantnímu náčelníkovi: ,,Vidíte, náčelníku, nezáleží na barvě ale na chuti." Slyším: ,,Nedělejte si z toho p*del, vojíne!"<br />Když mě za několik dní náčelník štábu potká, tak mi povídá: ,,Zdar, zelené mrkvi." V duchu si říkám: ,,Zdar, zeleným mozkům." <br />Další příběh vám napíši, jak to dopadlo na cvičení, když nebude vadit, že píši o vojně. Příběh z Obsluhoval jsem kdekohoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07647568947011763620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-24903259681214971082021-04-09T16:10:58.669+02:002021-04-09T16:10:58.669+02:00Děkuji za váš komentář. Děkuji za váš komentář. Pohranicnikhttps://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-40162821951061909932021-04-09T16:07:15.702+02:002021-04-09T16:07:15.702+02:00První dva roky jsem strávil na čáře. Druhý hlavní ...První dva roky jsem strávil na čáře. Druhý hlavní směr brigády. Oba roky přes třicet proryvů, ale to není podstatné. MV mělo vyšší normy/finanční/ pro vaření než ubohá čsla. 14 a něco Kč. K tomu extra příplatky za vysoké nasazení. Na každých 10 dnů v průměru, jeden zadržený. Ve sklepě ve skále za rotou až 8 ks 200 l sudů naloženého jeleního masa. Papaláši při odstřelu si brali jen 1 kýtu a játra. Dokonce si u nás střelil i ministr vnitra. Tak jak nám vařil Milan Hervert, jinak sládek ze Žatce, tak dobře jsem se za život jen málo kde najedl. A normálně vařil dvě jídla. Směna 2 borci. Je to o lidech. Na vycházku za to směl, kdy si vzpomněl a bylo kam jít. Nebyli jsme zapadlí vlastenci. HZ.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11856801760199552595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-11184496188742973252021-01-12T00:02:52.253+01:002021-01-12T00:02:52.253+01:00Ta moso-zeleninová směs by mohlo být AZÚ. Když jse...Ta moso-zeleninová směs by mohlo být AZÚ. Když jsem byl na cvičení v Domažlicích, tak to tam měli v každé lepší hospodě, a je to fakt dobrota. Na Chodsku velmi oblíbené jídlo. Tady jsem našel recept:<br />http://makova-panenka.cz/recepty/retro-azu-po-tatarsku-jak-se-varilo-azu-v-ceskoslovensku-a-jak-v-zemich-puvodu/Jirka - Prahanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-65813108328137310692020-12-25T14:10:28.439+01:002020-12-25T14:10:28.439+01:00To jedlo ktoré opisujete je asi
Bravčový tisaj
[...To jedlo ktoré opisujete je asi <br />Bravčový tisaj<br /><br />[ recept č. 59205 zo dňa 27.1.2016 ]<br /><br />POTREBNÉ PRÍSADY<br /><br />300g bravč.mäsa, soľ, čier.ml.korenie, mletá paprika, chili (pikant paprika metá), cca 3,5 dcl lečo, 3 PL kečupu, 3 PL horčice, 1 cibuľa, olej<br /><br />POSTUP PRÍPRAVY<br /><br />Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, po opražení pridáme ml. červ. papriku, pridáme na malé kúsky nakrájané bravč.mäso, trochu opečieme, pridáme soľ, ml.č.korenie, chili, podlejeme vodou, aby mäso bolo prekryté vodou, dusíme pod pokrievkou do zmäknutia na menšom ohni. Keď je mäso mäkké, pridáme lečo, kečup a horčitu, zamiešame a necháme prevariť. Šťava má byť hustá, len na úrovni mäsa :). Výborné s pečivom, hranolkami, ale aj ryžou. Dobrú chuť.<br />Ja tam tú horčicu nedávam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-53464770586803583912020-12-13T15:24:06.579+01:002020-12-13T15:24:06.579+01:00Děkuji za informaci.
Takže, už víme, jaký je původ...Děkuji za informaci.<br />Takže, už víme, jaký je původ oné dobroty. Pohranicnikhttps://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-49886624033730432512020-12-12T14:02:18.381+01:002020-12-12T14:02:18.381+01:00Ta masová směs se zeleninou se jmenuje Podžárka po...Ta masová směs se zeleninou se jmenuje Podžárka po bělorusku.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02509417931294118437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-8988830519217927332020-12-12T12:22:54.307+01:002020-12-12T12:22:54.307+01:00Po stezkách Via Czechia
https://www.idnes.cz/cesto...Po stezkách Via Czechia<br />https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku/hranice-ceske-republiky-hranicni-kamen-hranice-patnik-via-czechia-trojmezi.A201211_093838_po-cesku_higAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-68338225366548603952020-12-09T19:30:27.283+01:002020-12-09T19:30:27.283+01:00Proč se třem hodinám otevřených hranic v roce 1989...Proč se třem hodinám otevřených hranic v roce 1989 začalo říkat Panevropský piknik?<br />https://plus.rozhlas.cz/proc-se-trem-hodinam-otevrenych-hranic-v-roce-1989-zacalo-rikat-panevropsky-8092884Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-29961618768232853542020-12-07T22:44:33.770+01:002020-12-07T22:44:33.770+01:00Estonsko staví plot na hranici s Ruskem. Vztyčilo ...Estonsko staví plot na hranici s Ruskem. Vztyčilo první kilometr<br />https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3237602-estonsko-stavi-plot-na-hranici-s-ruskem-vztycilo-prvni-kilometrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-7943024535362641892020-12-01T11:51:08.668+01:002020-12-01T11:51:08.668+01:00Jj, "omáčka" UHO...
Tu snad bude třeba z...Jj, "omáčka" UHO...<br />Tu snad bude třeba zapsat do seznamu památek UNESCO :-)<br /><br />Mirku, bohužel, recept na výtečnou pochoutku zmizel kdesi v propadlišti času. <br />Vím jen, že to papů obsahovalo vepřové maso krájené na nudličky, cibuli, zeleninu jako rajčata a papriky, plus koření. S hranolkama to bylo výtečné. Pohranicnikhttps://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-80328951898242186302020-12-01T09:25:20.095+01:002020-12-01T09:25:20.095+01:00Výborný článek! Jinak UHO a ÚHOŘ, tedy ta ředěná, ...Výborný článek! Jinak UHO a ÚHOŘ, tedy ta ředěná, prý stále obšťastňuje vojáky AČR.<br /><br />Zdeňku, nebyl by recept na tu masovo-zeleninovou směs s hranolky? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-67952165141203557832020-11-25T23:20:16.760+01:002020-11-25T23:20:16.760+01:00Zběh z KLDR přeskočil 3metrový plot s ostnatým drá...Zběh z KLDR přeskočil 3metrový plot s ostnatým drátem. Vysvětlil to tím, že je gymnasta<br />https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/662054/zbeh-z-kldr-preskocil-3metrovy-plot-s-ostnatym-dratem-vysvetlil-to-tim-ze-je-gymnasta.htmlAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-39001884856458010802020-11-24T01:13:04.556+01:002020-11-24T01:13:04.556+01:00Rakousko na železné oponě
https://www.ceskateleviz...Rakousko na železné oponě<br />https://www.ceskatelevize.cz/porady/13183017617-rakousko-na-zelezne-opone/dily/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-30221392196322380152020-11-23T23:25:49.344+01:002020-11-23T23:25:49.344+01:00slovensko-ukrajinská hranice:
Cez východnú hranicu...slovensko-ukrajinská hranice:<br />Cez východnú hranicu sa pašujú drogy aj orgány<br />https://www.youtube.com/watch?v=SAJdSIZZBkAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-53167355645310952622020-11-22T23:24:41.226+01:002020-11-22T23:24:41.226+01:00Asi pro to byl důvod. Jeden otcův kamarád havarova...Asi pro to byl důvod. Jeden otcův kamarád havaroval s Migem. Já ho pamatuju jako pána co chodil o berlích. Na webu se dá dohledat že: omdlel a ve výšce 5 500 m se srazil s druhým MiGem. Překryt kabiny se rozbil a proudící vzduch pilota probudil. Příčinou bylo zdravotně závadné máslo podávané ke snídani. Místy se rozložilo na kyselinu mléčnou, působící na organismus jako slabý jed. Ve styku s kyslíkem se kvasinky množily rychleji, až pilot omdlel.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-12349121365978361012020-11-22T14:51:25.745+01:002020-11-22T14:51:25.745+01:00Mne asi dvaja priatelia čo slúžili u ČSLA úplne ne...Mne asi dvaja priatelia čo slúžili u ČSLA úplne nezávisle od seba tvrdili, že najlepšia strava bola pre pilotov.<br /><br />U leteckých útvaroch vraj sa varilo zvlášť <br />pre <br />- mužstvo, <br />- vojakov z povolania <br />- a pre pilotov.<br /><br />Piloti mali vraj tak fajnovú stravu, že by sme im ju všetci závideli. Šlo nie len o suroviny najvyššej kvality ale aj presné kalorické dávky a pod. Možno niečo ako strava pre vrcholových športovcov.<br /><br />Vie tu o tom niekto viac?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-91724947041977427192020-11-21T12:26:12.134+01:002020-11-21T12:26:12.134+01:00 Pořád i po těch dlouhých letech mám dojem, že sýr... Pořád i po těch dlouhých letech mám dojem, že sýrová polévka byla pomsta nám záložákům. To byla tvrdá kulička, nešla ani rozkrojit. A žlutá voda. Ale přežili jsme to. Když jsme se vraceli poslední večer z vycházky, potkali jsme vojáčka v trampkách před hospodou. To bylo jasné, že byl venku načerno. Nevšímali jsme si ho, ale on nás oslovil jako gumy zelené. Chytil jsem ho pod krk a vysvětlil mu, že bych určitě raději byl doma s rodinou, než poslouchat jeho blbé kecy. Oni ti kluci měli pocit, že jsme záklaďáci, co podepsali vojnu. Byl jsem u toho..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-25889379220310337222020-11-18T19:06:28.168+01:002020-11-18T19:06:28.168+01:00Re: Standa.
Ano, na 1.rPS Trojmezí se vařilo skvě...Re: Standa.<br /><br />Ano, na 1.rPS Trojmezí se vařilo skvěle, také jsem se tam, za ty roky "o pár kil" spravil :-)<br /><br />Dodnes vzpomínám na masovo-zeleninovou směs s hranolky. Bože, to byla bašta...Pohranicnikhttps://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-4693405882569900182020-11-18T19:00:58.654+01:002020-11-18T19:00:58.654+01:00Dost dobré téma. Článek parádní, hlavně mě zaujala...Dost dobré téma. Článek parádní, hlavně mě zaujala ta sýrová polévka, to musel být slušný masakr:-( Já vzpomínám že ve výcviku v Aši Východ jsme měli dost často Univerzální hnědou omáčku a k večeři na střídačku šunkofleky a rizoto. Samozřejmě káď tvrdého chleba, protože voják v neustálém pohybu má neustále hlad. Jíst se to dalo, ale za výcvik jsem šel asi o 3 kila dolů. Zato v Trojmezí - Aleš Svobodník a Pavel "Pavlína" Tuček, kam se na ně hrabe kdejaký Pohlreich. To byly kulinářské zážitky. Takže nakonec jsem z vojny odjížděl obdařen pár kilogramy navíc. Standa Haláčekhttps://www.blogger.com/profile/16092004749381229270noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-83648018697085335312020-11-18T11:39:04.534+01:002020-11-18T11:39:04.534+01:00Re: kuchař.
Děkuji za Váš obsáhlý komentář a osob...Re: kuchař.<br /><br />Děkuji za Váš obsáhlý komentář a osobní poznatky, jak jste věci viděl z vaší profese kuchaře. <br /><br />Bylo by velmi zajímavé dozvědět se k tomuto tématu více. <br />Pokud by se Vám chtělo a sepsal by jste pro weblog Pohraničník článek s tímhle tématem, byl bych vám nejen já, ale i čtenáři velmi vděční. <br />Stačilo by jej sepsat vlastními slovy, slovosled, gramatiku apod bych upravil, každý není spisovatel jako Alois Jirásek. <br />Pokud by jste měl zájem, ozvěte se prosím na můj e-mail. <br /> <br />pohranicnik@gmail.com <br /><br />Děkuji. Pohranicnikhttps://www.blogger.com/profile/04188868932578948793noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-7749018220253975792020-11-18T11:31:10.670+01:002020-11-18T11:31:10.670+01:00To ani není o stravování u PS. V roce 1972 jsem na...To ani není o stravování u PS. V roce 1972 jsem narukoval do Poběžovici. Jídlo se dalo jíst a chleba bylo dost. Měli jsme i přístup do kantýny. O mazáctví se nedá psát, byli jsme jen nováčci a naši velitelé čet a družstev tak záleželo na jejich přístupu. Já vzpomínám jen v dobrém. A spět ke stravě. Za vše hovoří že za první měsíc jsem přibral 1kg.Po měsíci kuchařský kurz ve Znojmě. Takový veget jsem v životě nezažil. To se nedalo nazvat ani vojnou. Prvních čtrnáct dní jsme sice jedli z ešusů a jídlo nestálo za moc. Potom jsme si vařili sami. A to záleželo na vedoucích jednotlivých kuchyněk. To byli vyučení kuchaři. Desátníci a četař co nás měli na povel byli rovněž kuchaři a dobří kluci. Vycházky obden. No za dva měsíce se nikdo vařit nenaučí. Po skončení kurzu opušťák a odjezd na brigády. Tam si mne vyzvedl velitel roty a odvezl na rotu. A začal život pesaka kuchaře. Starší kuchař mne prakticky naučil vařit a hlavně topit. Měl jsem velké štěstí na mazáky i velitele. Svoje vaření nemohu hodnotit ale nikdo hlady neumřel a ani jsem nebyl nijak terorizován. Tak si myslím že ušlo. Podle norem se vařilo dobře a jídla bylo dost. Na stole vždy musel být chleba, sádlo, hořčice .Pro východňáry byla cibule ve sklepě. Jedlo se samozřejmě z talířů. Později jsme dostali do kuchyně i nerezové příbory. Rád vzpomínám na vánoce jen byl problém na ně našetřit. Prakticky žádný zvýšený příděl na vojáka nebyl. Jen jsme dostali nějaké balíčky. A další takový byl den PS. Po roce jsem se vinou okolností stal PVPP. Málo kdo z pesáku ví že jsme se při vaření museli řídit finančním limitem a takzvanými sledovanými potravinami. Například minimální spotřeba zeleniny, luštěnin nebo vajec a sýrů nebo naopak maximální spotřeba uzenin. Část potravin se nakupovala přímo v obchodech a část se vozila z vojenských skladů. Hodně záleželo na veliteli roty pvpp i kuchařích.kuchařhttps://www.blogger.com/profile/11720286057843183606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6921351409485696122.post-24005265174237266322020-11-18T11:31:08.701+01:002020-11-18T11:31:08.701+01:00Tento komentář byl odstraněn autorem.kuchařhttps://www.blogger.com/profile/11720286057843183606noreply@blogger.com