18. prosince 2013

Sraz byl fajn, sraz byl náš…

Ahoj! Ze srazu bývalých příslušníků Pohraniční stráže ČSSR. 
Naši chlapi zaplnili polovinu sálu restaurace na Admiře, přítomna byla i manželka bývalého velitele čety ze Železné a z Nemanic Radka T., Vlasta. Ne jako dozor, ale jako řidič. Přeci jen nemůže svého manžela nechat, aby se mezi kámoši trápil u nealkoholického piva. Konečně se dá při té příležitosti před vánoci v Praze i něco nakoupit. I když-za přechodem v Lískové-Waldmünchenu, je určitě víc možností, než v naší předražené matičce měst. A to i přesto, že jsme dostali jako předvánoční dárek od našich milých pánů z ČNB, jedno euro za 28 kaček.





Srazu se zúčastnili péesáci napříč věkovým průměrem a místem svého vojačení. Opět se semlelo historek a zážitků, že by to vydalo na půlku knihy. Co také čekat, když je člověk mezi svými, alespoň na pár hodin vzdálen běžným starostem. 





S Petrem S. jsme dali dohromady uniformy a na sraz jsme si dovolili přijet „řádně ustrojeni“. Tedy až na mé černé polobotky, které s mundůrem příliš neladily. Ale čert je vezmi. Na příští setkání přivezu z chalupy původní, pěkně ošlapané. 



Účastníky srazu telefonicky pozdravil Petr Motejl, který si se svobodníkem Ulrychem, zavražděným před vánoci roku 1964 na Železné, vyměnil tehdy službu. Příští rok bude této smutné události již padesát let. Tichou vzpomínku jsme věnovali i těm, kteří mezi námi již nejsou a na letošní sraz se tak těšili: Ivanovi Soukupovi a Pavlovi Mikotovi. Čest jejich věčné památce!

Abychom ale nekončili smutně, řekli jsme si, že sraz uskutečníme opět příští rok, v přibližně té samé době a pokud to neviditelná ruka trhu dovolí, i v té samé restauraci. Mezi tím ovšem plánujeme výpravu k pomníku padlých pohraničníků na Cínovci, a to na léto roku 2014. Všichni zájemci o tuto akci o ní budou včas vyrozuměni. 



S pozdravem všem:

 Zdeněk Nagovský, bývalý četař PS



ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ? 

Setkání PS Praha  8.prosinec 2012 

Setkání PS na linii Praha-Ostrava  30.dubna.2010

Žádné komentáře: