27. února 2015

ZÁSAH PČR V UHERSKÉM BRODĚ - POHLEDEM POLICISTY

Ve světle událostí v Uherském Brodě se na mě obrátilo (opět) několik novinářů, co si jako bývalý předseda UBS myslím a zda bych nevystoupil veřejně. Odmítl jsem všechny, ale nakonec mi to nedalo... ...zvláště, když jsem si přečetl různé komentáře "odborníků" a některé zpravodajské relace, kde je vidět jak český novinář v touze za senzací udělá cokoliv... 
Tak tedy pojďme se zamyslet nad naší PČR...



1) Příjezd Policie ČR na místo.

Pokud vezmeme v potaz realitu služby na ulici, tak příjezd kluků z OOP UB byl ve velmi dobrém, ne-li "rekordním" čase. Uvědomme si, kolik rýpalů je na veřejnosti i mezi novináři, když policisté bourají při jízdě k zákroku. Policistu, který spěchá k zákroku a komukoliv pomoci (nemusí to být hned aktivní střelec, může to být vloupání, domácí fackovačka, sebevrah, ohrožování v domácnosti nožem atd...) a kterému se ta jízda prostě nepovede (prosím, odmysleme kolegy "bezmozky" za volantem, také existují), prostě sestřelí média, sestřelí občané a sestřelí i služební funkcionář.
Takže odpověď první... proč by policista spěchal, když se za něj NIKDO nepostaví, když se to prostě nepovede? Stále je většina z nás, kteří riskují a spěchají. A nikdo to neocení... toť skutečnost prvá a proto "rekordní čas" i vzhledem k dalším okolnostem.





2) Prvotní postup.


Mnohokrát se policista setká s oznámením, které v první chvíli vypadá jako slavná hláška z filmu Demolition Men - "vražda smrt zabití". Každé druhé domácí rozdílení je prakticky nahlášeno jako přímé ohrožení života a zdraví, a to pouze manželka nechce chlapa pustit na pivo. Úsměvné, ale realita. Tedy policisté musí po příjezdu nejdříve zjistit maximum relevantních informací, pak se rozhodnout pro postup a hlavně informovat operačního, aby byly informace.
Kluci přijeli, šli ověřit oznámení... a začala po nich střelba. Střílel pachatel ve zjevné taktické výhodě krytí, zaměření prostoru a hlavně mu bylo zjevně jedno, zda při akci zemře nebo ne. Pokud by policisté vběhli dovnitř, vběhli by prostě jako prasata na porážku... a za nimi další hlídka co by přijela ověřit proč se nehlásí, a za nimi záchranáři protože by si mysleli že jsou uvnitř a je klid a další a další... jak dlouho ještě a kolik? 




Tihle kluci měli minimální informace, naprostou taktickou i početní nevýhodu, pachatel měl naprostou situační převahu. Prostě by tam ležely další dvě těla... ano, pomáhat a chránit i za cenu nasazení vlastního života, ale zde úplně zbytečně a hlavně nesmyslně. Zdůrazňuji, policisté pracovali s informacemi, co měli v tu dobu a chvíli, v té vteřině... ne s těmi, co my máme teď v teple svého pokoje!!! (je rukojmí, není rukojmí, všichni živí, všichni mrtví...).
Správně se stáhli, zajistili prostor a podali hlásnou službu.

3) K použití služební zbraně.


Pachatel byl schován za pultem. Jak policista mohl vědět, že tam není rukojmí? Občané, média, novináři, funkcionáři, GIBS a OVK... všichni se vozí (vozili) po policistovi, co použil zbraň na ujíždějícího člověka ve vozidle a při tom trefil spolujezdkyni (spolupachatelku), která se schovávala na podlaze auta u spolujezdce a nebyla vidět... 
Tehdá jsem všude četl "měl předvídat, že tam je..." Nyní předvídali... tak kde jste, Vy křiklouni??! A co kdyby zasáhli někoho ze zdravých lidí kolem (oni nevěděli, zda jsou-mohou být všichni mrtví).




A poslední věc... Použijte donucovací prostředek jako policista ve Zlínském kraji, nedejbože zbraň... Sám plk. JUDr. Vaněk svého času prohlásil nově nastupujícím policistům, že častější užití DP u policisty znamená, že nemá u policie co dělat. Co teprve ZBRAŇ?!!
V tomhle policisté slouží, a proto opět tvrdím... kluci na místě udělali vše správně a nejlépe v dané situaci, jak mohli.

4) Dojezdový čas posil.


Chcete viníky? Zde jsou, a to píši s plným vědomím a odpovědností.
4a) Langer, John, Kubice, Kalousek, Chovanec... naprostá politická odpovědnost... Tady máte důsledek škrtů, které se neprojeví hned, ale až s větším průserem. Vážení OBČANÉ, Vy, resp. Vaši zákonodárci připustili, že je na ulici o 8.000 policistů méně, ale máme z 8-mi 14 krajských ředitelů a ředitelství... 




Dodnes pamatuji grilování v poslanecké sněmovně, na bezpečnostním výboru, kde nikoho nezajímalo že chceme peníze na provoz a lidi... šlo jen o špinavé politické hry. Tady je důsledek odstavení plk. Petra Lessyho, který odmítal přistoupit Kubicemu na další snižování rozpočtu a stavů, odmítal slučování a rušení obvodních oddělení a útvarů, odmítal snižování akceschopnosti sboru...
4b)Teď vstoupím na tenký led, ale viníkem jsou všichni kdo ze služebních funkcionářů přijali za své "Langrovu reformu", všech tehdejších 14 krajských ředitelů, velkou vinu nese Brig. Gen. Červíček, který přistoupil na snižování počtů panu Kubicemu, vinu nese i plk. Petr Lessy, který nezastavil delimitaci cizinecké policie, funkcionáři PP kteří přistoupili na delimitaci cizinecké policie (také časovaná bomba, která tiká... do prvního průseru), viníkem je nepřímo každý služební funkcionář, který sloučil, zrušil či jinak reorganizoval jedno jediné oddělení... tedy snížil počet lidí, kteří mají občanovi přijet pomoci.
Není neobvyklé, že dvě oddělení dávají dohromady jednu hlídku, aby vůbec pokryly služby, není neobvyklé, že policisté nechodí na výcviky a školení protože není, kdo by za ně sloužil. Kde chceš vzít posilu, když prostě není?? 
Když prostě nejbližší oddělení je opravdu 20,30 nebo i 50 km... a co když ani vedlejší oddělení nemůže (má také závažný případ??)... pak děj se vůle boží...

4c) Zásahová jednotka vrtulníkem... dříve a rychleji.
Přátelé, zvednout zásahovou jednotku na zásah, nedejbože vrtulník, je zajímavá a dosti strastiplná cesta. Víte, ono je to drahé... Jsem cynik? Jsem. To MV Kubice s plk. Koutným navrhovali omezit počet vrtulníků LS o polovinu, rozpočet Letecké služby o polovinu a počet létajícího personálu... také o polovinu. Protože by tím papírově ušetřili... polovinu. Životy tehdá nikoho nezajímaly. Dodnes mám tyto podklady u sebe, dodnes mě fascinuje, jak se nikdo nepozastavil nad "odbornými" zprávami Kubiceho komise. 




Když na mě, tuším v roce 2012, podal trestní oznámení plk. Tomášek, když jsem nazval práci komise určitými vyjmenovanými slovy, museli trestní stíhání nezahájit a kázeň taky smetli, protože jsem fakty dokázal, že mám pravdu a pravda není pomluva. Prostě u policie to není tak, že by byla 24h denně 7dní v týdnu ZJ připravena na letišti ihned na písknutí jít do vzduchu a na místo. Nejsou lidi, nejsou peníze...
A opět osobní zkušenost. Ul.Novodvorská, pachatel s rukojmím v bance. Náhodou jela "kolem Prahy" středočeská ZJ na výcvik, takže jsme jí měli na místě za několik hodin... jinak nebylo co zvednout. Prostě nebylo...
Shrnuto a podtrženo. Dojezdový čas kluků z OOP, dojezdový čas posil a dojezdový (doletový čas) ZJ v tomto případě je opravdu na vysoké a velmi dobré úrovni, vzhledem k podmínkám a stavu policie. Ti kluci by měli být za svou práci oceněni a měla by jim společnosti poděkovat, že v rámci nefungujícího systému udělali maximum, co mohli. 
Na závěr ohledně času, prosím porovnejte zásah francouzských kolegů a našich.Naši zasáhli o cca 2 hodiny dříve... žádná situace není stejná, ale trochu obdobná byla.

5) Vycvičená a vybavená policie.


Slyším hlasy, že na podobný zákrok má být policista vycvičen a proč tedy kluci nezasáhli. Dokonalý článek je na serveru www.ozbrojeneslozky.cz ,kde lepší příklad hledání viníka v uniformě policie nemůže být.
Za dobu mé služby na PMJ Praha jsme měli jednoho bojaře, který dlouhodobě a systematicky prosazoval výcvik na situaci AS (Active shooter). Měl všechno, zpracované koncepce, metodiku... všude psal, všude žádal... všude byl odmítnut. Chcete viníky? Nechoďte po řadových policistech, jděte jméno po jménu funkcionářů, kteří jej (a nejen jej) odmítali. A to není jen aktivní střelec, vůbec výcviky a střelby u PČR jsou často jen k tomu, aby vůbec policista v ruce tu zbraň držel a zhruba věděl jak se chová. 
Myslíte, že 25 nebo 50 nábojů měsíčně nebo čtvrtletně je dost, aby se člověk se zbraní choval jako profesionál??
Zažil jsem i dobu, kdy nebyly peníze na náboje a proto se střelba jen předstírala... na sucho. Groteska? Ne, realita POLICIE! A pojďme ještě dál... vedoucí oddělení Vás na výcvik kolikrát ani nepošle... prostě Vás pošle do služby, protože NEMÁ koho by do té služby postavil...
Vybavení policie je katastrofa. Požádal bych všechny občany, kteří namítají... "měli neprůstřelné vesty" aby se postavili do řady a jednomu po druhém dám rád vyzkoušet naše policejní neprůstřelné vesty. Nejen že jsou některé průstřelné (zkoušky na střelnici právě s výše pospaným instruktorem a jeho týmem), ale když si je nasadíte tak v tu chvíli je z vás nemotorný, neohrabaný medvěd, který ani nedá natažené ruce k sobě (natož aby v nich držel zbraň). 
Svého času jsem to já, i mnoho mých kolegů, řešil tak, že jsem si prostě vybavení, včetně lehké podkošilové vesty s mnohem větší balistickou ochranou, kupoval ze svého.
Proč nestříleli na koukající hlavu z poza pultu? Zkuste si vzít do ruky CZ 75 D Compact, pod palbou zamířit na vzdálenost 10m a trefit terč o velikosti hlavy. Tohle dokáže jen profesionál s téměř denním (alespoň týdenním) pravidelným výcvikem. Dlouhé (a přesnější) zbraně z mnoha důvodů na ulici nedostanete. A když už jo, zase jsem mnohokrát slyšel něco o "demonstraci moci a síly", policejní "šikaně" a podobně.
Krycí palba?? Přátelé, uvědomte si, že policista je vybaven jen dvěma zásobníky o 14 nábojích... 28 včeliček je sakra málo pro jakoukoliv krycí palbu. Mít jich více u sebe?? Drahé... ANO DRAHÉ!!!
Kdo dočetl až sem, možná začne přemýšlet a dojde mu, že policisté na místě udělali vše co mohli, nejlépe jak mohli a to v daných podmínkách, situaci a stavu. Jim patří obrovský dík a uznání, byť nikoho pod palbou deseti kulometů nevynášeli na svých zádech a neopětovali při tom přesnou palbou na pozici pachatele.
Buďme v realitě, kluci odvedli dobrou práci, ale je na místě říci, proč Policie ČR nefunguje lépe a proč je systém tam, kde je. VŠE SOUVISÍ SE VŠÍM, tam hledejme vinu a najdeme i viníky, byť nestiskli spoušť, čárkovým systémem počínaje a politikou konče.

Autor článku: Zdeněk Buřič

  ----------------------

Téma článku se sice netýká původního tématu weblogu POHRANIČNÍK, ale  text publikovaný panem Z.Buřičem považuji za natolik závažný a podmínky pro výkon služby policistů, díky českým politikům, za natolik tristní,že jsem mu dal prostor i zde.

Velmi také oceňuji osobní odvahu pana Zdeňka Buřiče, který se zastal oněch obyčejných "poldů" ve službě, kteří nesou veškerou tíhu boje se zločinem a kterým politici a policejní papaláši v managerských funkcích jejich nesnadnou práci jen ztěžují.



VIDEO - tisk.konference a reportáž TV Prima.


ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ? 


Rozhovor:   Událost v Brodě nemá v republice srovnání, říká zlínský policejní šéf   


Jak se to dělá jinde - USA:  Call the Cops 







NÁZORY ODBORNÍKŮ:  VOX POPULI - VOX DEI  :-)




42 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Jsem bývalý příslušník armády, složil jsem u letecva do roku 2002, ale za těchto podmínek, kdy rozhodují naprostý diletanti/jména byla zmíněna/ u AČR to byli podobní diletanti/Tvrdík, Barták,Vondra , Parkanová/, kteří dokázali jak u PŘ tak i u AŘ provádět politické handly, jak jsou a byli vždycky zvyklý a ten expert Nečas/kdysi předseda vládyú řekne, že bez politický handlů by skončila politika, tak má nějaké pokřivené morální hodtoty, které tímto s morálkou člověka nemají nic společného.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš komentář, Milane.
Vůbec, ale vůbec nepochybuji o tom,že v Armádě ČR by snad mohla být situace lepší. Armáda, stejně jako Policie má v České republice opravdu "štěstí" na odborníky v čele resortu. O moc lepší to nebude ani na manažerských postech, neboť od jistého stupně je velitelská funkce v AČR / PČR závislá od libovůle politiků.
Želbohu, policisté ani vojáci nemají mnoho možností, jak se stavět na odpor této zlovůli. Už třeba proto, že nemohou stávkovat. A jak jsem slyšel, nepř. policejní odbory jsou výsměchem tomuto pojmu.
Možná, že až dojde k nějaké tragédii v Armádě ČR, ozve se nějaký voják, jenž bude mít pro strach uděláno a já na weblogu Pohraničník budu publikovat další obdobný článek.
I když, upřímně, raději bych byl, kdyby k takovým záležitostem nedocházelo...

vlkosedy@seznam.cz řekl(a)...

Zdeňku předem ti jako sluzebne mladší a tvůj " mladej" ze SOŠky dekuji za to, že se zde mohu projevit.
Nikdo z laicke a i odborne veřejnosti nepochybuje o taktickem postupu OOP UhB, všichni vždycky hledají chybu u kluků a holek dole. Přitom nikoho z těchto rádoby odborníků i diletantu nehledá příčiny na hoře u hlavy, ale právě nich dole u ocasu. A přitom ryba smrdí vzdy od hlavy!!!! Zároveň mi mrzí, komentáře odborníků od AČR, keři nedělají nic jiného než do zblbnutí driluji takticke postupy. Vazeni příslušníci AČR ( odborníci na PČR) uvědomte si, že PČR oproti vam vzdy disponovala jiným rozpočtem než vy!!!! Úroveň taktického výcviku byla PČR jiz od roku 1995 na základních útvarech na štíru ( pro zajímavost, jako psovod specialista na vyhledávání osob a předmětů v dopravních prostředcích, jsem si sám musel zaplatit kurzy ADR a RID u soukromych subjektů, proto že na jejich absolvování neměla PČR prachy a všechno šlo z me kapsy, abych byl odborníkem na slovo v za tým bez nároku proplacení. ) Proto Vás všechny rádoby odborníky na taktiku prace PČR zadam o to, aby jste než vyslovíte svuj názor si zjistili patricna a infa, a pokud ne zdržte se laskave hlasování! !! ABY JSTE MNE MOHLI PRANYROVAT MŮŽETE SI PAMATOVAT EMAIL: vlkosedy@seznam.cz jiank příslušník Pohraničí policie s 12 praxí zákroku na SH či ve vnitrozemí! !!! Zdenale Děkuji

Pohranicnik řekl(a)...

Rádo se stalo :o)
Od toho tady rubrika Komentáře je,aby zde každý (kdo není vyložený hulvát) mohl publikovat svůj názor.

Njn,kde by nás v dobách, kdy jsme studovali na SOŠce napadlo,že se dočkáme takových věcí,že? Ale co, hlavně,že jsme světoví...

JB řekl(a)...

Pěkný článek, souhlasím se vším co je uvedeno. Jen čekám až se to zklidní a budou uvedena jmena, nebo spíše funkce a z jakých odborů magistrátu byli jednotlivý postřílení, protože si myslím, že výběr nebyl náhodný, Pán byl nemocný, na pracáku, bez prostředků, jeho manželka nemocná, odňali ji důchod, o pánovi bylo řečeno, že byl věčný stěžovatel.... Prostě dříve slušný pracující člověk, který v podstatě nemá v dnešní době nárok na žádnou sociální dávku, podporu a podobně, holt to není ukřičený hnědočech, prasklo mu v kouli a úředníkům to vysvětlil po svém. Zdar.

Anonymní řekl(a)...

Možná druhý Blažek z Frenštátu.

Anonymní řekl(a)...

Díky za pěkný, pravdivý a na začátku této štvavé kampaně vůči Policii objektivní článek.
Jen bych rád upřesnil dvě skutečnosti. A sice to, že zákrok banka Novodvorská prováděla ÚRN, která je na tyto situace primárně určena. ZJ by prováděla zákrok v případě, že by hrozilo nebezpečí z prodlení před příjezdem ÚRN. Takže s tvrzením, že nebylo kam zavolat nemůžu souhlasit.
A druhá věc je použití vrtulníku. Tady ani není takový problém ve financích, ale jde o to, že vrtulníky, které v současné době používá PČR mají malou přepravní kapacitu pro zásahový tým s materiálem.. Přeji pěkný večer. Libor

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za článek, naprosto se vším souhlasím a jen dodám, sloužil jsem 6 let, měl jsem opravdu přesvědčení dělat to pro lidi a se zápalem pomáhat za všech okolností, ale postupem času jsem byl z mého přesvědčení léčen čím dál tím více, podmínky ke službě se neustále zhoršovaly až jsem se rozhodl to raději nedělat a odešel jsem. Osobně si myslím, že postupem času tu dojde k tak velkému "Průseru", protože z důvodu personálních podstavů se začaly snižovat nároky na vše a hlavně co se týká psychotestů, takže bych se ani nedivil, že se bude objevovat více případů co se týká bezmozkového a agresivného jednání sloužících jedinců, kteří by u PČR za těch správných norem ani nezakoply, nemluvě o tom, že lidi co to berou jako srdeční záležitost, jsou časem totálně znechuceni a odejdou raději pryč...
Takže vlastně poslední má otázka zní asi takto: Kdo z Vás křiklounů nakonec, až všichni ti co za to u PČR stojí nebo stáli odejdou (vzhledem k téhle celé totálně na hlavu padlé situaci), kdo z Vás to půjde za těchto podmínek dělat, kdo vůbec splní psychotesty, fyzické atd. (které jsou dnes na bodě 0, ne-li směrem do mínusu), bude dělat za tak úžasnou mzdu, která je neustále předhazována (ale nikdo už neřeší, že je to průměr od pánů papalášů a pohlavářů), kdo z Vás bude dělat na nejisté směny a bude zde na přesčasy dle potřeby služby ve dne v noci, o svátcích a víkendech? Zamysleme se, kam to vše spěje a kdo je vlastně za vše zodpovědný.

Ps: Hlídce která zasahovala přeji pevné nervy a ať jim to dobře dopadne, protože tu zase bude hon na čarodejnice...

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkně a pravdivě napsáno. To, co se děje je likvidační. Rozhodnul jsem se odejít po 27 letech a důvod byl odborník pan John a jeho prohlášení. K tomu však musím dodat i další, že stát se na vás po věrné mnohaleté službě vykašle a ještě vám zdaní to, co se nedanilo! To je odměna od státu a politiků za nasazování života a za to, že po mnohaleté službě odevzdáte zdraví a v civilním životě se moc neuplatníte.

Anonymní řekl(a)...

Naprosto přesně popsána situace ohledně PČR. Diletanti u vesla se na dnešním stavu podepsali červenou tužkou. Sám mám spolužáka, který u PČR sloužil a jakmile dosáhl věku kdy mohl odejít do důchodu (po odsloužených letech odešel v 5o) neváhal ani vteřinu. Například za pany Langra prý služebny vybavili černobílími zvětšováky, mám pocit že říkal 35 000 ks, teď v době dogitální fotografie. Nebere se ohled vůbec na zkušenosti získané léty služby, mladí s tituly, neomylní a všeznající na vedoucí pozice a ti co sloužili léta znající svůj okrsek jak botyjsou nuly. Mohl bych popsat několik listů o tom co vím z jeho vyprávnění a díky tomu co jsem se od něj dozvěděl, mně mnohokrát reakce lidí na práci PCŘ zvedá ze židle. AŤ si to ti chytráci jdou vzzkoušet. Žádné zastání od vedení, každý prd složitě vysvětlovat, pravomoce nestojíce za řeč a další a další. Obyčejných lidí na práci v terénu míň a míň a ředitelů a bůhví čeho víc a víc. Se nedivím, že je pak málo peněz na výcvik, platy obyčejných a další věci. Platy pánů ředitelů a jim podobných nejsou zanedbatelné a tak se někde musí ušetřit a jak je v této zemi v poslední době zvykem, šetří se na nesprávném místě a to se týká nejen PČR, to je všude kam se podíváte. Držím pěsti těm co se snaží i za této situace co nejlépe " Pomáhat a chránit".

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, přikládám svůj osobní názor na celou problematiku.
cesta z OOPČR k restauraci je přesně 1,5 km, tohle jela hlídka 9 minut, dle zápisu. To bych za skvělý dojezdový čas vůbec nepovažoval. Spíše jako klasickou práci některých policistů obvodních oddělení. PMJ je naprosto něco jiného něž obvod, co si budeme nalhávat. Stejně tak tvrzení policejního mluvčího, že případný zásah s vrtulí nebyl možný, protože by nemohla přistát v blízkosti místa zásahu. To je hezké, záchranářský vrtulník dosedl přímo před hospodu.:) Chápu, že přesun zásahovky vrtulí je hloupost, jen nevidím důvod dělat z lidí úplně blbce. K práce zasahujících policistů se nevyjadřuju, jen ten čas dojezdu...

Anonymní řekl(a)...

Všechno chápu,jen jednu věc ne.Podle všech komentářů po dlouhou doubu po taktickém ústupu policistů zůstal zadní vývhod z restaurace nehlídán.Co kdyby toho pachatel využil a v klidu šel ve svém vraždění pokračovat jinam?Proč tento východ nikdo nekryl?

zvonare řekl(a)...

K tomu času dojezdu: nepředstavujte si to, že se počítá čas 9 minut na ujetí 1,5 km od nastartování vozidla. Počítá se to od přijetí hovoru na operačním středisku na lince 158 (ve Zlíně). Nějakou dobu trvá hovor, nějakou dobu předávání informace na obvod do Uh. Brodu, aktivace hlídky - všeho nechat a jet na výjezd. Vzhledem k tomu, že je policistů na terénní práci málo (jak už tady bylo řečeno), oni nesedí a nečekají na pokyn k výjezdu. Musí přerušit jinou činnost, jít k autu a teprv jet. Podle statistik (pracuju na záchranné službě a myslím, že u PČR se to moc lišit nebude) čas od převzetí hovoru do výjezdu vozidla může být 5-6 minut. To znamená, že na samotnou cestu městem po frekventované komunikaci mohli mít 3-4 minuty.

Anonymní řekl(a)...

Problém je v tom, že naše slavné média, ať už noviny či televize mají pouze snahu zalíbit se a házet bláto na ty, kteří si to nezaslouží... a to jsou řadoví policisté... A naši politici? Ve snaze zalíbit se voličům jednají POLITICI čistě na základě takto vzniklé atmosféry. Je smutné, zarážející a zamyšleníhodné, že mnohdy i policejní funkcionáři!!! Vzpomínám např. na CzechTek v roci 2005 a silné ovllivnění Jiřího Paroubka médii, kdy tak nějak zapoměl postavit se za policisty, jejichž zákroky zpočátku obhajoval, a po naprosto vylhaných zprávách ve všech médiích zcela obrátil o 180° !!! Všechna média přitom vědomě, ač informace měla, mlčela o tr. činnosti účastníků této megalomanské párty vyhulenců. Např. fyzické napadení policejní hlídky, kterou před tímto sami přivolali do prostor vysokoškolských kolejí na Strahově! Zato pacifikace hajzlíka, která následovala po jeho snaze ničit policejní prostředky - tedy státní, TEDY NÁS VŠECH!!! Chudáček malinkej dostal na zadek... "No co si to ti policajti dovolují ?" Tak chcete po policistech zásah nebo NE? Takovou situaci prostě naše média a politici ruku v ruce s mnohými policejními funkcionáři prostě již dávno vytvořili, a taková je DO TEĎ ! Roman

Anonymní řekl(a)...

Žil jsem několik let v Bavorsku, ve městě okresního formátu (Deggendorf). Policejní vůz jsem na ulicích potkával minimálně, cca 1 krát týdně,spíš ještě méně. Za celé ty roky jsem nezažil, aby mě policie stavěla na silnici, když jsem nic neprovedl. Když ovšem došlo např. k dopravní nehodě, byli namístě okamžitě. U nás potkávám policejní vůz na silnicích min. 2krát denně, ale už vícekrát jsem slyšel, že na příjezd k nehodě ten či onen čekal hodinu a více. Zažil jsem tam i výslech na policii, maximálně korektní jednání. To vše se ovšem změnilo při překročení hranice. Je to již více než 20 let, ale nikdy nezapomenu na zlomyslný výraz policistů v Rokycanech, když mi při cestě domů s neskrývanou jízlivostí odebírali techničák kvůli absolutně nepodstatné závadě. (Celý život jsem pracoval v automobilovém průmyslu na různých pozicích, takže to mohu posoudit). Nechápu, jak může vysokou policejní funkci zastávat důstojník, který ani není schopen rozpoznat zpackaný zásah, a ještě ho obhajovat. V onom Deggendorfu jsem chodíval do rodiny místního policejního důstojníka v.v. doučovat jeho vnučku matematiku a fyziku, zajímalo by mě, jak by tento zásah asi vyhodnotil on.

Jan řekl(a)...

Článek sice velmi dobře popisuje příčiny toho, proč je současná policie ( vtom obecném slova smyslu) v těchto a podobných případech naprosto neakceschopná. Nicméně se domnívám, že občan má právo očekávat ( a to i přes všechny vnitřní problémy) i od policistů na obvodním oddělení trošku víc, než to co předvedli v Uherském Brodě. Pokud sám ministr vnitra v dnešní době řekne, že tito policisté nejsou na takové situace cvičeni, ani připraveni, je to dost fatální systémová chyba. Normální občan na tenhle argument celkem oprávněně "zvysoka kašle" a položí si zákonitě otázku k čemu tam tedy vlastně jsou.
Sám jsem sloužil 20 let u pořádkové služby tehdejší komunistické VB, naše výstroj a výzbroj byla proti dnešku téměř ubohá a přesto jsme museli zasahovat i proti ozbrojeným pachatelům (vzpomínám na zásah proti ozbrojeným pachatelům loupežného přepadení pobočky tehdejší Československé st. spořitelny v Praze 7 Holešovicích v 70. letech) a museli jsme si vystačit s tím co jsme měli na Místním oddělení VB. Na žádnou zásahovou jednotku jsme nečekali, protože jednoduše nebyla.
Nechci tady vzpomínat na staré časy, ale domnívám se, že v každé době , v takovýchto krajních případech jde vždycky především o odpovědnost, iniciativu a osobní odvahu. Tohle jsou věci, které by normální občan i u dnešních policistů tak nějak očekával, nicméně v Uherském Brodě to občané asi postrádali.
Takové argumenty o účinnosti pistole vz.75D compact vůbec nejsou na místě. Tu pistoli sám dobře znám a není jí co do účinnosti vytknout. Jestli policisté neumí střílet, je věc jiná.

Anonymní řekl(a)...

Krásný den všem, nechtěl jsem reagovat, ale i když je tento článek hezky napsaný stále mi nesedí několik věcí.
1. dojezdový čas, jsem sice jen u dobrovolných hasičů, ale náš dojezd a podotýkám u dobrovolných hasičů a to je z klidu z domova až na místo události vždy do 15 minut. Co trvá policistům vzdáleným 1,5 km od místa události? Pochopím, že budou na jiné události, ale spíše se přikláním k názoru, že pohoda - klid to je zas nějaká blbost.
2. první hlídka zjistila informace a stáhla se. Proč? a proč na tak dlouho? když na wc byl žijící člověk ohrožený na životě a dokonce komunikující s policisty, proč policie a ministr stále tvrdí, že už stejně nebylo koho zachraňovat, když na toaletách je zjevně žijící člověk?
3. zadní vchod a spousta policistů co jen obklíčila budovu a uvnitř měl pachatel spoustu času vyvraždit všechny, zatím co policie vymýšlela taktiku?
Proč obyčejný civilista dokáže alespoň hodit po útočníkovi předmět aby si zachránil život a mohl utéct. Policie nemusela nic házet mohla palbu opětovat a to nejen od hlavního vchodu a ne až za 2 hodiny.
Jinak souhlasím, že odpovědnost za to vše nese ministr a policejní důstojníci a někdo by měl už konečně rezignovat, protože ten zásah zpackaný byl a opravdu vinnou těch vyžraných papalášů co si plácají po ramenou jak dokáží ušetřit na policii, hasičích i ZZS

Ruda řekl(a)...

Jane, myslím, že přepadení banky a šílený střelec je trochu rozdílná sytuace a tudíž žádá odlišné řešení. Zastávám též názor, že v tomto případě PČR postupovala jak nejlíp mohla a zasahujícím policistům v prvním sledu nelze nic vyčítat. Bohužel si taky myslím, že si na tyto sytuace budeme muset zvykat. Styl života se od převratu razantně změnil a stále mění. Další faktor je otvírání se světu, mějte mě za fobistu, ale jestli si někteří naši politici myslí, že u nás to bude jiné jak v okolních státech, tak musí být strašně najivní. A to co naši politici udělali s naší policií, je my na blití. Jen v našem okolí zhruba 30km od sebe zrušili dvě obvodní oddělení, chlapi s perfektní místní znalostí a pochůzkářema. Většina z nich byla v těchto obcích v různých spolcích, aktivně znali svůj rajón a také drtivá většina těchto policistů nesouhlasila s touto reformou a odešla do civilu. Vedení policie to bylo naprosto šumák, že strácí takové lidi. Teď sem zajíždějí policisté z okresního města a to pouze když potřebujou šetřit. Kontakt policistů obvoďáků s veřejností naprosto ochladl, jezdí do těchto obcí častěji dopravka, která jezdí flastrovat. Myslím, že nebude dlouho trvat a ÚRNA se budou zřizovat v každém okresním městě, zrovna tak, jak jsou už zřízeny pořádkové jednotky. Těžší chvíle nás ještě čekají.....

Anonymní řekl(a)...

Praxe je taková, že policista je médii prezentován buď jako zbabělec, anebo jako namachrovaný blbec co si hojí mindráky na nevinných. Pamatuju si na komenty k článkům, kdy policisté honili zloděje v kradeným autě a když se zjistilo, že přitom postřelili spolupachatelku, která se schovávala na sedadle spolujezdce. To bylo samý hojej si ega, měli to předvídat, to nemohli natáhnout ježka, to museli hned střílet, chudinka nevinná spolujezdkyně. A nadřízení v tom policajty nechali pěkně vykoupat a na jejich obranu nehnuli ani brvou. A takových případů není dvanáct do tuctu, ale šedesát do kopy. Když kluci jedou na majákách a někdo to do nich z vedlejší napálí, hned se na nich všichni vozí, že porušili povinnosti protože nevěnovali zvýšenou opatrnost bla bla bla a už vůbec když musí na majáky vyjíždět z vedlejší. Když policajta jednou properou za to, že zaparkuje auto na přechodu, tak holt příště x minut hledá místo k zaparkování, proč by si měl zbytečně přidělávat problémy. Dodnes si pamatuju moji první hodinu střelecké přípravy v ZOP v roce 2001, kdy mám lektor řekl natvrdo:"Když budete venku, zapomeňte na to, že máte bouchačku, vyserte se na to ji tahat z pouzdra, raději nechte chlapa zdrhnout, protože za ty problémy vám to nestojí" Každý výstřel ze služební zbraně automaticky řeší GIBS, a kdo by chtěl na sebe zbytečně upozorňovat, když při sebemenším náznaku problémů ho velení hodí přes palubu.

Jan řekl(a)...

Rudolfe, já tady nechci polemizovat o tom, co byla tenkrát a co je dneska. Je pravda, že naštěstí se v té době u nás šílení střelci prakticky nevyskytovali i když nevím jak značný je rozdíl mezi šíleným střelcem a ozbrojeným lupičem zahnaným"do kouta".Nicméně pravdou je, že časy se změnily a bylo by normální očekávat, že se adekvátně změnila práce a taktické postupy policejních orgánů i na úrovni obvodních oddělení. Není přece možné, aby policisté na základních útvarech byli cvičeni jen na vybírání pokut a řešení banální kriminality. Od toho je tady konec konců obecní policie. Někdo tady již konec konců napsal, že není možné mít v každé obci speciální zásahové jednotky.
To co jsem napsal, je psáno z pohledu normálního občana, který zcela oprávněně od policie očekává, že bude jednat i v takové krizové situaci. Nehodlám tady mentorovat, ale jsou to právě příslušníci základních policejních útvarů, kdo vytváří obecné povědomí běžných občanů o úrovni policie jako celku. Na tomto základě se pak zpětně odvíjí důvěra občanů a ochota ke spolupráci s policií v tom nejširším spektru. Není to ministr vnitra, ani policejní president, kdo s těmi lidmi musí denně žít a pracovat. Tyhle funkcionáře vůbec tyto "detaily" nezajímají, nerozumí tomu a jak se ukazuje, svými neuváženými bláboly ve skutečnosti policii jen škodí a navíc si myslí, že jsou chytří. V tomto smyslu mají tedy příslušníci základních policejních útvarů obrovskou odpovědnost. Policista (byť řadový) není voják základní služby, je to profesionál, který byl do této služby vybrán na základě určitých schopností a s vědomím určitých rizik i odpovědnosti, kterou má vůči občanům. Nejsem si tedy vůbec jistý, zda v Uherském Brodě byly tyto základní požadavky naplněny.

Anonymní řekl(a)...

Možná udělala policie všechno dobře, ale chtěla bych vidět, jak by jste všichni reagovali, kdyby uvnitř byl někdo z vašich blízkých. Třeba se mohl někdo zachránit, kdyby měl okamžitou lékařskou pomoc. To taky nikdo nevěděl, jestli ji potřebují, stejně tak, jako jestli nemá rukojmí. Je těžké celou situaci posuzovat.

Anonymní řekl(a)...

Já s tím vším jaksi nejsem schopen souhlasit, tyhle řeči o vybavenosti policie o struktuře policie, šetření atd jsou krásné, ale podle toho článku jsem pochopil, že policie není schopna normálního občana chránit i když udělá vše dobře, proto se vlastně popírá její význam. Já uvedu příklad, hasič je povolán k požáru, v objektu se nacházejí lidé, není jasno jestli jsou živí, ale je možnost, že může spadnout střecha. I v tomto případě hasič nasadí svůj život a pokusí se ty lidi zachránit, to policie v Brodě neudělala a čekala na lepší podmínky, kdyby takto jednal hasič tak lidé jako v Brodě zemřou

Ruda řekl(a)...

Jane, podstatný rozdíl mezi přepadenou bankou a šíleným střelcem je velký. Ten nejpodstatnější rozdíl je šance na přežití rukojmých. Jinak se jedná s lupičem zahnaným do kouta a vůbec se nedá jednat s člověkem, který se rozhodl zemřít a vzít co nejvíc lidí s sebou. Vím jak to vypadá v očích veřejnosti, ale věřím tomu, že až malinko opadnou emoce a lidé začnou vnímat skutečnosti se kterýma policie pracovala, tak zjistí, že postupovali správně. V neděli sem poslouchal debatu s ministrem a místostarostou Uherského Brodu, kde si říkali všechny ty skutečnosti hezky přímo a tam přesně bylo vidět, jak emotivní názory na špatný postup policie ministr vyvracel logickými argumenty. Např. všichni vyčítají policii v prvním sledu, že hned nešli dovnitř, obzvlášť, když věděli že na WC je schovaný člověk. Podle policie nevěděli zda ještě nemá živý rukojmí a navíc se tvářil, jako že chce vyjednávat. Dovedeš si představit kdyby to byla pravda a oni by tam vlítli? To, že to bylo jinak, řekli z jistotou až v neděli. Nejhorší pravda z té debaty byla, když se redaktorka ptala ministra, že si máme zvykat, že policie nic s takovým střelcem neudělá a on jí odpověděl něco jako... když vám vleze střelec např. do kina a začne bez varování pálit s tím, že poslední kulkou se zastřelí, tak říkám ano, tady je policie bezmocná. Když si k tomu připočteš, co politici s bezpečnostními složkami dělají, co se u policie děje...... A rozhodně by si lidé neměli chladit žáhu na ty kluky co zasahovali, v mých očích hrdinové jsou, vím o čem mluvím.

Anonymní řekl(a)...

Jedno je jistě, jestli je Zásahová jednotka policie tak musí mít stejný system jako záchranka, požárníci a tak, takže je prvotní dojezd a je nepřípustné, že ministr má vrtulník hned a ZJ nikoli a jede autem, to je nepřípustné a za to by měly padat hlavy tam nahoře ne dole...

Anonymní řekl(a)...

Já bych se ještě znovu zastal hlídky OOP Uh.Brod. Zamyslel se někdo nad tím jaké bylo vůbec prvotní oznámení a jaké měla hlídka např. informace o útočníkovi, než vstoupila dovnitř? Co kdyby okamžitě po vstupu dovnitř opětovala střelbou střelec tam měl nějaké rukojmí, které by zasáhla? A to už vůbec neřeším, že každý normální člověk, který se do podobné situace dostane je v takovém stresu, že správné vyhodnocení celé situace, které potom za vás někdo udělá od stolu není jednoduché a nejde dost dobře nijak nacvičit. Ti rádoby odborníci by si také měli uvědomit, že i policista je jenom normální člověk, v tomto případě se policisté první hlídky museli rozhodnout zda zasáhnout maximálně v několika sekundách a tito se podle mě rozhodli správně. Ani policejní přísaha jim přece neukládá, nechat se bezdůvodně v práci zabít a nijak jinak by to ani nedopadlo. Střelec byl ukrytý a oni museli dovnitř přes nekrytou místnost, nesmysl tam chodit. Nehledě na to, že střelec, který měl zevnitř dokonalý přehled o situaci mohl potom v klidu vyjít ven a pokračovat v dalším zabíjení. Kdo by mu v tom zabránil?

Anonymní řekl(a)...

Taky sloužím dvě desítky let, nějakou zkušenost mám a děkuji za výborný článek, také se plně ztotožňuji s tím kdo a jak přivedl stav u policie ČR, tam kde je. Vidím to denně, když o důležitých věcech rozhodují lidé, kteří nikdy nebyli v přímém výkonu služby, ale mají před svými jmény tituly a říkají si že jsou policejní manageři .... prostě hrůza. Tito manageři si chovají a vybírají další chovné, a tak to jde pořád dál. Proto je také stav jak ho známe. Toto je pouze mé vyjádření, které není nijak zle namířeno k těm kolegům, kteří nějaký ten titul mají ale své práci rozumí. Ps: Držím také klukům z OOP Uherský Brod palce, protože jsem si své zažil také při nedávných proti romských demonstracích.

Anonymní řekl(a)...

Ano je dobře,že se už přestáváme bát říci pravdu našim politikům a jejich přisluhovačům na velitelských postech. Nejen policie ale i armáda je v obdobné situaci. Hlavně, že máme více generálů než příslušníků. Kolik stojí jejich parádní uniformy a to nejen u policie, armády ale i vězeňské služby a hasičů. Od revoluce se výcvik zanedbává a jen proklamačně mluví v parlamentu.

Anonymní řekl(a)...

Nějak mi u zhodnocení situace chchybí, že policie měla od lidí, kteří stačili utéci, že střelec je sám a restaurace má dva vchodu. To jste radši nezmínil????? Nebo to jsou nerelevatni informace, protože je jen někdo řekl, proč nikdo nevěřil pravdu o dvou vchodech, z mého pohledu lajka, podstatná, velmi podstatná informace???????

Anonymní řekl(a)...

Pokud vím, policie věděla, že střelec je sám, ale nikdo z těch co utekli nedokázali říct jestli nemá rukojmí a hlavně to vypadalo, že chce vyjednávat.

Anonymní řekl(a)...

S některými názory, které zde jejich autoři uvedli se dá souhlasit, s jinými ne. Nic nového. Bohužel celý ten průšvih v Uh. Brodě a jiné minulé jsou pouze důsledky, které mají svou příčinu ve stavu a podobě společnosti. Pokud se právě v tomto ohledu nic nezmění, bude takových "nešťastných událostí" přibývat. A bude úplně jedno, zda policista bude mít v zásobníku osm nebo dvanáct nábojů nebo jestli bude mít dvě bouchačky, ze kterých bude cvičně střílet třeba 3 krát týdně. S pozdravem všem: Z. N.

Pohranicnik řekl(a)...

Díky, že jsi přidal i svůj názor, Zdenále. I když, musím (trochu kriticky) napsat, že jsem doufal od tebe v rozsáhlejší koment, kde by jsi to trochu rozebral.
Uniformu už sice nenosíš, ale jistě na záležitost v UB máš svůj názor.
Tak či onak i já si myslím, že TOHLE nebyla poslední tragédie takového druhu v České republice (a ne, že bych si ji přál).

Ahoj!
Z.V.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Zdenále. Samozřejmě, že bych k situaci měl co říci a mám i dneska, ale co by to na věci změnilo? Před podobnou situací jsem varoval v jedné z pasáží knihy Zpověď policajta, ale to bylo před deseti lety a ozbrojené složky se topí ve stále stejné žumpě. Zdraví Z. N.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, pěkný a pravdivý článek. Vše začíná u hlavy a tedy i smrad u policie začíná od hlavy. Takový malý příklad sám nejvyšší pan generál byl nedávno u nás v kraji na návštěvě, ale na setkání s ním mohli jen vybraní jedinci. Proč občas nepřijede někam na neplánovanou návštěvu, to se policejní šéfové bojí, že mu obyčejní policajti řeknou nějakou pravdu?? Sloužím víc jak 20 let a tak vím o čem mluvím.

Anonymní řekl(a)...

PŘEJU VÁM VŠEM RÁDOBY ODBORNÍKŮM I LAJKŮM PĚKNÝ DEN.

S panem Buřičem snad se vším souhlasím, možná Chovance bych do toho ještě nenamáčel, je tam krátce, aby za tento policejní zákrok nesl nějakou byť i politickou odpovědnost.

PROBLÉM VIDÍM:

-v naprostém selhání komunikace s okamžitým vyvozením závěrů mezi praktickým lékařem, městským úřadem a policií. Kteří případ neřešili ihned, i když měli upozornění manželky k nesouhlasu k obnovení zbroního průkazu, a věděli tito všichni, že je střelec psychycky nemocný.

-když už došlo k té střelbě, a vytýká se nezasáhnutí policistů, určitě vyhodnotili vše, co bylo v tu chvíli možné, a co jim jejich nadřízení vtloukali do hlavy(nebyli to žádní nováčci). Možná se mohli aspoň o něco , jako odvetnou a překvapivou střelbu pokusit, a nebo využít rady snad kuchařky či kohosi, co jimradil, že je na druhé straně zadní vchod, a tak střelce překvapit. To ale bylo riziko, neb jeden střežil hlavní vchod, a druhý by musel jít do ,,neznáma,, sám. A to není jednoduché.

-ve vybavení i tak narychlo přivolané dvoučlené hlídky. 24 nábojů je sakramensky málo, dal bych na zváženou, aby policisté měli v autě další prostředky z zastrašení útočníka, které by snad mohly jej na chvíli odvrátit od pozornosti, které by pak mohli s úspěchem podle situace
využít(schválně nebudu psát které, abych nebyl chytán za slovo)

-policii se vyčítá že nezasáhli, a naopak se glorifikuje mladý pán, který hodil po útočníkovi židli, trefil je do krku když přebíjel a kolem něj utíkal ven s kamarádem a tak si zachránil život.Jen hypoteticky mně napadá třeba být na místě jiný kluk, třeba který byl někdy na vojně, kde se v přijímači, bť jen v základu naučil něco ze sebeobrany a využil momentu překvapení, TAK třeba MOHL VZÍT DALŠÍ ŽIDLI, KDYŽ VIDĚL ŽE ÚTOČNÍK PŘEBÍJÍ A S KAMARÁEM HO TAM ZPACIFIKOVAT. MLADÝ ČLOVĚK KOLEM 30 ( VLASTNĚ DVA) BY SNAD OZBROJENCE V MOMENTU PŘEKVAPENÍ, SNAD TOU ŽIDLÍ A NEBO KOPEM DO RUKY SE ZBRANÍ UDĚLALI ASPOŇ NĚCO PRO DALŠÍ ZDÁRNÝ ZÁSAH . Já mu nic nevyčítám, každý na to nemá, ale jsou mezi náma hrdinové, kteří se na obranu kolemjdoucích s úspěchem úspěšně postavili. ,,Možná by dnes byli slavní.,,

dojezd zásahovky, respektivě případný přílet? MÁ ČI NEMÁ POLICIE TAKOVÝ TO PROSTŘEDEK, KTERÝ BY VZAL ZÁSAHOVÉ KOMANDA, BYĎ JEN ČÁST S JEJICH TECHNIKOU A PŘÍPADNĚ PSEM? Tak kulový!!!!!!! I ARMÁDNÍ BOJOVÝ MI 24, PŘÍPADNĚ PŘEPRAVNÍ MÍČKO, BY MĚL PROBLÉMY HNED VZLÉTNOUT A PŘISTÁT NA MÍSTĚ JAK PŘISTÁLI ZÁCHRANÁŘI. Jedná se o velikost stroje a jiné podmínky k přistání.. TADY BYCH SE PŘIKLONIL K PŘEORGANIZOVÁNÍ STANOVIŠŤ ZÁSAHOVÝCH JEDNOTEK TAK, ABY NA ÚZEMÍ ČR BYLY STANOVENY BODY UMÍSTĚNÍ S LOGISTIKOU A DOBOU DOSTUPU NA URČITOU HRANICI.

To vše ale stojí moc peněz, a když policie byla dosud popelkou, kde se mohlo, tak se jim ve všem škrtalo na penězích, vedli ji neodborní a politikům poplatní šéfové, místo aby jim dli najevo, jako třeba Lessy, že takto se spěje k problému.

Snad na konec ti hyenovití novináři, posedlí honbou za senzací, to je sebranka, které bych odebral právo na informování a změnil bych ho se vší odpovědností, za PRAVDIVÉ A OBĚKTIVNÍ INFORMOVÁNÍ, a tetním postihem ze uveřejněnou lež, či zkreslování skutečnosti.

Odborníci na policii a zásah při podobných situacích jistěb y našli další a další způsoby, jak z této situace dál, aby se tyto situace aspoň z části eliminovali, a lidé nemuseli se bát jít někam s představou, že je někdo zraní, či zraní jeho příbuzné. O smrti ani neuvažuju. VŽDYŤ RŮZNÝCH POMATENCŮ JE V NAŠÍ SPOLEČNOSTI VÍC A VÍC-ALKOHOL, DROGY, NEMOCI A DALŠÍ..

Sloužil jsem 31 let v AČR, kdy jsem absolvoval vzdělání pro všechny pěchotní zbraně a jejich použití, včetně podrobné znalosti BVP (bojové vozidlo pěchoty) a jeho využití.

TOŠ TAK, Josef z Moravy

Anonymní řekl(a)...

Hezky den Vam preji.Dovolte,mi,abych pridpel,k uvedene smutne udalosti v U.Brode.Ten pan co napsal clanek o zakroku policistu,kteri byli prvni na miste,tak bych mel vytku,na misto prijeli dva,jeden z nich musel byt velitel hlidky,ten uz mel uvazovat,jak provedou zakrok. Pak jak vyjizdeli na misto,mel za nima z oddeleni vyjet okamzite Nac. Oddeleni,ktery uz pres vysilacku mel ridit zakrok. Vsechny ostatni vrci meli jit stranou. !jednou bylo oznameno na oddeleni strelba!,tak se jednalo o zavaznou vec. Pak pri zakroku na miste meli rychlereagovat a provest zakrok,bohuzel i s nasazenim zivota.je to v prisaze pri prijmani k policii. Jinak jak to ze nasim vzorem nyni je USA,Nemecko a dalsi europske staty,kdy hlidka pri takovem zakroku je vybavena neprustrelnimi vestami,nebo jsou na oddeleni,jakto,ze nase policie to nema? O rozkladu policie se postarali vsichni ministri vnitra,kteri byli u toho. Nejvice ale Ruml,Langr. Jim muzou plociste podekovat za to co se deje. Aza ty prachy ja bych ani neslouzil. Slouzil jsem 25.let,bohuzel oba rezimi,tak vim o cem mluvim.P.S. na zaver jsou mezi Vami i poctivci,kteri to mysli vazne. Drzim Vam palce.

Anonymní řekl(a)...

Láďa 8. března.
Ahoj Zdeňku, možná že se známe, možná jsme se v krátkosti minuli. Sloužil jsem u MS Policie Praha, sekce VP, kam spadali psovodi. Z PMJ přišli Pinc, Mareček, Bukvaj a další. Fakt je ten, že vedoucí se za nás postavili i když to někdy bylo na hraně. Já, ve velitelské pozici ,jsem vyhodnocoval zákroky z pohledu zakročujících kluků, vždyť jsem byl jedním z nich. Proto si velmi cením Vašeho článku a pravda je v tom, že se zlikvidovaly okresní ředitelství, výjezdové skupiny jsou pro 2-3 okresy. Všechno špatně a všichni špatně. Věřím, že GIBS a služební funkcionářů zákrok kluků z obvodního oddělení vyhodnotí jako správný pro daný okamžik.

Kristýna Vaňková řekl(a)...

MOCKRÁT DĚKUJI! Já neustále, hlavně od těch Broďanů, kteří se přišli na různé sejšny k místu činu ukázat hlavně proto, aby se pobavili, jestli je sejmula TV Nova nebo ČT24 (bohužel realita), slýchám, jací jsou policisti ocasové, jak to podělali, jak za to můžou a kdévíco. Vykojené maminy na mateřské, ale ne dovolené je na Fejsbůčku totálně proklaly, neustále citovaly heslo POMÁHAT A CHRÁNIT a nechal se omámit Kobrou 11, kde dálniční policie odhalovala vraždy a v civilu zneškodňovala bomby, aniž by utrpěli její příslušnící byť jen jediný škrábanec. Je mi zasahujících policistů velice líto. Dělají maximum za malý peníz, riskují život a lidi je za to pošlou do pr... Souhlasím s každým slovem, co jste napsal.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer Admine. Jak jsem pochopil z Vašich článků, sloužil jste u PS, dokonce ve funkci velitele čety. Já jsem sloužil o nějaký ten pátek dříve a o nějakých pár set kilomentů jižněji na hranicích s Bavorskem (7.bPS). Nechci komentovat pravděpodobné důvody, které střelce vedly k tomu, co udělal. Ty jsou obecně známé. Stejně nechci komentovat to co píše autor článku, protože neznám situaci jaká je dnes u PČR. K tomu jen pro pobavení - cca před dvěma roky mi před barákem někdo ukradl docela zánovní BMW. Nahlásil jsem krádež a nedělal si žádné iluze. Asi po týdnu mi zvonil mobil a nějaký pán ze Smíchova mi říkal, že již týden stojí moje auto u nich před barákem. Bylo mu divné, že jsou otevřena obě okna předních dveří, tak se podíval do kastlíku, kde našel mou vizitku. Vzal jsem kolegu a zajeli na místo.Auto stálo na Plzeňské hned vedle kolejí. Otevřená okna a ve spínací skříňce 20 cm dlohý šroubovák. Ale nejkrásnější byly TŘI lístky od PČR za stíračem, že vozidlo stojí v rozporu se zákonem hned vedle kolejí. Podívat se na SPZ (nahlášená krádež), podívat se na spínací skříňku, podivit se tomu, že jsou otevřená okna, no co bychom vlastně od té policie chtěli? Jednodušší je strčit lístek za stěrač. To nosí čárky za aktivitu.

K samotnému zásahu jen pár slov. Jako bývalý příslušník PS mi možná dáte za pravdu, že tuto situaci (myslím v UB) by vyřešila kterákoliv hlídka PS ve složení - velitel hlídky kluk druhého ročníku. Proboha, venku měli DVA lidi, co se jim podařilo utéci a hlavně majitele hospody. Pět minut na vytěžení majitele a těch dvou - zadní vchod, rozložení místnosti, určení místa kde střelec seděl (stál) atd. Poté stanovit čas potřebný pro velitele aby se dostal zadním vchodem co nejblíže ke střelci a přesně v tu dobu člen hlídky se přesune k hlavnímu vchodu. Ne jako vůl na porážku, ale pokud možno skrytě i kdyby se měl plížit. Nemusel střílet, jen se na vteřinku ukázat a upoutat pozornost, aby na něj střelec začal střílet. No a pak již jen likvidace střelce velitelem hlídky. Nemusel ho zastřelit, stačila jedina střela do ramene. S prostřeleným ramenem se těžko střílí. Rukojmí? Když by střelec věděl, že je policista u vchodu, z 99% by střílel po něm, protože odtud mu hrozilo nebezpečí. Asi se můj komentář autoru moc líbit nebude.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: 11. března 2015 0:58
Zdravím vás a děkuji za váš komentář.
Ano, sloužil jsem u Pohraniční stráže, u chebské 5.bPS, konkrétně na 1.rPS v Trojmezí, takže jsem poznal nejen hranici s NSR, ale i tehdejší NDR.

Co se akce v UB týká - čistě hypoteticky,možná, kdyby ti policisté byli vyzbrojeni jako kdysi pohraničníci, tzn.samopalem vz.58 a patřičnou dávkou munice,mohlo by to být jinak.

Ovšem, nechci se pouštět do spekulací. Já nosil v letech 1981-1992 uniformu PS a výcvik jsem měl právě pro službu na "čáře" a nejsem tak schopen zhodnotit případné chyby při incidentu v UB.
Názor autora textu, policisty p.Z.Buřiče mě ale připadá docela logický. Želbohu, nevěřím, že se něco zlepší. Politici a policejní papaláši si pouze zažvaní v masmédiích a po čase se všechno vrátí do svých kolejí... :-(

A k té krádeži vašeho vozidla: no,to je jako vystřižené z nějaké komedie, ve stylu "Police Academy". Pokuty za špatné parkování vozidla,jenž bylo hlášené jako odcizené - to je vrchol.
Policisty, kteří takto postupovaly, by za první republiky poslali za trest do Užhorodu žandára robiť :-)

Anonymní řekl(a)...

Lépe bych to nenapsal. Máte ve všem pravdu. Člověk, který se dostane do silné deprese udělá nakonec cokoliv.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všichni, já bych zkusil pro všechny ty chytroliny vytvořit jakousi modelovou situaci, která by vesmes byla totožná s události v UB a dal bych jim do ruky cvične zbraně jako se užívají při výcviku armádních pěchotních jednotek a to by se vidělo, jak si kdo povede. Tak trochu jako na paint ballu ... Potom by mě zajímal jejich názor... To bylo jen tak pro zajímavost nebo zpestření ...

Anonymní řekl(a)...

Zvláštní. Dle většiny diskutujících se vlasně nic nestalo! "Kluci" od PČR jsou hrdinové a vše se hodí na ministry, ředitele, prezidenty, snad jen na Kalouska se zapomělo.
Ale tam umřelo 8 lidí! Dokonce to možná bylo i 8 daňových poplatníků. Těch, co jim ti hrdinní kluci mají pomáhat a chránit je. Nechť si tedy aspoň sloupnou tu zjevnou lež, kterou se na dveřích aut honosí. (Možná něco jako ser...m na vás protože nemáme peníze, motivaci, správného ministra, .... blá blá by si načela nalepit měli!)

Mile mě potěšil komentář z 11. března 2015 0:58. Vidím to podobně. Ale prošel jsem různým výcvikem a na pistolku si také ještě občas sáhnu.
A v té souvislosti mě napadá, jak by to bylo, kdyby se tam nějaký bývalý PS, bigoš, výsadkář objevil a svou legálně drženou zbraní (ano, i tací zlotřilci mezi námi nyní jsou = tfuj Havlovi!) situaci nějak vyřešil. To už by ti "kluci" byli jinačí hrdinové. Už jen z pocitu černého svědomí by zprznili ohledání stop, dotyčného za vraždu okamžitě uvěznili. Je to tak nepravděpodobný scénář? Já smutně tvrdím že ne.

Potkal jsem pár takvých, se kterými to šlo. Snad i na vandr by se s nimi jet dalo. Jim budiž čest a sláva. Je jich málo.