7. června 2016

CESTA PODPORUČÍKA PS DO USA

Kdysi jsem na internetu narazil na zajímavý dokumentární krátkometrážní film, jenž svým způsobem nepochybně souvisí s tématikou Pohraniční stráže ČSSR, byť se netýká samotné ochrany státní hranice a záležitostí s tím souvisejícími. Dokument byl natočen v roce 1989, tedy ještě za časů reálného socialismu. 

Syn známého českého herce (a spolutvůrce legendárního Divadla Járy Cimrmana) Zdeňka Svěráka, Jan Svěrák, je v něm zachycen v čase výkonu své povinné vojenské základní služby, jako vysokoškolák už v hodnosti podporučíka Pohraniční stráže (připomínám,že absolventi VŠ chodili na vojnu pouze na rok), kterou vykonával (z protekčních důvodů?) na Hlavní správě Pohraniční stráže a Ochrany státní hranice v Praze (PS útvar 9650)


Objekt HS PS OSH v Praze.


V době,kdy byl Jan Svěrák na vojně, byl nominován jeho film "ROPÁCI" ve Spojených státech amerických na filmovou cenu Oskar. A tak se stalo,že voják PS během vojny legálně vycestoval do USA, kde nějaký čas pobyl, převzal si cenu a opět se vrátil do ČSSR, aby zde dokončil vojenskou službu v uniformě Pohraniční stráže.

Mě osobně to celé znělo tak zvláštně,až absurdně,že jsem si řekl,že tohle prostě patří na weblog Pohraničník a že by to mohlo zaumout i další čtenáře, zejména bývalé pohraničníky. Ti,kdo byli na vojně u PS, ať už jako záklaďáci,nebo důstojníci ví, jak tam panovaly přísné režimové opatření a bylo nepředstavitelné,že by se nějaký záklaďák během vojny dostal do zahraničí,byť jen spřátelené země východního bloku, o cestě na Západ ani nemluvě. Důstojníci PS (ale i Vojsk MV, O OSH, SNB, ČSLA ad.) vědí,že i na pitomou cestu do NDR, nebo dovolenou v Bulharsku si museli podávat jakousí žádost, aby jim to nadřízení schválili. No a mladej Svěrák vycestoval do USA a nikdo ani nemrknul  :-) 

Ale, na druhé straně, musím na férovku dodat,že já jsem v dobách služby na 1.rPS v Trojmezí jezdil s jedním kolegou, technikem roty Karlem Svobodou, do NDR velmi často, na nákupy, na večeři a pivko. Nejdřív jsme si podávali písemnou žádost na 5.bPS v Chebu, jenže,tam se muselo přesně uvést,kdy chceme do NDR vycestovat. Jenže.víte,jak to na čáře chodilo. Chtěli jsme si naplánovaně vyjet do Bad Elster, nebo Plauenu, ale na rotě se něco semlelo, pohraniční poplach, narušení hranice,cokoliv a místo relaxování u přátel ve východním Německu jsme kmitali okolo "železné opony", nebo na rotě sepisovali protokoly. 




A tak jsme jednou vyrazili bez povolení, na OPK Vojtanov se nás nikdo na nic neptal, dostali jsme štempl do cestovního pasu a stejně tak jsme pořídili i na Zollamt Schoenberg DDR, cestou zpět obdobně :-) Tudíž jsme u toho zůstali. Pravdou je,že jsme se tím moc nechlubili, protože VKR byla v těch dobách stále ještě bdělá a ostražitá. A za takové flagrantní porušení režimových opatření by nás s technikem roty flastr neminul. 
Zkrátka a dobře, jak rád říkávám, byla to dynamická doba.  :-) 

Co dodat závěrem? Snad jen pár perliček. Herec a režisér Zdeněk Svěrák sloužil u Pohraniční stráže také, obdobně jako jeho syn později, si vojnu odkroutil na HS PS OSH v Praze. Z dalších známých osobností z tzv."umělecké sféry" mohu jmenovat zpívajícího bubeníka Vítězslava Vávru, ten si ale odkroutil vojnu v délce dvou let na praporu PS v Železné Rudě (sušická bPS). Pokud se politiků týče, tak například Petr Pithart (známý "budovatel dvojdomků" před rozpadem ČSFR) sloužil  u útvaru Pohraniční stráže v Malackách. Je příznačné,že ani se o tom nikde ve svých životopisech nezmiňuje, asi už na to zapomněl, ovšem pamětníci ještě žijí. 

Určitě takových osobností bude více, ale jen o nich nevíme. Pokud někdo ze čtenářů weblogu Pohraničník bude o nějaké "celebritě" jenž nosila uniformu PS vědět, tak poprosím o příspěvek do komentářů. Více hlav, více ví. Bylo by zajímavé to vědět. 

A tady je onen dokumentární pořad o němž byla v úvodu řeč: 

 



Video (v lepší kvalitě) je též možno shlédnout na serveru Youtube:




Nebo si klikněte zde: https://www.youtube.com/watch?v=g52eRjbEJR8


Použitý zdroj: Web ČSFD CZ 


29 komentářů:

EsKa řekl(a)...

Základní výcvik prodělal Jeňa u našeho útvaru v Chodové Plané. Poté byl povolán na HS PS OSH, kde byl zařazen přímo na HPS PS OSH. Dělal asistenta náčelníkovi plk. Stanilavu Šefranému. Od této doby mám ve vlastnictví celý archiv obsahující nespočet služebních dokumentů, propagačních materiálů, knih s problematikou Bezpečnosti a PS. Beletrická díla jsou většinou podepsána jejich autory. (Kalčík ad.)

Vyslání tohoto protekčního synáčka do zahraničí doprovázejí neuvěřitelná story. Nikdo z tehdejších papalášů si to nechtěl vzít na hrb. Nakonec zůstal černý Petr plk.Šefranému. Svěrák se o pár hodin zdržel a náčelník Politické správy se již v duchu loučil s uniformou. Nakonec vše dobře dopadlo. Osobně mi to vyprávěl. Bohužel, nezapsal jsem to a důležité drobnosti si již nepamatuji.

Pohranicnik řekl(a)...

To jsou věci, díky za komentář :-)
Rozesmálo mě představa těch důstojníků z HS PS OSH jak na ně šly mrákoty při představách, že se mladej Svěrák ze Spojených států nevrátí a večer to bude na RFE.
A to si vem,že už byl rok 1989, poměry se uvolňovaly a schylovalo se k Listopadu 1989. Už se tomu ani nechce věřit...

Robert C. řekl(a)...

zdar Zdeněk
veľmi zaujímavý článok. Myslel som, že za socíku sa dôstojník PS nemal šancu dostať ani po žiadosť o vycestovaciu doložku. No ale zrejme mali Svěrákovci veľmi silné páky v tej dobe, a nie len na HS OSH. Alebo tam bol vyšší záujem, keď už sa naskytla príležitosť, ukázať že aj dôstojník PS môže vysestovať na západ a vráti sa aby to mohlo byť prezentované, že sa tu nežije zle a komunizmus má budúcnosť. Neviem. V každom prípade už to že sa mu dovolilo vycestovať - muselo sa tým vtedy veľa hláv a inštitúcií zaoberať veľmi intenzívne. A to samotné netrvalo z večera do rána. A tiež nemyslím, že stačila iba záruka náčelníka. Pokiaľ bol jeho film nominovaný na cenu filmovej akadémie- oscara , tak musel byť vybraný komisiou filmovej akadémie zo širšieho výberu a keď už akadémia odporučila film do výberu na "boj" o cenu akadémie, tak v tom momente ohlásili a oficiáne pozvali tvorcov filmu ( nemyslím že tam bol pozvaný v tej dobe iba on sám). To sa dialo zvyčajne (pri cudzojazyčných filmoch či už hraných alebo dokumentárnych) tak pol roka pred galavečerom. Čiže tí ktorí rozhodli, že mladý Svěrák "je hoden" mali dosť času zvážiť samotný nápad, možnosti a nakoniec aj rozhodnúť. Preto myslím, že záruka náčelníka / plk by samotná nestačila a sám plukovník si musel byť kurwa isty že keby mladému Svěrákovi napadlo náhodou sa pozabudnúť, bola by to pre plukovníka poprava a je jedno či bude / nebude nejaký november '89 v budúcnosti. Zrejme by mal sám Svěrák prehovoriť k tejto téme, a pokiaľ by hovoril pravdu, veľa vecí a úvah by sa vyjasnilo. Mal som za to, že nielen VZP od PS ale aj od ČSĽA, VMV..... sa nemajú legáne ako dostať v tej dobe na západ. No ale to je ukážka, že neboli sme si iba rovní a rovnejší ale asi aj "prerovnajúci". Nič osobné proti Svěrákovi staršiemu či mladšiemu nemám a prajem im do budúcna len to dobré, ale Tvoj článok ma neskutočne zaujal a spustil mnoho otázok.

maj sa fajn
Robert

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Robert 9. června 2016 13:34

Děkuji za tvůj komentář, Roberte.
Když jsem poprvé viděl ten dokumentární film,měl jsem asi podobné pocity jako ty. Připadalo mě to, jak to říci,asi poněkud "absurdné" - ako by povedal major Terazky :-) Nicméně, zapadá to do kontextu oné doby konce 80-tých let. Jsem rád,že jsem tohle období zažil,tohle se už nikdy opakovat nebude. Možná, až budu mít někdy chuť a náladu, sepíšu pro weblog Pohraničník článek o tom,jak jsme období konce 80.let prožívali na pohraniční rotě u nás v Trojmezí. Až mě políbí paní Můza, sednu si k noťasu a hodím to na sklo.
Měj se príma!
Z.V.

Anonymní řekl(a)...

To je neuvěřitelné, velmi děkuji za odkaz.
Zázrak, že se to vůbec zachovalo, řada takových kompromitujících dílek už byla nenávratně zničena, mnohdy samotnými autory, kteří tak provedli "sebekritiku" a do nové doby vstoupili patřičně očištěni.
A jak se dělá umění v kapitalismu, o tom by mohl Jiří Barta vyprávět.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 9. června 2016 21:18
Děkuji za váš komentář.
Řekl bych,že obdobných perel z časů minulých existuje více,ale jsou utopeny hluboko ve filmových,nebo televizních archívech a musí být velká náhoda,aby vyšly na světlo Boží. Anebo, někdo musí chtít,aby se objevili :-)

Robert C. řekl(a)...

zdar všetkým čitateľom, Zdeňkovi zvlášť

článok "CESTA PODPORUČÍKA PS DO USA" zrejme vyvolal mnoho otázok nielen vo mne, tak som trochu hľadal na nete o Svěrakovcoch. Narazil som na článok z roku 2007 (http://zpravy.idnes.cz/sveraka-se-smoljakem-stb-nez-lakala-ke-spolupraci-f7d-/domaci.aspx?c=A070907_102139_domaci_itu), kde je rozhovor s Ladislavom Smoljakom a Zdeňkom Svěrákom. Po jeho prečítaní (a nielen tohto článku so Z.Svěrákom) si začínam myslieť, že pán Svěrák si buď robí z čechov a slovákov srandu, alebo ich má za debilov. Takže: začiatkom šesťdesiatych rokov vstúpil pán Svěrák do KSČ, potom vytriezvel (?) a rok po okupácii v 1969 z KSČ vystúpil... No ale zase nezabudol podpísať antichartu. Asi nevytriezvel... V roku 1980 ho oslovila ŠtB o spoluprácu, na ktorú vraj nereagoval. Citujem: Dopadlo to tak, že jsem na nabídku StB nereagoval, a oni se už od té doby nikdy neozvali.
(Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/sveraka-se-smoljakem-stb-nez-lakala-ke-spolupraci-f7d-/domaci.aspx?c=A070907_102139_domaci_itu). A oni sa od tej doby (ŠtB) neozvali... Asi zabudli. V roku 1983 začal jeho syn Ján Svěrák študovať na FAMU a po ukončení ho povolajú na vojnu k PS. Ako podporučík absolvent letí na udeľovnie cien Filmovej akadémie do USA. A bonus? Zrejme v čase, keď je Ján Svěrák v USA, jeho otec Zdeněk vstupuje "do otvoreného" boja podpisom na petícií za prepustenie Václava Havla !!!! Citujem: Ale do otevřeného boje proti režimu jste se pustili až koncem 80. let, kdy jste podepsali petici za propuštění Václava Havla z vězení.
Svěrák: Asi něco v člověku uzrálo. Ono je to vždycky osobní. Petici mi přinesl Ivo Fischer, hrozně hodnej a mírnej člověk s tichým hlasem, kterého jsem měl velice rád. Zeptal se mě: Zdeňku, podepsal bys?
Řekl jsem si: když v sobě našel tolik statečnosti i Ivo Fischer, tahle hodná ovečka... Kdyby to přinesl někdo jinej, asi bych váhal.
(Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/sveraka-se-smoljakem-stb-nez-lakala-ke-spolupraci-f7d-/domaci.aspx?c=A070907_102139_domaci_itu). Tu opäť pán Svěrák zrejme vytriezvel.
Takže: zhrnuto a podčiarknuto - vystúpim rok po okupácií z KSČ, ale podpíšem antichartu, na ponuku ŠtB nereagujem, ale syna mi príjmu na FAMU, syn si odkrúti vojnu ako pražák v Prahe na HS PS OSH a ako podporučík PS letí do USA a ja v tom čase vstúpim do otvoreného boja proti komunistom!!!!!!!!!!!

Pán Svěrák asi doma zrkadlo nemá. Pri pohľade do neho by prasklo. Tu mi napadá, že bol od roku 1961 do roku 1989 "netriezvy", alebo si myslí, že 16.000.000 ľudí (občania ČR + SR) sú debili. Stačí si pozrieť film Tatínek - biografické dielo o Z.Svěrákovi... Páni Svěrákovci trpia selektívnou pamäťou.

s pozdravom Robert C.










Pohranicnik řekl(a)...

Díky za obsáhlý komentář,Roberte.
Přiznám se,že nebylo původně účelem dělat z publikovaného článku "politikum", chtěl jsem jen poukázat na jakousi raritu, která se dotýkala Pohraniční stráže.
Pravdou ovšem je,že věci se mají tak,jak jsi popsal. Už vlastně ani nemám,co bych dodal :-)
Z.V.

Robert C. řekl(a)...

zdravim Zdeňku
ospravedlňujem za primiešanie trochu politiky, ale nebolo to mojim cieľom miešať politiku na tento blog.

Pohranicnik řekl(a)...

V poho.
Jsou zkrátka situace,kdy se politice nejde vyhnout.

Anonymní řekl(a)...

Nad tým, že ho pustili, by som sa veľmi nepozastavoval. To nebola služba jemu, to bolo v záujme komunistických vládcov. V dobe, keď už dávno pochopili, že Západ sa im vzďaľuje, si veľmi cenili každý úspech na Západe. Bolo to absurdné, ale v skutočnosti logické. Komunisti cítili, že občania im vzhliadajú k Západu a najviac uveria oceneniu zo Západu. Propagandou už občanov tak prekŕmili, že nikto ju nebral vážne, ani keď výnimočne neklamala. Takže bolo aj v záujme režimu, aby mladý Svěrák mohol ísť von.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 12. června 2016 10:01
Díky za komentář.
Ano i takhle to mohlo být, připadá mě to logické.

Starý řekl(a)...

Cesta mladého Svěráka do zahraničí, to nebyl žádný zázrak. Mimo to pokud mu velel plk. Šefraný, který byl naprosto normální člověk, tak to nemohlo ani nijak jinak dopadnout. Znal jsem plk. Šefraného osobně a vím, že vždy se snažil lidem pomáhat a to bez ohledu na jejich politické přesvědčení. Kolik polistopadových funkcionářů nebo jejích děti studovali v zahraničí v době socialismu a to za finanční podpory státu. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Přitom tito lidé byli nějakým způsobem státu zavázáni. To si můžeme přečíst jen v seznamech pana Cibulky. Také jsem sloužil u PS a to více jak 20 let. Vůbec se za to nestydím, naopak. Jak psal Zdeněk, až do mne kopne nějaká múza, tak to sepíši. I o Zdeňkovi a jeho spolužácích a dalších. Včetně historek ze státní hranice. Ovšem nevím, zda by to vůbec někdo četl, vzpomínky starého zbrojnoše.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Starý 7. července 2016 11:54

Děkuji za milý komentář, je fajn vždy,když se ozve někdo,kdo u PS sloužil a ví o čem je řeč. Tím bych chtěl také apelovat na "Starého", aby nelenil a exluzívně (ale klidně i neexkluzívně) pro weblog POHRANIČNÍK sepsal své vzpomínky. Klidně toho může být i více, není problém zveřejňovat texty na pokračování :-)

Doufám tedy, že nezůstane jen u slibu (i když se v Česku říká "slibem nezarmoutíš"). Nečekal bych na polibek vrtkavé paní Můzy, neboť čas utíká zběsilým tempem a z čekání se může stát věčnost.

Kontakt na mě (redakce Pohraničníka): pohranicnik@gmail.com

pikaso řekl(a)...

Ahoj.
Sloužil jsem zrovna na Zbraslavi, když se, když se tento film natáčel. Byly to veselé historky z natáčení,když nás, kteří to měli do civilu snad dva měsíce, vyháněl DR na rozcvičku, aby si nás filmaři mohli natočit. Krásné vzpomínky.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Pikaso 5. října 2016 11:48
Děkuji za váš komentář, je prima,když se ozve někdo,kdo byl přímo účasten té trachtace. :-)
Představa,jak "staré pasty", nebo-li mazáci chodí na rozcvičku je úsměvná, stejně tak jako to, že by na rozcvičky chodili VZS-absolventi zvaní "absíci". Ale,co by člověk neudělal pro úspěch natáčení dokumentu,že ano?

pikaso řekl(a)...

Dobrý den. Jsem moc rád, že se ten film našel, dlouho jsem ho hledal. Jak jsem psal, byl jsem přítomen natáčení scény, když vojáci z cimer běží hromadně na rozcvičku. Byl to trochu zmatek, proto že se filmovalo opravdu ráno, nikdo nic nevěděl, takže když jsme vykoukli ze dveří a viděli na konci chodby filmový štáb, světla a kameru, každý se schoval, a po té následovalo ono vyhánění mužstva z pokojů. Bohužel, ony záběry s hromadným úprkem na rozcvičku ve filmu nejsou (myslel jsem, že se tam najdu). A taky jsem chtěl vidět scénu, kdy na rozkaze posílají pana Svěráka na služebku do USA, o které jsem pouze slyšel z vyprávění a nevěřil, že to tam fakt je. Taky si pamatuji, že jsem slyšel, že p.Svěrák měl snad letět na ono předávání oskarů v uniformě PS,což by byla opravdu bomba. Ale to jsou informace bez záruky. Bohužel, u dalšího filmování jsem se už nebyl, připravovali jsme na HS PS novou síň tradic, spolu s dalšími ,,brigádními aranžéry'', která byli na tuto práci převeleni spolu se mnou (myslím, že) z Chebu a Sušice (já byl z budějické brigády). Na Zbraslavi bylo fajn, ale oproti budějicím, tam jídlo nestálo za nic. Ale co, člověk nemůže mít všechno. Ahoj, bylo fajn.

Pohranicnik řekl(a)...

Zdravím všechny čtenáře weblogu Pohraničník.
Koukám, že se náš pohraničářský web dostal i na TV Barrandov a Parlamentní listy :-)

V Poslanecké sněmovně PČR probíhá litý boj o funkce. Na jednu z nich byl nominován i poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM).
Pražšká havlérka ihned spustila proti jeho osobě hysterický rykot, do jehož čela se postavil mj.i herec a režisér Zdeněk Svěrák, nebo politik Petr "Dvojdomek" Pithart, jenž vyčítají poslanci Ondráčkovi jeho službu u SNB (PP VB) před 11/1989.

Sami ovšem, patrně z vrozené skromnosti, zapomínají na ten fakt, že jak Z.Svěrák, tak i P.Pithart nosili uniformu PS. Ostatně, to už je uvedeno v článku nahoře.

To mě fakt hlava nebere. Lidi nemají (tedy, aspoň ne všichni) úplně krátkou paměť a stále žijí pamětníci, kteří si na ně, jako na pohraničníky VZS, vzpomínají...

ODKAZ PARLAMENTNI-LISTY

DUEL-TV-Barrandov

nemo řekl(a)...

kydy hnojometa z Chuchelského závodiště, většina z nich si nevidí do úst.

Anonymní řekl(a)...

Honza Svérak byl normální absík a jako pražák si uměl dělat srandu ze všeho. Byla to doba "perestrojky", tak žádná sranda. Mimo jiné ze záklaďákú na HSPSOSH TO bylo 90% protečních synků.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jak je to prosím s tím Pithartem, bylo kdysi uvedeno, že byl ZVP (politruk) a teď to zmizelo a je tu jen , že byl pohraničník.Moc by mě to zajímalo.

Stanislav řekl(a)...

Zdravím Tě Zdendo, nevím zda jsem Ti to psal. Příslušníkem 12.bPS Planá byl i Vladimír Železný. Byl příslušníkem spojovací roty brigády.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Stanislav 12. března 2018 15:28

Ahoj Stando,
díky za komentář :-)
Ano, vzpomínám si, kdysi jsme se o tom bavili v nějakém diskuzním fóru.
Padlo tam více známých jmen, které prošly službou u PS, želbohu, diskuzi jsem si neuložil do archívu a paměť je děravá.
Dát dohromady tak 10 - 12 jmen, byl by to námět na zajímavý článek.

vincenc řekl(a)...

Díky za info o zmíněném pánovi. Nikdy jsem nesouhlasil, a souhlasit nebudu s honbou na vojáky, kteří sloužili na hranicích jako "záklaďáci. Na tento blog mě dovedl seriál Vyprávěj (Jugoslávie), kde se mihl v tv záběru pohraničník, který mi vizáží připomínal pana J. Svěráka.
Poté jsem si vzpomněl na vystoupení jmenovaného proti prezidentu Zemanovi. Když jsem si to dal dohromady hledal jsem jeho životopis. Ten, ale začíná studiem na vysoké škole. Takže díky za blog v Pohraničník.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Vincenc 20. dubna 2018 9:58

Děkuji za váš komentář.
Jsem rád, že článek na weblogu Pohraničník vám pomohl zodpovědět otázky, které jste si kladl.

Anonymní řekl(a)...

čet.abs.Jan Svěrák vykonal základní výcvik u útvaru PŠ Zadní Chodov (Mongolsko) . Měl jsem ho na pár hodin výcviku,ale většinou jsme to prokecali.

Mirek.h74 řekl(a)...

Zdravím kolegy pohraničníky!
Chci se s vámi podělit o moji zkušenost s cestováním do zahraničí.
Sloužil jse na Šumavě jako velitel čety v roce 1972-73. Můj kolega výkonný praporčík měl manželku zaměstnanou u Státních statků Šumava. Ty pro své zaměstnance a jejich rodinnē příslušníky pořádaly zájezd do NDR. On samozřejmě se chtěl také do NDR podívat. Následoval celý proces žádostí a doporučení, až dostal od velitele brigády povolení k vycestování. Musel odevzdat služební průkaz a místo něj dostal nově vystavený občanský průkaz se zápisem, že je zaměstnán u Státních statků Šumava. Teprve potom byl zaregitrován mezi účastníky zájezdu. V té době příslušníci PS neměli OP, jen služební průkaz. Nevím jak ostatní příslušníci VB nebo MNO. Vtip byl v tom, že ještě 2 dny chodil s OP do práce a dělal si legraci, že ho máme zadržet, protože je falešný pohraničník. Po návratu ze zájezdu zase "falešnou" občanku vyměnil za služební průkaz. Jak to s cestováním bylo v pozdějších letech to už nevím.

Mirek.h74 řekl(a)...

Zdravím kolegy pohraničníky!
Chci se s vámi podělit o moji zkušenost s cestováním do zahraničí.
Sloužil jse na Šumavě jako velitel čety v roce 1972-73. Můj kolega výkonný praporčík měl manželku zaměstnanou u Státních statků Šumava. Ty pro své zaměstnance a jejich rodinnē příslušníky pořádaly zájezd do NDR. On samozřejmě se chtěl také do NDR podívat. Následoval celý proces žádostí a doporučení, až dostal od velitele brigády povolení k vycestování. Musel odevzdat služební průkaz a místo něj dostal nově vystavený občanský průkaz se zápisem, že je zaměstnán u Státních statků Šumava. Teprve potom byl zaregitrován mezi účastníky zájezdu. V té době příslušníci PS neměli OP, jen služební průkaz. Nevím jak ostatní příslušníci VB nebo MNO. Vtip byl v tom, že ještě 2 dny chodil s OP do práce a dělal si legraci, že ho máme zadržet, protože je falešný pohraničník. Po návratu ze zájezdu zase "falešnou" občanku vyměnil za služební průkaz. Jak to s cestováním bylo v pozdějších letech to už nevím

Ian Dury řekl(a)...

Upřímně, kdybych dostal povolával k PS, pochybuji, že bych žádal o přeložení, mohlo by to být ještě horší..a myslel bych si,vze na vojně jevtonorast jako napsal Hlodáš hranici nebo milunicak..D