19. března 2018

ROZVADOV - SETKÁNÍ VOJÁKA US.ARMY A POHRANIČNÍKŮ

Včera (18.3.2018) mě přišel do pošty e-mail s níže uvedeným textem, kdy bývalý voják US.ARMY, jenž sloužil na státní hranici (západní) Německo - ČSSR v oblasti Rozvadova, žádá weblog Pohraničník o zprostředkování setkání své, jako bývalého amerického vojáka s bývalými pohraničníky, kteří, podobně jako on, sloužili na československo-německé hranici na Rozvadovsku. Zde je text: 

Dobry Den, I do not yet speak Czech but am slowly learning so I am using google translate.  I served on the CSSR border near Rozvadov and I will be landing in Praha in 10 days.  I intend to visit the PS museum in Rozvadov and would really like to meet some PS people and sit and have a beer with them.  There is also one person in particular I would like to meet and I have included his picture [just in case you might know who he is].  If you know how I can get this picture [and a few more] posted somewhere that might help me find these people I would be greatly thankful.

If you would like to meet you can contact me via this email or my in country contact is

Joe Shields c/o Vít Zemánek

tel. (+420) 775 692792

I really look forward to meeting some of my old "enemies".


Dobry Den, jsem ještě nemluví česky ale pomalu učí tak jsem pomocí google translate.  Já jsem sloužil na hranici ČSSR poblíž Rozvadov a já přistání v Praze za 10 dní.  V úmyslu navštívit muzeum PS v Rozvadově a opravdu rád s někým PS a sedět a mít pivo s nimi.  Existuje i jedna osoba zejména bych chtěla potkat a jsem zařadil jeho obrázek [případ mohl vědět, kdo to je].  Pokud víte, jak to dostanu obrázek [a další] vyslán někde, že by mi pomoci najít tyto lidi bych byl velice vděčný.

Pokud byste chtěli poznat můžete mě kontaktovat prostřednictvím tohoto e-mailu nebo v mé zemi je kontakt
Opravdu se těším na setkání s některými z mých starých "nepřátel".

Screenshot příchozího e-mailu z USA.


  Bývalý voják pohraniční jednotky US.ARMY Joseph Shields zde uvádí (český) telefonní kontakt na osobu žijící v České republice,(pan Vít Zemánek, tel: 775 692792) které je možné zavolat a zjistit si podrobnosti a případně se domluvit na setkání v Rozvadově, u tamnějšího Muzea PS a potom si někam zajít na pár piv, neboť jak známo, u dobrého moku se nejlépe diskutuje. 

Voják US.ARMY Joseph Shields na státní hranici NSR - ČSSR. 


   Samozřejmě, že já sám, coby bývalý důstojník československé Pohraniční stráže, rád napomohu realizaci takového setkání, neboť si myslím, že je správné, když se dnes setkávají bývalí protivníci z obou stran přísně střežené hranice v dobách studené války. 

   Několik takových setkání už proběhnulo a já jsem samozřejmě o tom informoval zde, na weblogu Pohraničník. Setkání tohoto druhu probíhají i v zahraničí, svého času jsem četl o setkání bývalých pilotů US.Air Force a pilotů letectva Sovětského svazu. Určitě by se to dalo najít přes Google. 

   Pan Joseph Shields v příloze mailu, kromě textu a své fotografie z oněch časů poslal i dobové foto důstojníka Pohraniční stráže, se kterým se náhodně setkával během provádění tzv."demarkací" státní hranice. Určitě jste takové setkání na čáře zažili i vy, kdo jste sloužili kdekoliv na čs-západoněmecké hranici. Na druhé straně vojáci US.ARMY, nebo policisté BGS, Bayerische Grenzpolizei, či celníci ZOLL, navzájem jsme se vyfotil, zasalutovali a šli jsme po svých :-) Já jako důstojník PS jsem v letech 1985-1990 zažil takových setkání snad stovky a časem už mě ty tváře byly povědomé. Ti, ne druhé straně hranice to měli stejně. 

   A právě s tímto nadporučíkem PS, jehož jméno p.Joseph Shield samozřejmě nezná, by se také rád setkal. A kdoví, pokud se o tomhle článku dozví onen nadporučík odněkud z roty PS na Rozvadovsku, třeba se bude chtít se svým bývalým americkým protivníkem také vidět. 

Kontakt/mail Joe Shields ssbn656gold@hotmail.com



   Takže, pokud by někdo z vás, čtenářů weblogu Pohraničník věděl, o koho se jedná, dejte mu prosím vědět. Jinak já osobně nevím, co jiného bych pro to ještě mohl udělat. Děkuji  :-)

    Samozřejmě, je možné obrátit se i na moji osobu jako Admina weblogu, přes můj MAIL a já jsem ochoten předat požadované dále, samozřejmě s tím, že budu diskrétní a neposkytnu informace žádné třetí straně. Ti, kdož už se někdy na mě obrátili, s nějakou žádostí, prosbou, zprostředkováním, vědí, že mlčím jako šumavské hvozdy a co se do redakce dostane, tak tady i zůstane.  




ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? Klikněte si na články s obdobnou tématikou.

***  Setkání vojáků Pohraniční stráže, ČSLA, US.ARMY 19.9.2014 

*** Setkání vojáků Pohraniční stráže a policistů BGS 11.7.2015  

*** Moje střetnutí s vojáky US.ARMY v Trojmezí

***  Muzeum Pohraniční stráže Rozvadov kóta 233 

***   Diskuzní fórum na webu Vojensko CZ

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

OKOMENTOVAT NELZE, JELIKOŽ CHCETE PO MNĚ INFORMACI NA MÉ SPOJENÍ. JINAK BYCH VÁM ODPOVĚDĚL. ZDAR. BÝVALÝ PS PŘÍSLUŠNÍK

Anonymní řekl(a)...

JINAK DODÁM. ZNÁM LEPŠÍHO VOJÁKA PS, NEŽ JSTE ASI VY. DODNES BOJUJE NA DONBASU, A NEKOLABORUJE S US ARMY. GAUNÉRY DNEŠNÍ DOBY.

Vit Zemanek řekl(a)...

Dobry den vsem, omlouvam se za moji cestinu ale jsem vyrustal v kanade. Pomahavam svemu kamaradovi pana Joseph Shields navazat setkani na prislusniky bivaly pohranicni straze. Jestly prvni komentar byl od prislusnika PS v fotce tak reknu proc pan Shields vas hleda. Hodne krat vas vydel pres dalekodled a uz 30 let mu vrta v hlave ta zahada proc by prislusnik PS mel odzak paragana? Nejde vubec o nic jineho. Urcite ten odznak ma jednoduche vysetleni. Pan Joe Shields (vlastne by se my mohlo nazvat "GI Joe") tu bude v CR 29.3 az 11.4.2018 a moc rad by se setkal s byvalema prislusnikama PS co take slouzely jako on u hranic a tento krat jak sam rykal, jako kamosove a uz ne nepritele.
Vit Zemanek, Jihlava

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní ("bývalý příslušník") 19. března 2018 21:43

To jste se vycajchnoval, doufám, že jste sám se sebou spokojený :-)
Nicméně, vaše komentáře mě vážně rozesmály, zejména ta pasáž, kde mě označujete za kolaboranta s US.ARMY. LOL! :-) Je legrace, že zastydlí antikomunisté mě nadávají do starých komunistických struktur a bývalí pohraničník (pokud jste pohraničník, nijak jste to nedoložil) mě obviňuje za kolaboraci s US.ARMY. Inu, těžký život bloggera (není člověk ten, jenž vyhověl by všem).

Na druhé straně, připouštím a souhlasím s vámi, že jistě jsou i lepší vojáci PS, než jsem byl já. V letech 1981 - 1991, kdy jsem nosil uniformu Pohraniční stráže, ať už na vojenské škole v Holešově, nebo na státní hranici v Trojmezí, jsem šel od průšvihu k průšvihu. Ale, nelituji, díky tomu je dnes na co vzpomínat a o čem psát na weblog Pohraničník.

Mějte se fajn, "bývalý příslušníku" a zase někdy něco napište, ať je legrace ("po práci legraci"). Bůh vám žehnej!

Zdeněk - admin weblogu.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Vít Zemánek (Jihlava) 20. března 2018 8:40

Dobrý den, pane Zemánku,
děkuji, že jste se ozval s komentářem. Vaše čeština je velmi dobrá a srozumitelná.

První dva komentáře, zde pod článkem, na který reagujete, nebyl od onoho nadporučíka Pohraniční stráže,o kterém píšete, ale od nějakého dezorientovaného čtenáře, který nemá k věci co říci, ale jen se potřebuje realizovat plácáním nesmyslů a prožít si tak svých "Fifteen minutes of Fame". :-)

Pane Zemánku, odznak parašutisty jsme řešili na jedné naší FB Group, kde se schází bývalí pohraničníci. Jistý kolega a můj kamarád, bývalý důstojník PS, pan Stanislav Kvasnička, v diskuzi připustil, že i pohraničník mohl projít výcvikem tohoto druhu. Padla ještě i jiná teorie, ale o věci moc nevím a tak poprosím pana Kvasničku, zda by sem, do komentářů, nenapsal několik vět. Možná se s tímto tématem ozve i někdo další a napíše tady do diskuze.

Chtěl bych vás požádat, pane Zemánku, pokud proběhne setkání vašeho kamaráda pana Shieldse z USA,s bývalými pohraničníky, zda by jste mohl vy, nebo on (klidně i anglicky) o setkání v Rozvadově něco napsat, případně přiložit i pár fotografií. Zajímalo by mě, jak celá tato, zde na weblogu avizovaná akce, proběhla. Pokud bych dostal svolení, rád bych o tom napsal článek a publikoval bych ho zde, na tomto weblogu.

Děkuji ještě jednou a držím vám palce, aby se plánované setkání na půdě Muzea Pohraniční stráže v Rozvadově vydařilo.

Zdeněk - admin weblogu.


Mrazík řekl(a)...

Anonyme, ty musíš být megakokot....

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Mrazík 20. března 2018 14:45

Označil jste sice "bývalého příslušníka" poněkud expresivně, ale po stránce obsahové není co vytknout :-) Jen poprosím, použijte příště nějaké kulantnější označení, ať se nám to tady nezvrhne. Děkuji, že jste se ozval.

Zdeněk - admin weblogu.

Anonymní řekl(a)...

Milan J Dobrý den U Rozvadova jsem sloužil v letech 1986-1988 V článku není uvedeno z jaké to je doby Podle jedné indicie by se mohlo jednat o konec 80tych let Já jsem sloužil na Hraničkách Vizáž vyfotgrafovaneho důstojníka mi připomíná tehdejšího velitele roty Diana Jeho jméno si ještě pamatují Ale je to pouze má domněnka není to nic jisteho

Anonymní řekl(a)...

Na fotce není ve skutečnosti pohraničník a následně vysvětlím proč.1-pohraničník s fotografem na státní hranici v té době se konalo sebevraždě.2-ten pohraničník ve skutečnosti je voják ČSLA z průzkumného praporu(průzkumáci),kteří chodili na statní hranici v uniformách PS.Na čepici má stříbrný podklad pod státním znakem a důstojníci museli mít zlatý.To by mu u nadřízených u PS neprošlo a ten odznak parašutisty si zapomněl sundat.Sloužil jsem na 4rPS 9bPS a na naší pohraniční rotu tam chodili a byli tam 5-7 dní.

Anonymní řekl(a)...

Ten anonymní co psal přede mnou má pravdu,protože když se pořádně podíváte na tu fotku tak má ten nadporučík na klopech stříbrné psíky a to není možné u důstojníka PS.

Anonymní řekl(a)...

VÚ4436

Zdeňku, je vidět, že se někteří nezmění ... Už když jsme připravovali LOPáka bylo to stejné. K věci - za úsek hranice kolem Rozvadova odpovídal 19. pzpr Tachov, jehož součástí byla i rota hloubkového průzkumu - čili výsadkáři. Nositelem odznaku třídnosti para ale nebyli jen důstojníci RHPz, ale i absolventi průzkumného směru na VVŠ PV Vyškov, kteří výsadkářský výcvik absolvovali a na svůj odznak byli patřičně hrdí. Jen se mi nezdá, že by byli hrdí až tak moc, aby ho nosili i na "krycí" uniformě, kterou nosili v rámci tzv. DPzH - důstojnických průzkumných hlídek, které se vykonávaly přímo na hranici. Naši VZP při nich nosili uniformy PS s hodností obvykle o stupeň nižší než měli u ČSLA a pokud jsme si mohl všimnout, byly v pořádku - tzn. zlato bylo všude. Tohle byl spíš "špek" aby si s tím imperialisté lámali hlavu - stejně jako ta panelová cesta pro tanky, která je za tím Amíkem vidět. Naše T-72 by jely určitě jinudy ...

Unknown řekl(a)...

Dobrý den. Na fotce je nejspíš Milan Bukáček,tehdejší výsadkový náčelník VÚ 4436 Tachov.

Anonymní řekl(a)...

Na fotce je skutečně velitel roty hloubkového průzkumu 19.průzkumného praporu VÚ 4436 Tachov za mě již kapitán Bukáček (BUKY)

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš komentář.