1. září 2019

STÁTNÍ HRANICE NA TV ČT24

   Patrně proto, že se blíží 17.listopad a tím i kulaté výročí 30 let "Velké listopadové sametové revoluce", rozhodli se v České televizi, že je třeba vzpomenout si také na Pohraniční stráž i bývalé pohraničníky a za peníze daňových poplatníků, tedy všech, i nás, co nedobrovolně platíme povinné výpalné ve formě koncesionářského poplatku, natočit deset epizod dokumentu s názvem POZOR! STÁTNÍ HRANICE. Vše bude odvysíláno každou sobotu, ve 22.00 hod. na stanici ČT24. 




   Svého času jsem dostal, řekněme, neformální nabídku, že bych se, jako autor weblogu Pohraničník, mohl na tvorbě pořadu podílet, tou formou, že by redaktoři ČT24 se mnou natočili, jako s bývalým důstojníkem Pohraniční stráže, rozhovor.
    Jak jistě chápete, nabídku jsem s díky odmítnul, nestojím o pochybných "Fifteen minutes of Fame", navíc, umím si představit, v jakém duchu by bylo interview vedeno. A ani náhodou by mě nenapadlo, z pochopitelných důvodů, plivat na pohraničníky tak, jak učinil například profláknutý sedmilhář poručík Jaroslav Sviták, který se chtěl zavděčit panstvu a nyní má z ostudy kabát.  

   A to je zhruba vše. Tímto článkem jsem chtěl upozornit čtenáře weblogu Pohraničník na výše uvedený pořad, jenž se od 7.září 2019 chystá odvysílat hlásná trouba režimu, ČT24 - Havlograd. 

  Více budeme samozřejmě vědět poté, až bude seriál vysílán, ale já osobně očekávám mix lží, polopravd, překroucených faktů a trochu reality, ale jen trochu, aby to nevypadalo moc hloupě :-) 




ZDROJ:  ČT24  https://www.ceskatelevize.cz/porady/12653141961-pozor-statni-hranice/

DISKUZE ČT24:  https://www.ceskatelevize.cz/porady/12653141961-pozor-statni-hranice/diskuse/

Sedmilhář por.Sviták: https://www.minulost.cz/cs/pribeh-byvaleho-pohranicnika-v-konfrontaci-s-archivy

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak tomu teď nerozumím, co jste chtěl prostřednictvím Vaší prezentace sdělit, spíš se shazujete. To už jako dopředu přesně víte, co bude odvysíláno?
Většina národa je pane důstojníku ráda, že žádné hraniční ploty mezi "západem a východem" už neexistují. Že jste tím přišel o práci, která neměla smysl ani nevytvářela hodnoty, ba naopak, za to určitě ze soucitu na sebe sbírku od veřejnosti nečekejte. I tak Vám ale patří dík za odvahu, že takový web vedete, existuje a snad i věrohodně popisuje pro čtenáře dalších generací absurdnosti předlistopadového politického režimu.

Anonymní řekl(a)...

To je .....

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš, byť kritický, komentář.

Anonymní řekl(a)...

Zbytočne sem zaťahuješ politiku a ešte aj smiešne zatrpknutú. Tento článok si si skutočne mohol odpustiť. Všeličo nám zo socializmu môže chýbať, ale stráženie hraníc smerom dovnútra to určite nebude.

Pohranicnik řekl(a)...

Ale jdi...
Politiku se netahám. A že reaguji článkem? Inu, já si nezačal. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, říká se u nás v Česku.

Zatrpknutý opravdu nejsem. Proč bych měl být? Ekonomický se mám lépe, než v době reálného socialismu. A na službu v uniformě Pohraniční stráže vzpomínám s lehkou nostalgií. Ale, dnes už by mě nebavilo běhat kdesi v hraničním pásmu, i v době volna, ve dne, v noci, o víkendech. Takže, budeš si muset vymyslet něco lepšího :-)

Anonymní řekl(a)...

No, je to docela škoda,že neposkytnete rozhovor, mohl jste vyjádřit svůj názor. A pokud by to sestříhali, natočit si to na mobil a pak to sem dát.

Unknown řekl(a)...

Mohl byste blíže vysvětlit citaci z vašeho textu pane důstojníku Pohraniční stráže, co myslíte pojmy "politický slimejš" a "idelologický balast" ?

Pohranicnik řekl(a)...

Ne,pane Anonyme.

Unknown řekl(a)...

To je docela úsměvné - nazýváte mě "panem Anonymem", ale nikde jsem si tady nevšiml, že byste odkryl svoji identitu :-)). Dobře, jmenuji se tedy Karel Fail, bydlím v Berouně .. A jak se tedy jmenujete vy pane důstojníku PS a proč ty zmíněné pojmy nechcete vysvětlit, co je na nich tak tajného ? Nebo už nemáte argumenty ? Možná i proto jste odmítl vystoupit v novém seriálu Pozor! Státní hranice. Třeba by se Vás tam zeptali právě na tohle - jak jste jako dobře placení důstojníci PS vlastně bránili tu republiku ? Proti komu a ve jménu koho ?

Pohranicnik řekl(a)...

re: Unknown 17. září 2019 17:32

Proč bych měl odkrývat svoji identitu? Moji přátelé a kolegové od PS identitu mě, jako admina weblogu znají a pro ostatní by to bylo jen nic neříkající jméno. A já nevedu tenhle web proto, abych byl za "celebritu", ale dělám ho pro potěšení a informování p.t.publika, tedy čtenářů. Vše samozřejmě zdarma, bez nároku na cokoliv ("ni zisk, ni slávu"), neboť mě to baví.

To,že se identifikujete jako Karel Fail z Berouna, je asi takové, jako bych já napsal, že jsem František Vopršálek z Golčova Jeníkova. V anonymitě internetu může být každý kým chce :-)

Dobře placený důstojník PS? Rozesmál jste mě :-) Každý kvalifikovaný zaměstnanec měl v bývalé ČSSR vyšší plat než my, co jsme sloužili na čáře. Vzpomínám si, když v roce 1990 přebírali Ministerstvo vnitra různí ti chartisté a disidenti, první, co udělali bylo, že je se zajímali o to, kolik berou důstojníci sloužící pod FMV. Asi očekávali, že bereme apanáž jako hodná holka Hana Zagorová. A když uviděli realitu, protáhli se jim zklamáním ksichty a jeden z prominentních disidentů, co přebíral Vnitro prohlásil, že "za tyhle prachy by to nedělal". (Bodejť jo, opozice v ČSSR byla zvyklá na onačejší, tuzexový Lifestyle).

Na zbytek vašich dotazů nebudu reagovat, byla by to ztráta času a krmení trolla. Vy už přeci máte ve všem jasno, tak necítím potřebu argumentovat (Почему буквы, все понятно).

Anonymní řekl(a)...

Nenechte se znechutit podobnými individui. Morálně defektní jedinci mají potřebu kázat o morálce. Navíc jim prakticky vždy v životopisu chybí období před rokem 1990.
(A jestli máte potřebu klást mi otázky, tak si šetřete síly na nadcházející oslavy, mě vaše názory taky nezajímají.)

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní.

Nenechám se znechutit :-)
Ale pokud oponent komunikuje v korektnim duchu, nemám problém odpovědět.
Diskutují ovšem do určité míry. Pokud získám dojem, že se oponentovi jedná spíše o trolling, hlásím "The Game is over". A jdu raději dělat něco užitečnějšího.
🙂

Anonymní řekl(a)...

Ne vážený pohraničníku. Jsem z pohraničí a tu dobu jsem zažil. Chtěl bych také slyšet odpověď na otázku, co že jste to vlastně střežili?

Anonymní řekl(a)...

Ono je to těžké v tom, že snažit se pochopit lidi, kteří se zbraní v ruce a nasazením všech svých fyzických i duševních sil vymáhali dodržování špatného (sice platného) zákona - kdy si stát chtěl rozhodovat, jestli ho jeho občané smí opustit a za jakých podmínek ... to jde v dnešní době jen velmi těžko.

Špatný zákon se prostě hromadně nedodržuje a žádný stát nemá prostředky, které by jeho dodržování vymohly silou. Protože nenajde ani dost svých občanů, kteří by byli ochotní tu sílu použít. Příkladů máme kolem sebe každý den několik (§ 270 TrZ, § 18 zákona č. 361/2000 Sb. atd.)

Pohranicnik řekl(a)...

Anonymní 23.září 2019 14:34

Střežili jsme klidný spánek dítek kučeravých, jakožto i všeho pracujícího lidu Československa, před bankstery z Wallstreetu, jenž zle mžourali za hraničním mezníky.

Anonymní řekl(a)...

Celníci v NDR kvůli útěkům na Západ kontrolovali i rakve. Za hodinu prověřili kolem stovky aut
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/vychodni-nemecko-zapadni-nemecko-ndr-celnici-kontroly-pasovani-komunismus_1909221431_cha

Anonymní řekl(a)...

PEKNA VYPOVED O DOBE KTORA BOLA

Anonymní řekl(a)...

Nejdřív jsem byl rád za objev dalšího webu s tématikou, která mě zajímá.
Nějak to tu ale smrdí rudými a autor bude nejspíš také pořádná guma. A já jsem holt chlap z "druhé strany barikády".

Pohranicnik řekl(a)...

Anonymní 26.10.2019 18:29

LOL :-)
Ale jděte, vy slepičí prdélko.

Slavomír řekl(a)...

Tak si představte,že 10 let před únosem autobusu Barešovci se na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří stala podobná událost,očima posádky vozu.Rozdíl byl ovšem v tom,že tam ,kde Barešovci byli rozstříleni,mohla osádka vozu Volha kombi ,otočit vůz a jet zpět.Stálo tam totiž již sovětské OT.Píše se rok 1968.Okupace ČSSR.Pomoc mj.Bavlnky v úkrytu před NKVD.Více v nových příbězích železné opony.