27. srpna 2012


              Setkání v Chodové Plané

Půllitr chodovaru za cenu osmi kaček? K obědu dvacetidekový smažený řízek se salátem a k večeři poctivá porce sekané, upomínková listina a odznak plánských hraničářů v ceně vstupného? Ne, nejsme v době před dvaceti lety, ale 25. srpna 2012 v Chodové Plané, v budově kulturního střediska, sídlícího na ulici Pohraniční stráže, kde proběhl sraz nejen příslušníků 12. brigády PS, ale všech „bývalých“, kterým stojí za to vzpomenout na léta strávená v uniformě a jejich vážených příznivců.



Mezi veterány byli i ti, kteří přišli do pohraničí těsně po válce či pár let po ní. Byl mezi námi i pamětník bojů s banderovci či bývalí velitelé pohraničních brigád, praporů, rot…a jak podtrhl hlavní organizátor celé slávy emeritní kapitán PS Standa Kvasnička, přibyli mezi námi mladšími zejména bývalí vojáci PS v základní vojenské službě. 



Sám jsem jedním z nich a plánskou brigádu jsem poznal coby frekventant poddůstojnické školy. Pravda, legrace se tam tehdy příliš neužilo a v době svého vojačení bych těžko věřil, že poblíž svého prvního působiště budu jednou vzpomínat na zážitky z doby před téměř třiceti lety s nefalšovaným dojetím. Ale pryč s „paní“ Nostalgií. Spolu s bývalým kynologem, cetvinským tygrem Petrem, jsme z Prahy přivezli dámu zcela jiného formátu, která náklonnost k bývalým PS netají a je ochotna na veřejnosti nejveřejnější-během zasedání Parlamentu České republiky-své sympatie a úctu všem, kteří na státní hranici poctivě sloužili, bezostyšně vyjádřit. Jistě jste v ní poznali poslankyni Martu Semelovou.



Po oficiálním zahájení hrála k poslechu dudácká kapela s repertoárem tradičních chodských písní a já poprvé v životě viděl na vlastní oči „fanfrnoch“. Odpoledne příjemně utíkalo, potkávali se dávní známí, včetně nás, kteří se jednou ročně scházíme v Praze na Admiře. Některé kamarády jsem dodnes znal pouze z internetu a jsem rád, že jsem je díky plánským ochráncům hranic mohl potkat osobně. Monumentální byla výzdoba sálu a přilehlé výstavy, která se skvěla nejen psaným slovem a fotografiemi z historie PS, SNB a dalších složek ozbrojených sil, ale i originály metálů, uniforem a dalších reálií bezpečnostních složek bývalého Československa. 



Vše hezké jednou končí, museli jsme se tedy dnes rozloučit i my, pohraničníci. Ale nevadí. Srazů veteránů bude ještě dost na to, abychom si vybavili v záhybech myslí uschované zážitky z doby služby a zavzpomínali na kolegy, kteří se dnes na nás koukají z hraničářského nebe, naše čtyřnohé kamarády nevyjímaje. Tedy: Pokud budete chtít zavzpomínat i Vy, nasát přátelskou atmosféru a třeba něco dobrého zakousnout, do Chodovky určitě příští rok přijeďte. Navíc Vám slibuji, že na vlastní oči uvidíte „fanfrnoch“! 




(c) Autor:  Zdeněk Nagovský



18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ehm,
poslankyně Marta Semmelová. Té dámy si vůbec nevážím, s jejími názory vřele nesouhlasím, a jímá mne děs při představě, že tato paní by učila mé děti. Naštěstí se tak nestalo, bohudík:-))))

Anonymní řekl(a)...

Už to, že si pozvete takovou komu- nistickou krá.u,která brečí na hrobu vraha Gottwalda, svědčí o tom, jaký jste ubožáci a já jako bývalý pohraničník se za Vás pořa-
datelé hluboce stydím.

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, ze s tou Semmelovou jste to posrali. Snad jen Milous Jakes chybel. No nebude dlouho trvat a do toho hranicarskeho nebe se snad uz presunete vsichni.

Anonymní řekl(a)...

Совет командующих Пограничными войсками
http://www.skpw.ru

Pohranicnik řekl(a)...

Re: MARTA SEMELOVÁ.
Přiznám se,že když jsem četl tady v komentářích ony primitivní útoky na paní Semelovou,čekal jsem,že se jí zastane někdo z těch,kteří ji znají osobně,nebo se s ní na výše zmiňované akci Klubu českého pohraničí setkali.

Článek o setkání PS v Chodové Plané četlo,podle statistik,k této chvíli (29.8.2012 14:20 hod) 208 lidí. Jistě mezi nima bylo mnoho těch,kteří M.Semelovou znají.
A nikdo se veřejně na její obranu nepostavil. Tak to musím učinit já,byť paní Semelovou osobně neznám.

Oceňuji poslankyni Semelovou za to,že se nebála veřejně zastat pohraničníků,proti kterým je v posledních letech v ČR vedena nevybíravá kampaň v masmédiích. Nesla kůži na trh s vědomím,že se novinářští pohůnci a pokrytečtí politici budou předhánět v dehonestaci její osoby,za nadšeného souhlasného hýkání hlupáků,jako jsou ti,co exhibovali zde v komentářích.
Což se i stalo. Kdo chce,může si dohledat na internetu.

Takže,sám za sebe říkám,že stojím za paní M.Semelovou, ztotožňuji se s jejími názory ve věci Pohraniční stráže,lhostejno že se to někomu nebude líbit.

A ještě dodám,že mě připadají směšné řeči o "pláči nad hrobem Gottwalda", v době,kdy pomalu začíná v ČR nastupovat fašismus.

VIZ http://www.novinky.cz/domaci/277322-policejni-prezident-lessy-skoncil-nahradil-ho-cervicek.html

...Češi opět o něco více ryjou držkou v zemi...

Anonymní řekl(a)...

Ad "primitivní útoky"...
Můj komentář (je jako první) neobsahuje nic primitivního. Paní Semmelovou osobně neznám, leč z jejich výroků v médiích (např. přímé přenosy z parlamentu) si o ní mohu učinit názor. A ten je, jaký je a jaký jsem napsal.
A máte-li Vy svůj názor (a máte na něj samo právo) tak i já mám právo na názor svůj, prezentuji - li jej nevulgárně.
Vyprošuji si proto expresívní onálepkování "hlupákem" z Vaší strany. Nejsem o nic větším hlupákem než Vy, přinejmenším.
Takže, budete-li kázat jiným vodu korektnosti a slušnosti, nepijte sám víno nadávek a osočování.
S pozdravem
Váš dlouhodobý čtenář
JiB, 60+

Pohranicnik řekl(a)...

Re: JiB 60+
Můj komentář na téma "hýkání hlupáků" se týkal druhého a třetího komentáře,asi jsem to měl zdůraznit. Ten Váš je kritický,ale slušný. Máte právo takto vyjádřit svůj názor. Pokud jsem se Vás dotknul, omlouvám se.

PS: zrovna před chvilkou jsem byl nucen smáznout jeden vulgární komentář,který byl už přes limit toho,co jsem ochoten tolerovat.

Anonymní řekl(a)...

No nic, mne taky smazli. Tady vadi predevsim pravda.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: me taky smazli.
Pokud jste autorem toho komentáře (a jiný jsem nesmáznul), který obsahoval velmi vulgární výraz (v dané souvislosti), ano, takové budu mazat. Buď si odpusťte taková výrazy, anebo nepište vůbec.

Anonymní řekl(a)...

Ne, jsem autorem komentare: "to si Sem.ku" prokaucoval.

Co je na tom vulgarniho ????

Pohranicnik řekl(a)...

Re: prokaucoval.
Je mě líto, ale takový komentář tady vůbec nebyl. Patrně jste špatně něco udělal při zadávání,neboť jsem ho nenašel ani mezi spamem,který blogspot blokuje automaticky.
Ostatně,jak vidíte,neměl jsem důvod váš předchozí příspěvek mazat,když jej tady nyní publikuji.

Anonymní řekl(a)...

proč by si nepozvali komunistickou poslankyni, vždyt těchto akci se zůčasťnují jen byvalí nebo součastný komunisti a estébáci

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane admine !
Články na webu pohraničník čtu dlouho a rád,protože jako bývalého pohraničníka mě zajímají.Ovšem Vaše
vyjádření,že někdo zde exhibituje a je hlupák, je i na mě silná káva. Že je soudružka Semelová zarytá komunistka je zřejmé i z jejich výstupů v Poslanecké sněmovně ČR,což si může každý přečíst na webu sněmovny.
Chtěl bych Vás pouze upozornit,že ne každý pohraničník byl v KSČ.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: admine.
Mě se prostě druhý a třetí komentář zdá být velmi hloupý a tak jsem autory nepřímo označil za hlupáky. Můj web - moje pravidla a basta.

To,že je p.M.Semelová členkou KSČM tady proboha nikdo nepopírá,tudíž nevím,o co Vám jde. Je to všeobecně známý fakt. A připomínám,že KSČM je parlamentní stranou.
Stejně,jako je známa ta skutečnost,že KSČM se jako jediná politická strana do bývalých pohraničníků nenaváží (ne rozdíl od partají,které se snaží na primitivni dehonestaci Pohraniční stráže vytřískat politické body).

Taktéž nevím,proč píšete,"že ne každý pohraničník byl v KSČ". Tvrzení,že: "co pohraničník to komunista" vtloukají do hlavy p.t.veřejnosti již mnou dříve zmiňovaní (tzv.pravicoví) politici a novinářští pohůnci.
Kdo byl na vojně u PS tak ví,že je to blbost,která neplatila ani v 50-tých létech, natož později.

Závěrem ještě připomínám,že článek Z.Nagovského nebyl o KSČM či p.M.Semelové,ale o akci Klubu českého pohraničí a býv.pohraničníků z 12.bPS.

Howgh!

Anonymní řekl(a)...

Vrana k vrane seda...

Anonymní řekl(a)...

"novinářští pohůnci" to je hezký, jako z Rudého práva
pěkně vám to politruk natloukl do hlavy:)

Anonymní řekl(a)...

Lhát jako Rudé právo
http://krystlik.blog.cz/1208/lhat-jako-rude-pravo

Viktor řekl(a)...

Nesouhlasím s tebou tak mlč!

Je to několik minut co jsem byl upozorněn na připomínky k účasti Mgr.Marty Semelové na setkání PS v Chodové Plané.
Nálepkování a vzájemné osočování jsou tou nejednoduší cestou jak někoho ztrapnit nebo znemožnit.Tato cesta nikdy nic neřeší.
Každé setkání nás Pohraničníků je a bylo a doufám že bude setkáním lidí s podobnými vzpomínkami, vyprávěním o tom co kdy a jak se událo a zbývá i čas diskuzi o věcech všedních.I na zanadávání se čas najde.
S Mgr. Martou Semelovou jsem se setkal ten den poprvé a tak jsem byl velice zvědav na to jaké ta žena, pro kterou nemohou všichni "demokratičtí" poslanci nenajít dobrého slova bude.Byl jsem překvapen.Drobná štíhlá žena plná energie.Provokující jak gesty tak obsahem svého vystoupení.Po skončení jsem měl možnost s Mgr.Semelovou hovořit několik jak skoro každý z účastníků setkání tak i někteří návštěvníků souběžně probíhajících pivních slavností. Procházela se mezi jednotlivými skupinkami tu prohodila pár vět tu se zdržela trochu déle.Bylo zajímavé pozorovat nejen ji ale i náhodné kolemjdoucí kteří v tu dobu šli kolem.Překvapeni byla většina z nich. V tom mne napadlo zajímavé srovnání s ostatními zástupci voličů kteří se pohybují za doprovodu ochranky která je od ostatních odděluje. Nebo s fackujícím členem vlády.
Parlament, jeho půda mají poskytnout prostor k prezentaci názorů a myšlenek.Nemusím s tebou souhlasit, ale budu bránit Tvé právo vyslovit názor.
Proto zde důrazně a nahlas říkám že děkuji Mgr. Semelové nejen za to že přijala pozvání na naše setkání ale i za její slova v poslanecké sněmovně. Děkuji Vám za obhajobu práce nás pohraničníků.Děkuji Vám za to že jste taková jaká jste, že se nebojíte nazvat věci správně.

Viktor Osička
wwwviktor@seznam.cz