27. července 2016

POHRANIČNÍ STRÁŽ V POŘADU "PRO A PROTI" NA ČRO PLUS

Pro a proti - téma Pohraniční stráž a ochrana státní hranice.


Na západních hranicích Česka stojí opět socha pohraničníka se psem. Pošle ji petice, kterou podepsaly čtyři stovky lidí, zpátky do muzea? A nakolik ovlivňují podobná gesta výklad historie? 




Veronika Sedláčková se na to v Pro a proti ptá Stanislava Kvasničky z Klubu českého pohraničí a historika Prokopa Tomka.





Audio záznam si můžete poslechnout zde:
(zhruba od 35 minuty, před záznamem je zpravodajství ČRo)
http://s3.eu-central-1.amazonaws.com/rozhlascz/audiolog/plus/2016/07/27/09.mp3  



Stáhnout záznam pořadu lze na webu Uložto.cz (29 mb dat): 
(zhruba od 35 minuty, před záznamem je zpravodajství ČRo)
https://ulozto.cz/!uE12q1yVd/pohranicni-straz-v-poradu-pro-a-proti-audio-od-35-minuty-zaznamu-mp3 


ZDROJ: Rozhlas.cz - AUDIO 

CO SE PÍŠE JINDE: Lidovky CZ



8 komentářů:

Pohranicnik řekl(a)...

Je príma,že Standa K. do toho pořadu šel, je to frajer, nést svoji kůži na trh, to by každý z nás nedal.

A dále ještě chci napsat, že oceňuji, jak rozumně argumentoval a to tím způsobem,že jsem se za něj nemusel stydět, neboť zde padaly ze Standovi strany jasné argumenty a žádný ideologický balast.

Zdůrazňuji to proto, neboť mám na paměti jistého (zde nejmenovaného) důstojníka PS, který se rád nechává zvát do pořadů České televize ("Máte slovo" s Jílkovou), nebo do rozhlasu a když promluví, tak na mě dýchne to nejhorší z období 70-tých let a mám dojem,že sleduji normalizační Československou televizi, nebo jsem na hodině PŠM.
A to jsem bývalý důstojník PS, uniformu jsem nosil 1981-1992 a přesto na mě jdou mrákoty. Těžko to rozdýchávám.

Nelze se divit běžnému posluchači, nebo divákovi, že po takovém monologu pana plukovníka snadno uvěří masmediální masírce na téma "vrazi z hranic" :-(
Tohle naší věci a pohledu na historii PS OSH nesmírně škodí. Ale chápu,že můj názor nemusí sdílet všichni pohraničníci a už vůbec ne všichni členové KČP. Ale ani jim neupírám,aby zde v diskuzi, na Komentářích,zveřejnili svůj názor a svůj pohled na věc.

I když byl pořad relativně krátký, říkám: STANDO, DĚKUJI!

Zdeněk V. - admin weblogu.

Anonymní řekl(a)...

Zdeňku, líp bych to nedokázal odpovědět.

Anonymní řekl(a)...

http://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=541119

Anonymní řekl(a)...

Ze zápisu soudní pitvy, kterou provedli 11. srpna 1986 soudní znalci MUDr. Jaroslav Sochor, CSc., a Prof. MUDr. Milan Kokavec, CSc., vedoucí Ústavu soudního lékařství, plyne, že Tautz zemřít nemusel: „Jak vyplývá z časových údajů mezi zadržením Hartmuta Tautze služebními psy /cca 22.30 hod./; jeho přivezením na ambulanci Chirurgického oddělení Vojenské nemocnice v Bratislavě /23.50 hod./ smrtí /01.15 hod./ mezi zadržením jmenovaného a přivezením do nemocnice uplynul delší časový odstup /1 hod. 20 min./. Přitom včasným poskytnutím kvalifikované lékařské pomoci, spočívající zejména v zastavení krvácení, doplnění objemu cirkulující krve, ošetření ran a ztišení bolesti, stejně tak ve farmakologické protišokové léčbě bylo možné účinně čelil šokovým mechanismům, které vyústily v konečném důsledku ve smrt Hartmuta Tautze. Hartmut Tautz neutrpěl žádné poranění, které by bylo neslučitelné se životem, resp. které by samo o sobě muselo přivodit jeho smrt,“ citoval ÚSTR patology.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/pohnute-osudy-zbytecna-smrt-pri-uteku-za-svobodou-22-metru-od-rakouska-mladika-roztrhali-psi-pohra-ia8-/lide.aspx?c=A160807_011601_lide_gib

Anonymní řekl(a)...

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/411484-v-bratislave-odhalili-pomnik-mladika-jehoz-roztrhali-psi-pohranicniku.html

Anonymní řekl(a)...

Každý příslušník PS z povolání, který se se zbraní v ruce podílel na udržování zrůdného komunistického režimu potlačujícího základní lidská práva nese nepromlčitelnou odpovědnost za to, co se na hranicích dělo. V případě příslušníků PS z povolání to byla jejich svobodná volba, svobodně se rozhodli perzekuovat občany, a spolupracovat se zrůdným režimem a držet ho u moci. Snad se dočkáme jejich potrestání nezávislými soudy. Žádná jejich omluva nebo spíše výmluva neobstojí, a to bez ohledu zda na hranicích sami stříleli do lidí a pouštěli na ně psi, nebo jen nutili střílet a pouštět psi jiné - příslušníky základní služby, jejichž svobodným rozhodnutím určitě nebylo trávit dva nejlepší roky života hlídáním svých spoluobčanů.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 19. srpna 2016 1:07

Je X krát ověřeným faktem, zkušeností, že Ti, kteří podobně jako vy takhle (až hystericky) rozumují, bývají povětšinou lidé, kteří sami za minulého (tzv.totalitního) režimu selhali, třeba jen tím,že někoho anonymně udali v zaměstnání, v místě bydliště, nebo jinak aktivně a špinavým podporovali tehdejší systém.
Po 11/1989 obrátili kabát, jsou z nich nejzarytější antikomunisté a "bojovníci" s totalitou a podobnými komentáři, jako je ten váš si jen čistí špatné svědomí a pachuť ze své vlastní zbabělosti.
Jinak mě totiž rozum nebere, proč na takový web, jako je POHRANIČNÍK chodíte, čtete ho a pak ještě pokrytecky v komentářích mentorujete.

Anonymní řekl(a)...

https://www.novinky.cz/domaci/412946-strougal-a-jakes-celi-v-nemecku-trestnimu-oznameni-kvuli-zabijeni-na-hranicich.html