19. prosince 2013

Stopy vedou za hranice...


Státní hranici vroubí pomníčky pohraničníků, kteří zde ve službě položili život. Ať jsou náhledy na službu vojáků PS na hranici dnes jakékoliv, nikdo nemůže popřít fakt, že zde vyhasly mladé životy. Na Novohradsku Klub českého pohraničí léta udržoval pomníček vojína Adama Ruso, který byl prvním mrtvým po přijetí zákona O ochraně státní hranice na úseku jednotky Krabonoš nedaleko přechodu Halámky. Byl ve službě při ochraně hranic zastřelen 30. září 1951. Zůstala po něm žena a tři malé děti.

Dnes předseda novohradské oblastní rady Ján Dortovič a členové klubu shánějí peníze na obnovení pomníčku. Kdosi ho vandalsky zničil... Na podrobnosti jsem se zeptali Jána Dortoviče.
Kdy ke zničení pomníčku došlo?
Tato vandalská událost se stala někdy mezi 28. říjnem a 2. listopadem tohoto roku. Celá věc je stále v šetření policie ze Suchdola nad Lužnicí, zatím výsledek neznáme.



Určitě máte svůj názor, jak k vandalskému činu došlo...
Podle našeho šetření vedou stopy poškození a odnášení zbytků pomníčku i kytic položených 28. října a dalšího příslušenství směrem ke státní hranici s Rakouskem.
Stopy tedy vedou za hranici?
Pravděpodobně je to dílem mladé generace neofašistů z druhé strany. Ale to je jen naše domněnka. Všechno tomu však nasvědčuje. Kdyby to udělal někdo od nás, tak by věci z pomníčku byly roztroušeny směrem do vnitrozemí k obci Krabonoš.



To je první zkušenost podobného druhu?
Není. Něco podobného se také stalo u kolegů na Volarsku. I tam došlo k poškození podobného pomníčku padlého vojína Kočího. Ale nerozdíl od devastace u nás, tam ho kdosi polil červenou barvou. Takové věci se tady v jihočeském pohraničí v poslední době objevují.

Proč až po více než dvaceti letech od otevření hranice?
Jedním z důvodů je zřejmě fakt, že v této oblasti byly vytěženy veké části lesa a tím došlo k otevření celého prostoru. Kolem pomníčku vojína Rusko vede také turistická stezka. Víme ale i o tom, že ze strany některých skupin lidí není k naší republice a jejím obyvatelům dobrý poměr. Obzvlášť v poslední době.

Jak se to projevuje?
Máme takovou zkušenost, že ještě donedávna jsme měli dobrou spolupráci s představiteli přeshraniční rakouské obce, ale v poslední době to usnulo. Neznáme důvod, ale chceme co nejdříve opět navázat kontakty.

Jak chcete postupovat dál?
Šetření tohoto vandalského činu je věcí policie. My však rozhodně chceme pomníček Adama Ruso znovu obnovit. Máme v tom podporu veřejnosti, přidává se k nám celá řada lidí. Někteří se už dokonce hlásí, že by přispěli i na účet obnovy pomníčku. My jsme zatím k tomu nepřistoupili. Pomníček chceme do výročí zastřelení Adama Ruso 30. září v příštím roce opravit vlastními silami. Musíme ale vyřešit ještě majetkoprávní vztahy, protože se nachází na území Obecních lesů Nová Ves nad Lužnicí.

(c) AUTOR:  Vít ŘEZÁČ  

10. rota 2. praporu 15. brigády Pohraniční stráže u zaniklé obce Krabonoš.

Rota se nachází poblíž řeky Lužnice, cca 800 m od státní hranice. V současné době (r. 2007) je celý areál opuštěn a nabízen jako brownfield.

Okres: Jindřichův Hradec
GPS: 48°48'25.198"N, 14°56'51.382"E

AKTUÁLNÍ ZPRÁVA - díky sbírce a fin.příspěvků od dárců je již vyrobena nová 
žulová deska pomníku. Viz.fotografie z prosince 2013.





ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ?

10.rPS Krabonoš - Diskuze k vandalskému činu. 

Pohraničník Adam Ruso - Příběh z 30.9.1951

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že stopy za hranice nevedou. S takovými voly, kteří rozbijí mrtvému pomník jsem se v Rakousku nesetkal (neříkám, že tam nejsou). Myslím si, že lidé z druhé strany hranice nemají k popsanému ohavnému činu především motiv. Hledal bych u nás. Hranice je průchodná, rozházené předměty na území za čárou nemusejí nic znamenat. Spíš by mne zajímalo, jak kvalitně provedla PČR ohledání místa činu. Z.N.

Anonymní řekl(a)...

Kdyby je tenkrát nechal v klidu projít,tak tam dnes nemusel mít žádný pomník.Ale ,že jste byli všichni zblblí komunistickou propagandou,tak se stalo co se stalo.

Anonymní řekl(a)...

Zase jeden HAVLISTA promluvil. Byl si vůbec na vojně? Nejvíc to soudí ti, kteří o tom nic nevědí. T.

Anonymní řekl(a)...

Proč hned Havlista? Já na vojně byl, dokonce u PS a mám stejný názor. Snad jen s tím rozdílem, že Ruso byl pouze oběť, příčinou jeho smrti byli komunisté ve vládě a jejich bizarní režim.

Pohranicnik řekl(a)...

Chlapi, nehádejte se.
To jste pohraničníci? :-)

olympus7200 řekl(a)...

Nevíte, kdo celé to pietní místo srovnal se zemí ?

Unknown řekl(a)...

Nevím proč se tady hádáte,ti kluci plnili pouze dané rozkazy,to znamená,že chránili svojí vlast před vrahy a násilníky jako byla třeba ta banda Mašínů a spol.Každý stát si chrání své hranice jak v Turecku,tak i v USA nebo v Německu jsou to hrdinové a patří jím za to úcta,dík a porozumění.

Anonymní řekl(a)...

Každej není zbabělec jako ty.