30. června 2013

ZDIVOČELÁ HRANICE

Každým rokem,počátkem měsíce července, jako na povel z centrály zaplaví po okraj naplněné žumpy stránky mainstreamových medií zběsilou kampaní proti bývalým příslušníkům Pohraniční stráže, kteří vždy 11. den prvního prázdninového měsíce slaví svůj svátek. 




Světlo světa pak spatří výpotky rychlokvašených „historiků“, absolventů ve světě tak proslavených českých soukromých vysokoškolských ústavů, kteří se neštítí ničeho a zásobují čtenáře historkami, které by jim v dřívějších dobách neotiskli ani v sešitech proslulého Morzakoru. 

Pro převážnou část seriózně se tvářících, německými majiteli vlastněných periodik, vydávaných v této krajině, jsou takovéto příležitosti využívány k zneuctívání naší historie a výchově dorůstající mládeže ke germánskému chápání českých a slovanských dějin. „Historici“ z různých ústavů dokazují, že si svých třicet stříbrných opravdu zaslouží. 




V badatelnách zjistili, že na hranicích s Rakouskem a NSR od roku 1948 do roku 1989 zemřelo celkem 1104 osob, z toho bylo 654 příslušníků PS a 450 civilistů, ročně tedy zahynulo na SH v průměru 27 osob. 

V brzké době vypukne ve smečce hlídacích psů demokracie nový záchvat vztekliny v podobě všeobjímající kritiky činnosti Pohraniční stráže, donekonečna bude připomínáno, že železnou oponu vybudovali "komanči" kvůli tomu, aby naši občané nemohli svobodně cestovat, budou se popisovat příběhy světlonošů demokracie, kteří byli zadrženi při pokusech překonat státní hranici se zbraní v ruce, granáty v kapse a trhavinou v ruksaku a následně, jak jinak, odsouzeni ve vykonstruovaných procesech k dlouholetým trestům vykonávaným v gulazích.



   

Možná by si někdo mohl všimnout, že mezi Izraelem a Palestinou probíhají čilé stavební práce izraelských firem na budování zdi, která se nápadně podobá té, která byla vybudována v Berlíně. 

Při trošce snahy ukázat aspoň virtuální objektivitu, by se někdo z nich mohl kradmo kouknout za Velkou louži, kde se pomalu dostavuje plot mezi USA a Mexikem, což je v přímém rozporu s principem volného pohybu lidí, který kdysi západní propaganda tak halasně šířila pomocí vysílaček, z nichž jednu máme nyní v Praze. 


Železná opona na hranici USA - Mexiko


Tiskem budou vláčeni Pomocníci Pohraniční stráže za jejich dobrovolnou činnost, ale nikdo si nevšimne, že ze strany USA je na hranici s Mexikem k její ochraně využíváno na 12 000 (!) dobrovolníků. Že by se američtí rangeři inspirovali u nás? 

V roce 1994 prezident Clinton zpřísnil pravidla pro překonávání hranice a do konce roku 2009 na hranici zahynulo celkem 5100 osob, což je oficiální údaj mexické vlády, která počítá jen nalezená těla, protože drsná příroda a divoká zvěř si s mrtvolami poradí dříve, než je někdo najde. 


Hranice USA - Mexiko. Bílé kříže obětem americké železné opony.


Na této hranici zahynulo za 16 let průměrně 318 osob ročně. Doufám, že ve světle těchto čísel nějaký hrdina nezapomene nazvat příslušníky Pohraniční stráže masovými vrahy.
   

Měl by si však předtím vzpomenout na ty neozbrojené Hispánce, kteří položili své životy u piedestalu sochy Svobody, při pokusu zjistit, jak chutná demokracie. 


ZDROJ: Obrys Kmen 







ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ? 

Britské listy: Zodpovědnost pohraničníků? 

Pohraniční stráž ČSSR: Po 11.listopadu 1989

Americká Pohraniční stráž: U.S. Border Patrol

United States Border Patrol: Wikipedia

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Opravdu jste tak omezení, nebo ideologicky zaslepení, že nechápete, že v těchto dvou případech jde o to, aby se do těchto zemí nedostávala neoprávněně lůza z těchto zaostalých zemí ?
U nás do roku 1989 to bylo obráceně, tam se bránilo odchodu našich lidí do ciziny !

Anonymní řekl(a)...

Když už se blíží Den pohraniční stráže, netuší někdo co se stalo s chovnou stanici resp. stanicemi "z Pohraniční stráže". Kdy se narodil poslední pes z Pohraniční stráže. A zda tuto "značku" převzala nějaká chovná stanice?
Honza

Anonymní řekl(a)...

Pro příspěvek č. 1: Nejde o jakoukoliv naivitu, ale o to, že USA a státy bývalých západních demokracií všude po světě v době studené války pištěly o "volném pohybu osob". Což k USA s jejich zdí a střelbou do neozbrojených "narušitelů" (včetně dětí!) jaksi nesedí. Ostatně,typněte si, kdo vybudoval vysokou, betonovou a mnohokrát mohutnější hraniční zeď než byla ta berlínská mezi Severní a Jižní Koreou. Napovím vám: po jejím vrcholu se může bez problému pohybovat americká bojová technika. Z.N.

Pohranicnik řekl(a)...

Jakápak "lůza ze zaostalých zemí"? To jako když občan Rakouska,nebo Spolkové republiky mluví o emigrantech z ČSSR, nebo třeba Polské lidové republiky.
Tomu uprchlíkovi,co to bere za lepším životem přes hlídanou hranici,je úplně jedno, na které straně je ta hranice zadrátovaná a odkud se na něj střílí, zda z Československa, USA, nebo Izraele.

Svoboda pohybu a volné překračování hranice buď je, anebo není. Nic mezi tím.

Jímá mě předtucha, že "ideologicky zaslepení" nejsme my, ale minimálně autor prvního příspěvku (a jemu podobní).

Anonymní řekl(a)...

Já jsem na hranici 26 měsíců sloužil, takže vím, o čem mluvím.
Jelikož šlo o velmi exponovaný úsek hranice, týlová signaliza-
ce byla položena místy až 2 km do vnitrozemí od státní hranice !
Za celé 2 roky jsme neměli ani jeden pokus o přechod hranice z Rakouska do ČSSR !

Anonymní řekl(a)...

No a co má váš příspěvek s 26 měsíci služby a zabezpečeným týlem v rámci rPS společného s americkým plotem a mrtvými běženci z Mexika nebo střední Ameriky? Nebo máte dojem, že ČSFR či SRN měla udělat to samé v případě uprchlíků z balkánu a Asie na začátku 90. let? Taky přez nás nepřecházeli jenom chudáci, ale místy i pěkná verbež. Měli jsme pro jistotu do všech střílet?

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím admine. Je třeba odlišovat obsah od formy. Řekl bych že ideologicky zaslepený je jak článek (autor asi cítil potřebu se předem postavit do pozice ublíženého) tak příspěvky do diskuze např. pana Nagovského (ale u něj se to dá čekat). První příspěvek byl naproti tomu spíš svojí formou napsán nešikovně, naproti tomu jeho obsah má racionální jádro. Já chápu že se veteránské spolky scházejí, to se tak děje... ale slavit den pohraniční stráže mi přijde poněkud nevkusné.
Dan

Anonymní řekl(a)...

Kecy nemají cenu. Důležitá je skutečnost a ta je taková, jak je napsáno v článku. Je pěkné chránit "lid USA" pod různými záminkami od běženců ze střední a jižní Ameriky, ale ne za cenu jejich životů (i když u těch je to podle některých přispívajících veleduchů jedno, asi pro ně nejsou lidmi). Před listopadem 89 byla naše republika a strana, která ji řídila, i z těchto důvodů (a ne vždy neoprávněně), velkohubě kritizována politiky, kteří se u sebe doma chovají minimálně stejně. Ovšem jejich politika má na ty, jichž se týká, daleko tragičtější dopady (viz počet mrtvých). Jen na okraj k bývalé hranici mezi Z. a V.: Těžko vedle sebe mohly fungovat dva politicky a ekonomicky rozdílně režimy s nehlídanou hranicí. A tak byla na obou jejích stranách zřízena pohraniční stráž. No a veteráni těchto složek se logicky scházejí. Ze západu, z Východu, mezi sebou. Raději nebudu popisovat, jaký mají na ostrahu bývalé hranice názor naši sousedé. Mohlo by mi to být předhozeno třeba jako ideodiverze proti našemu perfektně a demokraticky fungujícímu státnímu útvaru a já se nechci vydávat v šanc být pro trestné činy podle hlavy jedna trestního zákona poslán na díru za tou částí "odborníků", kteří o náš stát (podle jiné hlavy zmíněného zákona), tak svědomitě pečovali. Ale vraťme se ke Dni PS, či veteránům: Podle mne je horší, že se v jiné dny a při jiných příležitostech schází část bývalých oficírů ČSLA (často spolu s představiteli současné moci) navlečených a převlečených v uniformách dnešní AČR a dělají, jako kdyby nikdy neprošli režimem, který jim umožnil bezproblémově vystudovat a díky kterému získali své odbornosti a vysoké posty v armádě, kterou lze považovat za vše jiné, než za ozbrojenou složku, jenž má v případě konfliktu bránit Českou republiku.

VÍŤA řekl(a)...

Ty Dane , slav si třeba den BEZDOMOVCŮ , nezaměstnaných , lidí kteří žijí v kanálech a pod mosty , nebo třeba : "den otců " , to je vkusné ! ! !
To je nám bývalým POHRANIČNÍKŮM , úplně jedno !
Otevři POŘÁDNĚ obě oči , ať vidíš , k čemu jsme se po skoro čtvrtstoletí " domokradsie " dostali !

Anonymní řekl(a)...

Pan Dan je typická rozervaná osobnost dnešní střední generace. Podle všeho žádného významného úspěchu, za který by jej jeho okolí obdivovalo, nedosáhl. Soudě na základě jeho dřívějších článků, je navíc zklamaný z politické přítomnosti, kterou si před lety maloval docela jinak. Tak si holt musel najít nějakou výlevku, do které čas od času vypouští svůj nahromaděný vztek. Obávám se, že patří mezi lidi, kterým nebylo dovoleno sloužit či dosloužit u PS, tak si ve vzteku a v době kdy za to nic nehrozí, alespoň kopnou. Nag.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji vám pane Nagovský za psychosociologický rozbor své osobnosti, a zároveň bych rád vyjádřil svoji radost že lidé jako vy již nemohou na funkcích které zastávají (tedy předsedů OV KSČ) již nějakým způsobem ovlivňovat můj život. Já chápu že je vám to líto, ale vemte to jako fakt. Ale možná by nebylo od věci když už napíšete diskuzní příspěvek se nějak držet tematu.
Dan

Anonymní řekl(a)...

oprava: předsedů OV KSČM tam mělo být.
Dan

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane Dane. Z mé strany nešlo o jakýkoliv psychologický rozbor Vaší osobnosti, to dělají odborníci, většinou lékaři. Byla to reakce právě na Vaše nemístné a mimo tematické poznámky vůči veteránům PS a mé osobě, což nebylo poprvé, že. Pokud bych zde na Pohraničníkovi vystupoval z pozice strany nebo jejího obvodního předsedy, pak prosím. Vy ovšem víte, že tomu tak není. Jen se snažíte kopnout a motáte osobní a politickou antipatii tam, kam nemáte. Dělal něco podobného někdo jiný nebo snad já, vůči Vaší osobě nebo Vašemu politickému (nevím jakému) přesvědčení? Pokud s tím nezačnete právě Vy? Té Vaší poznámce o tom, že je mi líto, že nemohu ovlivňovat z pozice předsedy OV KSČM Váš život jsem se musel upřímně zasmát. To opravdu věříte tomu, že by jakéhokoliv dnešního předsedu v partajní hierarchii nebo mou maličkost zajímalo Vaše soukromí nebo politický názor? Nenechte se vysmát.Nag.

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz, který se sice netýká přímo obsahu článku, ale ochrany státních hranic za dob socialismu ano.
Systém ochrany samotné státní hranice byl po sametoce zdokumentován do nejmenších podrobností. Nikde jsem ale nenašel žádný příspěvek na téma "výjezdních doložek" - tedy povolení k legálnímu překročení státní hranice směrem na západ a tuším, že i do Jugoslávie.
Tohle téma by mě celkem zajímalo. Nenašel by se tady někdo, kdo by měl znalosti a chuť na toto téma napsat aspoň stručný článek? Mám na mysli čistě technickou stránku věci - kdo ty výjezdní doložky vydával, jak byly kontrolovány, jak byla ověřována jejich platnost, kde a jak dlouho byly následně archivovány, po jaké době byly likvidovány, atd... prostě pouze logistiku okolo výjezdních doložek. Zajímá mě to z toho důvodu, že jednou jsem za socialismu ještě jako dítko školou povinné vyjel na západ navštívit příbuzné (bylo to na jejich pozvání), takže jsem výjezdní doložku dostal. Vzpomínám si, že to mělo dvě části a formát přibližně A5, také to mělo vodotisk. První část se odevzdávala při výjezdu, druhá při příjezdu. Tehdy mě to celé připadalo děsně tajemné, tak bych se aspoň dnes o této tématice rád dozvěděl něco víc. Předem díky pokud se této tématiky někdo chytne.

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz, který se sice netýká přímo obsahu článku, ale ochrany státních hranic za dob socialismu ano.
Systém ochrany samotné státní hranice byl po sametoce zdokumentován do nejmenších podrobností. Nikde jsem ale nenašel žádný příspěvek na téma "výjezdních doložek" - tedy povolení k legálnímu překročení státní hranice směrem na západ a tuším, že i do Jugoslávie.
Tohle téma by mě celkem zajímalo. Nenašel by se tady někdo, kdo by měl znalosti a chuť na toto téma napsat aspoň stručný článek? Mám na mysli čistě technickou stránku věci - kdo ty výjezdní doložky vydával, jak byly kontrolovány, jak byla ověřována jejich platnost, kde a jak dlouho byly následně archivovány, po jaké době byly likvidovány, atd... prostě pouze logistiku okolo výjezdních doložek. Zajímá mě to z toho důvodu, že jednou jsem za socialismu vyjel na západ navštívit příbuzné (bylo to na jejich pozvání), takže jsem výjezdní doložku dostal. Vzpomínám si, že to byly celkem dva menší papírky - první část se odevzdávala při výjezdu, druhá při příjezdu. Tehdy mě to celé připadalo děsně tajemné, tak bych se aspoň dnes o této tématice rád dozvěděl něco víc. Předem díky pokud se této tématiky někdo chytne.

Anonymní řekl(a)...

Něco najdeš tady:
http://zdeneksmida.bloger.cz/ZAJIMAVOSTI-ROZHLEDY-NAVRATY/Delikty-na-statni-hranici-od-zelezne-opony-po-Schengen

Dan

Anonymní řekl(a)...

to "Dan": Díky za zajímavý odkaz. Já měl na mysli ale něco trochu jiného. Spíš by mě zajímala logistika okolo těch výjezdních doložek ze strany státu. Jak to fungovalo na straně veřejné bezpečnosti a dalších státních orgánů, které ty výjezdní složky vydávaly, kontrolovaly a archivovaly. Prostě bych se rád dozvěděl o celém tom "backgroundu" okolo výjezdních doložek.
Jinak, co se týče zážitků s vydáním výjezdní doložky, tak sice si to nepamatuji nijak přesně, protože většinu byrokracie spojené s vyřízením té doložky pochopitelně za mě tehdy udělali rodiče, ale na něco si přece jen vzpomínám.
Přesně jak to bylo popsáno v článku na který jste mě dal link, musel jsem ve škole získat souhlas ředitele školy a také šéfa stranické buňky na škole. V praktické rovině to vypadalo tak, že táta napsal stručnou žádost o udělení souhlasu s mým vycestováním na západ z důvodu návštěvy příbuzných. Tuhle žádost jsem ráno ještě před vyučováním zanesl sekretářce ředitele. Ta mě sdělila, že se pro to mám stavit po vyučování cestou domů. To jsem udělal. Žádost byla kladně vyřízena se dvěma podpisy - ředitele a zmíněné šéfky KSČ na škole, což byla naše ruštinářka, sice to byla velká soudružka, ale jak lidsky, tak jako učitelce coby profíkovi vůči ní nemůžu nic namítat. Myslím, že kdyby všichni komunisti byli jejího typu, tak by socialismus opravdu mohl mít tu svou hledanou lidskou tvář. :-)
V mém případě se teda jednalo jen o jednoduchou formalitu. Avšak už tehdy jako dítěti mě připadalo docela divné co je všem těm lidem do toho, kam chci jet o prázdninách a nechápal jsem proč se k tomu vůbec mají vyjadřovat. Nebylo mě jasné z jakého důvodu s tím mají co souhlasit nebo nesouhlasit. Tohle byla opravdu zbytečná a obludná byroktacie, které občany jen nasírala. Nevím co jinak pozitivního to mohlo přinést. :-D

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny vespolek.

Autor článku jistě není na hlavu padlý. Odmyslíme-li obsah, svědčí celý článek o určitém stupni nabytého vzdělání. Právě ten obsah, v němž dští oheň a síru na vše, co přesahuje rámec chápání chodu světa příslušníkem bývalých bezpečnostních složek ČSSR, ovšem vyvolává dojem, jakoby na tu hlavu padlý byl a to nemalou měrou.
Lidská práva platí pro všechny stejně a ten, kdo se jimi začne ohánět a kritizovat jiné za jejich nedodržování, si musí být beze zbytku jistý, že sám nemá „sklep plný mrtvol“!

Přeji pěkný den. BK

Anonymní řekl(a)...

Ak sa chcete dozvedieť ako to chodí v demokracii na Slovensku a myslím si že v Čechách je to podobné,prečítajte si toto:nicholson.blog.sme.sk/‎
Michal.