17. února 2014

JAK TO BYLO S KRÁLEM ŠUMAVY

V poslední době se v ČR poměrně hodně medializuje tzv.Král Šumavy - a nemám teď na mysli onen kultovní pohraničářský film podle předlohy Rudolfa Kalčíka

Nejedná se jen o osobu Josefa Hasila, původně příslušníka SNB, jenž sloužil na hranici se Spolkovou republikou na Šumavě, který později zběhnul na Západ a za peníze poté převáděl lidi z poúnorového Československa do západní zóny Německa.

Další známou osobou označovanou za "Krále Šumavy" byl i Franz Nowotny - Kilián. O obou sepíše v článku.




Vyšla kniha Návrat Krále Šumavy, v televizi jsme mohli shlédnout pár dojemných dokumentů o tom, jaký to byl hodný člověk, ryzí demokrat a zlatá povaha. Připravuje se údajně i film o Josefu Hasilovi a pokud si nějaký pisálek,nebo presstitutka od novin potřebuje v okurkové sezóně kopnout do československých pohraničníků , napíše článek o Králi Šumavy a "vrazích z hranice". Kola propagandy, polopravd a tisíckráte opakovaných lží se v českých masmédiích stávají standartem,že i Joseph Gobbels by uznale pokýval hlavou.  

Shodou okolností (e-mailovou poštou) se mě dostal do ruky scan článku o J.Hasilovi z magazínu Zápisnik, jenž vyšel v roce 1968





Rozhodnul jsem se, že článek si nenechám pro sebe a seznámím s ním i čtenáře weblogu Pohraničník. Jak známo, v této době byla již cenzura v Československu zrušena a autor článku tak neměl žádnou potřebu zalíbit se vládnoucímu společenskému systému a mohl psát svobodně, na základě faktů (inu, zlatá šedesátá).

Pokud si kliknete myší na: KLIKNUTÍM ZVĚTŠIT TEXT , otevře se vám článek v nejvyšším rozlišení a bude se vám dobře číst. 




Snad vás to aspoň trochu zaujme, budete si moci doplnit mozaiku informací, pokud se o téma "Král Šumavy" zajímáte a bude jen na vás,k čemu po úvaze dospějete.




Diskutovat o tomto tématu můžete na weblogu Pohraničník, v komentářích pod článkem, nebo na webu Diskutníci Pohraniční stráž - státní hranice ČSSR ,nebo na naší facebookové skupině Pohraniční stráž (pokud jste členy, FB skupina PS je neveřejná).
Tak či onak, téma je to kontroverzní i zajímavé a určitě je k němu co říci i napsat.





ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? Klikněte si na odkazy:

Král Šumavy - realita,nebo mýtus?

Filmy s tématikou ochrany státní hranice

Literatura s tématikou ochrany státní hranice

Knihy o Pohraniční stráži - Vojensko.cz




4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ten clanek ze zlatych 60tych by meli povinne uverejnovat i v osnovach strednich skol.Aby studaci poznali,ze ne vse ,co jim dnes tlaci ti demokrate do hlav,je pravda.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Ladislava Blažková 5. prosince 2016 19:53

Děkuji za váš komentář.
Ani nemám co bych k němu dodal. Máte pravdu.

Unknown řekl(a)...

Prave kdyby ten clanek byl i v osnovach pro zaky strednich skol byla by to jedna velka lez,kterych se komunisti pri svem vykladu dejin a udalosti dopustili nespocet-uz jen film Kral Sumavy je jedna velka lez sama o sobe.

Unknown řekl(a)...

Ten clanek je lez stejne jako film Kral Sumavy.Nastesti je dnes jina doba.