18. října 2016

POHRANIČÁŘSKÁ HYPERSOMNIE

Tohle se stalo během mé vojenské služby na rotě PS v Děvínské Nové Vsi. 

   Kluci staršího ročníku odešli do civilu a já sloužil jako o život jednu službu za druhou. Většinou to byly služby dozorčího roty a celodenní služby na levé straně. Nebyl problém, večer v 18 hodin se vrátit ze služby, dát si rychle večeři, sprchu, vyglancovat kanady a 18:50 přebírat službu dozorčího roty. A po dozorčím roty převzít velitele poplachové hlídky a ráno hurá na špak na levou stranu.

     Asi po 14 dnech toho maratonu jsem skončil službu, vlítnul do sprchy, pořádně se vyčabral a zalezl jsem do spacáku a téměř okamžitě jsem tvrdě spal. 



Druhý den ráno, si kluci vyprávějí o poplachu u snídaně, a já se divil o čem to vlastně mluví. 
Chvilku poslouchám, potom mi to nedalo a ptám se kamaráda, o jakém poplachu to vůbec mluví.
   
    Dozvěděl jsem se,že v noci byl pohraniční poplach, celá rota nastoupila, dozorčí důstojník dělal prezentaci a já jsem mu chyběl. Začali hledat kde jsem, a co jsem dělal před tím. Zjistili, že jsem měl dozorčího roty a předtím v noci velitele poplachové hlídky. A předtím takový kolotoč služeb, že se o tom nikomu ani nesnilo. (Kdyby to bylo za prachy, byl bych tenkrát za odsloužené hodiny asi milionář). 



    Nakonec se tedy vydali na pokoj a našli mě spokojeně spát, žádný klakson sirény mě nevzbudil. Velitel čety nejdříve zuřil jak je možné, že voják nenastoupí na poplach, ale když viděl, že spokojeně a tvrdě spím a co je toho příčinou, nechal mě spát. Jo,jo,náš velitel čety byl kanón.

To bylo poprvé a naposledy, kdy jsem zaspal pohraniční poplach.  :-)

(c) Autor článku: Jirka "Mac"
(c) Fotografie: web Vojensko.cz

Zajímá vás více z vojenské služby na 8.rPS Devinská Nová ves? 
Výběr některých vzpomínek Jiřího "Mace".

* Poslední služba na státní hranici.
* Populární zpěvačka.
* Parkohospodářský den.



11 komentářů:

František řekl(a)...

Ano ,ze služby do služby, bylo to asi všude stejné.
Přesně takové zážitky mám z Trojmezí.
DR ,celodenní služba a potom poplachovka.
Ale přežili jsme to a máme na co vzpomínat
S pozdravem
Franta.

Robert řekl(a)...

Nazdar Zdeněk,
celkom dobrý článok, škoda že tak krátky. Chcel som sa opýtať, tie fotky použité v článku sú asi ilustračné, že? Nepasuje mi ako vybieha ta poplachovka z budovy a izby mali tiež iné okná. To je len súkromná otázka na Teba ako admina.
maj sa fajn. Robert

Pohranicnik řekl(a)...

Servus Robine,
Ano, je to tak,jak píšeš, jedná se pouze o ilustrační foto.
Žádné vhodné fota z 8.rPS Devínská Nová ves jsem nenašel.
Příště obrázky v takovém případě označím textem "ilustr.foto", aby to bylo hned zřejmé.
Ahoj.
ZV.

Anonymní řekl(a)...

Pravděpodobně se jednalo o mimořádnou situaci,například snížením stavu roty třeba onemocnění a podobné situace a tak bylo větší zatížení na ostatní.Další verze se nabízí,že plán služeb zpracovával neodpovědný funkcionář roty.Těžko hledat další odůvodnění přetíženosti vojáků.Také jsem velel pohr.rotě a plánoval služby,ale vytíženosti pohraničníků jsem věnoval náležitou pozornost.Hlavním úkolem bylo zabezpečit OSH v daném úseku roty,ale souběžně zabezpečit mimo jiné pohraničníkům odpočinek.Milan

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Milan 18. října 2016 20:51

Děkuji za komentář, Milane.
Já sloužil v 80-tých létech a nevím, nevím, zda by tohle prošlo.
Pamatuji si, že kromě kontrol z brigády PS vytíženost kontrolovala i VKR.
Jirka, autor příběhu, sloužil (myslím) v 70-tých a to bylo hafo věcí jinak, i režimová opatření byla jiná.

Patrac8rps řekl(a)...

Ahoj kluci, sloužil jsem v roce 1979-1981, když odešli kluci do civilu, byl takový pokles pohraničníků, pokud si pamatuji, odcházelo kolem 20 chlapů, to byla rána. Rota byla najednou skoro prázdná. Buď se sloužilo nebo se spalo. Přišly zálohy, ale přišlo 10 chlapů. A na čáru nešel ani jeden, sloužili strážného u roty, služby v kuchyni, ale čáru a rotu museli zabezpečit záklaďáci... Jako střelec-pátrač, velitel hlídky III.třídy, nevím proč mi nenapsali II,když jsem jí měl. Střelec MV III.třídy, vzorný pohraničník jsem sloužil hlavně dozorčího roty a naštěstí levou stranu. Když mě chtěli povýšit do hodnosti svobodníka jako staršího pátrače, navrhl jsem velení, ať povýší mladšího. Tohle se stalo na podzim roku 1980. A ještě maličkost, za mé služby se stěhovali špaky před dráty a když přišli mladí v roce 1980 už měli na rukávech POHRANIČNÍ STRÁŽ. Kdyby měl někdo dotaz, rád odpovím.... S vlčákem na klopě....

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Patrac 8.rPS 19. října 2016 21:18

Děkuji za tvůj komentář, Pátrači.
A je to přesně tak,jak píšeš. V téhle době se výrazně měnila tzv.režimová opatření v OSH a co šlo, přesunovalo se před "dráty", od pozorovatelen, přes pohraniční roty, které za nima byly.

Když už jsem sloužil na čáře já,po roce 1985,byly všechny prostředky už před signální stěnou. Zpřísnila se opatření ohledně vstupu za dráty a to i pro pohraničníky, zejména potom, co zdrhnul na Západ nějakej papaláš z Hlavní správy PS OSH v Praze a údajně snad sebou vzal i nějaké utajované dokumenty.

Šrouby se pak postupně utahovaly, přibývalo administrativy, furt opruzovaly nějaké kontroly zeshora, až nás od toho, jaký to paradox, osvobodil 17.listopad 1989 :-)

peťo š. řekl(a)...

Tá fotka poplachovky je z vedľajšej 7.r.PS Devínske jazero... :-)

Unknown řekl(a)...

peto š.maš pravdu je to Devínske jazero,ja som tam služil v roku 1982-84.

Anonymní řekl(a)...

Ja tam bývala pozdravujem všetkých vojakov s pozdravom Julka z jazera

Anonymní řekl(a)...

Pozdravujem všetkých PS,čo slúžili dev.jazero Julka bývala hneď vedľa hlavne cesty✌️✌️