7. července 2024

REMINISCENCE - KNIHA S TÉMATIKOU PS OSH

 

    K napsání článku o výše uvedené knize mě vedl status mého FB kamaráda na jedné z diskuzních skupin sociální sítě Meta (Facebook). Po krátkém ověření jsem se rozhodl, že se o existenci románu REMINISCENCE, od slovenského spisovatele Dominika Dána, podělím i se čtenáři weblogu Pohraničník.

Screenshot z FB. Knihu AKCE AGÁTA jsem nikde nenašel.


    Přiznávám, že já osobně jsem tuto knihu nečetl a upřímně, ani nevím, zda si ji vůbec někdy zakoupím. Tento kriminální příběh zasahuje do období před Listopadem 1989 a jak jsem seznal, tématem je sice Pohraniční stráž, děj se odehrává na československo – rakouské hranici, ale, příběh rozhodně není pro pohraničníky lichotivý a jak jsem pochopil z kontextu (hodnocení čtenářů a kritika knihy) bude to celé v duchu, na jaký jsem zvyklý ze současných státních ("veřejnoprávních") i korporátních masmedií, od televize ČT24 (přezdívané Goebbelsova tlama) až po MFD LžiDnes.cz.


    Na druhé straně tuším, že jsou čtenáři, nejen bývalí pohraničníci, kteří by si takovou knihu chtěli přečíst, aby si mohli na knihu udělat vlastní názor, ať už negativní, či pozitivní. A proto se kniha Reminiscence dostává do obsahu weblogu Pohraničník. Ostatně, už dříve jsem zde psal o takových kulturních dílech, jako je polský film Agnieszky Holland HRANICE(2023), nebo český seriál TV Voyo KRÁL ŠUMAVY – FANTÓMTEMNÉHO KRAJE (2022). Ten dokonce bude mít pokračování, platforma VOYO slíbila 2.sérii. Předpokládám totiž, v minulosti i dnes, že čtenáři webu Pohraničník jsou inteligentní lidé, většina z nich osobně zažila službu na čáře v době Studené války a tak nepotřebují, aby jim někdo říkal, co si mají myslet a jaký mají mít názor.


A nyní k samotné knize.


Píše se rok 2008 a detektivové z mordparty mají na stole nejstarší případ, s jakým se kdy setkali. Základním pravidlem jejich práce je, že čím dříve se k případu dostanou, tím větší je šance na dopadení pachatele.

Tentokrát se však jedná o případ, který se stal před šestapadesáti lety: mají prověřit možnost obvinit tehdejší pohraničníky z vražd v případech střelby na obyvatele pokoušející se emigrovat do Rakouska. Případů je nakonec mnohem více, než si detektivové původně mysleli.

Vybrali si jeden z nich: smrt pěti lidí (včetně dvou dětí) na ostnatém drátu u Petržalky v roce 1952. Tehdy sice ve společnosti nerezonovala, protože se o ní nesmělo psát, ale poměry se naštěstí změnily.

Všichni se musí ponořit do směsi špionážních her s detektivním podtextem, esence utrpení s pachutí krve, nenávisti a fanatismu.

Obal knihy REMINISCENCE (D.Dán).


A to je ke knize všechno, zbytek je, milí čtenáři, už pouze na vašem uvážení.


Vaše názory, kritiku, nebo naopak pochvalu knihy pište prosím do rubriky KOMENTÁŘE pod tímto článkem. Samozřejmě, můžete přidávat i komentáře na jiné témata, které souvisí s tématikou ochrany státních hranic. Ale rovnou upozorňuji, že verbální agresivitu, vulgarity a jakoukoliv dehonestaci vojáků Pohraniční stráže nepřipustím a takové komentáře rovnou smažu. Neboť: Můj web, moje pravidla. Tečka.


Použité zdroje k článku: 

https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/reminiscence-526892 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dominik_Dán