29. srpna 2013

Bundesgrenzchutz BRD versus Grenztruppen DDR




Článek z dobového tisku NDR.


"...Zelené jsou naše šaty, ozdobené orlem. Lesklé jsou naše zbraně a pevný náš krok, směle táhneme tam, muž mužem veden. Kamarádi pojďme spolu..."

Takové jadrné písně mají. Jinak by přeci nebyli těmi téměř nejpoctivějšími policisty.
Se všemi, kdož zde táhnuli v zelených šatech, ozdobenými dravým ptákem, s lesklými zbraněni a sebejistým krokem ovšem nemáme v NDR ty nejlepší zkušenosti.

Například v noci z 20.na 21.srpna 1959 vpadlo v prostoru Nordhausenai 30 osob na území NDR. Demolovali zařízení pohraniční ochrany. Tento vpád byl zajišťován policisty "v zeleném, s lesklými zbraněmi".

Smíšená hlídka BGS a US.ARMY na hranici s NDR.


14.srpna 1962 narušili takoví "kamarádi" zase jednou výsostné území našeho státu. Velitel roty pohraniční jednotky kapitán Rudi Arnstadt se jim postavil na odpor. Byl chladnokrevně zastřelen.

15.červen.1976. Dva policisté BGS pronikli do prostoru Kella, okres Heilngenstadt, na teritorium NDR. Byli ozbrojeni automatickými pistolemi, karabinami, a vybaveni radiostanicí. Jejich úkolem bylo získat informace o zařízeních naší pohraniční ochrany.

Narušení hranic, provokace a vražda.
Tyto tři jmenované případy nejsou jedinými, které padají na konto těchto "kamarádů".
A jsou jen malou součástí toho, co padá na vrub jednotek Spolkové ochrany hranic.





Vražda kapitána GT DDR Rudi Arnstadta.

Rudi Arnstadt, velitel 6.pohraniční roty 11.brigády GT DDR v Meinigenu dohlížel 14.8.1962 na technickou údržbu ženijně-technického zařízení na státní hranici NDR se Spolkovou republikou, kterou prováděli vojáci z jeho pohraniční roty v oblasti Wiesenfeld, kde území NDR připomínalo jakýsi výběžek vklíněný do NSR.

kapitán GT DDR Rudi Arnstadt.


Kapitán Arnstadt si všimnul tří důstojníků BGS, kteří při pozorování činnosti pohraničníků vstoupili na území NDR.  Rudi Arnstadt šel k nim,ukázoval na hraniční mezník a dával jim pokyn k návratu na území NSR. Dva příslušníci BGS poté ustoupili zpět za hranici, třetí z nich,důstojník Plüschke výzvy neuposlechnul a tak se ho kpt.Arnstadt rozhodnul zajistit. Během zákroku došlo ke střelbě, po níž zůstal na zemi ležet mrtvý kapitán GT DDR R.Arnstadt.

Obyvatelé NDR se o události dozvěděli ten den ve večerních zprávách televize,kdy hlasatel Horst Sindermann oznámil smrt kapitána pohraničních vojsk s tím, že byl cíleně zavražděn.

Vyšetřování pohraničního incidentu na hranici NDR-NSR.


V NDR byla sestavena vyšetřovací komise,výsledky jejího šetření však byly na Západě zpochybňovány jako "východoněmecká propaganda".
Toni Plüschke je později v NDR odsouzen za vraždu kapitána pohraničních vojsk na 25 let vězení.

Incidentem se také zabývaly západoněmecké justiční orgány: šetření však nebylo namířeno vůči BGS, ale proti pohraničníkům NDR.
Vyšetřování je uzavřeno s tím,že důstojník BGS zastřelil kapitána GT DDR v sebeobraně.


Dobové foto z vyšetřování incidentu.


Důstojník Toni Plüschke odešel v roce 1970 z BGS,údajně z důvodů vlastní bezpečnosti, s tím,že mu zůstalo dovoleno nosit zbraň a zakládá si vlastní firmu - taxislužbu.

V srpnu 1997, byl Plüschkeho případ opět prezentován veřejnosti u příležitosti 35. výročí incidentu. Tehdy udělal onen bývalý důstojník BGS s německou TV Hessen-3 rozhovor,v němž přiznal, že vystřelil na kapitána GT DDR Arnstadta.

Der ehemalige BGS-Beamte Hans Plüschke gibt dem Hessischen Rundfunk 1997 ein TV-Interview. Als 23-Jähriger erschoss er am 14. August 1962 während seines Dienstes an der innerdeutschen Grenze den Hauptmann Rudi Arnstadt - in Notwehr, wie bundesdeutsche Ermittler befanden. Am 15. März 1998 wurde der inzwischen als Taxifahrer arbeitende Plüschke selbst getötet - wie Arnstadt mit einem Schuss in den Kopf, oberhalb des rechten Auges, und nur wenige Kilometer von dem damaligen Tatort entfernt. Die genauen Umstände beider Vorfälle sind bis heute ungeklärt.



Dne 15. 03. 1998 byl T.Plüschke nalezen mrtvý, asi deset kilometrů od místa tehdejšího incidentu, v taxíku své firmy. Příčina smrti byla stejná jako u zavražděného kapitána Pohraničních vojsk NDR: průstřel nad pravým okem...


Použité zdroje (text a foto). 

Wikipedia  http://de.wikipedia.org/wiki/Rudi_Arnstadt 

SPIEGEL  http://einestages.spiegel.de/



ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ?  Články s obdobnou tématikou:


*  Pohraniční operace US.ARMY

*  Železniční doprava na hranici NDR - NSR

*  Jak se bortila železná opona v NDR




"An die Grenze" (Na hranici) film o GT DDR.



2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ten popěvek BGS mi připomíná jiný: "Prapor vzhůru, řadu pevně semknout..." a kdopakže to "marschiert"? To museli mít u BGS pěkné ideology. Asi posedla nějakého bývalého člena gestapa, pod které za války ochrana hranic Říše patřila, opožděná můza. Osobní zkušenosti s jednotlivými členy ochrany hranic jak PŘED, tak PO, byly ovšem odlišné. Ale to byla osmdesátá a devadesátá léta. Z.N.

Pohranicnik řekl(a)...

Ja,ja...
Tradition ist eine schöne Sache.

A na takový "Preußens Gloria Marsch" se pochodovalo od vilémovského Německa, přes Třetí říši až po současnou Bundesrepubliku.

YT VIDEO http://www.youtube.com/watch?v=7vcK443rRDE