29. května 2012


Pohraniční operace – Akce KAZAR .

Odehrálo se v úseku 7.bPS Sušice v roce 1962 


Tato událost  pod názvem akce " KAZAR " proběhla u 7 bPS – Sušice v roce 1962.

Námět této akce zpracoval Rudolf Kalčík ve své knize "Bílý list" http://www.spisovatele.cz/rudolf-kalcik .

A událost zastřelení dvou můžu – lesníků bylo použito i v filmu režiséra Vladimíra Čech : "Sedmého dne večer" http://www.csfd.cz/film/1418-sedmeho-dne-vecer/


bl


V době od 19.října do 26.října 1962 probíhala v prostotu Kvilda rozsáhlá pohraniční operace k zadržení vojenských zběhů Pavla a Ondřeje KAZAROVÝCH z osady Nové Hutě , kteří se ukrývali na různých místech v okolí svého bydliště. 

Operace byla rozvinutá na základě zprávy , která byla podaná velitelstvím pohraničního praporu Kvilda , že v prostoru Pravětínské Lady byli postřeleni dvěma neznámými muži vedoucí polesí Borová Lada – Josef Kutheil a lesník Ladislav Pěsta a pachatelé prchají neznámým směrem.


kvilda


Na základě této zprávy bylo provedeno zakrytí státní hranice v úsecích jednotek BUČINA – DOLNÍ SILNICE. Na místo činu byla vyslána pátrací skupina. Do pohotovosti byla uvedena poddůstojnická škola a vyžádána bojová podpora u 68. msp ve Vimperku. Uvedenými silami byl zablokován prostor.  BUČINA, KNÍŽECÍ PLÁNĚ, LIPKA, KUBOVA HUŤ , HORNÍ VLTAVICE , KUNŽVART – / dnešní STRÁŽNÝ /  a pak DZ u 14 – 18 roty.

Provedeným šetření bylo zjištěno , že pachateli jsou trestného činu jsou bratři  KAZAROVÉ z Nové Hutě , kteří se ukrývají u rodičů a mají vybudované skrýše v domě a i v okolí svého bydliště.  Dne 23.října 1962 byla vojsková opatření bezvýsledná a v důsledku vyhlášení pohotovosti 2.stupně byla zrušena a organizována jen agenturní pátrání.

Dne 25.října 1962 v 11:15 hod došlo k zatčení Pavla KAZARA v bytě jeho rodičů na základě zprávy orgány Veřejné bezpečnosti. Dne 26. října 1962 v 07:45 hod. byl zadržen druhý pachatel trestného činu Ondřej KAZAR. Zadržení provedla hlídka kpt. Jan Cinegr a kpr. Jaroslav Březina v prostoru Nové Hutě , když je Ondřej Kazar vracel úplně vyčerpán do svého bydliště.


ps


Pavel a Ondřej KAZAROVI doznali , že se od roku 1954 po zběhnutí z výkonu vojenské základní služby ukrývali ve svém bydlišti , vlastnili několik druhů střelných zbraní a den 19.října 1962 asi kolem 09:00 hod pokusili se zavraždit oba lesníky z Borové Lady. Jako důvod uvedli , aby nebyla vyzrtazena jejich přítomnost v Nové Huti , neboť se domnívali , že se po nich již pátrá.

Tato pohraniční operace byla  co do vojskových opatření jedna z největších u 7.bPS Sušice.


rPS

© Autor článku: Standa (kontaktní údaje v "redakci" blogu Pohraničník)

Použité materiály (zdroje): kronika 7.bPS Sušice a vyšetřovací protokoly
Použité fotografie k článku: http://www.vojensko.cz/
MAPA místa pohraniční operace:   http://cs.tixik.com/m/?id=1951767

FORUM PS OSH: 
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=47832

FACEBOOK: http://www.facebook.com/group.php?gid=326442737125&v=wall

Žádné komentáře: