26. září 2016

REFORMA OCHRANY STÁTNÍ HRANICE ČSSR 1972 - 1973

V září 1971 se Rada obrany ČSSR zabývala efektivností zabezpečení státních hranic ČSSR a v zájmu jejího zkvalitnění doporučila opětovné převedení Pohraniční stráže do rezortu ministerstva vnitra.
Na základě usnesení předsednictva ÚV KSČ z 15. prosince 1971 pak byla Pohraniční stráž převedena od 1. ledna 1972 z rezortu ministerstva národní obrany do podřízenosti Federálního ministerstva vnitra.

V návaznosti na tyto skutečnosti vydal federální ministr vnitra rozkaz č. 22 ze dne 24. května 1973 o zřízení Hlavní správy Pohraniční stráže a ochrany státních hranic (HS PS OSH), které byla uložena odpovědnost za řízení ostrahy státních hranic celé republiky. Do jejích kompetencí patřilo řízení ostrahy a ve vymezeném rozsahu obrany veškerých československých hranic, včetně hranic s tehdejšími socialistickými státy.
Do podřízenosti HS PS OSH patřily:
- Pohraniční stráž (PS) – střežení hranic s Bavorskem, Rakouskem a doprovod lodí kapitalistických států na Dunaji,
- oddělení pasové kontroly (OPK) – působila na celém území státu, od roku 1975 podřízená velitelství pohraničních brigád, kromě OPK na letišti v Praze-Ruzyni,
- pohraniční oddělení ochrany státních hranic – zajišťovaly ostrahu státních hranic se socialistickými státy,
- oddělení správy státních hranic – zabezpečovalo vytýčení průběhu státních hranic,
- sekretariát hlavního hraničního zmocněnce – projednávání pohraničních záležitostí s ústředními orgány sousedních zemí,
- od roku 1976 Správa vojsk ministerstva vnitra.
Jednotný systém ochrany státních hranic byl organizován od 1. července 1973.
V souvislosti s tím byly provedeny i následující organizační změny, které se dotýkaly jednotlivých stupňů organizační struktury Pohraniční stráže.
U velitelství brigád byly sklady a dílny organizačně začleněny k jednotlivým odborným oddělením. Stavební jednotky byly vyňaty z podřízenosti brigád a začleněny do přímé podřízenosti HS PS OSH.

V Pohraniční stráži bylo obnoveno třístupňové řízení: svazek (brigáda) – prapor – pohraniční jednotka (rota). Dnem 15. června 1973 proto byly vytvořeny nové stupně velení pohraničním rotám a to pohraniční prapory (19 a 1 poříční prapor). Velitelství pohraničního praporu zahrnovalo 6 důstojníků (velitel, ZVP, zástupce velitele, 2 starší důstojníci, propagandista), 1 praporčíka (pomocník-kynolog) a 1 poddůstojníka (instruktor SSM). Velitelství pohraničního praporu zabezpečovala velitelská četa s velitelem praporčíkem, která zahrnovala střelecké družstvo (12 osob), hospodářské družstvo (6 osob) a spojovací družstvo (10 osob) s velitelem praporčíkem.

Byly zřízeny dva typy pohraničních rot s 3 četovým systémem, a to typ roty 82 a typ roty 68. U obou typu rot byli začleněni specialisté do organizace čet a netvořili již samostatnou jednotku. Jednalo se o řidiče, spojaře, ženisty a psovody. (Od roku 1979 pak tři typy 91, 82 a 68, které vydržely až do zániku PS.)
Byly zřízeny a začleněny do sestavy brigád střelecké čety (roty) OPK, které byly podřízeny náčelníkům OPK.

K zabezpečení výcviku nováčků, k vytvoření záloh pro pohraniční operace byl u každé brigády zřízen dnem 15. června 1973 záložní a výcvikový prapor, v jehož organizaci byla 1 kádrová a 2 rámcové roty.
Na základě přechodu na novou organizaci doznaly změny v plánovaných počtech i u zabezpečovacích jednotek brigád, a to velitelská rota – 92 osob, spojovací rota – 74, ženijní rota – 78, rota týlového zabezpečení – 68, sklady a dílny – 65.

V této organizační podobě z roku 1973 zůstala Pohraniční stráž s drobnými změnami, zejména dílčích počtů jednotek, prakticky až do roku 1989.





Organizace jednotek PS na hranici se Spolkovou republikou Německo.


Tabulka (zvětšit): 5.bPS Cheb  

Tabulka (zvětšit): 9.bPS Domažlice 

Tabulka (zvětšit): 7.bPS Sušice






(C) autor: Josef Šolc
Tabulky PS jednotek: web ČSLA

8 komentářů:

Ivoš řekl(a)...

Docela úsměvné je, že 15.12.1971 se něco na ÚV rozhodlo a 1.1.1972 to bylo uvedeno v platnost. Rychlost přímo neuvěřitelná.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Sawyerik 28. září 2016 18:31
Holt před 11/1989 chyběly tydlencty parlamentní obštrukce.
Zato dnes si takovýchto představení můžeme (za naše daně) užívati v míře více než vrchovaté. :-)

Anonymní řekl(a)...

Boľševická nostalgia a hlúposť sa opäť prejavili. Údaje, ktoré sa vám tak veľmi páčia, nič nevypovedajú o dĺžke rozhodovacieho procesu. Tie politické boje, ktoré sa dnes odohrávajú v parlamente, sa predtým odohrávali v aparáte. Uznesenie UV bolo už iba formálne zavŕšenie tohto zápasu. A mohli by ste si všimnúť tiež ďalšie dátumy v článku z roku 1973. Boľševizmus bol krásny. V hlavách boľševikov.

Anonymní řekl(a)...

Prosím administrátora o opravu názvu rPS Mlýnice,to je poslední rota Sušické brigády na správné jméno MLÝNCE. Ono i v letech 1953 a dál bylo psáno rota MLÝNEC. Vedly se o tom zde diskuze,co má být správně.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 30. září 2016 21:37

Ach, to jste mě to natřel, v rozhořčení gaučového bojovníka proti komunismu (27 let po jeho pádu) jste však nepostřehl lehkou ironii v první části mého komentáře, kvůli kterému se rozčilujete.
Ale budiž, abych tu lapálii nějak uzavřel a vy jste byl spokojený, tak dneska, po večeři, si za trest nevezmu čokoládu. Může být?
Zachovejte weblogu Pohraničník svoji přízeň. Míru zdar!

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 1. října 2016 11:11

Moc vám děkuji za vaše upozornění.
K chybě došlo z toho důvodu, že jsem čerpal informace o přechodu Pohraniční stráže od resortu Ministerstva obrany k Ministerstvu vnitra z webu ČSLA, kde samozřejmě nechodí číst tolik pohraničníků a nikdo administrátora webu ČSLA.cz neupozornil.
Na webu, kde chodí hlavně pohraničníci,je název 19.rPS Mlýnce uveden správně,viz:
http://www.vojensko.cz/19-rps-mlynce

Anonymní řekl(a)...

To nebola žiadna irónia, to boli typické posmešky zatrpknutého starca, ktorý bol kedysi aktívnym strážcom boľševického koncentráku, nie iba gaučovým.

Border řekl(a)...

FRONTEX BUDE DOVÁŽET MIGRANTY PŘES SUCHOZEMSKÉ HRANICE.

Agentura Frontex se nyní přejmenovala na European Border and Coast Guard Agency (EBCGA) a bude kromě jiného "hlídat" turecko-bulharské hranice.
Evropská komise to označila za přelomový krok v historii správy evropských hranic.
"Od nynějška je vnější hranice jednoho z členských států hranicí vnější hranicí všech členských států - a to jak legálně tak i operativně", prohlásila Evropská komise.

Frontex dosud operoval na moři. Jeho úlohou bylo zachraňovat lidské životy - přebíral tedy čluny s migranty od pašeráků či neziskovek a vozil je do Evropy (jak geniálně vymyšleno).
Nyní se má jeho činnost rozšířit i na suchozemské hranice.

http://www.keeptalkinggreece.com/2016/10/07/eus-new-border-coast-guard-agency-launched-amid-shooting-revelations/,