18. října 2016

POMOZTE PŘI PÁTRÁNÍ - NEOBVYKLÁ UDÁLOST



PROSBA K PAMĚTNÍKŮM INCIDENTU V BRANIŠOVSKÉM LESE (BUDĚJOVICKO)

Hledají se pamětníci neobvyklého incidentu s tragickou bilancí, ke kterému došlo ve vojenském prostoru ČSLA, u muničního skladu.

Incident se měl odehrát zřejmě v 80-tých létech (snad v roce 1983,ale bez záruky).



Podle vyprávění se v době, kdy zdejší muniční sklad hlídala vojenská posádka ČSLA, odehrála tragédie, při které zahynulo několik vojáků.

Nejrozšířenější verze příběhu hovoří o čtveřici vojáků a týká se oblasti u bývalého strážního domku. Jednu dvojici při noční stráži střídala druhá, jeden z vojáků se začal "v cosi proměňovat", případně, vojáky vystrašila „hrůza vycházející z lesa“, což vyvolalo vzájemnou střelbu. V jejím důsledku tři strážní zemřeli na místě, čtvrtý na následky poranění zemřel po převozu do nemocnice.

V lokalitě však už dříve docházelo k výskytu tzv.paranormálních jevů, mj.zde údajně došlo v 60-tých létech k časoprostorovým anomáliím,v části nazvané Bor. K takovému druhu anomálie došlo i v okolí nedalekých Čejkovic.

Tragédii se snažil objasnit i scenárista, novinář a televizní redaktor Otomar Dvořák, jenž připravoval materiály pro pořad Záhady a mystéria. 

V pražském Vojenském archivu, v záznamech z let 1969 až 1985 o případu nenašel ani zmínku. Připouští, že v případě vyšetřování případu vojenskou nebo státní policí mohou být materiály dosud tajné. 
Během shánění informací o incidentu bylo O.Dvořákovi telefonicky vyhrožováno a byl nabádán, aby "šťourání kolem událost zanechal. 

Z natáčení dílu seriálu na výše uvedené téma poté sešlo.

Pokud se najde přímý pamětník onoho incidentu ve vojenském prostoru, nebo někdo, kdo o něm slyšel během vojenské služby u ČSLA apod, poprosím, aby mě kontaktoval na E-MAIL:


pohranicnik@gmail.com

Zaručuji plnou anonymitu, identita nebude nikde zveřejněna, jedná se čistě o snahu přijít na kloub této zvláštní události, která je obestřena tajemstvím.

Své názory, nebo případné informace můžete přidávat i do diskuze pod tento článek, do rubriky KOMENTÁŘE, můžete rovněž zvolit anonymní formu, nebo se přihlásit přes váš účet u Gmail, Blogger (Google). 

Děkuji.




ZAJÍMÁ VÁS VÍCE  Z ARCHIVU WEBLOGU POHRANIČNÍK? 
Klikněte si:

* Pátrání - co se stalo v Horní Plané roku 1985?   (publikováno 25.6.2013).


PÁR ZAJÍMAVÝCH INFORMACÍ.
Klikněte si: 

* O Branišovském lese. 







AKTUALIZACE - 11.12.2017
--------------------------------------
Zajímavá diskuze na sociální síti Facebook (scrennshot): 




14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

• ZASTŘELENÁ HLÍDKA
Podle vyprávění se v době, kdy zdejší muniční sklad hlídala vojenská posádka, odehrála tragédie, při které zahynulo několik vojáků. Nejrozšířenější verze příběhu hovoří o čtveřici vojáků a týká se oblasti u bývalého strážního domku. Jednu dvojici při noční stráži střídala druhá, jeden z vojáků se začal v cosi temného proměňovat (případně vojáky vystrašila „hrůza vycházející z lesa“), což vyvolalo vzájemnou střelbu. V jejím důsledku tři zemřeli na místě a čtvrtý na následky poranění zemřel po převozu do nemocnice.

Podle výpovědi obyvatele v Boru se příběh odehrál na jiném místě a týkal se dvojice vojáků, kteří zahájili střelbu a zastřelili se ze žárlivosti. Podle jiného svědka, který v roce 1973 sloužil v Benešově, proběhlo tehdy mimořádné vojenské školení na téma „přepadení a zabití hlídky u muničního skladu v Budějovicích záškodnickou skupinou“. Další svědek, který sloužil v roce 1983 v Českých Budějovicích jako velitel tanku potvrdil, že se v době jeho služby měli postřílet dva vojáci na stráži. Popisoval, že v tehdejší době docházelo v důsledku nesmyslných rozkazů z vedení útvaru k mimořádnému vypětí, což v kombinaci s nedodržováním norem vedlo k abnormálnímu stresu, který snadno mohl mít tragické následky. Oblast ve své zprávě označuje jako „prokleté místo“.

Neštěstí, která jsou spojována s obdobím 60. až 80. let, se snažil objasnit scénárista, novinář a televizní redaktor Otomar Dvořák v pražském vojenském archivu v záznamech z let 1969 až 1985. O neštěstí nenašel ani zmínku. Myslí si, že v případě vyšetřování případu vojenskou nebo státní policií mohou být materiály dosud tajné.

• HAVÁRIE NĚČEHO
V oblasti mělo dojít k pádu neznámého objektu, který připomínal obrovskou zářící kouli. Oblast na rok uzavřela speciální jednotka, přístup do ní neměla ani místní vojenská posádka. Po zpřístupnění prostoru zůstaly na místě živé stromy s jednostranně šikmo sežehnutou kůrou (u země ve vyšších partiích byly kmeny nepoškozené).
Podle vyjádření českobudějovických hasičů došlo k opálení kůry kolem roku 2000, kdy v Boru hořel suchý podrost.

• STROM OBĚŠENCŮ
V roce 1927 byl v Branišově otevřen luxusní hotel Praha (dnes jde o budovu č. p. 5, později po požáru stavebně upravenou a v současnosti využívanou jako obecní úřad). Jedni z prvních návštěvníků, mladý pár, si vyrazili na výlet, ale zpět se již nevrátili. Byli nalezeni oběšeni na stromu v Branišovském lese. Na tom stejném stromě byla později nalezena oběšena další žena. Nakonec vesničané celý strom porazili, rozřezali a na místě spálili.
I poté několik osob tvrdilo, že při procházení kolem nešťastného místa oběšení slyší hlas, který je navádí k sebevraždě.

• ČERNÝ MUŽ
Také známý pod jménem „Pán Lesa“, „Černý rytíř“ apod. V lese byl údajně několikrát spatřen. Lidé ho popisují jako vysokého muže s širokým černým kloboukem a dlouhým černým pláštěm. Jeho nohy se nedotýkají země, ale rozplývají se nad povrchem, takže vypadá jako by se vznášel. Většina zdrojů uvádí, že oplývá pouze náznakem úst a očí. Bytost se může velmi rychle pohybovat.

• BRÁNA ČASU
Kolem roku 1960 se jeden obyvatel vracel na kole domů z Českých Budějovic, odkud vyrazil v 18 hodin. Při cestě přes Bor (cesta tehdy byla prašná, neasfaltovaná) se mu zdálo, jako by se les celý vlnil. Po slezení z kola si všiml, že se hýbe samotná cesta i štěrk na ní. Když vyjel z lesa a projížděl Branišovem, byl překvapený, že se už v žádném okně nesvítí, přestože mělo být sotva 19 hodin. Poté, co dorazil domů, zjistil, že jsou už 3 hodiny ráno. Cesta trvala 9 hodin, přičemž obvykle trvá pouze hodinu.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 19. října 2016 14:43
Děkuji za váš komentář.
Na tyhle údaje jsem také narazil, když jsem si googlil informace.
WIKIPEDIE Branisovsky-les

Rozhodil jsem už nějaké sítě,mám přislíbené další informace, dokonce snad od vojáků, kteří u toho útvaru, v inkriminované době, sloužili. Pokud to k něčemu bude, dočtete se všechno tady na weblogu Pohraničník :-)

Anonymní řekl(a)...

Toto nedáva logiku: "Myslí si, že v případě vyšetřování případu vojenskou nebo státní policií mohou být materiály dosud tajné." Jednak vojenská polícia vtedy nebola, a niet dôvodu, prečo by každé vyšetrovanie malo byť tajné. Celkovo tam vidím veľa znakov nevierohodnej dramatizácie.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 20. října 2016 17:22

Citujete myslím z toho textu na Wikipedii (pokud se mýlím, tak mě opravte).
Přiznám se,že jsem to také nepochopil.
Vysvětluji si to tím, že text psal, bez urážky, Wikipedista, uhrovitý mladík, vojnou nepolíbený a neorientující se ve vojenské tématice a v reáliích doby před 11/1989.

Pohranicnik řekl(a)...

Napadlo mě ještě, zda ten Wikipedista neaktualizoval pojmy (update z roku 1983 do 2016), čímž myslím:

Vojenská policie dnes - VKR Vojenská kontrarozvědka tenkrát.
Státní policie (PČR) dnes - SNB (nebo dokonce StB) tenkrát.

Nerad bych se dotknul někoho, kdo v dobré víře, zadarmo a ve svém volném čase píše texty pro českou Wikipedii.

Anonymní řekl(a)...

Ale ono to dosť znižuje vierohodnosť, keď to má byť vysvetlenie, prečo sa tieto povesti neodrážajú v dobových písomnostiach. Marí sa mi, že tajné sú už iba zväzky rozviedky (I. správa SNB), ktorá toto určite neriešila. Musela to riešiť VKR (III. správa SNB). Takže buď to nik ani nehľadal, alebo sa to zatiaľ nájsť nepodarilo.

Anonymní řekl(a)...

Nespadly tam na sídlišti v Českých Budějovicích někdy v devadesátých letech 2 stíhačky? Co jsem koukal na fotky, tak nikde nebyly žádné pořádné trosky letadel...vše na panelovém předměstí kousek od toho lesa.Mám podezření, že se mohlo jednat jen o zastírací manévr...

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonym 20. ledna 2017 5:00.

Ano,máte pravdu, 8.června 1998 se v ČB zřítily na sídliště Vltava dvě vojenské stíhačky Mig. Srazily se ve vzduchu a trosky dopadly na ono sídliště. Piloti byli potom odsouzeni k podmínečným trestům.

Nicméně,ani náhodou nevidím žádnou spojitost s výše popisovaným "mysteriózním" incidentem, který se odehrál v dobách ČSSR, s touto leteckou katastrofou, ke které došlo o desetiletí později :-)
A srovnávat srážku stíhaček nad ČB třeba s 11.zářím 2001 - tak to už by bylo na hospitalizaci někde v tichém sanatoriu.

Anonymní řekl(a)...

O 11.-tém září nehovořím. Pouze narážím na to, že to mohlo mít spojitost s místními záhadami, pokud se už takto o nich bavíme. Mohlo dojít k poruše el. přístrojů a následkem toho ke kolizi dvou stíhaček. Možné je i to, že tento stav mohlo něco způsobit, co způsobilo psychickou poruchu vojáků, pád něčeho co spálilo les, nebo projevy podivných anomalit. Ať už je to způsobeno čímkoliv (geologické, magnetické aj anomálie), tak znám osobně pár lidí co tam byli a mají podobné zážitky. Osobně jsem tam byl, a sice jsem nezažil něco extra, ale určité zajímavosti ano. Je to jedna ze zajímavých záhadných lokalit. Další zajímavost se objevila u Českého Krumlova, kde se v tuhodolech měli prokopnout do uměle vytvořeného tunelu...ihned danou oblast uzavřela ČSLA a zakázala dál kopat v dané oblasti...Nezapomínejme, že je nedaleko i voj. prostor Boletice.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonym 20. ledna 2017 17:24

Jo takhle. Špatně jsem vás pochopil.

Pravdou je, že pokud si dáte práci a trochu googlite, dopátráte se informací o tom,že se v této oblasti dějí "podivné věci", výskyt tzv.paranormálních aktivit je poměrně vysoký, zejména se poměrně často zmiňují jakési časoprostorové anomálie, eventuálně "brány" do jiných dimenzí.

Mě osobně "Tajemno" zajímá,v tom smyslu,že nevěřím na nějaké duchařiny a urban legend, ale připouštím,že se může dít něco neobvyklého a proto přitažlivého. Neboť jsem bývalý důstojník PS, soustředím svoji pozornost na zvláštní incidenty, které jsou spjaty s armádou, vojenským prostorem, hraničním pásmem apod, a to nejlépe v období před 11/1989, kdy se takové události odehrávaly, ale nikde se nepublikovaly a byla důrazná snaha vše utajit.
Pokud se podíváte do "archívu" zde na weblogu Pohraničník, zjistíte, že se tady tyhle témata probírala a já v nich rozhodně hodlám pokračovat. Bohužel, je velmi složité po tak dlouhé době sehnat nějaké pamětníky, nebo lidi, kteří k tomu mají co říci. Ale není to zcela nemožné, jen to mnohdy dlouho trvá, někdy však moje snaha vyjde naprázdno. To se ale nedá nic dělat, nejsem zvyklý vzdávat se při prvním nezdaru.
Uvítám tedy i nadále jakékoliv konkrétní informace, nebo pomoc při pátrání.

Anonymní řekl(a)...

Čtu zde že se zjevuje pistava v plášti a širokým kloboukem ano je to tak přistěhovali jsme se do ulice J.Bendy a jednou na večer někdo klepal na dveře když jsme se koukli kukatkem stála tam postava v dlouhém plášti a širokým kloboukem a povídal že je přítel a at otevřem báli jsme se s manželem dlouhá léta kamarádka nám pak řekla že jsme udělali dobře že je to pán lesa co je před námi když si to tu čtu mám husí kůži

Anonymní řekl(a)...

Vlastní zážitek z roku 1992. Bydleli jsme na Zavadilce. V březnu jsem se vracela s dcerou z lyžařského pobytu. DO ČB jsme přijeli nad ránem k nádraží, kdy žádný bus tím směrem ještě nejel. Nastoupila jsme tedy s dcerou na noční linku MHD, která nás vysadila na sídlišti Máj mezi 4.a 5.hodinou ráno. Odtud jsme šly lesem - po cestě směrem na Zavadilku (v té době nebyla ještě asfaltová a podél cesty bylo místy dost křoví). Téměř u cíle (cca 150 metrů od východu z lesa na Zavadilce) jsem viděla obrys postavy, která jako stín proti světlejšímu pozadí přeběhla přes cestu zprava doleva. V té době jsem nevěděla o historkách v Boru zhola nic, měla jsem za to, že jde o nějakého "úchyla", který kolem 5.hodiny ráno čeká, až tudy půjde ženská s malým dítětem, aby je přepadl... Obrátila jsem se tedy kousek od domova zpět na sídliště Máj a obešla celý blok po silnici. O zážitku jsem později informovala své známé, kdy jsem se dodatečně dozvěděla o podivnostech v lese. V každém případě mám pro strach uděláno a kdybych sebou neměla malou dceru, tak jsem les prošla. I přesto, že onen podivný stín ukazoval na postavu značně velkou...

Johny řekl(a)...

Zajímavý pořad o Branišovském lese,
je tam i zmínka o těch vojácích na stráži:

https://www.youtube.com/watch?v=gbUtE0QzGyo

Pohranicnik řekl(a)...

Díky, Johny za info a Link na YouTube video.