19. února 2019

SYSTÉM OSH EZOH - NA VLASTNÍ OČI

   Téma, které hodlám publikovat, je svým způsobem kontroverzní, neboť se týká ochrany státní hranice (OSH) zabezpečené systémem tzv.zařízení EZOH, jenž bylo, po sovětském vzoru, instalováno v padesátých a šedesátých létech na státní hranici Československa s Německou spolkovou republikou a Rakouskem.


    Dobová fotografie systému EZOH v hraničním pásmu na západní hranici Československa (50s).

   Tak si počtu někdy na těch našich stránkách vojensko.cz o službě na SH, tedy i o službě na západní hranici. Já sloužil na hranici s NDR. Na stránkách píší samé mladší ročníky, stejně staré či starší ročníky už nekomunikují. A tak jestli o to budete stát, tak Vám povyprávím, jak jsem se s EZOH setkal já, PéeSák mlád 73 let. Sice je několikrát na stránkách o něm letmá zmínka ale ty jsou z oblasti teorie, tedy hlavně od nepřátel PS, ovšem žádný zážitek, který by mlaďasům podal svědectví.


   Když tedy říkáte ano, tak musím začít od Adama. 15. 7. 1961 jsem nastoupil do výcvikového střediska První pohotovostní brigády Ministerstva vnitra do Předměřic nad Jizerou, osady Čihadala a zámečku Bon Repos výcvikového střediska prvního praporu brigády. Druhý prapor byla Hradní stráž, třetí prapor sídlil v Trenčíně. U brigády jsem zažil Berlínskou krizi, ale to by bylo na samostatné vyprávění. K 1. 4. 1962 jsem nastoupil do přípravky VU MV v Bruntále se sídlem ve Varnsdorfu. Přípravka byla součástí poddůstojnické školy VS MV. Po skončení přípravky jsem nastoupil do VU MV. Až tak dalece nic mimořádného až do 31. 12. 1963. K tomuto datu byla zrušena VS MV. Moje brigáda byla normálním bojovým útvarem, vyzbrojeným v podstatě jako motostřelecký pluk ČSLA, s jedním rámcovým praporem. 


   Tak a problém byl tu. Co s námi? Kdo chtěl, mohl odejít do civilu, kdo chtěl, mohl přejít a podepsat u PS MV. Tak jsem přešel k PS s doufáním, že někdy v budoucnu budu moci přejít k SNB. To mi však nebylo umožněno. 


   Teď začala nalejvárna, aby z nás za půl roku vyrobili PéeSáky. Předměty v podstatě zůstaly stejné, místo VS přípravy jsme měli PS přípravu. Učiliště mělo cvičák pro PS se SiS, špačky, piketem, zemljankami a tak… Ale nikdo z naší 6. čety VS neviděl skutečnou čáru ve skutečnosti. Na zkušené jsem byl dva měsíce v Semtíně, kde VS střežila Explosii. A tak se MV rozhodlo nás, vyděděnce, poslat na 14-ti denní stáž na skutečnou čáru. 

   Takže jsme jednoho březnového dne vyrazili. 6. četa (cca 25 žáků) pod vedením velitele čety npor. Kollára - maďaroslováka, ale ostrého jako chilli. Do Olomouce courákem, z Olomouce rychlíkem do Prahy, přestup a do Českých Budějovic. PV3S na brigádu k registraci a pak po dvou tradá na roty. No to byla cesta! Čuměli jsme jako jelita. Zvláště, když jsme se blížili k čáře. Neobydlené, polorozpadlé vesnice, sem tam cikáni nebo Rumuni, bílých opravdu poskrovnu. Už nemohu říci se 100% jistotou, ale byli jsme se spolužákem Petrem přiděleni na Horní Dvořiště. Byli jsme přivítáni velitelem roty, nakrmili nás a ten den už bylo volno. 


   Od následujícího dne jsme se seznamovali s chodem roty, co se OSH týká, to ostatní jsme měli za sebou u VS. Bylo nám předvedeno, jak se plánuje ostraha SH u DDR (dozorčí důstojník roty), sloužili jsme služby s DDR. U této pohraniční jednotky měla ochrana hranice hloubku až 8 km. Tedy první hlídka měla stanoviště na příjezdové cestě 8 km v týlu. 
   VR (velitel roty) nám předvedl, jak dělá v hraniční knize rozhodnutí na měsíc dopředu, i jiné dokumentace. Účastnili jsme se i výcviku. Rota měla jen jednoho velitele čety, ten byl na roztrhání těla. Ale pokusů a proryvů hranice málo, když to vezmu na poměry roty, kde jsem později sloužil. Velitel roty s námi a hlídkou absolvoval prohlídku celého úseku roty od styku ke styku. 

   A tu to začíná. Rota byla vzdálená od hranice víc jak 1 km. Už z dálky slyšíme jakýsi zvláštní zvuk. Ale VR na něj nereaguje a tak se neptáme. Čím více se blížíme k SH, tím je zvuk silnější. Už jsme v dohledu drátěného zátarasu, jak se domníváme. Ale omyl, z kterého nás VR vyvádí. 

   "Tak to je chlapi EZOH." Asi 3 až 4 metry vysoká stěna z ostnatého drátu, na izolátorech vodiče. Kolem EZOH vedou dřevěné lávky. Je jaro, všude mokro. Jsme na kopečku, nastupujeme na lávky a klesáme do údolí. 



    Hukot zesiluje a už to vidíme, někde vodiče procházejí kalužemi vody ze sněhu, mezi dráty probíhají elektrické oblouky. Řev oblouků už je značný. Ani nekoukám kolem, ani neposlouchám výklad, plně se soustřeďuji, abych nešlápnul mimo lávku. Hlídka a VR jdou úplně bezstarostně. Na drátech upečení zajíci, myši, od podzimu žáby. Hrůzná podívaná, raději dál nemyslet. Ti narušitelé museli být úplní blázni, když chtěli projít. 

Ilustrační obrázek: schéma systému EZOH. 



   Došli jsme k brance v EZOH, telefonuje se o vypnutí úseku. Ale napřed uzemnit vodiče. Na to jsou ty tyče, co hlídka nesla. Jdeme skrz EZOH udělat demarkaci, koukáme do Rakous, ze všeho jsme jeleni. Snad bych věřil i na pána Boha. 
    
    Už jsme na rotě, už to máme za sebou. A už film běží pozpátku. Ještě ten rok se EZOH rušil. V roce 1965 už neexistoval, trafostanice zůstaly, než se rozpadly. Přesto jsem poděkoval osudu, že jsem dostal umístěnku na hranici s NDR ("východní sektor" Německa). Ten zážitek jsem dodnes nezapomněl. Když zavřu oči, vidím se jít z toho kopečka kolem EZOH a polévá mě studený pot… 


(c) AUTOR:  Zdeněk Holek  


ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? KLIKNĚTE SI NA DALŠÍ ČLÁNKY:  

*1>  EZOH - Životu nebezpečný zátaras.

*2>  EZOH - Životu nebezpečný zátaras II. 

*3>  EZOH - Životu nebezpečný zátaras III.


26 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Nezlobte se na mě,ale napsal jste pěkný blábol.Dva roky jsem kolem DZ denně chodil,ale to všechno,co jste tam viděl Vy,jsem já postrádal.Aby se tam neustále něco povalovalo,zajíci,žáby a pod.to se Vám snad zdálo!??A aby DZ řval,že nebylo slyšet nic jiného.tak to už je opravdu moc.Složil jsem v r.1961-63 narotě Ažbětín v Železné Rudě. Pavel Brixí

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Pavel Brixi - 19.února 2019 15:54

Já se na vás Pavle nezlobím :-)
Nosil jsem uniformu PS až od roku 1981. Tento článek je převzatý od jiného autora a jedná se o jeho osobní vzpomínku. Kterou já nezpochybňuji, ani nevyvracím, neboť jsem systém EZOH na státní hranici nezažil.
Mimochodem, pod článkem jsou odkazy na další tři články s tématikou EZOH, kde se k tomu vyjadřují další pamětníci. A o tom to je, o svobodné diskuzi a výměně názorů.
Tak či onak vám děkuji za váš komentář.
Zdeněk.

Unknown řekl(a)...

Já jsem na čáře Ezoch nezažil. (81-83) Těch pohádek co se o něm vyprávělo bylo nespočet. I takové které popisujete Vy. Bylo zajímavé, že největší znalci Ezochu začínali své vyprávění slovy. Já to zažil, já to viděl. Jak dlouho byl Ezoch v provozu a jak dlouho byly v provozu SiS. Dodnes se však všude vypráví zaručené zprávy, že jsme byli za železnou oponou, která byla nabitá elektrikou. Kolik tam těch Voltů bylo, když jsem nepocítil ani zašimrání, když jsem mačkal zkušební zkraty za deště mokrou rukou.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš komentář.
Ano, po zrušení EZOH zůstala jen Signální stěna, kde bylo v drátěných vodičích jen 24 voltů. Nebo 12 V, už si to přesně nepamatuji, snad se ozve nějaký spojař.

Josef B. řekl(a)...

Zdenku díky.
Pěkný článek.
Pepa.

Pohranicnik řekl(a)...

Nazdar Pepo,
díky, jsem rád, že se Ti článek líbil :-)
Zd.

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...

V Horním Dvořišti jsem sloužil v roce 1964-1966. Ten článek je snůška nesmyslů!
1. Žádná hlídka 8km v týlu neexistovala!
2. První a nejbližšší stanoviště hlídky byla výkolejka, cca 700m od roty a cca 400m od čáry.
3. Výška EZOHu byla max.2,5m s vodiči vzdálenými cca 30cm, takže žábám a myším to absolutně neublížilo. Žádné lávky kolem nebyly! Vysoké napětí se vypínalo koncem roku 1965, avšak EZOH jako takový stál dále i v roce 1966. Napětí v EZOHu bylo 5000V, v signálce za mých časů (starý typ) 24V AC, v novějších 12V DC. Sluchem nebylo znát, zdali je pod napětím, nebo ne, pouze za vlhkého počasí se místy ozývalo jemné sršení.
A další blábol!
„No to byla cesta! Čuměli jsme jako jelita. Zvláště, když jsme se blížili k čáře. Neobydlené, polorozpadlé vesnice, sem tam cikáni nebo Rumuni, bílých opravdu poskrovnu.“
Rota se nacházela v Českém Heršláku, směrem do vnitrozemí asi 1km Horní Dvořiště a další nejbližžší osadou byl Rybník s vlakovou zastávkou, tedy žádné polorozpadlé vesničky! Také si nevzpomínám, že by tam byl někdo převelen od armáďáku v době mé služby.
Josef Urban.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Josef Urban 20. února 2019 12:04
Děkuji za komentář,Josefe. (Zdvojený příspěvek jsem smazal,ať tu není stejná věc dvakrát).

Jak jsem koupil, tak tady, na weblogu Pohraničník, prodávám :-)
Možná se tady autor článku, pan Zdeněk Holek ukáže a napíše nějaké upřesnění.
Nechci za něj mluvit, ale pan Holek napsal tolik příběhů s tématikou PS, O OSH i ČSLA, že by měl i nárok na trochu té literální nadsázky ("pohraničářské latiny") a potom, vezměme v úvahu, že své vzpomínky hodil na papír po uplynutí cca 50 let od časů, kdy se odehrály. Proto tady máme pod každým článkem rubriku KOMENTÁŘE, abychom mohli o věcech diskutovat.

Unknown řekl(a)...

V době mé ´´Inspekce EZOH´´ tam bylo 4000-6000 V. Tedy podle instrukce velitele roty, kde jsem byl na zkušené. No víte DZ a EZOH to srovnáváte nebe a dudy. Na mé rotě bylo v drátech 24 V, ale to byla SiS. Na severu ani nic jiného nebylo. Takže vím velmi dobře o čem mluvím.
Z nějaké SiS bych strach o život neměl. Tu jsem mačkal ob den na cvičné zadržení. Holek Zdeněk.

Unknown řekl(a)...

Ještě malý dovětek k EZOHu, ten nebyl zaveden po vzoru bývalého sovětského svazu, ale byl to náš vynález na který "můžeme být hrdí". Autorem byl jistý magor Ludvík Hlavačka.

https://encyklopedie.mesto-uh.cz/home-muh/?acc=profil_osobnosti&load=1953

Jistě se všichni shodnem. že to byla sviňárna nejvyššího kalibru.


Unknown řekl(a)...

No a chlapci, pokud to u vás na rotě bylo jinak, nebo jste to viděli jinak a nebo neviděli vůbec, na to máte plné právo. EZOH se rušil konec 1964 a 1965.Psal jsem jen o tom co jsem viděl já a můj kolega Petr Dubský z Brna. Nebuďte nejmoudřejší, po těch letech už nevím zda ta žába byl skokan zelený nebo skokan hnědý. Karbaníci mají slengový výraz: Když nevíš jak, Trumfni si. Tak sem s těmi trumfy, zelených sto a sedma navrch. Zdarec zelené hlavy.

Pohranicnik řekl(a)...

Díky za vaše komentáře, mládenci.
Nečekal jsem tak rychlou reakci :-)

A co se týká historie "elektrického plotu", s.Hlavačku bychom tedy mohli obvinit z plagiátorství, ale, on už se smaží v Pekle, takže je u správné instance.
Tady je zdroj (link):
Historie el.plotu

Pohranicnik řekl(a)...


CITUJI Z ČLÁNKU (via Google Translator):

První vojenské použití elektrifikovaných bariér bylo zaznamenáno v rusko-japonské válce 1904-1905. Ruské jednotky. Byly to překážky typu "plotu", které se nacházejí před jinými překážkami. Na stojanech bylo pět řad telegrafního drátu upevněno izolátory, kterými procházel elektrický proud 3000 voltů.

Účinnost těchto překážek ve smyslu porážky živé lidské moci byla zanedbatelná, byly ještě daleko od taktických a technických požadavků, které jim byly uloženy. Ale i přes všechny své nedostatky způsobily elektrifikované překážky velkým morálním účinkům na japonské vojáky, což vyvolalo pověrčivé hrůzy při pohledu na nevysvětlitelnou smrt vojáků, kteří se dotýkali překážek. Velký morální dopad těchto překážek dokládá zpětná vazba zahraničních pozorovatelů.

Zahraniční pozorovatelé vzali na vědomí takovou zvláštní věc a v první světové válce se již šermířské elektrické stroje používaly převážně německé jednotky. Obzvláště si všichni pamatovali tzv. "Smrtelný plot" postavený německými jednotkami, aby oddělili Belgii obsazenou Německem od neutrálního Nizozemska. Tato linka byla postavena v roce 1915 a roztažena na 200 km. Použité napětí je 2000V.

Pokud jde o poválečné využití ... Je známo, že Francie během války v Alžírsku postavila v letech 1956-1962 elektrizované bariéry na alžírsko-tuniské hranici.

Unknown řekl(a)...

Holek Zdeněk,
EZOH byl součástí DZ! DZ obsahoval signálni stěnu, dále byl vlastní EZOH, pak ochranný plot a za ním orný pás. Signálka byla ještě jedna týlová. A pokud jsme skutečně byly ve stejnou dobu na stejné rotě, pak by ti určitě něco říkali jména Frencl, Havelka, Zimermann, Figura, je to tak?

Urban

Unknown řekl(a)...

Já byl z té západní čáry tak vyvalený, že jsem málem zapoměl jak se jmenuji. Ale na druhou stranu u nás na severozápadě byla naše 13 rota 3 bPS druhý hlavní směr brigády. Každý rok 1964-1966 přez třicet proryvů a všechny zlikvidovány. To některé roty na západě neměly za celou dobu své existence od převzetí OSH od PS.Takže povězme si pánové kdo si užil více být PSákem. Bože možná to nebylo zrovna Horní Dvořiště ale nějaká rota poblíž. A mezi vodiči ve vodě a těmi nad vodou nebo zbytku sněhu probíhaly modré oblouky. Víc jak od svářečky. Chápu že jste dvouletí specialisté, ale ten článek je s mým souhlasem převzatá povídka, nikoliv technicko-taktické data Ezochu nebo čeho ještě. Bavte se a nedělejte chytráky. Rybáři, lesáci horníci atd. mají také svou latinu.
PSák 77 jar mlád. Holek Zdeněk.
A narušitelé nám skrze nestřeženou hranici prošli. Slyšíte o nich denně v TV.

Anonymní řekl(a)...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2354590514575858&set=a.175787629122835&type=3&theater

Anonymní řekl(a)...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2354590514575858&set=a.175787629122835&type=3&theater

Anonymní řekl(a)...

V zámku armáda křížila vlka s ovčákem. Dnes je zapomenutý a chátrá
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/zamek-libejovice-armada-krizeni-vlka-buquoyove.A190315_463852_budejovice-zpravy_mrl

Anonymní řekl(a)...

Celník přezdívaný Zvičina hlídal čáru v Krkonoších a maloval
https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/celnik-malir-vytvarnik-lubomir-dvorak-dvur-kralove-krkonose.A190319_464604_hradec-zpravy_tuu

Anonymní řekl(a)...

Mexicans are stealing border wall materials, using them for home security
https://www.huffpost.com/entry/border-wall-stolen-tijuana-home-security_n_5c9291bbe4b08c4fec33b5f4

Anonymní řekl(a)...

Pohraničník Sviták převáděl lidi do Rakouska. Šel za to do vězení
https://plus.rozhlas.cz/pohranicnik-svitak-prevadel-lidi-do-rakouska-sel-za-do-vezeni-7799428

Anonymní řekl(a)...

Pohraničí bylo plné udavačů
https://www.info.cz/magazin/pohranici-bylo-plne-udavacu-zadrzene-tloukli-hlava-nehlava-jednoho-rozsapali-psi-vzpomina-velitel-roty-41052.html

Anonymní řekl(a)...

Nechci se moc rozepisovat. Někde v članku na vojensku jsem četl, že v EZOHu měli proud vždy podle toho jak ve vsi na statku (nebo na pile), odkud vedlo elektrické vedení, zrovna zapínali silný elektromotor. Podle toho se zapínal EZOH na určité hodiny ve dne ale v noci šel prakticky furt. Já jsem ho na vlastní oči neviděl, pouze jeho zbytky v lese na Šumavě. Někdy v roce 1990 jak to otevřeli.

Kolem SiSky jsem se prošel několik kilometrů a to mezi Horním Dvořištěm a vedlejší rotou. Snad přesněji na styku s oněma rotama by mohl být svah o odpovídajícím popisu. Samozřejmě za předpokladu, že EZOH vedl v místech jako za "mých" časů SiS. Dole šel potok s malým můstkem. Pak dole byla ještě odbočka směrem k jedne obydlené osadě, kam dvakrát týdně zajela pojízdna prodejna a kam jsme si občas zašli pro pivo nebo něco ostřejšího. SiSka se taky vypínala, hlavně za bouřek.

Nesloužil jsem ani u PS a ani jsem nebyl civilista, avšak projít se cestou kolem SiS jsem možnost měl. Kolik bylo voltáže v SiS si netroufnu říci. Dráty byly potichu, nebzučely. Jenom si pamatuju na nich upevněné výmetnice s patronama světlic a šrapnelů. A tenký drát natažený mezi nima.

Anonymní řekl(a)...

Prosím autora článku pana Zdeňka Holka aby se mi ozval na můj e-mail: o-lin@seznam.cz
Rád bych Vás získal informace o pobytu ve Varnsdorfu. Děkuji.

Unknown řekl(a)...

Jsou tu uvedena odvážná tvrzení hraničící až z dehonestací. Položím Vám Zelené hlavy otázku, Vaše vzpomínky jsou už jen vzpomínky, žádná prokazatelná fakta. I když s nimi nemusím souhlasit, neurážím ani Vaše vzpomínky, ani Vás osobně, nebo ještě stále běháte kolem drátů ??? Pak by to souhlasilo. Holek Zdeněk.