6. srpna 2009

UFO nad státní hranicí ČSSR

Pohraničářské "Akta X" .


Už opravdu velmi dlouho se chystám,že na tento blog,kde zveřejňuji povětšinou materiály s tématikou ochrany státní hranice z různých externích zdrojů,přidám konečně i něco přímo ze svých vzpomínek.

Ale,víte jak to bývá,kovářova kobyla chodí bosa :-) Pořád bylo co publikovat od bývalých pohraničníků,které znám buď osobně,nebo díky internetu,spoustu zajímavého materiálu bylo i různě poschováváno na internetových www,mnoho fotek a článků dostávám i od lidí,kteří hranici a dění kolem ní mají jako své hobby anebo se jen zajímají o historii Pohraniční stráže. Takže se k napsání vlastních zážitků ani nedostanu...

Rozhodl jsem se,že se to pokusím změnit – a začínám právě nyní a to s tématikou UFO.

V době,kdy jsem ještě studoval na vojenské SOŠ PS a VMV v Holešově,mohlo to být v roce 1983,1984,teď už si přesně nevzpomenu,měli jsme na jeden z vojenských předmětů jako vyučujícího jistého majora Musila,což byl jeden z nemnoha lidí,kteří v Holešově vyučovali a nebyli tzv.parketovými důstojníky bez praxe na "čáře",ale který přišel přímo z výkonu služby na některé z pohraničních rot.

A jak už to tak někdy bývá,přišli na přetřes i různé zážitky ze státní hranice,tedy,z té západní. Major Musil nám tehdy vyprávěl docela zajímavý příběh. V době,kdy měl jednou službu na pohraniční rotě (patrně asi jako dozorčí důstojník roty,tzv.DDR) mu v noci hlídky z úseku roty začali hlásit pohyb podivného,svítícího objektu, který přiletěl jakoby ze západní strany hranice a pohyboval se nad státní hranicí.



Major Musil tedy vyjel s poplachovou hlídkou PchH do míst,odkud byl pohyb onoho "tělesa" hlídkami hlášen. Když projížděli s PchH po silnici kolem signální stěny (v žargonu PS "kolem drátů") tak to konečně spatřili: jednalo se o jakousi červeně zářící kouli,která se pohybovala v nevelké výšce nad nimi. Její pohyb byl zcela nehlučný. Onen objekt se kromě pohybu i několikrát na místě zastavil,což vylučovalo myšlenku na to,že by se jednalo o tzv.kulový blesk.

Celé to pozorování trvalo jen několik minut. Poté zářící objekt odletěl směrem do zahraničí a opět nastal klid,jako by se nikdy nic takového nestalo...

K použití zbraní nebylo podle mjr.Musila důvodu,neboť nijak neútočil na pohraniční hlídky,nikoho a nic neohrožoval,prostě se jen tak pohyboval,zastavoval a po chvíli odletěl. A mezi námi – žádný vojenský předpis,včetně notoricky všem pohraničníkům známého OSH-I-1 s výskytem UFO ve vojensky střežené zóně nepočítá ;-)



Všichni ve třídě jsme si onen příběh se zájmem vyslechnuli,chvilku se ještě diskutovalo "co by,kdy by",občas jsme se ještě o něm bavili,ale postupně tak nějak upadnul v zapomění.

V roce 1985 jsem nastoupil jako velitel čety na pohraniční rotu (1.rPS chebské brigády) v Trojmezí a netušil jsem,že si ještě na příběh vyprávěný mjr.Musilem živě vzpomenu.

Někdy v roce 1988,možná 1989,na měsíc ani rok už si přesně nevzpomenu,jsem přijel ráno do služby na rotu – a ta byla celá vzhůru nohama,kvůli události,jež se stala minulé noci.

Hlídky ze stanovišť Michal-Martin (oproti HM 3) a Bunkr-2 (oproti HM 4/4) začali na rotu hlásit,že ze Spolkové republiky přilétla nějaká zářicí červená koule,které se pohybuje nad celým střeženým úsekem. Ti z vojáků,kteří zpanikařili více (patrně pod dojmem dříve shlédnutých sci-fi) rovnou hlásili,že na ně nalétává UFO :-)



Co já bych za to dal,kdybych tu noc měl službu operačního důstojníka! UFO a různé záhady byly v té době mým velkým hobby. Ericha von Daenikena či Ludvíka Součka jsem četl x-krát a to,co se dělo oné noci by byl pro mě velký zážitek.

Bohužel,"operáka" sloužil jistý poručík Zdeněk H.- pro svoji náklonnost k alkoholu všeho druhu a pivu zejména,vojáky přezdívaný "Lahváček". Ušmudlané,věčně neoholené individuum,jehož jediným zájmem kromě chlastu byl sběr hub,hra v karty a případné běhání za ženskýma.

Poručík byl zcela bezradný,nevědouce co dělat – na žádném školení se tahle situace neprobírala a co je to UFO tušil Lahváček jen zcela okrajově. Takže pro jistotu vyhlásil pohraniční poplach (tím nemohl nic zkazit,neboť z praxe u roty věděl,že ten může "houknout" kvůli každé pitomosti). A potom ho už nenapadlo nic jiného,než přehrát odpovědnost na vyšší šarži :-) Zavolal tedy na brigádu v Chebu tzv.Stálého operačního důstojníka-SOD. Ten,k Lahváčkově smůle řešil nějaký jiný,důležitější incident na některé z podřízených pohraničních rot a tak poručíka odpálkoval s tím,že pokud "UFO" nesestřelili,nemá ho obtěžovat,neboť na hlouposti nemá kdy.

Myšlenka na sestřelení objektu se Lahváčkovi zdála zajímavou,zvláště kdyby průšvih z případných následků padla na hlavu někoho jiného. Nicméně,v době kdy poručík vedl telefonát s velením v Chebu,neidentifikovatelný objekt odlétl v temné noci někam nad Německo. K palbě na UFO nedošlo, pohraniční poplach byl zrušen a tím celá akce vlastně skončila.



Takže ani tentokrát nemohu podat svědectví o oné záležitosti jako přímý účastník celého incidentu. Tajně tedy spoléhám na to,že můj článek bude číst některý z bývalých pohraničníků z Trojmezí,kteří oné noci byli ve výkonu služby na hranici a podají své svědectví,případně opraví chyby,kterých jsem se v popisu události dopustil (je to přeci jen více než 20 let). Uvítám i vaše názory,případně obdobné zážitky (nejen) pohraničníků,vojáků ČSLA či příslušníků tehdejší policie-SNB či důstojníků O OSH. Rubrika KOMENTÁŘE je vám všem plně k dispozici. Případně můžete psát na můj mail: pohranicnik@gmail.com Cokoliv z vašeho mailu zveřejním jen s vaším souhlasem a samozřejmě i tady platí,že identitu bez souhlasu taktéž nezveřejňuji.

Co napsat závěrem? Snad jen to,že je zajímavé,jak jsou si oba příběhy podobné: ten první,který nám kdysi vyprávěl mjr.Musil a který se,myslím,stal koncem 70-tých let kdesi na Šumavě i ten druhý,který se stal v 80-tých letech na Ašsku.

A pozor – rozhodně si nemyslím,když píšu o UFO,že onen neznámý objekt musel být mimozemským zdrojem. Mohlo se jednat i o nějakou,mě neznámou anomálii přírodního původu. Mohlo to být něco,v čem měla prsty "druhá strana"např. legrácka od techniků z US.ARMY či Bundeswehru,nebo Bundesgrenzschutzu. Kdo ví...


Zajímá vás více? 

Další příběhy: Od rotmistra po podporučíka 5.část.


(c) Autor: Zdeněk  Pohranicnik@gmail.com

6 komentářů:

drakula1234 řekl(a)...

Vase pribehy se ctou jednim dechem, dekuji vam za ne.:-)

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji :o)

Jsem rád,že Vás články zde publikované zaujaly, každý kladný ohlas potěší.

p_x řekl(a)...

čínskej lampion ...

Bidlo řekl(a)...

Nechtěl jsem veřejně o tom nikdy hovořit. Manželka z okna viděla letět na náš dům oranžovo - červenou obrovskou kouli, stalo se tak když jsem zapnul infrazářič, bylo nám zima, tak jsem přitopil, pak ta koule najednou změnila směr prudce doprava mi vyskočili oba z gauče a letěli do vedlejší místnosti, ta koule zbrzdila a my sledovali a to nekecám ani nefantazíruji, mimozemskou loď, nebo z budoucnosti ????, nevím ale z této doby to není ani pozemské to nebylo. mělo to několik výstupků, vyselo to jen tak v prostoru kousek od nás a my to mohli sledovat dalekohledem několik minut, vyděl jsem mnoho detailů, až mi naskakuje husina při té vzpomínce...
je to již několik let, v Aši, Pak se to prostě vzdalovalo ...pomalu a najednou frnk a byl tentam. Ten zážitek nezapomenu nikdy....a nechci tady číst takové hovadiny ,jako co hulím a nebo co beru...doufám že je to jasný...ti co to nezažili by neměli být skeptičtí, ale naslouchat a zadívat se na noční oblohu bez elektrického smogu...

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Bidlo 7.6.2016 20:46
Z vašeho komentáře je vidno,že výskyt fenoménu UFO v pohraničí neskončil se zrušením tzv.Železné opony a odsunu vojenských jednotek z pohraničí (neboť na čáře nebyla jen Pohraniční stráž,ale byly zde dislokovány i jednotky PVOS).

Měl by jste na stránkách projektu Záře vyplnit jejich on-line DOTAZNÍK:

http://www.projektzare.cz/pozorovali-jste-ufo/

Možná nebudete sami,kdo tohle na Ašsku spatřil.

Unknown řekl(a)...

Ja tíež videl som