23. února 2013

Z e-mailové pošty.


Dobrý den,

doporučuji zveřejnit na Vašem blogu článek šéfredaktora Britský listů pana Čulíka, pod názvem Hájit Václava Kučeru odkazem na právní řád autoritářského státu je ošemetné, kde v podstatě přirovnává službu při ochraně SH ke službě strážných v nacistických koncentračních táborech. Článek je na http://www.blisty.cz/art/67625.html .


K tomuto článku jsem napsal komentář a protože BL nepřipouští diskusi na svém serveru, zaslal jsem ho na emailovou adresu pana Čulíka. Zde je můj komentář a záleží jen na Vás, zda ho zveřejníte, nebo ne.

Dobrý den,

Vážený pane Čulíku, přirovnávat službu pohraničníků při ochraně státní hranice ČSSR se službou strážných v koncentračních táborech není jen omylem, ale pěkným svinstvem. Nevzpomínám si, že by ČSR a později ČSSR byla koncentračním táborem, že by lidé zde žijící měli podmínky ke svému životu na úrovni nacistického KT. Pokud si to myslíte Vy, prosím, nikdo Vám v tom bránit nebude. Můžete v tom smyslu také učit Vaše studenty na univerzitě, kde působíte. U nás to na úrovni základních a středních škol takto funguje již delší dobu. Zblbnout mladou generaci to je cílem dnešních demokratů. Naštěstí pro běžné lidi a na neštěstí pro vás "demokraty" pořád jsme ještě tady my sedmdesátníci a starší a nás zblbnout je velký oříšek, protože si hodně pamatujeme. V létech 1948 - 1989 byl svět bipolární, rozdělený na dva nepřátelské tábory a západní hranice ČSR (ČSSR), jakožto země přidělené Jaltskou dohodou do sféry zájmů SSSR, byla hranici mezi těmito dvěmi tábory. Jak byste chtěl jinak tuto hranici hlídat?  

Moc rád bych Vás viděl jak byste se tvářil, kdybyste dnes chtěl přejít bez dokladů zelenou hranici mezi ČR a SRN a na výzvu dnešních ochránců hranic (a je jedno zda z české, nebo německé strany) byste nereagoval a dotyční by bez váhání a po výstražném výstřelu použili zbraň. Nebo si myslíte, že to dnes takto nefunguje? Vy si vážně myslíte, že ty hranice dnes nikdo nehlídá? Vy si vážně myslíte, že pro různé bandy pašeráků drog, "dovozců" kradených aut a další podobná kvítka, je hranice naprosto propustná? Vaše případné argumenty, že dnes jde jen o tyto podobné případy, kdežto za minulého režimu šlo o mírumilovné občany, kteří jen chtěli utéci "za kopečky", neobstojí. Ti kluci, co tam sloužili nikdy dopředu nevěděli, zda jde o "kopečkáře", nebo vycvičeného agenta se samopalem v ruce. O tom, že to není výmysl svědčí těch 351 mrtvých pohraničníků, jež jsou v evidenci do roku 1974. Pak se již asi evidence nedělala, nebo ji někdo uklidil a na tuto zapomněl. (Zdroj http://www.klub-pohranici.cz/pohranicni-straz/polozili-sve-zivoty/ ). 351 mladých kluků položilo své životy jen proto, že plnili přísahu, že budou vždy a za každých okolností dělat vše, co služba v ozbrojených silách vyžaduje. Položili to nejcennější co měli, svůj život a Vy jste z nich udělal "strážné v nacistickém koncentráku".

Vážený pane Čulíku. Váš článek spolu s tímto mým komentářem zveřejním na svém blogu www.topcz.net a zašlu ho ke zveřejnění na blog bývalých příslušníků PS, aby se i ostatní bývalí strážci hranic seznámili s názory šéfredaktora Britský listů. (http://pohranicnik.blogspot.cz/ ).

Přejí Vám hezký den


mjr. v.z. Ing. Vladimír Mikuša
v létech 1956-1961
velitel 17. PS roty Javoří Pila
7. sušické brigády PS

FOTO: 17.rPS Javoří Pila.

FOTO: rota PS Javoří Pila.



Zajímá vás více?

Britské listy 14.11.2005:   Zodpovědnost pohraničníků?

Povídka (Týdeník Kmen):  Zločinci a hrdinové.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Co dodat. Bohužel nebo bohudík, jak kdo chce, pan Čulík má pravdu. Kdo dobrovolně sloužil jako voják z povolání u PS, si musel být plně vědom co dělá a komu slouží. Bipolární rozdělení světa nebylo příčinou toho, že ČSSR pošlapávala základní lidská práva a lidem bylo znemožňováno cestovat. Pan major moc dobře ví, že režim na hranici byl postupně nastaven nikoliv proti "západním agentům", ale proti vlastním spoluobčanům. A legalizace činnosti PS na hranici tehdejším právním řádem, no stálo by za to mít alespoň základní právní vzdělání a vědět kterými mezinárodními smlouvami byla tehdejší ČSSR vázána, a které prostřednictvím činnosti PS porušovala. Ale ospravedlňovat činnost vojáků z povolání u PS tehdejšími zákony znamená ospravedlňovat veškerá zvěrstva v lidských dějinách konaná v duchu zcestných ideologií.

topcz řekl(a)...

Vážený pane Anonyme, jestliže jste takový znalec mezinárodního práva, pročpak jste nás neznalce nepoučil a neuvedl jaká konkrétní mezinárodní práva porušovala PS výkonem své služby na SH? Já nejsem znalec mezinárodního práva, ale z historie vím, že SH byla vždy střežena. Byli to Chodové, po nich finanční stráž, po roce 1948 SNB a po nich my, příslušníci PS. Našim úkolem nebylo zkoumat jaká je politická situace v zemi, zda a jak si kdo může, nebo nemůže opatřit cestovní doklady. Našim úkolem bylo střežit hranici tak, aby ji nikdo nepovolaný nemohl překročit. A nevidím zde žádnou souvislost s nějakými veškerými zvěrstvy v dějinách. To bychom se spíše měli podívat na chování církve Římsko katolické, přičemž kupodivu je dnes žádný z novodobých demokratů neodsouzuje a naopak naše "vláda rozpočtové odpovědnosti" jim velkoryse poskytla dárek v hodnotě několika stovek miliard korun.

Anonymní řekl(a)...

Nicméně ten anonym má pravdu v tom, že PS plnila úlohu bachařů..... dejme tomu nikoli v konventračním táboře ale v 2.nápravné. A to panu Mikušovi nikdo neodpáře že byl vrchní bachař. Dan

Anonymní řekl(a)...

A mimoto, pan Čulík ty dvě složky nesrovnává, jen ukazuje že obrana PS ve smyslu my jsme zasahovali dle platných zákonů byla odmítnuta právě v Norimberku a to je pravda. Dan

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Vás pane major,
tak už také v zaslouženém důchodu? A tu o té Smrtce na bálu v domově důchodců znáte?
Mějte se pěkně. BK

Anonymní řekl(a)...

Pane majore, máte pravdu, že Chodové a poté Finanční stráž střežili hranici. PS většinu své existence fakticky hranici nestřežila. Měla jediný cíl: aby žádný občan bez povolení Komunistického režimu neopustil ČSSR. PS strežila nikoliv hranici, ale signální stěnu a hraniční pásmo. Na konci existence PS už ani většina pohraničníků nesměla za signálku z obavy, aby neutîkali i oni. Mîsto střežení hranice pohraničníci prudili lidi ve vlacích již od Budějic, Klatov, Plzně, atd. Tomu říkáte střežení hranice a srovnáváte se su Chody??? To je mi Vás fakt lîto.
Nechcete-li přirovnàvat ČSSR ke koncentráku, budiž, ale pak to byla zoologickà zahrada. Tam se zvîřata majî relativně lépe než na svobodě, ale přesto stále chodî kolem plotu a chtějî na svobodu, byť nebudou mît denně plně koryto a budou se muset postarat o sebe sama.
To, že jsme za Komunismu byli nuceni žît za drátěným płotem jako zvěř, a že nás PS hlîdala, aby nikdo neutekl, to je fakt, kterÿ pane majore při vší úctě nevyargumentujete. Dràténÿ plot kolem naší vlasti nebyl důsledkem bipolárnîho světa, ale byl postaven Komunistickÿm reźimem ze strachu, že v republice nikdo nakonec nezbude.

Anonymní řekl(a)...

Ve svém posledním příspěvku se ten B. K. pěkně odkopal. Slušný emigrant ten náš Bohoušek, že. Řečí jako doktor, ale ani se nepodepíše. Pravda, strach má velké oči a nevíme, co příjde zítra. Bohouškův nickname, jméno a infantilní komentáře jsou tak na úrovni toho BOHOUŠE z Rychlých šípů. Pan Ing. Mikuša je proti němu člověk s velkým Č. On je jenom starý, zlý a také začíná na č... navíc s klausovskou povahou. Tak co. Smím kosit? Mám vzor 58.

Anonymní řekl(a)...

Člověče zlatá,
že jsem Vás ale rozpálil. To jsem opravdu, ale opravdu neměl v úmyslu. Chci Vás ale upozornit, že rozčilování se, škodí srdci! Je nejvyšší čas, abyste s tím něco udělal!
Že je pan ing. Mikuša člověk s velkým Č., vůbec nevylučuji, je to docela možné. Pokud jste toho s tím malým č… myslel sebe, pak Vám dávám plně za pravdu. Lépe jste to vyjádřit nemohl.
Jinak, jakékoli, rozumné, debaty s Vámi se rád zúčastním.
Velice mě těšilo. Váš BK

Anonymní řekl(a)...

... tehdejšími zákony znamená ospravedlňovat veškerá zvěrstva v lidských dějinách konaná v duchu zcestných ideologií.
Chudák ten,který to napsal.Ale budiž m...
Zvěrstvo u mě je ten,kdo vyhodí panelák pomocí plynu do vzduchu a zabije nevinné a bezbranné děti.Všichni o výhrůžkách věděli a nekonaly.
Zvěrstvo je otrávit na 40 lidí jedem - metanolem a na sto jich znrzačit.
Zvěrstvo je vypustit na obyvatele zločince.
Služba u bývalé PS není zvěrstvo.
Sloužil jsem u ní v letech 1976-77, u 19-nácté domažlické.
Byla to služba vlasti.
Ano - VLASTI

Anonymní řekl(a)...

Jak mám publikovat, mi řekni admine.
miroslav.dolejsi@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

No tak tedy všichni co soudili nacisty v Norinbergu a odmítli jejich obhajobu na bázi tehdy platných zákonů jsou chudáci??? Kriminální zvěrstva nelze porovnávat se zvěrstvi totalitních režimů, ať je to nacismus nebo komunismus. Služba vojáků ZS u PS zvěrstvo nebylo, oni neměli možnost výběru. Jiná je situace u VZP, kteří zcela dobrovolně a s plným vědomím co činí a komu slouží, působili v řadách PS. Nebyla to služba VLASTI, ale služba totalitnímu komunistickému režimu, pošlapávajícímu nejzákladnější lidská práva. Vlast neni kus území, které je oplocené ostnatým drátem, zabezpečené minovými poli a signálními prostředky a kde jsou vlastní občané hlídáni svými spoluobčany se samopaly a vlčáky, aby náhodou nechtěli poznat jak se žije jinde. Nemám pravdu? Pak podle Vás v Severní Koreji je ráj na zemi...včetně pohraniční stráže a plotů na hranicích. Chtěl by ste tam žít??? Ono je vždy důležité, na které straně toho plotu s ostnatým drátem se právě nacházíte a jestli jste ten, kdo míří samopalem, nebo ten, na koho je samopalem mířeno.

Přeji příjemný den

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vespolek,

vyhodit panelák pomocí plynu není zvěrstvo, ale závažný trestný čin. Zaslouží přísný trest! Samozřejmě. Všichni říkají, že to byl ten problematický spolubydlící. Nevím, zda už bylo policejní vyšetřování ukončeno. Počkejme si na ně.
Otrávit lidi metanolem není zvěrstvo, ale závažný trestný čin. Zaslouží přísný trest! Samozřejmě. Věřím, že se ho viníkům dostane.
Vypuštěním zločinců na obyvatele, myšlena je, pravděpodobně, amnestie V. Klause, není zvěrsto, ale ani trestný čin. Podle ústavy má prezident právo na její udělení. Můžeme kritizovat její provedení, můžeme jí dávat jakákoliv pojmenování /mě samotnému se také nelíbí/, ale to je asi tak vše. Vlastně, můžeme dát svůj volební hlas té straně, o které si myslíme, že její volební program odpovídá nejvíce našemu, politickému smýšlení a doufat, že těch hlasů získá potřebné množství, aby mohla vládnout; v ideálním případě dokonce sama. Ať tak, nebo tak, je to ovšem vždy vláda kompromisů. Voličům musí zůstat možnost, tuto stranu v příštích volbách, opět odvolit, zachována!
Každý jiný způsob vlády, který lidstvo doposud vymyslelo, se zvrhl, dříve nebo později, v diktaturu. Jak taková forma vlády vypadá, víme všichni dobře. Jednu jsme tu měli, naštěstí, „jen“ šest let, druhou, bohužel, let čtyřicet. Tudy cesta nevede! Všichni „Spravedliví“ se totiž velice rychle, jakmile začne být jejich vlastní prospěch ohrožen, přemění ve velmi zdatné trýznitele! To se záhy projeví, nejen zvýšenou spotřebou ostnatého drátu, ale i zvýšenou spotřebou sukna různých odstínů zelené barvy.
Že kdosi označil službu u bývalé PS zvěrstvem, mi jaksi ušlo. Samozřejmě, že samotná služba u PS žádným zvěrstvem nebyla! A pokud se záklaďáků týče, nemá se žádný z nich za co stydět, ani si cokoliv vyčítat! Ta druhá skupina, ať se s tím vypořádá sama jak chce!
Je ovšem třeba mít na paměti, že za celou tu dobu přišla o život dosti značná skupina lidí. Byli to jak pohraničníci, tak i ti „zločinci“! A i u PS se páchaly trestné činy, jako v každém jiném oboru lidské činnosti a nepáchali je pouze ti různí „zločinci“, ale i pohraničníci /obou skupin/. Padá na vrub minulého režimu, že tyto trestné činy, ze své existenční podstaty, v mnohých případech provokoval, mnohé nedostatečně vyšetřil, nebo je rovnou „zametal pod koberec“! Zůstává na tomto, nynějším státu, aby tento stav, pokud možno, napravil!

Pěkný den přeji. BK

Pohranicnik řekl(a)...

Pro: M.Dolejší.

Mirku, pokud chceš publikovat něco s tématikou PS OSH tady na weblogu POHRANIČNÍK, stačí mě článek zaslat na MAIL pohranicnik@bloguje.cz a KOPII na MAIL pohranicnik@gmail.com

Pošli to raději na obě adresy,je to kvůli mým,docela tvrdě nastaveným filtrům proti spamu.

Ahoj. Zdeněk.

Anonymní řekl(a)...

...a pak, ze se tady politika neresi...

Anonymní řekl(a)...

Články zde publikované neřeší politiku. Za komentáře si odpovídá každý sám.