25. června 2013

PÁTRÁNÍ - co se stalo v Horní Plané v roce 1985 ?

První týden letních prázdnin roku 1985 byl hlášen podle zprávy z hlásky PVOS Sv.Tomáš v katastru obce Zvonková ve  21:18 hod. cizí objekt, který měl přistát v prostoru mezi Strážným vrchem a Zvonkovým vrchem. 

/14.rota PS Zvonková odkaz/link /   / PVOS Svatý Tomáš PH 211 - odkaz/link / 



Při hledání objektu, jehož se zúčastnilo několik desítek vojáků ČSLA a Pohraniční stráže se služebními psy, nebyl objekt nalezen. 

Ve 23:05 bylo hlášeno PVOS, že byl z uvedeného prostoru zaznamenán start vzdušného prostředku. Akce pokračovala až do ranních hodin následujícího dne, ale bezvýsledně.
V noci byla sice nalezena kruhová plocha, ale nikdo ji s vzdušným cílem nedával do souvislosti.

V den případu bylo teplé letní počasí, skoro jasno, mírný vánek.


Po 4 dnech od události bylo místo opět prozkoumáno v rámci kriminalistického ohledání činu, včetně záznamu, který provedl tehdejší zástupce velitele samostatného útvaru PS, který i akci velel. 
Provedená fotodokumentace a výsledky ohledání okolí byla uložena do archivu MV na Zbraslavi (Praha).

Na místě se zkoušel příjem radiosignálu (tehdejší přesné údaje nejsou známy), a toto měření bylo opakováno za rok (1986), neboť obrazec byl stále zřetelný. Směrem k němu výkon radiostanice RF-10, ale i výkonnějších rdst klesal.

Místo bez vegetace vypadalo, jako by zde působila velmi vysoká teplota, ale ne otevřený oheň. Na místě nebyl patrný žádný hmyz.

Popis místa.
Téměř pravidelný kruh o průměru 6 m, ve kterém prakticky vyhynula vegetace. Nová se objevila až po několika letech.

Lokalita. 
Západně od obce Račín, 200 m jihozápadně od kóty 804,5 m, asi 100 m od hranic s Rakouskem, směrem k HM-1/41, v katastru Horní Planá. Sklon terénu na jihozápad až jih. Na samotném místě rovina. V roce 1985 byl majitelem Státní statek Šumava.



(Zdroj: KP UFO Badatelská organizace )



AKTUALIZACE 6.6.2013

E-mailem se ozval jeden z přímých účastníků výše popisované záležitosti. Na jeho přání neprozrazuji identitu ani v iniciálách. 
Seznamte se tedy s vylíčením události,tak,jak ji v mailu popsal.


X.Y. @seznam.cz
Světla u hranice
Dnes 6. 7. 2013, 17:14:51
Komu: pohranicnik@gmail.com

Zdravím.
Předem bych prosil o diskretnost, pokud budete uveřejňovat nějaké info ode mne, tak nepište ani iniciály. Nechci nikoho draždit.. něco jiného by bylo si pokecat u taboráku. :)

Tento večer jsem sloužil na věži hlásky PH 251 v Horní Plané. Nepamatuji se jestli v době kdy nam volal operační ze sálu, jsem byl ještě na věži, nebo už dole. Hlasil, že mladý voják, který slouží na věži na PH 252 v Dolní Vltavici (v jehož rajónu to bylo), si u hranice všiml jakoby přistání nějakých oranžových světel, prostě nějakého objektu. Hlásilo se to hned PS a ti provedli zákryt v oblasti. Armáda ČSLA tam určitě nebyla, to by musel povolit leda nějaký generál a existovalo by velké riziko, žeby se všichni z vojáků do kasáren nevratili :).

Radar na Kopci (na Tomáši) byl odstaven a další dva radary v oblasti nic neregistrovaly (Světlík a pak ještě jeden, o kterém se moc nevědělo co to je a kde vlastně je).

Ani odlet objektu jsme na PH 251 nezaregistrovali (což na PH 252 ano.. mladý sloužil jak nové hodinky) a nasledovala sprška nadávek od dozorčího ze sálu, ale i z vyžších míst bylo hodně bu,bu,bu... možná i někdo dostal basu (to se stávalo často a trochu mi to splývá, která basa, kdo a za co). 
Mysleli jsme si, že vyplašený mladý (jarní 1985-ka) po celodenní službě snad viděl nějaké reflektory auta v lese na rakouské straně a ty nahlásil. A tak jsme na věži nesloužili. Možno nebyl ani nikdo venku, ten rok bylo hodně komárů.

Kolem 5. 6. (hodinu si nepamatuji) měl u Horní Plané velké problémy vrtulník MV (ministersva vnitra) MI-2, ten který letal denně od Chebu podel hranice. Zřejmě šlo o problem s motorem. Vypadalo to jakby naletával nad plaž a chtěl tam přistat. Jenže lidi na pláži místo aby mu uhnuli tak mu jenom mávali (šlo asi o samy dederony, byly tam vidět jenom stany a traboše). Byl jsem na věži jenom já (jaro 84) a dával jsem to operačnímu a řekl jsem mu, že to vypadá jako by byl pilot v lihu. Pilot pak manevr přistání vzdal a tak nějak šejdrem - bokem a jakby se zhoupnutím (jaké je vidět v amerických filmech často) odletěl kolem břehu směrem na Černou v Pošumaví.

Večer volal operační, že ta MI-2 shořela u Budějovic po narazu do vysokého nápětí a že ráno dojedou kontraši. Dojeli a pak jezdili několik dnů po sobě kontraši, vyšetřovatelé, snad celý štáb, kdejaký důležitý vůl na kontrolu a jednou nebo dvakrát i nějací piloti, kamarádi těch co byli v MI-2. Ti piloti a kamarádi byli v pohodě, žádný kontroly. Vylezli si na věž a chtěli slyšet co se stalo a jak jsem to viděl a dokonce co si popravdě o tom myslím. 

No a do toho pak přišly ty světla u hranice.. za pár dnů.

Jinak se koncem jara 85 až do léta tehož roku objevily nějaké divné záblesky a jakoby průsvitné objekty na obloze, ve tvaru letadel bez křídel, a pod letovou hranici 010 (3 až 8 co jsem já viděl) . V oblasti od Nové Pece a Volar po Zvonkovou. Vedlejší hlásky - ty ze Zhůří ale nic neregistrovaly, i když to bylo i nad nima. Sám jsem to viděl 2 nebo 3x a litaly na to stihačky, Albatrosy a MIG 23 (i dvojkabiny). Nikdy se však nezjistilo, co to vlastně je a radary to nebraly (prý ani velké a ani ty na stihačkách). Piloti to myslím viděli také, nebo alespoň v jednom, dvou případech. Nebyly to ale větroně a pohybovalo se to pomalu.. nebo naopak to v mžiku ulítlo. Byl však enormní zájem to identifikovat. Jinde by se na to vybodli ale tam na to lítali po každém nahlášení. 

O UFO jsme tenkrát nijak neuvažovali, měli jsme za to že jde o nějakou záhadnou techniku nebo balony z Německa nebo Rajchu.. prostě jako o nějaký druh provokace. Na druhou stranu nám kontraši zakazovali o tom kdykoli a kdekoli mluvit. Dělali s tím šilené tajnosti. Čert ví proč.. jakoby šlo o nějaký bermundský trojúhelník.
U Horní Plané je místo, kde udajně jde projít do nějaké jiné dimenze (zní to jako pohádka ale udajně se to tak jeví).

Takže tolik pane. Možná se vám ozve někdo z PH 252, který tam v ty době sloužil. To je ta hláska, kde v roce 1975 letal ten americký vrtulník.

                                         Mějte se fajn. 



VÝZVA !
Hledám účastníky a příme svědky tohoto neobvyklého jevu. 

Uvítám také informace od někoho,kdo nebyl přímým účastníkem události,ale byl o ni informován od kolegů v uniformě, místních obyvatel, případně vyšetřovatelů.

Informace,vaše názory,případně svědectví o podobných incidentech můžete publikovat zde,v rubrice KOMENTÁŘE,
nebo je zaslat do "redakce" weblogu Pohraničník. Samozřejmě,že pokud si to budete přát, vaše anonymita bude zachována a identita nebude zveřejněna, diskrétnost je jednou z pravidel tohoto webu.

KONTAKTY - Admin weblogu Pohraničník:





ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ? Obdobné incidenty na československé státní hranici.

UFO - 15.rPS Všeruby  Rok 1983

UFO - 1.rPS Trojmezí   Rok 1988

UFO - 6.rPS Železná   80-té léta


Ilustrační obrázek k článku.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vsade vo svete maju podobne skusenosti, vyborny clanok o tom ako priatelski mimozemstania odstavovali v 60-ich rokoch USA jadrove zbrane :)

http://www.czechfreepress.cz/spiritualita-tajemno/utajovana-pravda-zapovezene-poznani-29.html

S pozdravom Robo
PVOS Plzen Slovany VU-5655 1988/1990

Pohranicnik řekl(a)...

Díky za komentář, Robo.
Inu, marná sláva, USA jsou pravlastí výskytu UFO,stačí připomenout Roswell.
Ale různé objekty se proháněly i po obloze v Československu a nevyhnuly se tak ostře sledovaným místům, jako byla státní hranice, ta pozemní, zelená, nebo ta vysoká modrá zeď střežená PVOS.
O čemž je i tento článek publikovaný na Pohraničníkovi.

Anonymní řekl(a)...

Mohu vam jenom napsat, ze v kvetnu, cervnu a cervenci 1985 byly pozorovany i letici neidentifikovane objekty za bileho dne. Pozorovany vizualne z hlasek ale nebraly je radary v okoli. Tyto pripady maji i spojitost s havarii vrtulniku MV MI-2, ktery oblasti proletal a mel problemy u H. Plane a pozdeji havaroval nekde u CB. CG

Anonymní řekl(a)...

Jen malá poznamečka. USA nejsou pravlastí UFO. Dostala se mi do rukou stará orvaná knížka někdy z roku 1920, kde jsem vyčetl informaci o záhadném letajicím "něčem", které vyděsilo někdy na přelomu století nějakou ruskou vesnici. Podle jednoduchého popisu mělo jít o jakoby bílou desku v průměru kolem 10 metrů, na výšku něco kolem metru a s červenyma "očima" po celém obvodu. Proletla velmi pomalu v podvečerním šeru nad vískou.

O dalším případu jsem se dočetl v nějakém časopisu vydaném těsně po válce, kdy podobný objekt o průměru asi 5 metrů proletl nad rusko/německou frontou někde v Bělorusku. Což obě strany považovaly za novou zbraň svého protivníka a zahajily na něj palbu. Ten jim však v mžiku zmizel před očima.

Pepa řekl(a)...

Zdravím,

už je to nějaký čas ( no přes rok ) co jsem na netu narazil tenhle článek,zaujal mne a já si ho uložil...Dnes jsem se k němu nějak dostal...Připomenul mi něco hodně starý...

Sloužil jsem 84-86 VÚ 5648 Drhovice,bylo to čerstvě co jsme byly ( povýšeni ) na půlročáky - tedy 1985 ,konal se večerní nástup - sčítání... Já se toho večera nějak - to už nepamatuji proč ,někde zapomněl a mazal jsem hodně pozdě. Nástup byl vždy 22.00. hod, a roty už stály asi od 21.45 nastoupené. Já jsem tam vlítnul tak 21.58 -22.05. zařadil jsem se na konec roty,devěťák si dal načas a přišel cca 21.15.Bylo ošklivé počasí,sychravo,foukal vítr a v dálce se blýskalo...Zkrátím to ,mezitím co jsem si vyslechl pár nadávek od mazáků a supráku se mi chtělo strašně ćurat, poodešel jsem pár metrů za rotu.O pár metrů dál byl drátěný plot okolo kasáren,pole za ním les. Takže můj výhled při čurání byl právě tímto směrem. Náhle v dálce nad lesem se objevilo něco..dodnes si pamatuji barvy - stříbřitomodročervené ale takové promíchané barvy.Zničehonic to tam bylo,muselo to být ještě hodně daleko za lesem,z mého pohledu to bylo tak deset , dvacet centimetrů nad horizontem lesa který byl ode mne asi pět set metů - proto si myslím že to bylo hodně daleko.
Ta věc tam " stála" na místě vteřinu,dvě,mžik a byla o kousek vlevo.Pak mžik a byla o kus víš a potom dolů ...prostě z dnečního pohledu jako něco na dálkové ovládání.. Celé to trvalo tak deset vteři,potom to zmizelo jako meteorit doleva,když myslím jako meteor tak doslova,jakoby jasná a hasnoucí čára, jako meteorit. Koukal jsem a nevěřil, u vedlejší roty také nějaký voják prováděl to samé jako já a na vzdálenost deseti metrů na mě šeptal -" Ty vole,viděl jsi to,co to bylo ? "... No prostě něco jsme viděli.
Uplynulo od té doby hodně času ( sakra už 33 let ),ale dodnes když se někdo baví o UFO ,nebo vidím film - vždy si vzpomenu na tohle.. Odhaduji při pohledu na mapu cca směr od Plžně na Strakonice,myslím tím směr odkud jsem na to koukal já.
Možná je to k ničemu ale od té doby mi to vrtá v hlavě

S pozdravem Pepa ( na vojně Jouza )

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Pepa 30. ledna 2018 14:43

Zdravím vás a moc děkuji za zajímavý příběh.
I vaše vzpomínka je dokladem toho, že zvláštní události, které až
zavánějí seriálem AKTA X se odehrávaly i dříve a to dokonce v
místech pod dozorem armády.
Škoda jen, že člověk neměl po ruce fotoaparát…

Anonymní řekl(a)...

Připojuji komentář,záhady v květnu v roce 1985 v katastru Horní Plané u roty Zvonková č.14.
V té době jsem byl na voj.cvičení na rotě Zvonkové a vzpomínám si,že se ve večerních hdinách
zjevovaly světla ve směru od hlavní brány směrem vlevo od Lipna.Pozorovali jsme to z okna horního patra budovy.Světla se objevila několikrát za našeho pobytu na voj.cvičení. Pokaždé vyjela poplachovka,ale nikdy nic nezjistily.Je to už hodně roků, po pročítání těchto příspěvků
jsem si oživil vzpomínky a proto se s vámi o ně ďělím.

14.října,2020

Anonymní řekl(a)...

S podivnými oranžovými světlý jsem se se setkal někdy v dubnu nebo začátkem května 1985 roku nedaleko Cerné v Posumavi.

Sloužil jsem v 1985 roku kousek od Volar. Při návratu ze služební cesty k jednotce, jsem kvůli výluce použil jinou než obvyklou trasu Strakonice, Vimperk,Volary. Pustil jsem se na Český Krumlov, Cernou v Pošumaví, Volary.

Ve vlaku jsem se seznámil s pěknou kočkou a rozhodl jsem se, že na pár hodin s ní zůstanu v její vesnici na břehu Lipna. Po seznamování se v místní restauraci, mě šla doprovodit na stopa a na chvilu jsme si jeste sedli na kraji lesa u cesty. Byl docela příjemný teplý večer a my koukali na vody Lipna a hraniční hory a vyprávěli si.

Na obzoru mezi horami u hranice, se najednou objevila nějaká světla, která mě připomínala svou barvitosti kolotoče jaké se u nás na vesnici občas objevily. Byl to pruh světel bílé, modré, oranžové, zelene a fialové, který se pomalu pohyboval směrem jako k Volarum jen pod horami po druhé straně jezera.

Po chvíli už blikala jen bílá a oranžová světla a pak zůstala svítit jen oranžová. Už neblikala a loď nebo co to vlastně bylo, klesla někam mezi pahorky. Děvče, které tam se mnou bylo, nevědělo co to může být jenom mě řeklo, že tam někde je hranice s Rakouskem.

Úplně mě tato příhoda vypadla z hlavy než jsem narazil na vaše stránky.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš komentář.
Zdá se, že okolí Lipna bylo na tajemné jevy štědré.
Kdoví, možná stále ještě je.