30. října 2014

Gang bratrů Mašínů - pohraniční anabáze.

...aneb "po práci legraci".  

Americká společnost Discovery před časem pustila do éteru na stanici AHC (American Heroes Channel) televizní dokument "The Masin Gang" 



Původně jsem dokument nehodlal shlédnout, o Mašínech si myslím svoje a podle mě to žádní hrdinové nejsou. Někdo jiný tvrdí, že hrdiny jsou, pak ovšem považujme za hrdiny i fanatiky z řad Islámského státu, jenž, podobně jako bratři Mašínové, podřezávají bezbranné zajatce. Ale, to jsem odbočil.

Pak jsem si ovšem vzpoměl na americký TV seriál MacGyver , konkrétně na epizodu v níž tento hrdina bez bázně a hany zachraňuje ze zajetí sovětské tajné služby KGB generálního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka  :-)  Ne, to není legrace, takové hovadiny se v USA natáčejí zcela běžně a průměrný americký divák je důvěřivě konzumuje u svého TV přijímače. Tudíž si říkám, že "dokument" The Masin Gang bude asi ze stejného soudku. A také, že ano! Zkrátka a dobře, američtí Good Guys - ti nezklamou. 

Nebudu Vám podrobně líčit výše zmiňovaný "dokument". Shlédněte jej, dobře se bavte a názor si učiňte sami. Zvěčnělí hrdinové se prostřílí přes dvoje státní hranice, trochu bloudí po území Německé demokratické republiky,patrně si bratři Mašínové z atlasu místo NDR vytrhnuli mapu afrického státu Rwanda-Burundi (tzv.human error), střílejí od pasu jako westernový hrdina John Wayne a pro mrtvoly pohraničníků a příslušníků Volkspolizei tak není téměř kam plivnout. 

Dokument mohou shlédnout i ti, kdož neovládají angličtinu, neboť hrané scény jsou koncipovány tak, aby je pochopil i ten poslední Redneck z Texasu. Celé je to pojaté v hollywoodském stylu a já při sledování očekával, kdy Mašíny zachrání Robocop, případně legendární superwoman Americká vlastenka (kvůli genderové vyváženosti)

Docela mě mrzelo, když ve finále dokumentu jeden z  Mašínů bilancuje celou akci a opoměl přitom zmínit (patrně z pouhé skromnosti), jak je svého času přijel za tento počinek vyznamenat český premiér Mirek Topolánek (ano, ten Topolánek, jenž pocházel z rodiny komunistických prominentů a sám studoval na prestižním vojenském gymnáziu v Opavě, spolu s podobně prominentními synáčky tehdejších československých papalášů). 


Mirek Topolánek - na stráži socialismu a se Sovětským svazem na věčné časy.



Mirek Topolánek a Josef Mašín:
Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina.


Ale co, čjórt vózmi, Mašínové zkrátka chtěli českou medaily tak moc, že by ji přijali i od reinkarnovaného ducha generála Alexeje Čepičky. Tudíž "svěží vánek Topolánek" byl vlastně OK a Josef Mašín předstíral, že mu není nic známo o tom, že ho medailí opentlil bývalý prominent z komunistické věrchušky.     

Příjemnou zábavu při sledování hodnotného pořadu vám přeji.


Youtube - "The Masin Gang". 




Pokud je ve vaší zemi Youtube blokováno (This video is not available in your country) 
je možné "The Masin Gang" shlédnout ZDE


ZAJÍMÁ VÁS VÍCE ? 

Západní státní hranice ČSSR v pojetí Hollywoodu - "The fourth war" 


4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mašínové jsou jenom následek!
Autore, proč nepřipomenete, proč hozenou rukavici pozvedli?
Takové vytrhávání věcí z kontextu a neférový styl psaní je přímo ohavný.
A takových dokumentů z leva z prava je neurekom. Stačí si vybrat, jaký chcete vidět a ten vydávat jako svatou pravdu.

Anonymní řekl(a)...

Ako može niekdo natočiť takú debilinu.

Anonymní řekl(a)...

Moc díky za odkaz. Ale stejně jsem to nevydržel dokoukat najednou - tolik lží a překroucených událostí jsem musel asi natřikrát rozdýchávat. Jsem holt slabší povaha.

Anonymní řekl(a)...

Větší kravinu soudruzi v USA nemohli natočit