28. září 2020

PŘÍBĚH ZBĚHA OD POHRANIČNÍ STRÁŽE

   Tento článek pro weblog Pohraničník dnes píšu docela neplánovaně, podnětem k jeho sepsání bylo video, které jsem viděl na YT kanále svého oblíbeného youtubera Michala Šopora

   Což je mládenec původem z Karviné, který už delší dobu žije v Los Angeles (USA) a ve svých reportážích přináší velmi, ale opravdu velmi zajímavé videa ze současného života v této části Ameriky. Nutno zdůraznit, že všechny jeho video reportáže jsou bez ideologického balastu a la Česká televize, nebo bez aktivismu a la CNN Prima News. Jeho náhled na Ameriku bývá často kritický, ale, dle mého, pravdivý, ve stylu "co je dobré pochválím, co je špatné zkritizuji, ale názor si učiňte sami". 

   V poslední době Michal Šopor také přináší zajímavé rozhovory, jak s rodilými Yankees (mezi nimi je i pár půvabných Američanek), tak i s lidmi původem z Česka, kteří v USA dlouhodobě žijí, moc se mě líbil třeba report z československé restaurace v New York City, kde mu průvodkyní byla krásná Češka, slečna Simona. Rozhodně doporučuji shlédnout! 

Anonce na tři videa - YT kanál Michal Šopor

   Ale, zpět k věci. Před pár dny jsem na tomto YT kanále zaznamenal clickbailt, jenž lákal na interview s bývalým vojákem Pohraniční stráže, jenž v roce 1975 zběhnul, během služby na státní hranici, i s pár kamarády, do sousedního Rakouska. Na video se můžete podívat zde: 

YT:  https://www.youtube.com/watch?v=-TARi1wvuyA&t=1s 

VIDEO - klikněte si.


  Ti, co mě znají, vědí,že nejsem žádná stará struktura, stalinista, nebo temná síla :-) ,že jsem člověk tolerantní, smířlivý a ač jsem bývalý důstojník Pohraniční stráže, mám jisté pochopení i pro ty, kteří vzali "krovky" na Západ, přes státní hranici, lhostejno, zda jako civilisté, nebo jako vojáci PS. Jediným kritériem pro mou benevolenci je, aby tento zběh během útěku nikoho nezavraždil, či nezranil. Což pan Jiří "George" Barteček splnil. Ostatně, kdysi jsem už podobný článek, s názvem "Utečeme na Jih" , na weblogu Pohraničník přinesl. Takže, u mě dobrý :-) 


    Ovšem, ve vyprávění pana Bartečka jsem narazil na spoustu, nechci říci lží, protože už je to cca půl století, co utekl na Západ a paměť po tak dlouhé době už neslouží, ale řekněme nepřesností, či nesmyslů. Nebudu reagovat úplně na všechny, ale jen na ty, co vyloženě křičí do světa o tom, že tak to nikdy nebylo. Možná, že pan Bárteček chtěl svému vyprávění přidat na zajímavosti, dramatičnosti a tak se dopustil toho, čemu se říká "literární nadsázka" , či "myslivecká latina". 



  ÚNOS ZPĚT DO ČESKOSLOVENSKA. 

Jsem si jistý, že v roce 1975 by čs.rozvědka neriskovala akci, při které by unesla zcela bezvýznamného vojína Pohraniční stráže , který se dopustil prachobyčejného zběhnutí. To už nebyly 50.léta, kdy StB unesla z Vídně zpět do Československa emigranta, vysokého představitele sociální demokracie. Ovšem, to byl velký papaláš a nepřítel čs.komunistického režimu, ne nějaký vojáček z roty PS. 


A už vůbec si nemyslím, že by rozvědka či StB uvažovala o fyzické likvidaci zběha Bártečka. Co by tím získala? Naopak, mohla by mnohé ztratit, takové akce jsou vždy obrovské riziko, vždy se může něco pokazit a ta mezinárodní ostuda by nestála zato. A to tvrdím i přes to, že StB měla na československé ambasádě ve Vídni rozsáhlé , početní zastoupení příslušníků Státní bezpečnosti a jak jsem sám slyšel od jednoho mládence z této bezpečnostní složky, přezdívalo se čs.ambasádě "Krajská správa StB Vídeň"  :-)  To samé platí i v případě, kdyby se J.Barteček vrátil zpět do ČSSR. Rok 1976 už nebyl rok 1950, takže by ho ani v Československu nezlikvidovali při výslechu, či tak něco. Možná by nedostal ani těch pověstných pár facek.

No a únos ze Spojených států do Československa? To už je čirá fantazie, které se můžeme jen pousmát, neboť tak logisticky a finančně náročnou operaci by v takovém případě neprováděla ani sovětská KGB.


DOSTAL JSEM ZA ZBĚHNUTÍ 26 LET.

Ach, Bože, tohle je takový nesmysl, že mě překvapuje,že to náš hrdina vypustil z úst. Ještě za reálného socialismu jsem na vojenské škole PS v Holešově studoval čs.právo a v roce 1985 z něj maturoval. Takže si i dnes docela dobře pamatuji, jaké pálky byly za tzv vojenské trestné činy. Za to, co pan Barteček udělal, by v 70.létech dostal tak 5 let, kdyby byl vojenský prokurátor zlý a hnal to do krajnosti, možná by mu vojenský soud upletl 7 let, slovy sedm. Víc ani náhodou. Později, 80.létech by vyfasoval tři roky a ani ťuk navíc.

Pálku okolo 25 let by mohl dostat, kdyby měl zvlášť přitěžující okolnosti. Řekněme braní rukojmí, zavlečení do ciziny, nějaká ta střelba a tak dále. Takže ta story o 26 letech - rozsudek v nepřítomnosti, to je čirá fantazie našeho hrdiny. Nic ve zlém, ale, tak to prostě bylo. Sorry, mr.Bartecek.


 Jediné, v čem se u vyprávění pana Bartečka shodnu je to, že, čistě teoreticky, by ho, za příznivých podmínek (zalesněný, nepřehledný terén, žádné domy v oblasti, žádní rakouští civilisté) mohla Poplachová hlídka, nebo Pátrací skupina pronásledovat pár stovek metrů, možná kilometr, na území Rakouska, s úmyslem zadržet ho a odvléci zpět na území Československa. Mohu osobně potvrdit, že pár takových případů se v historii Pohraniční stráže stalo. Proto bylo velmi prozíravé, že Jiří Barteček s kamarády nehodili relax hned za hraničními mezníky, ale zrychleným přesunem to brali hluboko do rakouského vnitrozemí. 



 Mohl bych ještě rozporovat pár dalších nesmyslů, o nichž Jiří Barteček mluví, ale neudělám to. Jednak proto, že každý vypravěč zajímavého příběhu má nárok na trochu té nadsázky, aby story byla "juicy", jednak proto, že příběh se mě jeví zajímavý a jsem za něj, jak jeho aktérovi, tak Michalovi Šoporovi svým způsobem vděčný. 

Na závěr dodávám, že necítím žádnou nenávist, nebo antipatii k panovi Bartečkovi jen proto, že on od PS zběhnul a já byl, o deset let později, důstojníkem PS. Šel tam, kde ho srdce táhnulo, při útěku nikoho nezastřelil, ani nezranil, a tímhle způsobem si splnil svůj sen a nakonec v USA prožil krásný život, což mu přeji. Oceňuji také, že si ve svém vyprávění odpustil nenávisté poznámky vůči bývalé vlasti, nebo proti existenci Pohraniční stráže. Michalovi Šoporovi děkuji za jeho edukativní činnost na Youtube, kterou provádí zábavnou a přitažlivou formou. 

Good Luck, Boys!  :-) 


(C) AUTOR:  Zdeněk - blogující pohraničník 

E-MAIL: pohranicnik@gmail.com

POUŽITÉ ZDROJE:  Youtube kanál Michal Šopor


ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? 

Klikněte si: 

*** Youtube channel Michal Šopor

*** Utečeme na Jih (článek na weblogu Pohraničník)

47 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

100% souhlas.Zijeme v Americe uz take nejakou dobu a takovych pohadek jsme slyseli snad milion.Clovek ve dvaceti letech kdyz rekne ze utika za svobodou to je nejvetsi lez kterou kdy jsem slysel.A jeste jedna vec, jeste nikdy jsem neslysel od zadneho americana ze by si vazili polaka nebo cloveka s polskymi koreny.Vzdy o nich mluvi jako o vycuranych smelinarich a lenivych lidech co jenom pomlouvaji a bonzujou. Jeste jsem nevidel ze by se tak vyjadrovali o jinych cizincich zijici v USA.Oni maji tu nejhorsi reputaci ze vcech.

Anonymní řekl(a)...

Jo a kde je muj koment, stazce hranic? kdo maze ten jede?

Pohranicnik řekl(a)...

Nebudu zde publikovat hloupé komentáře někoho, kdo se vydává za Michala Šopora.
So einfach ist das.
Howgh.

Anonymní řekl(a)...

Poláci mají horši povjesť než černochové nebo mexikáni ze san salvadoru?? Ale nežíkej!

Anonymní řekl(a)...

Za železnou oponu utíkali i ti, kteří ji hlídali
https://plus.rozhlas.cz/za-zeleznou-oponu-utikali-i-ti-kteri-ji-hlidali-8281876

Anonymní řekl(a)...

Hraniční obchod (po r. 1990)
https://openairmuseum.info/cz/dzialy/Hranice%20na%20Ol%C5%A1i/Hranicni-obchod-po-1990

Standa Haláček řekl(a)...

https://plus.rozhlas.cz/za-zeleznou-oponu-utikali-i-ti-kteri-ji-hlidali-8281876
To jsou strašný žvásty. "Pečlivě vybraní, nakloněni režimu a bez příbuzných v zahraničí" Tak teda nevím podle čeho nás vybírali, ale kandidát na člena KSČ byl v našem čísle jenom jeden. Ostatní členové a kandidáti co byli se mnou (asi omylem) ve výcviku v kasínu "Východ" měli potom fajnovou vojnu rozhodně ne v první linii. Jeden co vím šel na celnici (takže veget), druhý vozil kontráše a vojenské oblečení měl na sobě asi tak akorát na přísahu a třetí šel jezdit do Chebu s vojenským autobusem. Navíc když byly psychotesty tak (a to se nechci nijak chlubit) jsem měl výsledek QL3 a on QL2. Stupnice byla UQ, QL1, QL2, QL3. Trojku jsme měli asi 4 lidi, ale holt smůla. Straník dostal přednost. Ještěže tam nepsali že všichni pohraničníci byli bestie s vymytým mozkem a jedinou touhou zabíjet nebohé civilisty. Dodnes pamatuju jak jsem vezl v UAZu zadrženého východního němce co přes nás neúspěšně zdrhal do NSR, vedle seděl VR, tvářil se jako když chytil minimálně Pabla Escobaru a vzadu na toho chudáka strejdu mířil na sedadle kámoš samopalem. Nevěřím tomu že by na něj kdy vystřelil.

Pohranicnik řekl(a)...

Stando,
Děkuji za komentář.
Ano, přesně tak to bylo.
Ale, říkej to presstitutkám z ČRo Plus...

topcz řekl(a)...

K videu: To video jsem na YT viděl, respektive jeho část, protože jak začal mluvit o tom, že by v ČR dostal 26 let, nebo, že ho někdo zlikviduje, tak jsem to vypnul. Celý ten jeho příběh mi nesedí, zejména a pohádka, jak dostal ty dva kamarády až na čáru. Mimochodem vrah a zběh vojín Řanda, který zběhl při zavádění nováčků na SH, přičemž zavraždil mladého poručíka, po slavné listopadové revoluci, jako občan USA navštívil, tehdy ještě ČSFR a nikdo mu zde neskřivil ani vlas na hlavě. Holt z dnešního pohledu, vražda důstojníka, za předpokladu, že to byl důstojník PS, byla záslužným činem.

K panu Haláčkovi: Nevím, kdy a kde jste sloužil.Já jsem sloužil na tehdy 17. rPS 7. sušické brigády v letech 1956-58 jako ZVR a 1958-1961 jako VR. Na rotě nás bylo 10 členů KSČ, z toho osm řadových vojáků, politruk a já. Ani jeden z těch kluků neměl žádné výhody proti ostatním. Takže Vašemu povídání o tom, jak byli kandidátí KSČ zvýhodňování nasazením na "teplé fleky",moc nevěřím. Přejí všem hezké podzimní dny.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: topcz

Děkuji za váš komentář.
Škoda, že jste video neshlédnul celé, bylo to docela poučné.
Já ho viděl celé a to mě přimnělo k napsání článku, kde jsem některé tvrzení pana JB vyvracel.

A k S.Haláčkovi.
Znám ho osobně, sloužil jako voják na mé domovské 1.rPS Trojmezí. Já jeho tvrzení nezpochybňuji, protože mám podobné zkušenosti.
Uvědomte si ale, pane Topcz, že vy jste sloužil u PS na přelomu 50.-60.let. Kdežto my v druhé polovině 80.let. A to už bylo u PS mnoho věcí jinak, protekce byla běžnou záležitostí a nikoliv vyjímkou. Ale, to by bylo dlouhé povídání.

Anonymní řekl(a)...

Milan J Také jsem to video nedokoukal celé Pana Bartecku považuji za dezertéra Nemohu pochopit jednu věc Jak on a jeho kamarádi mohli projít vrátka signální stěny když tam byl pritomen nejméně jeden další pohraničník Mám takové tušení že pan Bartecku zcela vědomě zatajil nějakou závaznou skutečnost To by vysvětlovalo proč údajně dostal tak vysoký trest

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní

Nemyslím, že pan Barteček sem přijde odpovědět na otázky, nebo zareagovat na tento článek.

Podívejte se na diskuzi, která je na YouTube, pod těmi třemi videopříbehy.
J.Bárteček dost nedůklivě reaguje na kohokoliv, kdo, byť i slušně, ale nesouhlasně píše. To bude mít nějaký důvod.
Pokud se mýlím, tak mě někdo opravte.
Thanks.

Slobo Lubo řekl(a)...


Richard P****
(ZAČÁTKY v AM. v r1975
Chtěli ho unést zpátky do ČS)
pred 2 dnami
napisal:

Mě by zajímala ta trofej - pohraničnická zelená čepice.
Kde jste ji měl, když jste se v řece Moravě při útěku potápěl
a odrážel ode dna v hloubce zatížen samopalem, jak jste vyprávěl?
To jste ji měl pod vodou na hlavě?
Připadá mi nějaká zachovalá na to, co se s ní údajně dělo.
Nekoupil jste ji spíš až po převratu
jako suvenýr od slavných čepičářů?

* * *

My (ja, zo znamym z detstva) sme strihali 5. februara r88
vecer
v Dev. Jazere pri "špaku" u trate MA-BA
k rieke Morave sme sme mastili o zivot po drevenej lavke
cez -hmm- mrtve ramemo
Boli sme idealne terce,
.. preco PSak z veze po nas nestrielal,
by som sa rad dozvedel -pokial zijem

Tomu človeku zo špaku (7rota 1.praporu 11 brigády PS)
«Prepáč, odpusti ak sa to vôbec då»


pss/
pisem len za seba, s kumpanom som nebol od konca r88
predpokladam ze by suhlasil


folfran řekl(a)...

A to jste utíkal v noci nebo přes den?. Protože v noci na tom špaku nikdo nesloužil.
Přes den by to bylo zajímavé. Já tam sice sloužil 71/73, ale v noci pokud se to nezměnilo, tam šla poplachovka. Hlídka tam nebyla.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Folfran

Bylo by prima, kdyby se pan Barteček ozval a odpověděl na dotazy v komentářích. Zatím mlčí.
Dal bych mu klidně i prostor přímo na webu Pohraničník, kdyby o tom chtěl napsat delší text. S tím nemám žádný problém, stále platí, že má býti slyšena i druhá strana.
Tak uvidíme, třeba si to pan Jiří Barteček rozmyslí. Na YouTube, pod těmi třemi videopořady, nějaké své komentáře má, ale spíše se vyjadřuje k americkému stylu života. Tak či onak, respektuji i jeho svaté právo mlčet.

Slobo Lubo řekl(a)...


folfran tykaj mi.
ja som tiez -hehe- "američan" ::
https://www.upn.gov.sk/projekty/regpro/zobraz/?typ=kraj&kniha=68&strana=86&zaznam=62685

..bezali sme vecer, prave valil rychlik smer BA
V jeho svetlach sa nam zdala akoze postava na tom/vo vnutri, špaku

v řece Moravě ako pise Jiří Barteček
"se skutečným plaváním to nemělo nic společného"
a
"se musel spoléhat každý sám na sebe"

.... v Marcheggu sa este bicyklovali deti
mohlo byt pred 22 hodinou
Zaviedli ma dnu ku kamnam, ... óma doniesla caj a kugluf
... ópa Stroh 80ku

Ked ma -zablateneho, dotrhaneho od drotov a kriakov- prisli vyzdvihnut,
kolega narusitel *Max,
uz mal na sebe cistu uniformu Österreichische GENDARMERIE

*eto prezývka




Blogger Pohranicnik
"svaté právo mlčet" Slobo nezneuzije,
len ze, lepsie a do podrobnosti sa to mele niekde v CR alebo na SKu pri pive
ako mne v teritoriu,
kde si taku atmosferu nedokazem vytvorit

folfran řekl(a)...

Dík za odpověď. Tak na 100% tam hlídka nebyla. Tak to jsi měl fakt štěstí, že jste si vybrali právě ten úsek. Já si vždycky říkal, že tam by se dalo lehce zdrhnout. Však od cesty byla Morava tak 100m. A že jste to vzali přes to mrtvé rameno, to bylo taky dobré. To ti někdo poradil, že tam máš jít? F.

Anonymní řekl(a)...

Milan J Ale ten náš hrdina řekl že ten den měl druhou noční službu Dokonce uvedl jméno toho druhého pohraničníka Bylo to v létě do služby asi nastoupily ještě před setměním Do nočních služeb mimo strážného u roty nikdy nebyl určen jediný pohraničník Vždy nejméně dva Tak tedy ještě jednou Jak mohli projít průchodem signální stěny když tam byl přítomen další pohranicnik

Anonymní řekl(a)...

Mel jsem kamarada ktery slouzil na Bavorskych hranicich. Slouzili ve dvouch a ten druhy pohranicnik mel klic od branky v plote. Klic si od nej vzal a hura do Nemecka. Nez se ostatni vzpamatovali, tak byl za humny. V Nemecku dostal azyl a potom emigroval do USA. Dobre udelal a bylo to so einfach, hahaha.

Anonymní řekl(a)...

Ke službě u P.S nemám co říci, neznám ji. Ale po osmašedesátém za prosté opuštění republiky snad jednotný trst, dva roky nepodmíněně.
za zběhnutí, možná se zbraní,vyzrazení vojenského tajemtví, t.zv. pomluvy socialistcké vlasti si i těch 26 let dovedu prědstavit. Ale rozsudek jsem stejně jako diskutující administrátur neviděl. tak nekomentuji.
V.V.

Slobo Lubo řekl(a)...

...Tak na 100% tam hlídka nebyla.
(napsal folfran)

--to som sa rad dozvedel.
Chlapcovi to byvalo/mohlo rozhodit dalsiu cast zivota...

Tak to jsi měl fakt štěstí, že jste si vybrali právě ten úsek.
Já si vždycky říkal, že tam by se dalo lehce zdrhnout.(f)
--v obecnom povedomi bola elektrika mozno este aj miny
inak by zufalci typu "unesenych autobusov" na tom mieste
"donutili" zastavit vlak. Bolo by im lahostajne, akym sposobom
Aj ja
som v tej lavke -přes to mrtvé rameno- tiez videl past ďábelskych Vietkongů,
stacilo niekolko dosiek naraficenych....


Však od cesty byla Morava tak 100m.(f)
--ano kolmo,
ale my sme strihali cca 25m od spaku v smere Zohor (plan bol; pod nim)
a dole boli zarastene do vysky prs, stare ostnate dráty
Max (fotbalista, nohy jak gazela) letel prvy a namotal sa do toho
tam som pouzil velke pakove kleste, treti krat


A že jste to vzali přes to mrtvé rameno, to bylo taky dobré.(f)
--stacilo malo,
akakolvek trochu zamaskovana prekazka
na tej lavke = dalsie zdrzanie... a nestihame

Chlapci boli na mieste/brehu Moravy,.. ked sme boli este vo vode
pocul som "šel tudy" a hlasne nadåvky
(predpokladam ze nasli moje odhodene-zavazna chyba !- rukavice, klieste odpocivaju v bahne na dne asi do dnes)
ak by boli ticho,
psa nemali,.. mohli pocut
"Pane Boze, prosim Ta pomoz mi teraz...
uz viac nebudem chciet"
Tak ako sa neviem rozpametat na vela z toho uteku, -a ine zo zivota podstatne-
tento moment je zivy,
lebo sa mi nepodarilo na poprve vyliezt na breh z toho
"bahnoveho Jordanu"

To ti někdo poradil, že tam máš jít? F.(f)
--nie, miesto sme vytipovali,..

(ved boli sme na ZDSke v odieli Mladí strážci hranic
na rote inej, tzv. Čerpačke.
Mam sa terazky tomu smiat, alebo plakat. Neviem)

od Stupavy sme to boli omrknut v tyzdni pred 5.feb.88
Plazili sme sa nocou v tej zahradkarskej osade,..ku trati
ale z Maxovymi hrdzavymi kombinackami
by sa nam to nepodarilo. Ani nahodou
pss/
zhanat po MA, BA, pakove noznice -este aj v tej dobe- mohla byt aj vstupenka
na "pohovor" u kontrášov
a my sme u ŠtB uz svoju rubriku mali.

Okrem toho,
ja totalne zdemolovany 3izbovy byt,na 12tom poschodi v Petrzalke
(nejakej "spolocenskej zaruke"
od narodneho podniku SPOJE za mna,
sa verit nedalo, že åno)
a Max ten pretahoval nastup za neplatenie alimentov, opakovane
plus
v tyzdni pred utekom
sme sa zasobili cigaretami v šenku U Vŕtalika, mimo otvaracie hodiny



Z pozdravom
"Demokracie dozrává do žaludečních vředů,
bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů"
Karel Kryl
dal som s nim par piv
v gasthausoch okolo lagru Thalham(St.Georgen im Att.)
On to z Passau mal 90km.
Jazdil za CS emigrantami, s gitarou
zaspieval, poradil

Slobo Lubo řekl(a)...

z diskuse:
(ZAČÁTKY v AMERICE v roce 1975 | Chtěli ho unést zpátky do Československa...)
František M*****
Zduř a jaký byl další osud Libora a Petra

George Bartecek
Dekuji za zeptani. Libor te pred 17 lety zemrel v New Yorku na rakovinu.
Petr se vratil kdyz komunist vyizili jeho mamu pak mel jit na vojnu
tak chtel utect tam na samem miste a oni ho chytili a sel do basy.
Mama toho lituje.
Tet je v base za uskrceni sve pritelkyne v Karvine.



George Jiri Bartecek /Facebook::
Galapagos, Ecuador, Panama, Peru Machu-Picchu
to mna (Slobo Lubo) neprekvapuje,
pretoze inde -na otazku ci by opet volil ako cielovu krajinu USA-
pise
" ...... Ja kdyby Byl mlady to Potom co Jsem videl kus sveta
tak bych sel bud do Eqadoru
nebo Peru
nebo Kosto Riky
moc pekna a bespecna mista. ...."


Prekvapeny som bol ze George Jiri Bartecek na facebooku ma (m.i.)
aj jednoho z nejlepších českých jezdců (útěkáře-kopečkáře pozn. SloboL)
George Bartecek:
Willow Springs International Raceway
22. mai 2017 · Rosamond, USA
Nicky Hayden in May of 1998 at Willow Springs in the Formula USA race at 17 years old! Podium of 3, NickyHayden, Vincent Haskovec, and Mark Junge.
Good old times!

Tu je jeho "Vincent Haskovec" příběh
(vybrano z motorkarskych serveru)

pokracovani

Pohranicnik řekl(a)...

Sorry jako, ale sportovní příběhy závodníků na motocyklech sem nepatří.

Anonymní řekl(a)...

‚Když jsme utíkali přes hranice, byl už prezidentem Havel.‘ Přečtěte si příběh Rolanda Saumella Acosty
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/kuba-hranice-vaclav-havel-pribehy-20-stoleti_2010121132_pj

Anonymní řekl(a)...

30 let zpět: Rozpaky kolem československo-polské hranice
Od sametové revoluce uplynul již bezmála rok a tuzemská vláda stále váhala s otevřením hranic mezi Polskem a Československem.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/30-let-zpet/3200664-30-let-zpet-rozpaky-kolem-ceskoslovensko-polske-hranice

Anonymní řekl(a)...

Historie českého zločinu: Přes hranice
https://www.youtube.com/watch?v=CXleZkA855Q

Jiri Bartecek řekl(a)...

Dekuji za moznost se vyjadrit k memu uteku z cary v 12 9 1975. Kde jsem utekl z Liborem Hyklem a Petrem Gajdosem. Mel jsem stesti vzdy jsem chtel jit za mym snem. A ten se mi spylnil. Dik ze mne dali na hranici kde mne dat nemeli ,ale dali. Tak proc nebrat tu zivotni moznost. Sice malem mne to stalo zivot. A tak uz to chodi. Jen chci ric ze vse jsem podle pravdy rekl co Michal Sopor ma na YT. Par veci tady dotycny je slusny clovek pro pohranicnik bloguje. A zdravim te. Nemam zaden zajem lhat jak to vse bylo to jsem rekl v tech videich.. Jednu vec co rikas ze bych nedostsl 26 let to je priblizne . Mel jsem spolehlive informace ze jsem dostal bud to bylo 21a pul roku nebo 22a pul roku za zbehnuti a 3a pul za ty dva civily. Tak ze dohromady 25 nebo 26 ze bych distal. To mi overil Honza Vycital. A ten mel znamosti v Praze urcite vetsi nez ja nebo ty. Poslal mi dokonce ty pargrafy co se na mne stahovaly. A pak jeste nekdo jiny nezavisle na Honzovi a bylo to priblzne stene .Plus minus 1 rok rozdil. Tu druhou osobu nebudu jmenovat. Tam nikdo komosum neudelal vetsi rosadu nez ja. Sel jsem za mym cilem. Apsolutne jsem nikomu nublizil a nechtel ublizit. Komosi ty hovada me cheli zastrelit v lagru . Minuli mne o 20 cm a druha kulka tak 35 cm . Prelitlo to pres oba skla a ani to sklo neprasklo. To tam kazdy v lagru videl. A v Polsku mne chteli znicit dik me chytrosti co mi asi buh dal jsem tem lotrum utekl. Brachovi jak se vratil z Polska udelali peklo. Nemohli to to roschodit ze jsem Jim utekl tem bylbeckum.

Jiri Bartecek řekl(a)...

Nazdar.

Jiri Bartecek řekl(a)...

Nazdar Ja jsem Uz poslal informace snad to doslo. Jiri Bartecek byvaly psovod ze zelezne opony.

Jiri Bartecek řekl(a)...

Dekuji za moznost se vyjadrit k memu uteku z cary v 12 9 1975. Kde jsem utekl z Liborem Hyklem a Petrem Gajdosem. Mel jsem stesti vzdy jsem chtel jit za mym snem. A ten se mi spylnil. Dik ze mne dali na hranici kde mne dat nemeli ,ale dali. Tak proc nebrat tu zivotni moznost. Sice malem mne to stalo zivot. A tak uz to chodi. Jen chci ric ze vse jsem podle pravdy rekl co Michal Sopor ma na YT. Par veci tady dotycny je slusny clovek pro pohranicnik bloguje. A zdravim te. Nemam zaden zajem lhat jak to vse bylo to jsem rekl v tech videich.. Jednu vec co rikas ze bych nedostsl 26 let to je priblizne . Mel jsem spolehlive informace ze jsem dostal bud to bylo 21a pul roku nebo 22a pul roku za zbehnuti a 3a pul za ty dva civily. Tak ze dohromady 25 nebo 26 ze bych distal. To mi overil Honza Vycital. A ten mel znamosti v Praze urcite vetsi nez ja nebo ty. Poslal mi dokonce ty pargrafy co se na mne stahovaly. A pak jeste nekdo jiny nezavisle na Honzovi a bylo to priblzne stene .Plus minus 1 rok rozdil. Tu druhou osobu nebudu jmenovat. Tam nikdo komosum neudelal vetsi rosadu nez ja. Sel jsem za mym cilem. Apsolutne jsem nikomu nublizil a nechtel ublizit. Komosi ty hovada me cheli zastrelit v lagru . Minuli mne o 20 cm a druha kulka tak 35 cm . Prelitlo to pres oba skla a ani to sklo neprasklo. To tam kazdy v lagru videl. A v Polsku mne chteli znicit dik me chytrosti co mi asi buh dal jsem tem lotrum utekl. Brachovi jak se vratil z Polska udelali peklo. Nemohli to to roschodit ze jsem Jim utekl tem bylbeckum.

Jiri Bartecek řekl(a)...

Dekuji za moznost se vyjadrit k memu uteku z cary v 12 9 1975. Kde jsem utekl z Liborem Hyklem a Petrem Gajdosem. Mel jsem stesti vzdy jsem chtel jit za mym snem. A ten se mi spylnil. Dik ze mne dali na hranici kde mne dat nemeli ,ale dali. Tak proc nebrat tu zivotni moznost. Sice malem mne to stalo zivot. A tak uz to chodi. Jen chci ric ze vse jsem podle pravdy rekl co Michal Sopor ma na YT. Par veci tady dotycny je slusny clovek pro pohranicnik bloguje. A zdravim te. Nemam zaden zajem lhat jak to vse bylo to jsem rekl v tech videich.. Jednu vec co rikas ze bych nedostsl 26 let to je priblizne . Mel jsem spolehlive informace ze jsem dostal bud to bylo 21a pul roku nebo 22a pul roku za zbehnuti a 3a pul za ty dva civily. Tak ze dohromady 25 nebo 26 ze bych distal. To mi overil Honza Vycital. A ten mel znamosti v Praze urcite vetsi nez ja nebo ty. Poslal mi dokonce ty pargrafy co se na mne stahovaly. A pak jeste nekdo jiny nezavisle na Honzovi a bylo to priblzne stene .Plus minus 1 rok rozdil. Tu druhou osobu nebudu jmenovat. Tam nikdo komosum neudelal vetsi rosadu nez ja. Sel jsem za mym cilem. Apsolutne jsem nikomu nublizil a nechtel ublizit. Komosi ty hovada me cheli zastrelit v lagru . Minuli mne o 20 cm a druha kulka tak 35 cm . Prelitlo to pres oba skla a ani to sklo neprasklo. To tam kazdy v lagru videl. A v Polsku mne chteli znicit dik me chytrosti co mi asi buh dal jsem tem lotrum utekl. Brachovi jak se vratil z Polska udelali peklo. Nemohli to to roschodit ze jsem Jim utekl tem bylbeckum.

Jiri Bartecek řekl(a)...

Jen jeste chcu ric ze jsem nerikak ze mne 1975 chteli unest do ceska. Nevim odkat to prislo. Mne by unesli a chteli to udelat v Polsku 1987 . Tam kdyby muj bratranec se neznal z kapitanem Novakem u polske pohranicni straze tak dneska na 100 % bych nezil. A to rikam ne mozna ,ale urcite

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji, pane Bartečku, za vaše komentáře, velmi rád jsem vám na weblogu Pohraničník poskytnul prostor, aby jste napsal svůj názor.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za váš komentář.

Slobo Lubo řekl(a)...

Martin Kašpar napsal
Tvl... Martine,
za mlada jsem měl v plánu vzít kramle v 1988 přes Jugoslávii, nezdařilo se,
potom děti, 89 atd... jsem tady,
ale říkám si,
jaké asi můžou mít pocity lidé, kterým se to povedlo
a teď se to tam u vás řítí do stavu Tobě dobře známého....

Jinak díky za videa a držte se, hodně štěstí,
máte alespoň malou výhodu znalosti boje.

https://www.facebook.com/martindzuris1/?ref=page_internal

Slobo řekl(a)...

Americká Hranice s Mexikem
El Paso 31.3. - 1.4.2021
https://www.youtube.com/watch?v=9Q6DZFuq288

Michal Šopor
"...a jak nám historie už mnohokrát ukázala, na obyčejných lidech nikdy,
nikomu nezáleží"
( Nová tvorba; reportáž, dokument )

v diskusi aj pan Jura z Kalifornie
( komousi -ja jsem tam slouzil -draty -aby nikdo neuletel )

Moc super Michale. 100% pravda ti nasi politici demokrati chcou pro
nas prosperujici lidi cestu do pekla.
Je to naprosto k neuvereni.
Ja jsem emigrant ,a nejsem proti emigrantum.. Ale musi to mit smysl.
A my bereme lidi sem bez provereni co to jsou za lidi. '
A co je nejdulezitejsi ze nekteri tu prijdou brat jen urcite podpory
z danovych poplatniku. A kdo to ma porad platit.
Jura


El Paso
https://www.youtube.com/watch?v=QWoFOpKh2C4
ale to je jiný příběh

Anonymní řekl(a)...

Toto vyjádření pana Bartecka mne opravdu rozesmálo:

Mel jsem spolehlive informace ze jsem dostal bud to bylo 21a pul roku nebo 22a pul roku za zbehnuti a 3a pul za ty dva civily. Tak ze dohromady 25 nebo 26 ze bych distal. To mi overil Honza Vycital.

Pan Bartecka zapomněl, že evropský právní řád je proti Americe velmi kultivovaný, už proto, protože se vyvíjel stovky let a platí zde - narozdíl od USA - zásada konzumpce, nikoli zásada sumace. To, co popisuje, a co je v USA možné, v Česku, potažmo i v Československu, neplatí a ani nikdy neplatilo.

Sumace, tedy sčítání trestů za jednotlivé trestné činy je princip amerického práva.

V evropském kontinentálním právu, tedy i v bývalém Československu, se uplatňuje zásada konzumpce, tedy za souběžně spáchané trestné činy se uděluje jeden souhrnný trest, který nemůže být vyšší, než trest za čin nejvýše trestný.

Ano, sumací, tedy "posčítáním" trestných činů lze pachatele v Americe odsoudit i na 100 let kriminálu, ale v Evropě to tak není a ani za socíku v Československu to tak nebylo.

Například: pokud se dopustím vraždy se sazbou 20 let a současně loupeže se sazbou 10 let, mohu být odsouzen pouze za nejvýše trestný čin, takže dostanu 20 let zas vraždu (a v těch 20 letech za vraždu je i těch 10 let za loupež).

Nevím, co pan Bartecek dělal, jak a kudy utíkal, co si pamatuje a co je fantazie, ale celé to jeho vyprávění působí jako zmatečná nepravděpodobná pohádka. Stejně tak i argument "ověřeno Honzou Vyčítalem" a naprosto nereálné trestní sazby, které u jednotlivých trestných činů uvádí. I ty odpovídají spíše americkému vojenskému zákoníku, než tomu československému.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Faktick%C3%A1_konzumpce

Pohranicnik řekl(a)...

Moc děkuji za váš komentář.
Tohle je opravdu dobré vědět.

Pohranicnik řekl(a)...

A co se věrohodnosti country zpěváka Vyčítala týká, v té době už byl jen alkoholická troska.
Viz jeho obskurní hit DOBRÝ DEN RADARE HVĚZD A PRUHŮ, který nazpíval s "arizonskou pěnicí" Parkanovou (tehdejší ministryní obrany).
Častuška na úrovni 50.let,k zblití.

Anonymní řekl(a)...

Nedalo mi to a zalistoval jsem v trestní zákoně 140/1960 platném od roku 1961 do roku 2010. Pán byl voják, tudíž by byl souzen nikoli pro nepovolené opuštění republiky ale pro vojenský trestný čin zběhnutí do ciziny, takže:

Trestní zákon, zák. č. 140/1960 Sb., hlava XII - trestné činy vojenské,
§ 283 - zběhnutí do ciziny:

(1) Kdo se svémocně vzdaluje do ciziny v úmyslu vyhnout se vojenské službě, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až sedm let.

(2) Odnětím svobody na sedm až patnáct let nebo trestem smrti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 za branné pohotovosti státu.

A protože žádná branná pohotovost v době útěku pana Bartecka nebyla, byl by odsouzen dle odst. 1.

Pokud byl dosud netrestán, nejspíš by za přispění účinné lítosti a dalších polehčujících okolností dostal trest v dolní hranici sazby, takže Sabinov na jeden nebo dva roky. Nebo, pokud by soudruha prokurátora a soudruha soudce něčím nasral, tak flastr v polovině sazby, takže cca 4 roky na Bory.

-------------

(btw: po roce 1990 byl tento trestný čin zrušen a zůstalo pouze prosté zběhnutí s nižší sazbou dle § 282, se sazbou 6 měsíců až 5 let, bez ohledu na to zda jsi zběhnul tuzemsky či zahraničně. Jen se tenhle paragraf nikdy na SVOP (Svévolné Opuštění Posádky) moc nepoužíval a svopaři byli většinou řešeni basou v pravomoci velitele. Já bych jinak za všechny svoje svopy seděl ještě dnes.

A pro detailisty: dělám si srandu. Když voják na pár dní zdrhnul a pak odpřísáhl, že nezdrhal aby se vyhnul službě, ale že si jen nutně potřeboval zašukat, nebyla naplněna skutková podstata, takže to nebyl trestný čin, ale kázeňský přestupek. Jen nesměl šukat s nějakou imperialistkou - to už by byla ideologická diverze! :-)

------------

K Vyčítalovi se vyjadřovat nebudu, to je myslím zbytečné. Ale arizonská pěnice Vlastička Parkanová byla jeden čas ministryně obrany, tak bacha na to - přezdívalo se jí Drsná Vlasta!

https://www.youtube.com/watch?v=MTf3ZbuTY4g

:-)

Pohranicnik řekl(a)...

I zde děkuji za komentář, je radost číst text, se kterým si dal autor práci a vše odzdrojoval.
Takže, vypadá to, že pan Bárteček víceméně (spíš více) popustil uzdu své fantazii :-)
Ale, nic ve zlém, na YouTube kanálu mého oblíbeného tvůrce Michala Šopora se to hezky vyjímá.

Mimochodem, na YT kanálu je skvělá, ale fakt super, reportáž z hranice USA Mexiko. Opravdu doporučuji vidět.
Enjoy it.

Anonymní řekl(a)...

To video jsem viděl, myslím, že hlavně dobroserové, pravdoláskaři a vítači by se s ním měli seznámit. :-)

Slobo Lubo řekl(a)...


Odtajněné Spisy Komunistické STB na Uprchlého Pohraničníka
10. jul/červenec 2021
https://www.youtube.com/watch?v=PTEUBnb_Cy0

1/83 komentaru
Ayoreth T. napsal
Tak v Americe už je i voda spokojenější..

Slobo Lubo řekl(a)...

Odtajněné Spisy Komunistické STB na Uprchlého Pohraničníka
(t.c. 466 komentaru)

Miro V
Zaujímalo by ma , čo by urobili američania , keby dezertoval americký vojak z armády na opačnú stranu.

George Bartecek
No kdyz uteces z vojny tady v USA tak te zavrou na par let, Ale tu je velky rozdil tady je dobrovolna armada. Mne nutili na dva roky jit a strilet nase obcany.

Miro V
@George Bartecek Neviem ako teraz, ale v tých časoch bola aj tam vojna povinná.

To je hhlúposť. Nikto ťa nenútil strielať našich občanov. Strážil si hranice cez ktoré by ináč mohli chodiť aj záškodníci a rôzne kriminálne živly. Skús v amerike narušiť objekt chránený vojskom, napr. muničák. Ako dopadneš? Ked sa niekto dobrovolne rozhodol prejsť strážené hranice nedovoleným spôsobom, bolo to jeho rozhodnutie a vedel do čoho ide.

Miro V
@George Bartecek Keby dezertoval americký vojak na stranu ich nepriateľa, tak by to asi neskončilo len pár rokov basy.

George Bartecek
V Americe nebyla nikdy povina sluzba jen kdyz komunisti se zacali roztahovat ve Vetnamu ta s losovalo a kdo byl vylosovany tak musel jit. Ale to bylo male procento lidi.

Miro V
@George Bartecek To sú hlúposti. V Amerike bola povinná základná vojenská služba zrušená v r. 1972 po fiasku vo Vietname.

George Bartecek
To neni pravda losovali a na koho vysel los tak musel jit . Jako treba Mohamed Ali. Ne kazdy musel jit na vojnu

Miro V
@George Bartecek To sú voloviny. Musel narukovať každý, kto splňoval určené kritériá."

Miro V
@George Bartecek Podle povolávacího zákona Selective Service Act se všichni občané mužského pohlaví museli zapsat k odvodu po dosažení věkové hranice 18 let, odvedeni mohli být až do 27 let.

Anonymní řekl(a)...

Miro V, trest za zběhnutí z U.S. Army je podle UCMJ, Jednotného zákoníku vojenské spravedlnosti, až 5 let odnětí svobody.

Za zběhnutí během válečného stavu může být poachateli uložen i trest smrti.

Pokud by ovšem onen zběh vyzrazoval nějaké vojenské tajemství, mohl by se dopustit i zrady.

Anonymní řekl(a)...

Vojenská služba byla v USA povinná od roku 1940 do roku 1973.

Anonymní řekl(a)...

Ano, mýlíte se a dost!