1. dubna 2015

INCIDENT S US.ARMY - 28.8.1972 HORNÍ HRANIČNÁ

Nedávno se přes území České republiky přehnala ve třech proudech kolona vojenských vozidel americké armády v rámci operace Dragoon Ride, jejímž účelem byla bezpochyby demonstrace síly US.ARMY ve střední a východní Evropě.

Nehodlám tuto akci zde na weblogu Pohraničník nijak  hodnotit, neboť bych patrně zabřednul do politiky - a tu, zde na Pohraničníkovi,pokud možno neřešíme, neboť nic tak dobře neumí rozdělit a rozeštvat lidi mezi sebou,jako politické dohadování. Ostatně,od toho jsou jiné webové stránky, nebo diskuzní fóra. Weblog Pohraničník je o vzpomínkách na službu u PS a o faktech z časů, kdy naše země musela vojensky chránit svoji západní a jižní hranici.




V této souvislosti mě ale napadlo,že by bylo dobré si připomenout nějaký incident na státní hranici mezi Spolkovou republikou a ČSSR, kde se střetla československá Pohraniční stráž s hlídkou US.ARMY.  Inspirací mě byl komentář mého kamaráda a kolegy ve zbrani Standy, jenž se věnoval právě tomuhle tématu. Bohužel, k oné události se mě nepodařilo sehnat žádné dobové dokumenty, či protokoly a proto informace bude relativně stručná. 




28.8.1972 - Na jednotce Horní Hraničná, svazku PS Cheb, byla pohraničníky
zadržena 4-členná, plně vyzbrojená průzkumná hlídka 2. lehkého
obrněného pluku armády USA, která narušila státní hranici a pronikla 300 m na
naše výsostné území. 

Po přehrazení ústupové cesty se američtí vojáci vzdali a po výslechu byli vráceni zpět do SRN. 
Velitel pohraniční hlídky byl prezidentem republiky vyznamenán medailí Za statečnost.




Jeden z tehdejších vojáků US ARMY se po roce 1989 vrátil do Československa a v rozhovoru s občany Trojmezí na Chebsku vyprávěl, že jeho průzkumná hlídka byla vyslána na území ČSSR s cílem provádět vojskový průzkum. Na našem území byli zadrženi hlídkou Pohraniční stráže.

Velice ho překvapilo korektní a profesionální chování jak pohraničníků, tak vyšetřujících orgánů Státní bezpečnosti, které bylo v naprostém rozporu s instrukcemi, ve kterých byli vojáci americké armády připravováni na to, že v případě jejich zajetí na našem území je čeká mučení a smrt.




Youtube VIDEO - US.ARMY na státní hranici s Československem a NDR.



A video to give you a feel for how the US Army defended against Soviet aggression along the Iron Curtain. This video features the famed 2nd Armored Cavalry Regiment (2ACR) which was responsible for patrolling the entire West German/ Czechoslovakian border and the southern half of the East German / West German border. The video was made in the 1970s. I was with the regiment in the 1980s (the regiment was headquartered in Nuremberg).


Americká armáda měla v blízkosti naší SH dislokovaný 2. lehký obrněný pluk (2.LOP) patřící do sestavy 7. armádního sboru US ARMY. Velitelství této součásti bylo v Norimberku. Činnost tohoto útvaru byla organizována z tzv. Border Camp ležících v blízkosti naší státní hranice (SH). 

Jejich činnost spočívala v denním vojenském průzkumu našeho území, formou motorizovaných plně vyzbrojených hlídek. LOP měl v blízkosti SH vytvořen systém stálých pozorovatelen, které v době zvýšeného napětí byly obsazovány nepřetržitě. Velká stálá pozorovatelna byla umístěna např.na hradě Hohenberg a u betonového bunkru poblíž Schirndingu. 

Součástí vojenské problematiky, tak jako na našem území, byl propracovaný systém PVOS. Jedním z největších zařízení svého druhu byla radarová základna v Hofu, Dobra Berg u Schwarzenbachu a Grosser-Kornebergu západně od Selbu. 

Důležitým střediskem byla kóta Schwarz-Riegel v pohoří Hoher Bogen. Na jeho provozu se kromě Američanů a Němců podíleli rovněž vojáci francouzské armády.
V průběhu cvičení na obou stranách byly vysílány jednotky radiolokačního a radiotechnického průzkumu přímo na SH, současně s tím byly obsazovány pozorovací body, odkud se vedla vizuální pozorování se zaměřením na činnost Pohraniční stráže. 

V celém pohraničním území Bavorska byl vybudován systém destrukčních komor v závislosti členitosti terénu, se kterými se počítalo jako odpalištěm jaderných náloží. V Bavorsku se v blízkosti našich SH nacházely i dva vojenské výcvikové prostory Grafenwöhr a Hohenfels, se kterými se počítalo jako se shromaždištěm a východištěm pro útok vojsk NATO proti Československu.





ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? 

Pohraniční stráž vs. US.ARMY - Incidenty na rPS Pavlův Studenec

Operace US.ARMY v pohraničí - MODERN BORDER OPERATIONS (anglicky)

Setkání vojáků US.ARMY, Pohraniční stráže a ČSLA - 19.9.2014 Železná - Tillyschanz

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Byl jsem u toho.Američany zajmul staršina roty s jedním záklaďákem kteří byly pod stanovištěm "3" u demarkace na brusinkách.Amíci byli zavřený v base u Bandase na brigádě a postupně vyslýcháni. Já jsem coby pomocník dozorčího útvaru jel shánět kolem půlnoci do baru Apollo mentolové žvýkačky pro jednoho zajatce.Druhý den byly vráceni přes OPK Pomezí a zpravodajci jim rozebrali pušky a vše co šlo rozebrat do šroubku a Němci si to všechno přebírali podle několika stránkového seznamu. Tak jsme se jim pomstili.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za komentář, je prima, že se ozval přímý pamětník této události.

Anonymní řekl(a)...

Stalo se něco podobného ale v opačném gardu? Že Němci zajali českého vojáka, že překročil, byť neúmyslně hranici?
Tonda P

Pohranicnik řekl(a)...

Udajně se něco takového stalo snad u domažlické brigády PS, kdy do NSR během akce na státní hranici (skupina překrytí) zabloudil přes čáru nějaký mladý rotmistr a byl zadržený hlídkou Bundesgrenzschutz.

Druhý den byl vrácený zpět do ČSSR, neboť prohlásil, že zabloudil a nehodlá žádat o žádný azyl.

Zmiňuje se o tom i Zdeněk Nagovský ve své knize "Zpověď policajta". Stalo se to v druhé polovině 80-tých let, mluvilo se o tom i na naší, chebské brigádě, neboť onen mladý vachmajstr od PS se do republiky vrátil obtížený igelitkami plnými různých delikates (káva, čokoláda apod), jaké by jsi ani v Tuzexu nesehnal, které mu nakoupili němečtí policisté.
Dostal pak za to, chudák, pořádný "pojeb" od inkvizitorů z HS PS OSH :-)

Anonymní řekl(a)...

Da, právilno, maladovo čelověka nádo pojebať :-))

Anonymní řekl(a)...

To samé se stalo na OPK Pomezí.Tehy nový veliel stavební čety spoj.roty sa vracel s PV3S z Dubiny a na Pomezí byla hlášena porucha linkového spojení mezi Pomezím a celnicí v Schirdingu (linka vedla na našem území dráty a od demarkace na něm. celnici kabelem).Dráty dali do pořadku a jeli to odzkoušet na německou celnici.Tam na ně koukali jako na zjevení když tam přijela véeska s vojáky se samopaly.Rychle odzkoušeli spojení a auto se vrátilo. Nikdo to nevěfěl až do doby když z německé strany přišlo oficiální poděkování. Pak teprve dostal mladý rotmistr řádný pojeb.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za připomenutí, úplně se mě tahle story vykouřila z hlavy (a přitom se stala v době,kdy už jsem sloužil na čáře v Trojmezí).
Dokonce je vše zaznamenáno v tomto ČLÁNKU Spojení Pomezí – Schirnding navázáno,

Jan řekl(a)...

Pokud si dobře vzpomínám, tak této události byla v té době věnována jedna z expozic tehdy nově otevřeného musea PS v Praze na Karlově.

Byly tam k vidění plánky, nákresy a jiné dokumenty, včetně fotodokumentace. Součástí byly i zbraně, které byly americké hlídce odebrány, zejména se jednalo o podpůrnou zbraň skupiny - modernizovanou verzi těžké útočné pušky M 1918A2 BAR, používané též jako standartní lehký kulomet se schránkovým zásobníkem na 20 nábojů ráže 30-06 Springfield.

Kam se později ty věci poděly (nebo kdo je ukrad) mi není známo.

kakov řekl(a)...

o této události je poměrně slušný popis, včetně foto zajatých vojáků v této publikaci:
http://www.vojensko.cz/ochrana-statni-hranice-v-sedmdesatych-letech-20-stoleti

Anonymní řekl(a)...

Jak se tady někdo zmínil o Domažlické brigádě že zajali pohraničníky na Německé straně to je pravda na to si vzpomínám bylo to někdy kolem roku 1985,ale nebyl to žádný rotmidtr ale major z brigády Domažlice a dokonce to měl být z operačního oddělení.

Anonymní řekl(a)...

Jak se tady někdo zmínil o Domažlické brigádě že zajali pohraničníky na Německé straně to je pravda na to si vzpomínám bylo to někdy kolem roku 1985,ale nebyl to žádný rotmidtr ale major z brigády Domažlice a dokonce to měl být z operačního oddělení.

Anonymní řekl(a)...

Na opravu telefónneho spojenia si spomínam aj na vtedy čerstvého rotmajstra prideleného na spojovaciu rotu v Chebe , ešte s jedným rotmajstrom zo školy. Čo týka opravy spojenia mali chalani šťastie. V3S šlapala perfektne Amici ich nedobehli. Veliteľ brigády mu síce "jemne dohovoril", ale o pár mesiacov bol povýšení na podporučíka a pôsobil dlho na brigáde u spoj. roty. Jeho meno si pamätám dodnes aj jeho kolegu, ten neskôr pôsobil v Březovej u Sokolova ( Tisová).
Taktiež si spomínam na zadržanie americkej prieskumnej jednotky. Po ich zadržaný na druhý deň som nastupoval do služby ako pomocník dozorného útvaru. Bol okolo toho dosť veľký rozruch.