7. března 2017

POHRANIČNÍ STRÁŽ POD HLAVOU

Krátká reakce na finále seriálu České televize "SVĚT POD HLAVOU".

  Televizní seriál (remake TV seriálu BBC "Life on Mars") jsem si přehrál od první až po poslední epizodu. Viděl už jsem lepší, ale i horší krimi seriály z produkce ČT, nejsem filmový kritik a nebudu se pouštět do nějakých rozborů, od toho tu máme Mirku Spáčilovou :-) 

  Jenom mě zaujal poslední díl, kde tvůrci seriálu zapojili do děje bdělé pohraničníky od železné opony. Tedy, v seriálu až tak moc bdělí a ostražití nebyli, spíše naivní jako koloušek Bambi. 
Ale co už, takový byl scénář a proti větru nenachčiješ. 

Nyní přímo k věci.

  Mé okoralé srdce potěšila akční scéna pumového útoku v objektu Pohraniční roty na státní hranici, při níž bylo zničeno vozidlo Volha a následný pohraniční poplach, kdy velitel roty vydává rozkazy místně příslušným důstojníkům PS. Okamžitě to ve mně evokovalo vzpomínky na akční americké filmy s Chuckem Norrisem, nebo Arnoldem Schwarzeneggerem. 

Ostatně, potěšte se také: 

  
Ukázka z TV seriálu "Svět pod hlavou". 




Jo,jo... Pumové útoky, to jsme měli na pohraničních rotách furt, diverzanti se kolem objektů PS kumulovali jako běhny v Perlovce, to byl denní chleba. Jen si nějak nevzpomínám, že by velitel roty měl jako velitelské vozidlo přidělenou služební Volhu. Čjort vozmi. Buď jsem starej sklerotik, anebo jsem žil v jiném Československu. 



                                       Čo bolo, to bolo. Těrezky si možme aj zazpievať. :-)




Písnička "Ne bombu ne!" kapely Sloky, ze seriálu Svět pod hlavou
Hudba Petr Marek, Marek Huňát, Ondřej Ježek
Text Petr Marek
(c) Bionaut, Česká televize





Kdo má raději originál, zvolí si místo kapely SLOKY skupinu KROKY  :-) 



"Láska modré oči má".

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vespolek. Shlédl jsem všechny díly seriálu a přestože byl jeho obsah po faktické stránce více než zavádějící a zpolitizovaný v té správné pravé rovině dnešní doby a půl roku před volbami, zaujaly mne některé scénky, kterým jsem se od srdce zasmál. Pro ty, kteří minulou dobu zažili v originále jako dospělí a navíc ve složkách, o kterých byla řeč, má snímek stejnou hodnotu, jako měl pro lidi, kteří prošli válkou a odbojem, známý seriál Rodáci vysílaný v druhé polovině 80. let. Na ten se mimochodem také dobře dívalo. Z.N.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Z.N. 8. března 2017 5:23

Díky za komentář, Zdenále :-)
Nahlížím,že jsme při sledování seriálu SVÉT POD HLAVOU měli podobné pocity. A tvé přirovnání k odboji a seriálu RODÁCI je trefné a sedí jako prdel na nočníku.
Z.V.

Pohranicnik řekl(a)...

Mimochodem, scéna přijetí příslušníků SNB u velitele roty PS byla také půvabná :-)
VIDEO ukázka

Anonymní řekl(a)...

Mě fascinoval "tanec mezi minami" - ten musel každému vyjít ! (Protože v tu dobu na SH už dávno žádné miny nebyly). A co trojřadá SiS z pletiva - no, spořit se musí...

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 12. března 2017 22:41

Bingo! :-)
Tohle pohraniční "krok sun krok" mě rozesmálo.
Bože, taková hovadina. Tvůrci seriálu mají prostě fantazie na rozdávání.

Unknown řekl(a)...

Což to, ale co to minové pole a plot pod proudem? Nic takového už v 84. roce na hranicích nebylo. Navíc úsměvné bylo vykecávání u signálky. To přiživuje onen častý omyl, že západ byl hned za plotem a ne že chybělo ještě kus cesty. Jako odborný poradce nebyl prostě nikdo a filmaři se spokojili s tím co říkal Pepa v hospodě.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Tom Now 14. března 2017 18:28

Přesně, jak píšete.
Snad bych jen dodal: "pro Pražáky dobrý". :-)

Anonymní řekl(a)...

Vyprávěl mi můj známý, také Pražák, jak seděl někdy v osmdesátých letech v restauraci vyšší cenové skupiny a pán u vedlejšího stolu si moravskoslezským nářečím objednal láhev vína značky Hornický kahan. "Ale musí být z Ostravy", podotkl host směrem k vrchnímu. Ten s vážnou tváří odvětil: "Vidím, že pán je znalec..."
Z.N.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Z.N. 17. března 2017 12:48

Zdenále,
víno značky OSTRAVSKÝ KAHAN, jak v bílé, tak červené verzi, je na Ostravsku legendou. Já sám, coby mladík jsem ho vycamral litry :-) Pravda, mělo originální buket a nebylo zárukou svěžího rána, ale co už, "Ostrava je region razovitý".
Mimochodem, tohle víno se, coby RETRO, opět vrací na trh. Nevím, jak u vás v Práglu, ale tady na Ostravsku ano. Inu, nostalgie táhne...

Anonymní řekl(a)...

Tak přeji dobrou chuť vespolek. Náš Pražský výběr nám zkompromitoval jistý hudebník Kocáb, čímž se našinci s touto značkou tak nějak-asi už navěky- rozloučili. Z. N.

Anonymní řekl(a)...

Pražský výběr byl výborný,myslím ten Michalův hudební,vínový byl stejný bolehlav jako kahan z Ostravy.Vás v tomto fóru asi ale více bolí hlavy z toho,že už se děti v škole neučí říkadla typu:Ať je horké léto,ať je vánice,voják musí hlídat naše hranice,on je hlídá ve dne v noci,můžeš klidně spát,nepřátel+zrádců,nemusíš se bát.Akorát já"zrádce"už nemám kam emigrovat?V USA DT emigranty nechce,že by i tam soudruzi imperialisté udělali stejnou chybu jako zdejší voliči MZ+AB?Ale možná Vám pro radost a mně pro zlost agent Bureš ve spolupráci s Pitomiem hranice zase zadrátují?Pak zvolím sebevraždu upitím se Ostravského kahanu.Čest práci soudruzi!

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Anonymní 2. prosince 2017 17:11

Tak, na zdraví, soudruhu, ať ti Ostravský kahan chutná :-)

Unknown řekl(a)...

Seriál jsem neviděl - asi díky bohu. Ale z komentářů a ukázek je jasné, že to musel psát někdo podobný, koho jsme někdy v roce 1983-4 zadrželi na Mýtině.
Nová rota stála na kopci bez lesního porostu, oplocená byla pletivem a ostnatým drátem pod sognálem nad ním. Dole byla malá uzamčená branka pro pěší, kterou otvíral DR a vjezdová brána pro vozidla. Rovněž obsluhoval DR. V noci to vypadalo jako rekreační středisko.
Dole byla malá střelnice - 25m a naproti další malý kopec. Tam pásli "jézeďáci" dobytek a louka byla obehnána elektrickým ohradníkem.
Jednou vpodvečer zazvonil na zvonek vstupní branky člověk a po příchodu DR ho požádal o politický azyl. Tož ho dozorčí pozval dál. Při výslechu vyšlo najevo, že to byl muzikant z Prahy, u sebe pouze náustek k nějakému hudebnímu nástroji. Slyšel, že na hranicích je nějaké signální zařízení. Onen ohradník proto považoval za signálku a rotu za objekt v Německu. A vůbec mu nepřišlo podivné, že u zvonku bylo napsáno česky - Zvoňte.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Unknown 8. března 2018 16:30

Onen TV seriál nebyl vyloženě špatný, chvilkama byl docela i vtipný, jen to "pohraniční" finále se tvůrcům poněkud nepovedlo :-)