30. května 2017

ZBĚHOVÉ OD POHRANIČNÍ STRÁŽE 1951-1989

  Pomalu se blíží Den Pohraniční stráže a tak v některé z redakcí publicistiky České televize možná usoudil jeden z odpovědných redaktůrků, že je třeba si opět tak trochu kopnout do bývalých strážců státní hranice z dob studené války, protože špiněním Pohraniční stráže nemůže v současné době nikdo šlápnout vedle. 

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.


  A jak si na ČT1 řekli, tak i udělali. 
Kdo v úterý 30.5.2017 po 6.hodině ranní sledoval pořad Studio 6, byl krátce po přehledu zpravodajství oblažen cca 10 minuty diskuze ještě rozespalé moderátorky (tak nějak si spletla "firmu" ze které přišel pozvaný host) s Liborem Svobodou, takto historikem z USTR. 

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.


  Abych byl fér, musím podotknout,že pan Svoboda nepodlehl pokušení brnkat na politickou strunu, ale věren své profesi historika, držel se (podlé mého dojmu) pouze faktů, byl schopen ze sebe sypat datumy, počty i konkrétní místa k probírané tématice. Na rozdíl od redaktorky ČT1 byl na diskutované téma připraven. 

Youtube VIDEO - Zběhové od PS


  Vrátím se ještě k místu, odkud ve skutečnosti čerpal výše uvedený redaktůrek ČT inspiraci.
Tím bylo Informační středisko Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Právě zde byla na 30.5.2017 odpoledne svolána přednáška s tématikou zběhů od Pohraniční stráže v letech 1951 - 1989.
Pokud se ve zpravodajství České televize dopátrám nějakých obrazových materiálů k této akci, aktualizuji tento článek a nějaké další informace se pokusím přinést. V opačném případě zůstane vše tak, jak máte před sebou nyní.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.


  Protože se kvapem blíží tzv."okurková sezóna" a k tomu avizovaný Den Pohraniční stráže, jistě si na bývalé pohraničníky presstituté z masmédií vzpomenou.  

Stay tuned!  :-)  




Použité zdroje: 

* Česká televize - STUDIO 6 (30.5.2017) (video záznam pořadu).

* USTR ČR - Zběhové od Pohraniční stráže 

* Youtube - Krátká videoukázka

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dovolili si siahnuť na posvätný odkaz tupých PSákov? To musia byť naozaj odporní presstitúti.

Pohranicnik řekl(a)...

Anonymní 3. června 2017 12:44

Ale jděte, vy brebto :-)
Už vás zase pustili k počítači?
Také vás mám rád :-)

Anonymní řekl(a)...

Libor Svoboda se věnuje tematice zběhů dlouhodobě a systematicky a myslím, že ideologickou interpretaci faktů by nepřipustil.

Anonymní řekl(a)...

No a jak to tedy bylo? Nikdy nikdo od PS (myslím během služby) nezdrhnul? Plácat o presstitutech je sice dojemné, ale co takhle otevřít takové téma seriózně? Jak to tedy bylo?