14. července 2012

KOREJSKÁ HRANICE - 38.ROVNOBĚŽKA.
...očima bývalého čs. pohraničníka


Když jsem se před kamarády pochlubil,že chci dovolenou strávit  v Korejské lidově demokratické republice,vím,že někteří si po straně klepali na čelo ,cože je to za bláznivý nápad cestovat do země,která je současnými západními médii, naše v to nevyjímaje,líčena jako země s krutým diktátorským režimem , země chudá, stíhaná hladomory, s nesvobodným utiskovaným lidem , která navíc prý především svým jaderným programem a silnou armádou ohrožuje světovou bezpečnost.

Ale stalo se a my jsme  díky našim korejským přátelům, jsme mohli  projet tuto krásnou zemi křížem krážem. Navštívili jsme desítky  pamětihodnosti,shlédli překrásné přírodní scenérie, do sytosti jsme mohli naše těla protáhnout v příjemném moři a vyhřát na písčitých plážích  ještě nedotčených civilizací,nebo naopak zchladit v dravých horských řekách a bystřinách.
A nutno říci, že jsme po setkání s místními  nabyli poněkud jiného dojmu než o této zemi šíří propaganda. Naprosto volně jsme mohli hovořit s lidmi v nemocničních zařízeních,ve fabrikách, na vesnicích, nezapomenutelné zážitky jsme si odnesli ze setkání s dětmi,kde péče o jejich bezplatné vzdělání, je státní prioritou.

Pravda, na rozdíl od západní civilizace a jejího konzumního způsobu života, zde lidé žijí velice skromně. Země nemá dostatek zemědělské půdy a navíc samotná produkce je velmi často ničena neřízní počasí a tak jsou Korejci závislí na zahraniční potravinové pomoci. Připočteme – li k tomu důsledky hospodářské blokády ze strany zemí vedených USA k nimž se Česká republika servilně přidává ,pak na žádný rozmařilý způsob života, jak ho známe, skutečně není.


KLDR se navíc dodnes potýká s následky ničivého válečného konfliktu z padesátých let minulého století a následného násilného rozdělení země, kdy dva národy dělí od sebe těžko překonatelná železobetonová zeď.

Je možné ji vidět  ptali jsme se našich přátel ? Prý žádný problém a tak mé „peesácké „ srdce zaplesalo .Přeci  se jen taková příležitost tak často  nenaskytne. A tak hurá do Pchanmundžomu k 38. rovnoběžce , podle níž bylo vytvořeno  demilitarizované pásmo jimž vede demarkační linie mezi oběma korejskými státy a to na základě podepsané dohody  o příměří z 27.7.1953, platné dodnes,neboť mírovou dohodu se ani po  bezmála  šedesáti letech, podepsat nepodařilo.


Stanovená hranice nejenže rozdělila 120 obcí,na dvě stě silnic a 4 železniční tratě,ale především celé rodiny s čímž se dotčení nesmířili dodnes a i proto je z obou stran taková touha po znovu sjednocení ,tolik, v historii zkoušeného, národa.

Samotná hranice je poněkud jinou „čárou“  jakou známe z našich zeměpisných šířek a vlastních zkušeností z její ostrahy. 

Vyrostla zde  240 kilometrů dlouhá železobetonová zeď,5 až 8 metrů vysoká, ve spodní části až 12 metrů silná a v horní části až 3 metry široká. Z obou stran pochopitelně vojensky střežená z té jihokorejské i s pomocí 25 tisícího amerického kontingentu s  nejmodernější technikou.


Když  jsme ji  porovnali s tou nám známou berlínskou tak jsme se shodli že ta byla jen jakýmsi plůtkem mezi oběma německými národy. S tímto kolosem soupeřit rozhodně nemůže.

Jen tak odhadem prý bylo pro její postavení  potřeba 14 milionů kubíků betonové směsi a tisíce tun železa. Co by asi,napadne vás, místo toho  bylo bytů,silnic a podobně. 


Když jsem o tomto reliktu horké a studené  války z padesátých let,hovořil na jednom semináři pořádaném právě k  problémům rozděleného světa, kamera veřejnoprávní ČT běžela na plné obrátky,ale jen do té doby,než jsem účastníkům položil řečnickou otázku „ kdo myslíte že ono monstrum postavil“? 

No,samozřejmě Severokorejci, zareagoval hbitě vedoucí televizního štábu.Tak to jste pane vedle jak ta jedle.Tu zeď postavila protistrana a to s pomocí USA. 
Na to se ozvalo: kamera stop - a natočený příspěvek nebyl nikdy odvysílán. Proč asi ?Pravdu však nelze umlčet a je jí třeba šířit dál a i proto  jsem  pro vás ,milí čtenáři tento příspěvek napsal.


Pavel Pilný
příslušník Sušické brigády PS (1963 - 1965)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hezky napsáno! Amíci mají prsty ve všem.Kdyby my jsme nevybudovali EZOH a střežení hranic. Tak Amíci s Bundeswehrem by tam postavili extrémnější věci na lidi z východu. Tomáš

Anonymní řekl(a)...

Ono v případě Severní kontra Jižní Koreje je důvod, proč to postavili ti Jižani, celkem jasný a jednoznačný a pochopitelný. Válka Severní a Jižní Koreje začala totiž čím? No agresí Severu na Jih, ničím nevyprovokovanou a nepodloženou. Tak aby se to nestalo podruhý, tak proto ty festungy.
Koneckonců za první republiky jsme stavěli pevnosti my a ne Áda. A byli jsme my ti špatní????

Anonymní řekl(a)...

No jo v severni koreji je bajecni zivot a jadna radost tam zit.Proto ty nestastni severokorejci udelaji vsechno aby se dostali na jih.V madarske tv bezelnedavno dokument o severmi koreji tenhle program vedl dokumentarista ktery je v madarsku nejuznavenejsim pro svoji serioznost a profesionalitu jeho jemeno je Vujity Tvrtko jeho jmeno sic nezni madarsky ale je ozajstny madar.Vujity odkryl spusob zivota v tehle diktatorske republice.Byl to sok jak ziji obyícejny lide hladuji a stradaji nemaji absolutne nic.Ich nemocnice byli v takovem stavu ze vlastni svini bych tam nenechal vysetrit ne to lidskou bytost.Pan blogger alebo radeji soudruhu vam se moc paci v diktaturach kde o lidkich pravech ani slychu.Proc ste se vracali do tochto s vami nenavidene ceske republice a proc ste nepozadali o polticky azyl toho silence Kima?

Anonymní řekl(a)...

Jen komunistický idiot může napsat takový článek.Byla to severní Korea, která napadla jižní sousedy. Proto jsou takový chudáci,
že nemají co jíst, protože většinu
hrubého domácího produktu cpou do armády.

Anonymní řekl(a)...

nechce se mi věřit že je tohle opravdické. Někdo si dělá strašně krutou srandu ze zelených mozků, jinak to není možný. Nebo že by "praví pohraničníci" všichni měli povinnou lobotomii? Otázky, samé otázky.

Blechovan řekl(a)...

Ona je pravda vždy složitá a často nepříjemná. Severní Korea má bezpochyby nejen řadu problémů, ale i chyb. Ale pravda je taková, že zeď byla postavena tak, jak uvádí autor. Jenže po roce 1953, po ,podpisu příměří, byla severní Korea tak poničená, že nějaká další válka a ještě z vlastní iniciativy nepřicházela v úvahu. Naopak. Kdo mohl sledovat průběh korejské války ví, že i na jihu byla velká řada stoupenců sjednocení (včetně širokého partyzánského hnutí), podporujících severokorejskou vládu. Ostatně tehdy se velící americký generál Mac Artur holedbal, že vybombardují KLDR do doby kamenné, což se jim téměř podařilo. A pak místo snahy po dorozumění postavili nejen tu zeď betonovou. Proč se dodnes nerozhodly USA s KLDR podepsat mírovou smlouvu? Proč nestáhnou jaderné zbraně - ne nějaké vyvíjené, jako na severu - a neslíbí jadernou bezpečnost, když chtějí, aby Korejci v jaderném programu nepokračovali? Podle mého názoru především proto, že se jim situace na poloostrově hodí. Třeba proto, aby z jihu svými základnami mohli ovládat široké okolí.

Anonymní řekl(a)...

Úbohí severokorejci by sa chceli zjednotiť ale zlé USA im nedovolí. :-D Ale inak s Severenej Korey žije vynikajúce, slobodne, kam sa na to hrabu zamatový južania, ktorých zlí kapitalizmus úplne vycical.

Anonymní řekl(a)...

Sám jsem byl před 2 roky v KLDR. Příroda a památky jsou tam nádherné, z obyvatel jsem také překvapený. Jediný problém je tam místní zfanatizovaná vláda v čele s Kimem. Prostě kdyby tam neměli komunismus, tak se dá říct že je to skoro ještě lepší než Jižní Korea. Jinak s tím, že tu zeď postavili Američani a Jihokorejci souhlasím, ale co jim také zbývalo. Kdyby tam tu zeď nepostavili, tak by jim tam Severokorejci lezli proudem.

Anonymní řekl(a)...

Jen komunistický idiot může napsat takový článek.Byla to severní Korea, která napadla jižní sousedy. Proto jsou takový chudáci,

Anonymní řekl(a)...

Jen komunistický idiot může napsat takový článek.Byla to severní Korea, která napadla jižní sousedy. Proto jsou takový chudáci.

Pane cenzor jestlipak to uveřejníte?

Anonymní řekl(a)...

Velmi zajímavý pohled na věc. Je dobré občas slyšet i něco jiného než západní propagandu. Nicméně jak už tu mnozí psali, Severní Korea zaútočila první. Ale jinak pěkně napsané, čtivé a věřím, že určitě nezapomenutelný zážitek.
Díky