18. prosince 2014

UNIKÁTNÍ FILMOVÝ DOKUMENT

Picture report from the Czech border in border village: 
Czech military patrols. 
Border village in the Czech Republic will be demolished.

Bildbericht von der tschechischen Grenze
Tschechische Militärpatrouillen. 
Grenzdorf in der Tschechei wird abgerissen.

Prostřednictvím Miloše ze Spojených států (jeho excelentní útěk z ČSSR byl publikován na weblogu Pohraničník v TOMTO článku) jsem se dostal k unikátnímu filmovému dokumentu, z německého týdeníku, natočeném v roce 1949 na státní hranici mezi západním Německem a Československem. 



KVALITNĚJŠÍ VIDEO NA YT: http://youtu.be/3lOzCvZ6FkI 


Zhruba minutový klip seznamuje diváky se situací v německé pohraniční vesnici Hermannsreuth, která byla rozdělená státní hranicí na dvě části. Půlka obce, ležící již na území Československa, je popisována německým názvem Hermannsreith. 




Část obce ležící na českém území byla v roce 1949 již neobývána (místní Němci byli zřejmě vystěhováni do Německa v rámci odsunu Sudeťáků). Kamera filmového štábu zachytila pohyb československé vojenské hlídky - v té době ještě Pohraniční stráž neexistovala a také německou hlídku Grenzpolizei. Můžeme tedy vidět i výzbroj a výstroj ochránců hranic v té době, což je zajímavé nejen pro členy Klubů vojenské historie. 




Záběr je i na hraniční mezník, zcela zřetelná jsou písmena CS, ale jistý si nejsem u číselného označení, video není v kvalitním rozlišení (o HD si mohli v roce 1949 nechat jen zdát), ale mám dojem, že se jedná o číslo HM 35. Pokud se tady do komentářů ozve někdo z bývalých pohraničníků, kdo vykonával službu na hranici v této lokalitě (Halže, okr.Tachov), a upřesní nám číslo HM, budu jedině rád. 




Samotná obec (česká část) Hermannsreith se už nedočkala ani zaujetí sestavy OSH vojáky Pohraniční stráže v roce 1951, neboť ve filmovém dokumentu z roku 1949 je jasně ukázáno, jak probíhá demolice budov na české straně. Ale kdoví, třeba nějaké objekty zůstaly,což ovšem budou vědět zase jen ti, kdož v dané lokalitě sloužili, nebo bydleli a dostávali se "za dráty" v rámci zemědělských, či lesnických prací. Opět - uvítám jakýkoliv komentář k této záležitosti.




Mimochodem, v tomto místě došlo v srpnu 1965 k pohraničnímu incidentu, jenž je (německy) popisován v tomto článku na webu Hermannsreuth.de

Docela by mě také zajímalo, která rota PS měla toto místo ve svém střeženém úseku. V době, kdy jsem já sloužil pod chebskou 5.bPS (1985-1990) byl v Halži dislokován 3.prapor PS, pohraniční rota v Halži už nebyla. Tedy, pokud se nemýlím, přeci jen od dob, kdy jsem nosil uniformu Pohraniční stráže, uplynulo už čtvrt století.




Aktualizace 18.12.2014 :


Na tom videu je zabrána demolice české Hraničné, jsou tam pohraničníci SNB a vojáci. Kameny ti posílám, vyfocenou mnou loni. Jelikož hranice probíhá hraniční cestou, tak je z každé meze po jednom kameni.





Za informace a fotografie děkuji "pohraničnímu turistovi" Zdeňkovi Šmídovi. 


Použité zdroje: 

Bundesarchiv Welt im Film 237/1949 

Hermannsreuth Episode des Kalten Krieges

Youtube  VIDEO





7 komentářů:

Stanislav řekl(a)...

Jedná se o úsek zaniklé roty Hraničná, která byla mezi Brankou a Pavlovým Studencem 12. bPS Planá jejího 2. praporu Halže.

v té době úsek roty Pohraničního útvaru SNB Tachov pod velením vrchního stržm. Josef SOTONY, zde četa Halže, později 9. rota Hraničná por. Jaroslava Blažka, zrušená 3. 5. 1960. V úseku dne 26. 9. 1938 zahynul četnický strážmistr Ladislav Mráz ze Svojšína. Z 9. plánské roty zústaly pouze základy skryté v lesním porostu. Obec Hermannsreuth zasahuje do bezprostřední blízkosti SH u HM 35. Fotografii současné podoby mezníku hledám. Další informace jistě doplní přátelé z Muzea PS Rozvadov, kteří tuto problematiku mapují.

http://www.planstichodove.cz/clanky/ochrana-sh/pohranicni-utvary-snb-9600/

Před 14-ti dny zemřel zřejmě jeden z posledních pamětníků František Mašek. Před svým skonem mně věnoval ručně sepsané poznámky mapující jeho vzpomínky v letech 1945-1953 z úseku 12.bPS Planá. Intenzivně pracuji na jejich přepisu.

Při sledování dokumentu se mi vybavil příběh který se odehrál dne 27. 8. 1949, kdy pracovala na demolici objektů v blízkosti SH v prostoru Jedlina- Nové Domky sedmnáctičlenná skupina vojáků z posádky z Boru u Tachova. Velícím důstojníkem byl ppor. Zdeněk DOLEJŠ. Skupina nebyla ozbrojena, ani nebylo prováděno její ozbrojené krytí.

Asi v 9.00 hodin překročila SH skupina amerických vojáků. Jejich vstup na naše území byl kryt obrněným transportérem vyzbrojeným těžkým kulometem. Američané násilím přinutili celou pracovní skupinu k přechodu SH směrem do Bavorska. S vojáky byl unesen i místní devítiletý chlapec, který práci vojáků sledoval.

Naši vojáci byli odvezeni vojenským vozidlem poznávací značky 38 137. Po okamžitém jednání s druhou stranou byl chlapec předán na pasovém oddělení v Rozvadově následující den v 09.00 hodin. Pracovní skupina byla předána v 17.00 hodin.

Dle výpovědi ppor. Dolejše Američané přemlouvali každého zvlášť, včetně malého chlapce, aby zůstali v Německu. Jejich snahy byly marné, všichni se vrátili zpět do své vlasti. Byla to jedna z řady provokací americké armády na SH.

František Mašek vypráví: "Osobně jsem se zúčastnil vyšetřování únosu 17 čs. vojáků příslušníky americké armády v úseku čety Jedlina. Vojáci byli uneseni z našeho území do NSR v obci Česká Nová ves. Obec byla rozdělena státní hranicí na část německou a českou. Naši vojáci prováděli demolici domků na naší straně a Američané za pomoci OT s velkorážním kulometem a samopaly je donutili přejet s jejich vozem Praga VN do Německa. Byl s nimi i pětiletý chlapec jehož rodiče pracovali asi 2 km od tohoto místa na demolici pro opravu svého domu.

V komisi byl velitel roty vrchní strážmistr Lacina – bývalý četník, velitel čety Jedlina stržm. Královec a já. Za NSR velitel úseku GP Hajek a další dva němečtí policisté. Hajek byl před okupací naším četníkem a sloužil společně na stanici s naším Lacinou. Hajek se dal k Němcům a potom utekl do NSR. Vyšetřování bylo provedeno regulérně podle výpovědi svědků německých obyvatel. Byl nakreslen plánek – probíhalo to v noci Němci nám svítili. Unesení vojáci byli přesvědčování aby zůstali v Německu po celou noc ze soboty na neděli ale všichni odmítli a vrátili se . Na základě toho odmítnutí a pomoci Němců a pomoci Němců a snad i MZV nám byla skupina v neděli kolem 17.00 hodin vrácena. Chlapce nám přivezl Hájek v neděli dopoledne. K předání došlo na OPK Rozvadov. Případ byl prezentován v tehdejším tisku. .“

Z výpovědi pamětníka Františka MAŠKA ze dne 12. 12. 2011. Obsahem mé knihy:

http://www.planstichodove.cz/clanky/aktuality/dotisk-publikace--.html

Pohranicnik řekl(a)...

Moc děkuji Stando za info ohledně lokality, kde je video z roku 1949 natočeno a také (a to hlavně) za velmi zajímavý příběh z těch dob.

ADMIN Zdeněk.

Anonymní řekl(a)...

Ještě prosím o opravu "Na tom videu je zabrána demolice české Hraničné" , odkazuje to na Hraničnou u Chebu. ZŠ

Anonymní řekl(a)...

V roku 1975-77som slúžil na Pavlovom studenci a obec Hermannsreuth bola v jeho úseku a tiež si matne spomínam,že sme v jej blízkosti určitú dobu mali skryté hliadky pretože sa tam našli nejaké historické zbrane ktoré pochádzali z lúpeže niekde v Nemecku a my sme mali čakať kto si ich vyzdvihne.Ale ako to dopadlo,na to si už neviem spomenúť.Ak o tom niekto niečo vie,mohol by sa ozvať.
Michal.

Anonymní řekl(a)...

Dosť fotografii aj s Hermansreutu najdete na stranke http://www.rajce.idnes.cz/hledej?q=pavluv+studenec

Michal

Anonymní řekl(a)...

Michal: Nádherné fotky, mě osobně nejvíce zajímají bourací momentky, tj. bourání našich osad. Opět to dokazuje, že naši sousedé se publikačně činí - co osada to kniha. Nedávno jsem získal obrázky z rakouských knih zachycující bourání osad za Lipnem (od Kyselova po Kaplické Chalupy). Jsou tam třeba i momentky zachycující bourání jednoho domku v několika fázích. Ještě bych se zeptal, u býv. Pavlovy Hutě stojí na bavorské straně tento objekt, soudím, že je to celnice? http://www.jpeg.cz/images/2014/12/26/HxKEz.jpg

Zdena Šmída

Anonymní řekl(a)...

Pre p. Šmídu
Tento objekt sme volali Knoflikáreň. Podľa toho čo viem, vyrábali sa tam gombíky z perlete, ktorá sa vraj nachádzala všade naokolo.
Michal