2. prosince 2014

Vánoční setkání veteránů PS v Ostravě

Neformální předvánoční sraz pohraničníků proběhne 19.12.2014 v 17.00 hodin a jako obvykle, v restaurantu Havránek v Ostravě - Zábřehu. 

Všichni pohraničníci a sympatizující jsou srdečně zváni. 






S pozdravem  Ostravští veteráni PS



VÁNOČNÍ  (reportáž ze setkání veteránů PS v Ostravě).
Pátek, 19. prosinec . V 16 hodin před restaurací Havránek v Ostravě Zábřehu zastavuje bílá škodovka a z ní vystupuje člověk v uniformě svobodníka Pohraniční stráže . Jako pokaždé v doprovodu dvou věrných kamarádů vytahuje objemný vak nezbytných ,,rekvizit“ ze své sbírky ,které zkrášlí a zútulní místo letošního Vánočního setkání Ostravských veteránů Pohraniční stráže. 

Přesun do objektu , přátelské pozdravy obsluze a majitelce ,která nám poskytuje prostor pro naše vzpomínková setkání a už se na stěnách objevuje výzdoba připomínající ,že dnes mají schůzku ….Pohraničníci. 

Pro dnešní ,poslední letošní sváteční setkání a pro potěšení zúčastněných byla uspořádána i výstavka zn. zbraní a technického zabezpečení se kterým byli při službě vlasti denně ve styku . Postupně přicházejí, usedají k stolům a diskutují . 

Úderem sedmnácté , po krátkém přivítání a proslovu připomínajícím kamarády, kteří se z důvodu splnění své povinnosti a přísahy již nevrátili do svých domovů přítomní uctili jejich památku minutou ticha . Chvilka ,kdy se každý z přítomných ve vzpomínkách vrátil na státní hranici….. K pomníčku v úseku , fotce v kronice roty , nebo jen hlášení mimořádné události , či k pokusu o přechod s použitím zbraně. Příběhy probíhají hlavami veteránů . 

Poděkováním za projevenou účast se pomalu vracejí do přítomnosti, usedají a začínají se rozhlížet po kamarádech . K tomu slouží presenční listina ve které je uvedena vedle jména účastníka i rota a brigáda Po chvíli je již srdečná vzpomínková diskuse v plném proudu . Objevují se dobové fotografie , přichází i kuturní vložka : psovodi s německými ovčáky . Mnozí využívají tuto příležitost k fotografování. 

Každý z účastníků obdržel i malý balíček – pozornost od ,,Ježíška" „ obsahující kalendářík ,mimi vlaječku akce a plaketu Ostravských veteránů PS 2014 . Hodiny ubíhají a nikomu se nechce vracet se do dnešní reality .Vždyť jsou zase o mnoho let mladší ,jsou mezi kamarády se kterými si rozumí , jsou mezi svými. Ale bohužel čas je neúprosný a vše má svůj konec..Loučíme se . Neochotně opouštějí oázu vzpomínek ,vyměňují si telefonní čísla ,slibují že příjdou opět. 

A to je ta největší odměna organizátorům – pocit , že jejich snaha splnila svůj účel . Jistě se nejednou sejdeme i v roce příštím .
Veselé vánoce a úspěšný rok 2015 všem kdož svůj život , byť i jen načas, spojili se službou na státní hranici přeje : Ladislav Nekvapil 


Žádné komentáře: