14. července 2020

Den Pohraniční stráže v Ostravě 07/2020

      GRENZSCHUTZTAG IN OSTRAVA.

 




     Až dneska jsem se dostal k tomu, abych sepsal aspoň krátký info článek o setkání bývalých pohraničníků v Ostravě, při příležitosti Dne Pohraniční stráže, které proběhlo v pátek 10.července 2020, jako vždy tradičně v restauraci Havránek. 



    Setkání pohraničníků v Ostravě bylo tentokrát vyjímečné tím, že přijela i zahraniční delegace, mohu-li tak označit naše přátele z bývalé Německé demokratické republiky (DDR), kteří vážili dlouhou cestu, až německého města Plauen (Plavno). 

    Takže jsem i já opět měl možnost, po dlouhé době, pošprechtit v německém jazyce, coby samozvaný "Dolmetscher" (tlumočník). Sebekriticky přiznávám, že moje "deutsche sprache" už není to co bývala, ale, pohraničník PS ČSSR s pohraničníkem GT DDR se nakonec vždy domluví, zejména, je-li podáváno aditivum ve formě lahodného piva Radegast 12°, nebo light Radegast 10°.


     Na fotografii zleva: členové delegace aus DDR Hannelore , Uwe a Egon. Úplně vpravo pak stojí organizátor všech setkání PS v Ostravě a dobrá duše podniku Ladislav. Nesmím také zapomenout na zástupkyni KČP Most Máju , jenž vážila velmi dlouhou cestu vlakem až ze severu Čech, aby s námi v Ostravě mohla být aspoň chvilku.
     
    Když už se zmiňuji o Májce, osobně ji tímto zpětně vzkazuji: "Ach, proč jsi jen objednala tu láhev vodky ke stolu? Pravda, hezky jsme si všichni připíjeli, ale já, který už cca dva roky tvrdý alkohol nepiju, jsem pak měl po celou sobotu výraznou zdravotní indispozici a ještě v neděli jsem nebyl úplně fit". Marná sláva, jsem už opelichaný kocour a doby, kdy jsem do sebe lil pivo jako prokopnutý a šlahal k tomu stakany ozaj riadné pálenky jsou již dávno pryč :-) 



       Setkání PS a GT DDR v Ostravě bylo moc fajn, aspoň já jsem byl moc spokojený. Jediné negativum bylo, že zrovna v ten pátek bylo tropické vedro s teplotami přes 30°C a ač je restaurant Havránek skvělý podnik s dobrou obsluhou a pivem jako křen, chybí tam AC klimatizace. To je myslím jediné, co mě na celé akci vadilo, úmorné vedro. Chladno bylo jen na WC a potom venku, po 21.hod, když zapadlo slunce. Ale co už, "čo bolo, to bolo". 

       Co napsat na závěr? Pohraničníkům z Ostravy a okolí, jenž o setkáních zatím čtou jen na Facebookových stránkách Veteránů PS Ostrava, nebo zde na weblogu Pohraničník a chtěli by přijet pravím: "přijeďte".  Budete zde mezi svými a kdoví, třeba ne setkání PS narazíte na své kamarády, jenž s vámi kdysi sloužili na státní hranici, na stejné pohraniční rotě. Je nás na setkání opravdu hodně. Informace získáte na facebookových stránkách Veteránů PS Ostrava, nebo na webu Vojensko.cz , případně si o termín dalšího setkání napiště sem, do redakce weblogu Pohraničník, mailová adresa:  pohranicnik@gmail.com






Ostravští veteráni PS - Facebooková stránka

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Měl bych takový dotaz. Setkali se tam jen pohraničníci z povolání, nebo i základ´áci?
Je ten dotaz dostatečně nevulgární a nedehonestující vážený moderátore?

Pohranicnik řekl(a)...

Na všech setkáních veteránů Pohraniční stráže v Ostravě jsou bývalí vojáci základní služby v drtivé převaze.
Bývalé důstojníky by se dalo spočítat na prstech jedné ruky.

folfran řekl(a)...

Z povolání jste byli myslím jen dva. A pro anonymního bych chtěl dodat, na těchto našich setkáních neřešíme politiku ani náhodou. Tohle je čistě o vzpomínání na naše vojenská léta. F.

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Folfran

Z povolání jsme tam byli, aspoň co jsem já zaregistroval, tři.
Nadrotmistr, poručík a kapitán.
Poručík, to je moje maličkost a nrtm i kpt tam měli hodnost viditelnou na uniformě.
A za GT DDR tam byl jeden podplukovník, tedy oberstleutenant :-)

Takže vlastně, sečteno a podtrženo, čtyři důstojníci.
A vojáků základni služby, počítám, cca 50, plus mínus.
Tak či onak, na setkání PS v Ostravě hodnosti ani funkce NIKDY neřešíme.

folfran řekl(a)...

tak nadrotmistr nebyl z povolání, pokud se nemýlím...

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Folfran
Tak to nevím, viděl jsem nrtm, tudíž jsem ho zařadil mezi důstojníky :-)

Jen, co vím, když jsem dělal nadrotmistrovi a Uwemu tlumočníka, tak byl Uwe moc potěšen, páč on byl u GT DDR také nrtm, nebo pprap a přitom byl také voják základní služby u GT DDR. Byl na vojně ale 3 roky, páč to byly 60.léta, krize na Kubě, krize v Berlíně, tak byl asi něco jako délesloužící, což bylo kdysi v naší armádě také.
A tím, přátelé, že své strany uzavírám debatu na tohle téma, bo mě nebaví furt datlovat do mobilu a PC kvůli tomu zapínat nebudu.

Pitris řekl(a)...

...co kecáš za bláboly, že jsi dva roky nepil tvrdé, když jsem ti, lajtnant, vloni na přelomu zimy a jara dovezl z Boršic slivku...

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Pitris

Myslíš tu hnusnou slivovici, 300 Kč/litr, co se nepovedla, jak jsi sám uznal a chutnala jako psí chcanky? To bylo v roce 2017.
Poslední, tentokrát už dobrou slivovici, jsem od tebe kupoval v roce 2018, někdy na podzim.
V roce 2019, ani 2020 už jsem od tebe nic nekupoval.
Takže tak, synku.

Pitris řekl(a)...

...pokud umíš počítat a číst, tak se nebavím o roce 2017, nehledě na to, že jsi ju stejně vychlastal a cenu jsem neurčoval já, to zaprvé a zadruhé, podzim 2018 je u mě cca rok a půl, tak ze sebe nedělej božatko z Radhošťa, synečku...

Pohranicnik řekl(a)...

Pravda,hutníku, v tom roce 2017 to byla chyba, že jsem ti, jako kamarádovi, důvěřoval a při převzetí a platbě jsem slivovici neochutnal. Holt, člověk se učí celý život.
A ano, nakonec jsem ji, v kombinaci s džusem postupně vypil, samotná nebyla k pití, ale, to ty moc dobře víš.

Uzavřeme tu debatu, komentáře na weblogu Pohraničník nejsou pro ten účel.

Jenom, neměl by jsi psát po internetech, když máš "dvojku v žíle". Vidím, že jsi se vůbec nezměnil. Dříve jsi psal podnapilý urážlivé komentáře jen na Facebooku (proto jsem si tě odebral z FB přátel), teď už je ti to málo a taháš to i sem.

Napsal bych ti, že by jsi se měl stydět a zamyslet se nad sebou, ale, bylo by to házení hrachu na zeď.

Petr C. řekl(a)...

Hoši přečetl jsem si ty komentáře a zajímá mě o které Boršice jde kde mají tak špatnou slivovici.Jináč setkání bylo parádní poznal jsem další kamarády.
.

Anonymní řekl(a)...

Veď sa nepaprč Zdeňku, iba ťa škádlil, nebolo v tom nič urážlivé.

Anonymní řekl(a)...

Smím ještě mít jeden dotaz?
To setkání organizuje někdo z těch tří profesionálů, nebo někdo z těch základa°ků?

Pohranicnik řekl(a)...

Setkání veteránů PS v Ostravě, stejně jako mnohé jiné podobné akce, organizuje svobodnik Ladislav N. za kooperace s Honzou G. což jsou oba bývalí vojáci základní služby.

Anonymní řekl(a)...

Nevěřím milý pohraničníku, že tento můj příspěvek uveřejníte. Ale jako člověk s druhou mateřskou řečí o které zdepíšete že jí vládnete bych se rád zeptal.: Našel jste někdy někde na internetu podobné stránky vojsk třetí říše která měla stoprocentně stejné úkoly jako poraniční stráž čsr i čssr?
Domnívám se že podbné setkání by Bundespolizei okamžitě rozehnala. Co vy na to?

Pohranicnik řekl(a)...

LOL :-)

Myslíte tu BUNDESPOLIZEI, která toleruje řádění muslimů v Německu? Tu BUNDESPOLIZEI co stíhá německé občany za jejich nesouhlas s islamizaci Německa vyjádřený na sociálních sítích? Tu BUNDESPOLIZEI, která šikanuje členy parlamentní politické strany AfD?

Tahle BUNDESPOLIZEI se chová v podstatě stejně, jako Reichspolizei v nacistickému Německu 30.let.
To jste si fakt vybral blbej příklad.

A ty vaše ostatní slova? Na to je škoda reagovat, páč škoda času.

Anonymní řekl(a)...

Myslíte tu BUNDESPOLIZEI, která toleruje řádění muslimů v Německu? Tu BUNDESPOLIZEI co stíhá německé občany za jejich nesouhlas s islamizaci Německa vyjádřený na sociálních sítích? Tu BUNDESPOLIZEI, která šikanuje členy parlamentní politické strany AfD?

Tahle BUNDESPOLIZEI se chová v podstatě stejně, jako Reichspolizei v nacistickému Německu 30.let.
To jste si fakt vybral blbej příklad.

Vidím že zřejmě opisujete ze sovětské pravdy, nebo to za vas napsal soudruh Grebeníček.
A co vrazi z volstrýtu?
Takovouto komunistickou propagandu jsem už hodně dloho neviděl. Tak čest. Aletoto jistě jako mnoho dalších nepustíte. Jste přeci bdělý a uvědomělý administrátor. :) či lépe :(

Pohranicnik řekl(a)...

Pokud tady čmucháte propagandu, NECHOĎTE SEM, nečtěte to, nekomentujte a běžte mezi své, tam, kde vám rozumějí.
Tím považuji celou věc za uzavřenou, nebudu ztrácet čas s trollem.
Howgh!

Anonymní řekl(a)...

Stránok o vojskách třetí říše je plno, aj keď pamätníci tam už asi nepíšu. A s pozitívnym až láskavým prístupom nemeckého štátu k islamu má Zdeňek pravdu. Zrejme je to transformovaná nenávisť k židom, sami to nemci povedať nemôžu, tak sú radi, že to za nich hovoria moslimovia. Už Hitler sa kamarátil s amínom al-husajnim. Islamofašizmus je ešte horší ako nacionálny socializmus. Ale faktom je, že by bolo lepšie, ak by sa texty držali histórie PS. Zvyšok čítame v novinách.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za komentář.
Držím se tématu PS OSH, ale, holt někdy, výjimečně, pociťuji potřebu vyjádřit se aktuální tématice právě na tomto webu.

Anonymní řekl(a)...

Myslite, ze by PS zastavila sireni Covid-19?

Pohranicnik řekl(a)...

Pohraniční stráž nebyla Hygienická služba.

Tshuk Gekowski řekl(a)...

"...šlahal k tomu stakany ozaj riadné pálenky..."
Toho dne byl Laco Repáň tak blízko prozrazení jako nikdy předtím.

Pohranicnik řekl(a)...

Šak hej.
Ale, kdě bol v tom čase Tibor Bulejčík?

Anonymní řekl(a)...

Vážený anonyme, odpovídám se zpožděním, četl jsem to až dnes. Vy se ptáte zda by podobné srazy byly ve Spolkové republice možné. No samozřejmě že ano. Nejen že by byly možné ony se, dokud to nevyřešil čas i děly. A nejen setkání příslušníků Wehrmachtu Luftwaffe nebo Kriegsmarine, ale i příslušníků SS. A tato organizace, jak jistě víte, byla na rozdíl od PS prohlášena tribunálem v Norimberku za zločineckou. Nemám teď ani čas ani chuť shánět vám konkrétní odkazy. Ale abyste mě nenařknul z mystifikace, jeden vám dám. Sežeňte si knihu Hitlerovi žoldnéři od anglického autora Jamese Lucase (vydavatelství NV, 1996) a na konci knihy, v obrazové příloze najdete fotku z těchto setkání. I s autorem knihy.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za komentář.
O těchto setkáních, kdysi, za reálného socialismu, přinášela reportáže i tehdejší Československá televize.
Dokonce na jednom takovém srazu bývalí esesáci napadli redaktora ČST.

Jasně, někdo řekne komunistická propaganda.

Jenže, když jsem sloužil na čáře, sledoval jsem na západních TV ARD, ZDF, BR jejich zprávy a na třetím, bavorském programu, jsem viděl reportáž právě u takového setkání veteránů z WW2.

Und das ist alles.

folfran řekl(a)...

Jen jsem trochu gúúúúglil, tady jeden odkaz

https://en.wikipedia.org/wiki/HIAG

Anonymní řekl(a)...

Cez čiaru: pašerácke tunely, kamióny, drony, vrtuľníky a lietadlá na ukrajinskej hranici
https://dennikn.sk/2013924/cez-ciaru-paseracke-tunely-kamiony-drony-vrtulniky-a-lietadla-na-ukrajinskej-hranici/

Anonymní řekl(a)...

Pohraniční policie částečně odporuje ústavě, rozhodl soud v Bavorsku
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3171162-pohranicni-policie-castecne-odporuje-ustave-rozhodl-soud-v-bavorsku

Anonymní řekl(a)...

30 let zpět:
Celnice na hranici se Sovětským svazem
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/30-let-zpet/3161433-30-let-zpet-celnice-na-hranici-se-sovetskym-svazem

Anonymní řekl(a)...

Legenda o hrdinném lipenském potápěči padla. Jeho útěk byl řízenou akcí StB
https://www.info.cz/zpravodajstvi/cesko/legenda-o-hrdinnem-lipenskem-potapeci-padla-jeho-utek-byl-rizenou-akci-stb