27. dubna 2022

POHRANIČNÍ ORBIS PICTUS

   Neboť nejen texty článků, příběhy z hranice a vzpomínkami živ je pohraničník, přináším vám tentokrát poměrně rozsáhlou galerii fotek ze státní hranice, pořízené v časech studené války, na státní hranici BRD-ČSSR, ovšem ze západoněmecké strany hranice. Autorem je příslušník bavorské Grenzpolizei.


  Další porci fotografií a článek k výše uvedené tématice naleznete na webu MUZEUM ŽELEZNÉ OPONY Rozvadov. Webové stránky mohu jen doporučit, je chvályhodné, že autoři webu se soustředili jen na fakta z hraniční historie a oprostili se od politiky a jakékoliv propagandy. To je dnes velmi,velmi vzácné. 

  Navíc, můžete si udělat hezký výlet a exponáty si osobně prohlédnout. Zde naleznete odkaz na otvírací dobu a můžete se objednat na prohlídku. Dokonce, je možné si objednat i průvodce, který hovoří anglicky, či německy, což je opravdu velké plus, neboť si tak na své přijdou i turisté ze zahraničí.

  Zkrátka a dobře, je vidět, že si zakladatelé jak muzea, tak i webových stránek dali opravdu záležet a na celkové úrovni tohoto projektu, se to odráží. Já jen mohu popřát hodně turistů v muzeu i návštěv na webových stránkách. Snad tím malou měrou přispěl i weblog Pohraničník.  

A nyní si můžete prohlédnout dobové fotografie z čáry.


Hlídka "demarkace SH", důstojník a voják PS.

Hraniční závora s varovnými cedulemi.

Pohled na starý typ pozorovatelny u ŽTZ.

Foto zachycující tzv.zavádění nováčků na SH.

Foto ze zavádění nováčků na průběh tzv.demarkace.

Důstojník PS provádějící tzv.vojskové pozorování.

Důstojník PS v maskáčích na stanovišti. 

Důstojník PS fotografující protivníka na státní hranici.

Demarkační hlídka při kontrole vyznačení státní hranice.

Důstojníci PS při pozorování ze služebního vozidla.

Hraniční závory na státní hranici BRD - ČSSR

Vozidlo PV3S na trase ŽTZ.

Vojáci PS na hraničním přechodu (OPK).

Pohraničník u závory na OPK.

Objekt tzv.Oddělení pasové kontroly (OPK).


POZNÁMKA: kliknutím na foto se vám obrázek zvětší.

(c) Autor fotografií: Reinhold Balk (D).

(c) Zdroj: Muzeum železné opony (CZ) 

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

prvni fotka je s prostoru Všerub u Kdyně HM IX/1

Anonymní řekl(a)...

U tý devátý fotky (s popisem: Demarkační hlídka při kontrole vyznačení státní hranice.) maj nějakou divnou ústroj. To se takhle na hranici nosilo normálńě?

Karel řekl(a)...

Zdravim. I ja se pridavam s dotazem o jako ustroj se jedna na devate fotce. O jaky prechod se jedna na posledni fotce? Dekuji.

Pohranicnik řekl(a)...

Takhle se normálně ne hodilo a přímo na demarkaci už vůbec ne.

Takový typický outfit "každý pes jiná ves".
:-)

Anonymní řekl(a)...

Zrezivělý plot proti zvěři nestačí. Finsko chce na hranici s Ruskem bariéry
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/finsko-plot-rusko-hranice-stavba-plan-bezpecnost-invaze.A220502_133721_zahranicni_pmk

Anonymní řekl(a)...

Jak vypadá běžný den člověka, který má za úkol chránit vnější hranice Evropské unie?
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/frontex-hranice-paseraci-ukrajina-rumunsko-uprchlici.A220428_181615_domaci_klf

Anonymní řekl(a)...

Ako fungovala signalna stena ? V clankoch na blogu su spominane testovacie skraty pri preberani sluzby. Co sa skratovalo voci comu ? Dva vodice medzi sebou alebo vodic voci zemi ?
Tiez su spomenute brany napriklad cez zeleznicu alebo brany / dvere na vstup do pasma medzi ostnatymi drotmi. Bolo by mozne oklamat signalizaciu otvorenia brany, ak by som nasiel kable a spojil ich spravnym sposobom ?
Pokusil sa niekedy o prechod nejaky odborne znaly elektrikar, ktory stenu prekonal tak, ze signalizacia sa nespustila ?

Anonymní řekl(a)...

Signální stěnu tvořily vodiče z ostnatého drátu, jednotlivé úseky měřily 250 metrů (délka klubka ostnatého drátu). Elektrické zapojení bylo vcelku jednoduché, jednotlivé dráty byly propojeny tak, že sudé dráty tvořily jeden vodič a liché dráty druhý. Pokud došlo k dotyku sousedních drátů, nebo k přerušení drátu, na signálním přístroji na rotě se ukázalo, ve kterém úseku se tak stalo a hlídka jela signál prověřit. (Dráty tvořily můstek, zkrat nebo přerušení změnil jeho elektrické hodnoty).

Signalizace brány se samozřejmě dala vyřadit, celý signalizační systém byl poměrně jednoduchý, takže kdo ho znal, věděl, jak ho znefunkčnit. A pochopiteklně se stalo že několik pohraničníků ve službě i nemálo bývalých pohraničníků "zdrhlo" za západ právě tak, že vyřadilo signalizaci brány. Stačil na to špendlík a vědět, kam ho zapíchnout.

Ta špendlíková metoda se používala i když hlídka chtěla za dráty a nechtěla průchod signální stěnou hlásit na rotu, třeba když se šlo na houby a podobně. :-)

Anonymní řekl(a)...

https://www.youtube.com/watch?v=Fku2iF5p0X4

Jiří Chmelarčík řekl(a)...

Budova starého Oddělení pasové/celní kontroly Rozvadov

Anonymní řekl(a)...

Jde o to, že armádní důstojníci nesměli na SH ve svých /ČSLA/uniformách a proto si na demarkaci půjčovali uniformy od pohraničníků.Ten druhý je příslušník roty/záklaďák/ a proto má sa58 jako mladej.Ten třetí je zřejmě nějaký příslušník dané pohraniční roty, dle výbavy a uvolněného projevu.Za mě /81-83/ jsme je na demarkaci vodili běžně.

Petr řekl(a)...

Koho jste v 81-83 vodili bezne na demarkaci? Vojaky CSLA? To jen tak bez nejakeho provereni? Tak kdybyste me v te dobe dobe vzali na demarkaci tak bych Vam poslal pohled z Australie.

Pohranicnik řekl(a)...

Bigoše, záklaďáky, nikdo na čáru nevodil, to dá rozum.
Vždy se jednalo pouze o prověřené důstojníky ČSLA.

Anonymní řekl(a)...

A někteří chodili za stěnu sami,samozřejmě se to nelíbilo funkcionářům praporu,roty,proto
nenápadně posílali pověřené dust.PS .

Anonymní řekl(a)...

U té deváté fotky v té jiné uniformě je záložák kterého poslali na cvičení.