7. února 2023

HRANICE KUBA - USA, HISTORIE A SOUČASNOST

 

Americká hranice na území Kuby?

Zní to šíleně? Ano, leč je tomu tak—Guantánamo, základna amerického námořnictva je dodnes suverénní oblastí USA na území Kuby.



Námořní základna USA na jihovýchodním cípu Kuby o přibližné ploše 116 km²


Jak se to stalo?


Během španělsko-americké války se v roce 1898 na Guantánamu vylodila americká námořní pěchota (U.S. Marines). Americká vláda si pak uvědomila, že by právě tato oblast byla vhodná ke zřízení základny, ze které by bylo možné vojensky chránit Panamský průplav a jižní pobřeží USA. A navíc mít pod palcem lodní dopravu všech surovin v této oblasti.


V roce 1901 americká legislativa schválila nový zákon (Platt Amendment), kterým se Guantánamo stalo americkým protektorátem. Ve stejném roce Kuba tento zákon přidala do své ústavy. První kubánský prezident Tomás Estrada Palma poté Američanům nabídl časově neomezený nájem Guantánama. Tak se stalo v roce 1903, a to uzavřením kubánsko-americké Úmluvy o vzájemných vztazích (Cuban–American Treaty of Relations). Za přibližně 4000 dolarů ročně vláda Kuby Američanům v úmluvě zaručila, že nad Guantánamem budou mít naprostou a ničím neomezenou pravomoc na věčné časy, zatímco si Kuba ponechá vlastní suverenitu.

Pro Kubu to byly nevýhodné podmínky. Kuba se tak vzdala části svého území. Jenže, jenže. Kubánci s podporou Američanů před několika lety předtím porazili Španěly a stali se samostatnou zemí. A chtěli jí i nadále zůstat. Nechtěli, aby se vrátila španělská koloniální okupace, ale ani to, aby se celá Kuba stala americkým protektorátem. Guantánamo se jim tehdy mohlo zdát jako rozumná cena za nezávislost.


Poloha základny na Kubě.


Základna zpočátku sloužila jako námořní středisko a uhelné překladiště. Uhlí tehdy bylo strategickou surovinou. A nejen tehdy.



    Americká námořní pěchota na Guantánamu v roce 1911.


V roce 1934 Spojené státy a Kuba uzavřely další Úmluvu o vzájemných vztazích, kterou postavení Guantánama potvrdily. V úmluvě se dohodly, že americká základna bude zrušena jen pokud se na tom obě vlády dohodnou nebo že se jí Američané vzdají.



Hlavní štáb amerického námořnictva na základně Guantánamo v roce 2010.


V roce 1959 zvítězila kubánská revoluce a novým vůdcem Kuby se stal Fidel Castro. Tomu americká základna na Kubě ležela v žaludku. Odmítl platby za pronájem, protože tím by uznal její legitimitu. Platby pak Američané posílali do Švýcarska. Proč ale Castro jednoduše americkou základnu nezrušil? Zřejmě proto, že by si takový krok mohli Američané vyložit jako útok na své území a hrozila by válka. A ta by pro nikoho nedopadla dobře.



Poloha základny ze satelitu.


Začátky vojenské věznice na Guantánamu.


Na konci 80. a na počátku 90. let začala základna sloužit jako záchytná stanice desítky tisíc migrantů z Haiti, Dominikánské republiky a jiných okolních států. To byl problém, mimo jiné i proto, že mnoho migrantů měli HIV a nikdo nevěděl co s nimi. Byla postavena vojenská věznice.


Jak mi před časem vyprávěl americký námořník, který tam tehdy sloužil, „Byla to hrůza. Měl jsem noční službu s dvěma dalšími námořníky a najednou k nám přišly stovky ozbrojených chlapů. Tak jsem je jako zástupce americké vlády uvítal na americké půdě a ostře jsem jim řekl, aby napřed složili zbraně a nedělali žádné kraviny. Jejich zbraně šly na zem a byly to tak dvoumetrová hromada noží, pistolí a jiných zbraní. Jenže jsem si říkal, co když se tady na nás vrhnou? Měl jsem fakt strach. Naštěstí to dobře dopadlo.


A jaká byla jinak služba na základně?“ zeptal jsem se ho.


Jinak dobrá,“ řekl. „Na základně bylo bezpečno, měli jsme tam restaurace a dobré školy pro děti. Vlastně tam tehdy chtěl sloužit kdekdo. Nebýt těch migrantů, tak by to byla pohoda. Možná snad až na to, že se tam člověk často nevyspal.

Proč?

Protože jsme všude okolo byli zabezpečeni minovými poli a někdy tě v noci probudily výbuchy. Pak ráno na stromech visely krvavé kusy zvířat. Hnus.“



Tábor Delta, součást věznice na základně.


Již od roku 1961 jak Američané, tak Kubánci okolo základny v „zemi nikoho“ položili minová pole. Jedny z největších na světě. Docházelo ke smrtelným nehodám, hlavně amerických vojáků. Ti se někde na základně zlili a pak šlápli, nebo sáhli, kam neměli.


V roce 1996 prezident USA Clinton proto nařídil odminování. Minové pole bylo nahrazeno detektory pohybu a hluku a odposlouchávacím zařízením. Systém ochrany této hranice je dodnes podobný systému zabezpečení západních hranic ČSSR během Studené války. Stále je základna obklopena strážními věži s kulomety a signálními stěnami a na základně stále slouží téměř 9.000 amerických námořníků a příslušníků námořní pěchoty. Jen je těch signálních stěn více a všude visí cedule: „Hraniční vojenské pásmo. Nevstupovat, jinak proti vám bude použita smrtící síla (Deadly Force).“


Koncentrační tábor Guantánamo?


V roce 2002 po americkém útoku v Afghánistánu byl na Guantánamu otevřen zadržovací tábor pro „nepřátelské bojovníky,“ tedy pro osoby podezřelé z islámského terorismu. Na začátek jich bylo několik set. Tito zajatci nebyli americkou vládou považováni za válečné zajatce podle Ženevské úmluvy, jen za osoby nepřátelské. Aniž by byli z čehokoliv obviněni, v táboře strávili mnohá léta. Vojenská policie na zajatcích používala i německé ovčáky, které mnohdy kupovala z České republiky. Někdy v roce 2010 americká vláda nabídla České republice, zda si některé vězně nechce převzít. Odpověď vlády ČR byla stručná, „Vy jste si je zajali a my s tím nemáme nic společného, běžte s tím někam.“



Vězni na základně.


Pak začaly dlouholeté právní spory ve Spojených státech. Navíc se časem provalilo, že CIA a vojenští vyšetřovatelé na základně vězně mučili. Byl z toho pořádný skandál. Námořnictvo tvrdilo, že má výlučnou pravomoc na Guantánamu a že civilové do toho nemají co mluvit. S tím později nesouhlasil Nejvyšší soud USA, který řekl, že tito vězni se nacházejí na suverénním americkém území a proto se na ně vztahuje americké právo a i soudní ochrana.


V roce 2009 chtěl prezident Obama tábor zavřít, ale od kongresu nedostal podporu. Údržba vězeňského tábora stála přes 450 miliónů amerických dolarů ročně. V roce 2011 přesto souhlasil s tím, že tam vězni mohou být drženi bez časového omezení.


Dnes je ve vojenském vězení asi 30 osob. Mnozí byli propuštěni, málo jich bylo odsouzeno a několik spáchalo sebevraždu.


Příběh Guantánama však zdaleka není u konce.


(c) Autor článku: Mirek Katzl


Právní poznámka: Veškeré textové a obrazové materiály ve článku pocházejí z volně šiřitelných děl (Free Domain) a není proto nutné uvádět zdroje.



Další články M.Katzla na weblogu Pohraničník? Klikněte si:

** Srovnání - VKR u PS a US.ARMY 

** "PŠM" u jednotek US.ARMY za studené války.

** Tady jste skončil - příběh z druhé strany.

** Interview s pohraničníkem.

** Pohraniční stráž v USA.

33 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim. Dotaz pro veterana Mirek Katzl. Ziji v USA od roku 1978 a za tu dobu jsem mel moznost mluvit s mnoha americkymi veterany. Podle vetsiny nazoru byl nejlepsim mistem pro zamorske umisteni pred rokem 1989 West Berlin kde pry byla nejvetsi pohoda. Nemate o tom nejake informace? Dekuji.

Pohranicnik řekl(a)...

Napíšu Mirkovi mail, nebo SMS, aby se vám tady co nejdříve ozval s odpovědí.

Anonymní řekl(a)...

Ano, totéž jsem slyšel i z vyprávění mnoha amerických vojáků, kteří tam kdysi sloužili. Hlavně od těch mladších. Spousta zábavy a méně buzerace. Často si tam našli manželky a někteří tam po skončení služby i zůstali. Podrobnější informace žel nemám. Prý bylo docela dobré i Bavorsko až na častá cvičení v lesích.

Mirek Katzl

Anonymní řekl(a)...

Ještě snad. Znal jsem tři americké důstojníky, kteří si službu v západním Berlíně pochvalovali. Dokonce se mohli poflakovat i ve východním Berlíně, v uniformách. Tam vyráželi hlavně za výhodnými nákupy.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

no a prošli teda nebo ne?

Anonymní řekl(a)...

Dekuji za rychlou reakci pohranicnika a tez od Mirek Katzl. Mam rad tento blog, vsechny clanky jsem si precetl a i prispevky od Mirek jsou zajimave. Porovnaval jsem jeho clanky s mnoha zkusenostmi veteranu zde v USA a mohu potvrdit, ze Mirek nekeca a jeho clanky jsou pravdive. Jen tak dal!

Anonymní řekl(a)...

Jasně, že prošli, a to zcela legálně, snad podle nějaké staré dohody mezi SSSR a USA. Jen prý museli na sobě mít uniformy. Jeden americký důstojník jel po východním Berlíně autem, zabloudil a najednou byl mimo východní Berlín. Tam ho chytla Volkspolizei. Napálili mu pokutu asi 10 východních marek a sdělili mu, ať se urychleně vrátí do Berlína. Dotyčný mi dokonce říkal, že se mu ve východním Berlíně líbilo snad více než v tom západním.

Jinak děkuji za pochvalu. Snažím se psát pravdu, alespoň tak, jak si ji pamatuji. Vždy nemusí vše úplně sedět, ale paměť se stářím nezlepšuje.:)

Mirek Katzl

Anonymní řekl(a)...

začátkem 80.let jsem ve východním Berlíně potkal někde poblíž Alexanderplatzu dva americké uniformované vojáky - muž a žena v nějakých seržantských hodnostech. Fotili navzájem a ty cestovní kufry co si nesli s sebou vypadaly dle kování jako nakoupené na východ od Braniborské brány ....

Anonymní řekl(a)...

To Mirek. Kdyz uz jsme byli u tech pohodovych mist pro zamorske umisteni tak co myslite, ze byla nejhorsi mista? Nebudeme zachazet do daleke minulosti, ale rekneme treba v useku od skonceni Vietnamu do dnesch dnu.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak. V 70. letech jsem byl poprvé s rodiči a bratrem ve východním Berlíně a když jsme chtěli někde něco koupit na východ od oné Braniborské brány, tak jsme se museli prodírat davem amerických vojáků v uniformách.

Uniformy jim zabraňovali se v NDR někde zlít, na byl tehdy k tomu ustanovený americký vojenský prokurátor. Takže šup na nákupy do východního Berlína a pak se zlili v civilu v tom západním. Ale ani jsem se jim nedivil. Asi byli na správném místě ve správnou dobu.

Těm dnům je konec. Ale stejně to bylo zvláštní.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

V 80. letech hodně vojáků nadávalo na službu v Jižní Koreji. Zvláště u hranic s tou Severní. Pak byla ovšem nebezpečná služba na Středním Výhodě.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Jenom by to chlastalo, tydleti zavostalí lidé...

Anonymní řekl(a)...

Anonymní: "Jenom by to chlastalo, tydleti zavostalí lidé..."

Můžete tuto myšlenku blížeji vysvětlit? Pokud máte na mysli americké vojáky, tak ano, na základnách se chlastalo docela slušně. Důstojníci měli dokonce své vlastní bary, kam mohli jen ti, kteří měli alespoň hodnost poručíka. Proto, aby je jejich podřízení vojáci neviděli nalité. S tou zaostalostí však nemohu souhlasit. Zaostalé lidi snad najdete všude na světě, ne? Naopak američtí vojáci měli podle mě lepší představu o světě než kdekdo.

Pokud se podíváte do nějaké hospody v ČR, pak i tam se někdy překonávají rekordy v chlastání.

Mirek

Pohranicnik řekl(a)...

Mirku, ten náš Protektorát Čechy Morava a Slezsko je plný takových bezmozků, jako výše se presentující se Anonym.
Blbé je, že naše země je v čele žebříčku zemí s největší spotřebou alkoholu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer. Jen bych rád podotkl, že se spotřebou chlastu nám zdatně pomáhají nájezdy dánské, britské a další mládeže:-). Čímž nepochybuji idiocii všech lidí napříč národy a zeměpisnou délkou a šířkou.

Pohranicnik řekl(a)...

Ano, to je také pravda. Bohužel. Nebo, bohudík?

Anonymní řekl(a)...

"Dobrý večer. Jen bych rád podotkl, že se spotřebou chlastu nám zdatně pomáhají nájezdy dánské, britské a další mládeže:-). Čímž nepochybuji idiocii všech lidí napříč národy a zeměpisnou délkou a šířkou."

Souhlas. Myslím, že lidé jsou až na různé kulturní odlišnosti všude stejní. Alespoň v těch tzv. civilizovaných zemích. Já jsem původem z Roudnice nad Labem a z Litoměřic, ale hodně let jsem žil v centru Prahy. Nájezdy Britů a Dánů, to bylo něco. Brit si dal deset piv a pak se začal obnažovat. V jednom baru dělala známá a on začal ukazovat servírce pinďoura. Pak sežral kytku. Přišel účet, "Takže pane, měl jste steak, deset piv a jednu begónii." Rád zaplatil. Byl to advokát z Londýna.

Některé pražské hospody a bary tehdy najaly sekuriťáky, a ti dovnitř bandy Britů nepouštěli. Pak byly bandy Dánů. Dokonce v oněch dobách Praha požádala přítomnost dánské policie. A dánští policajti se s klukama z Dánska v Praze vůbec nesrali. Pardon, tohle asi nemá nic společného s tématikou ochrany hranic, ale snad jen pro zajímavost.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Jen jsem tím přípodotkem chtěl trošku pozvednout renomé českých lidí. Protože si opravdu nemyslím, že bychom chlastali o tolik víc než zbytek světa :-).
Sice to s ochranou hranic nesouvisí, ale musel jsem se ozvat :-)
I my modré uniformy (tehdy jen slavnostní), jsme se uměli pěkně zkárovat. A věřte, že jsme se docela slušně chovali
i v tomhle stavu.
Tak pěkný večer

Pohranicnik řekl(a)...

Ne, né, v pohodě.
Modrá armáda? ČSD?
Inu, páni velkomožní :-)

Anonymní řekl(a)...

Ne, ne my měli ocelové ptáky :-))

Pohranicnik řekl(a)...

Czech Air Force?
Tak, to je jiný level.
Mimochodem, moc se mě líbí český film Vysoká modrá zeď.

Anonymní řekl(a)...

Czechoslovak... a jsem na to náležitě hrdý.

Anonymní řekl(a)...

Chápu. My jsme v uniformách v U.S. Army chlastat nesměli. Večer sis dal civil a to bylo pak všechno jinak.

Vysoká modrá zeď je pěkný film. Pan Růžek jak šel na přehlídku v bačkorách. To mě dostalo.

Ano, Československa je škoda. Tedy mimo jiné.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Ano, to že jsme se rozdělili, je velká škoda. Západ před 34 lety vyhrál poměřování pindíků a tohle byl důsledek, podle hesla Divide et impera. Ale určitě sem nechci tahat politiku.
Tak raději opět zveřejněte nějaký příběh z hranice :-)

Anonymní řekl(a)...

Podle mě každý, kdo zvedl svůj hlas na rozdělení Československa se dopustil v nejmenším vlastizrady. Pak jsme měli prezidenta, který sice prohlašoval, že nebude předsedat rozdělení státu, ale vzápětí se moc rád stal prezidentem ČR. Třeba se mýlím, ale to byla podle mě velezrada.

Můj bývalý šéf v Senátu ČR kdysi říkal, že dlouhou dobu čekal že bude zatčen, leč nic se nestalo.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Tak teď si nevzpomínám, kdo kde na tomto blogu hovořil o filmu "Pozor, je ozbrojen!" z roku 1984.

Dík za tip. Ten film se mi líbil. Jen bych rád věděl, zda postupy tehdejších bezpečnostních složek ve filmu odpovídaly skutečnosti. Nějací pamětníci?

Byť jsem chápal pohnutky poručíka (Bartoška), mám za to, že v reálu ani voják a ani policista nesmí nikde zasahovat sám. To jde proti předpisům snad všude na světě. Navíc neuposlechl rozkaz, a to je v armádě jeden z největších prohřešků. Jen v detektivkách se toto děje dost často. Nakonec přišlo zklamání. Nedozvěděli jsme se, zda byl poručík exemplárně potrestán či vyznamenán.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Těch co zvedli hlas a chtěli rozdělení, zase mezi běžným lidem moc nebylo. Je to dílo ambiciózních polointeligentů z obou národů. Běžným lidem to bylo líto. Paradoxem je, že ti kteří u nás na letišti nejvíce řvali o "Slovenskom štáte" nakonec zvolili české občanství.
Ale nemá smysl, to nadále řešit. Otěže přebírají lidé, kteří už společný stát nezažili.

Anonymní řekl(a)...

Ano, to máte pravdu. Mirek

Anonymní řekl(a)...

Finsko se vydalo ve stopách Polska. Na hranicích s Ruskem už staví bariéru
https://i.pl/finlandia-poszla-w-slady-polski-juz-buduje-zapore-na-granicy-z-rosja/ar/c1-17330791

Plot na polsko-ruské hranici. Jen ve středu vojáci postavili zhruba sto metrů
https://i.pl/zapora-na-granicy-polski-z-rosja-tylko-w-srode-zolnierze-wybudowali-okolo-stu-metrow/ar/c1-17011027

Anonymní řekl(a)...

Nejenže chlastali, zavostalci jenni, voni jsou také čechoslováci. A zeptali jste se Slováku, jesli chtějí českej protektorát? Jo, všichni slopou všichni zavostalci.

Anonymní řekl(a)...

Hraniční zdi. Jak zdi a ploty proti teroristům a nelegálním migrantům ničí divokou přírodu
https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2023/05/5/7400744/

Anonymní řekl(a)...

Spojené státy posílily ochranu hranice s Mexikem stovkami vojáků
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3584115-spojene-staty-posilily-ochranu-hranice-s-mexikem-stovkami-vojaku

Anonymní řekl(a)...

Stovky vojáků to na mexických hranicích moc nevytrhnou. Tak možná několik divizí.

Jediného člověka, který se zasazoval o řádnou ochranu hranic byl prezident Trump. Ať si o něm myslíte, co chcete. Pana Bidena to vůbec nezajímá.

Mirek