3. března 2021

Vláda povolala bývalou Pohraniční stráž.

 

Jsou ze staré školy, oni se nebojí vystřelit, upozorňuje Babiš.

V rámci omezení pohybu obyvatelstva za účelem zamezení pandemie povolá vláda do ulic mimo armády a policie rovněž pohraniční stráž. Ta byla zrušena po pádu komunismu. Nyní však premiér Andrej Babiš povolal její členy zpět do zbraně. 



Ilustrační foto - voják PS v areálu nádražní stanice ČD.

„Členové Pohraniční stráže jsou dnes již postarší pánové, nicméně situace je zlá a každá pomoc se počítá. My tušíme, že se najde spousta lidí, kteří nebudou nařízení vlády dodržovat, a proto je třeba zkušených harcovníků, kteří mají zkušenosti a vědí, jak zajistit, aby lidé zůstali tam, kam patří, a necourali nám přes hranice obcí a okresů,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Pohraniční stráž u nás nemá žádnou oficiální oporu v zákoně, a proto ji musíme brát jako dobrovolníky, i když v rámci nařízení vlády jsem je po dobu trvání nouzového stavu zplnomocnil použít jakýchkoliv prostředků k zastavení občanů, kteří se pokusí překročit hranice okresu či obce,“ dodal Andrej Babiš.

O jak konkrétní prostředky se jedná, premiér neuvedl, nicméně podle všeho lze předpokládat, že Pohraniční stráž má povoleno prakticky cokoliv.

„Tadyhle s Jáchymem hlídkujeme na hranici Olomouce už od půlnoci. Bereme to dost zodpovědně. Sice je to dlouhá doba, co jsme spolu sloužili na hranicích státu, ale je to jako  jízda na kole. To se nezapomíná,“ usmíval se pan Evžen Volný, který byl v pohraniční stráži od konce sedmdesátých let minulého století až do jejího zrušení.

Ilustrační foto - hlídka PS na silnici.


ZDROJ:  Časopis REFLEX 2.3.2021 

AUTOR:  Dominik Landsman 


Vybráno z diskuzních FB Group s tématikou PS OSH.




Bůh žehnej naší Pohraniční stráž. 

Bůh žehnej premiérovi České republiky.







18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Sice jsem sloužil na rotě Trojmezí v roce 1961-1963, vážil 80 kg, ale zatáhnu břicho a pomašíruju! Řekněte kdy, kde a u koho se hlásit! Proviant si vezmu z domova na týden!
des. Karmelita

Pohranicnik řekl(a)...

Re: des.Karmelita

Výborně vojáku!
Tak to má být :-)
Sbal si konzervovanou stravu na tři dny, léky a Vojenskou knížku a očekávej Povolávací rozkaz, poštou, nebo e-mailem.

NEPROJDOU!

Anonymní řekl(a)...

Milan J
Nemohu nastoupit Vojenskou knížku jsem odevzdal už před 2 roky Och jaká škoda No to mi je ohromě líto

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Milan J.

Kdo chce, hledá způsoby.
Kdo nechce, hledá výmluvy.

:-)

Karon řekl(a)...

Vy nevíte že to je legrace z rubriky divoký kačer Reflexu ?

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Karon

To jako myslíte vážně?
:-)
Je tady snad někdo, jenž nepochopil, že se jedná o legraci, nadsázku?

Ne, takový bezmozek tady být nemůže.

Anonymní řekl(a)...

Jen si dělejte srandu ... ale aby vás to nepřešlo, až si Bureš vzpomene. Dostaneme befelem pracovní příkaz od hejtmana a budem lítat po hranici (okresu) jak broci!

Pohranicnik řekl(a)...

Jímá mě předtucha, že Čekisty do služby už nikdo nepovolá.
Ani Andrej Bába ne :-)

Anonymní řekl(a)...

Bureš se na své soudruhy z Čeky jistě rád spolehne. Hlavně, když na ně získá dotace! :-)

Pohranicnik řekl(a)...

Pecunia non olet.

Anonymní řekl(a)...

Včera jsem na přímý rozkaz mjr. Žitného - Němce střílel přehradnou palbu před narušitele okresu. Zkoušeli projít kolem stohu. Šlo mi to blbě, když to nedává dávky. Holt asi i trochu rozptyl nebo co... No, ale jsou tam - v žitě...
;-)

Pohranicnik řekl(a)...

Díky za informaci.
Už mě volal i Honza Zeman, z Plánice.
Prý, vrah se skrývá v poli.

ostravak řekl(a)...

Neprojdou,když nepujdou

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Ostravák

Ano, požehnané slova, navíc je toto rčení založeno na reálném základě, jak generace pohraničníků vědí.

Anonymní řekl(a)...

Rozkaz, ten zněl jasně! Nesmí projet za žádnou cenu!

https://www.youtube.com/watch?v=JYzGSDOz_bw

Anonymní řekl(a)...

Reakcia na komentár z 21-ho marca.No o 10-15 rokov to možno budú učiť v školách akože to bola pravda.Tak ako táto učitelka učí že Europu oslobodili Američania
/www.youtube.com/watch?v=JYzGSDOz_bw

Unknown řekl(a)...

ja som bol na trojmezi 63az65 akeby somchcel zdrhnut mohol som akovelitel hliadky tisickrat a stale som tu na slovensku ceskoslovensku ake bludy chodia o pohranicnej strazi toje cigancina pocuvam disidenti chceli aj nas pohranicnikov trestat ami sme srazilinasu ceskoslovensku republiku ta ucitelka co uci ziakov ze nas oslobodili americania nech sa poruca znovu do skoly

Anonymní řekl(a)...

Servus bejci,narukoval jsem v říjnu 1964 do Égrlandu alias Chebu,do kasáren K.H.Borovskýho 8522 (v roce 65 slavně přejmenovaný za účasti NDR ministra obrany na Ernsta Thälmana).Tenkrát nějakej narukovanej záložka z Trojmezí zmínil zdejším lampasákům,který chtěli stavět na přehradě Skalka chatky pro rekreaci,že je možný zbourat zadarmo v Trojmezí prasečák na cihly,tak že jsme tam naběhli a tejden se na tom rasovali.Na stravu se chodilo k PS-ákům a koukal jsem jak to tam u závory fixlujou a možná by se dali i za dobrý slovo ukecat,páč v tý době tam zrovna jeden elektrikář z Aše,co opravoval signál. stěnu vzal kramle do Dojčlandu.No nic byla to sranda,holt mládí je v hajzlu a ty ,,tzv. báječný léta pod psa'' už sou totál promlčený a teď už nám tak akorát z týhle dnešní ,,demogracije"před odchodem do věčnejch lovišť může eště dodatečně betelně jebnout.S pozdravem ,,patria e muerte" na věčný časy. 16.6.23