22. prosince 2022

KRÁL ŠUMAVY - FANTÓM TEMNÉHO KRAJE

   Remake klasických filmů je prostě v módě a tak jsme se i my, nejen bývalí pohraničníci, dočkali nového zpracování, dnes již legendárního filmu KRÁL ŠUMAVY z roku 1959. Tento výborný film zná snad každý z nás a mnozí četli i knihu Rudolfa Kalčíka se stejným názvem. Mimochodem, nejdříve byl natočen film a kniha vyšla až později. Většinou to bývá naopak :-) 

   A nyní, v roce 2022, přichází, v podání režíséra D.Ondříčka, nové zpracování tohoto tématu, jen s trochu upraveným názvem KRÁL ŠUMAVY - FANTÓM TEMNÉHO KRAJE. Nejedná se o film, ale o třídílný seriál, který je ke shlédnutí na stream platformě VOYO a časem ho tedy uvidíme i na TV Nova, které společnost Voyo patří. 

  Zdržím se jakéhokoliv svého názoru, neboť nechci nijak ovlivňovat váš úsudek. Takže v tomto článku očekávejte jen to, co o seriálu píšou třeba na Média Guru, nebo na ČSFD.



První díl třídílné minisérie režiséra Davida Ondříčka s názvem Král Šumavy: Fantom temného kraje je na platformě Voyo k dispozici od pátku 9. prosince. Další dva díly budou uvolněny vždy po týdnu. Jde o další projekt z řady Voyo Originál.

„Na příběhu Josefa Hasila, jak je popsaný v knize Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy mě fascinovala příležitost napínavou formou narovnat historii,“ říká režisér David Ondříček

Hlavní roli Krále Šumavy, Josefa Hasila, si zahrál Oskar Hes. V minisérii dále hrají Kristýna Podzimková, Judit Bárdos, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová, Jan Nedbal a další.

Knižní předloha Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka vychází z Hasilových vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Scénář napsal Tomáš Vávra, kreativním producentem minisérie je Michal Reitler.

(Zdroj: Média guru).


Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. 

(Zdroj: ČSFD).

Král Šumavy - 1959
Král Šumavy 2022

 


Trailer KRÁL ŠUMAVY - Temný kraj (2022).

Král Šumavy (1959) ukázka z filmu.




Použité zdroje: ČSFD, Voyo, Youtube, Média guru.

26 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na hranici byly vybudovány protitankové příkopy a další zábrany, silnice byly zaminovány

Anonymní řekl(a)...

Tak já bych si vzal - s dovolením - slovo jako první:

V roce 1959 nám ukázal Kachyňa, jak viděli Krále Šumavy komunisti.
V roce 2022 nám ukázal Ondříček, jak vidí Krále Šumavy nekomunisti.
Tak jestli dobře počítám, v roce 2085 by někdo mohl natočit, jak to bylo s Hasilem doopravdy.

-----

A teď vážně:

Natočit "remake" Kachyňova filmu je docela odvaha.

Na Kachyňu ten nový "Král" imho nemá, ale bude to i tím, že Kachyňa měl téměř neomezený rozpočet pro velkofilm a širokou soudružskou podporu, kdežto Nova je (jako každá současná televize) v podstatě nízkonákladová produkce.

A když srovnám tuto (zatím) trilogii s jinými televizními veledíly typu Ordinace, Tvář či Pouta, musím Novu pochválit. Na to, že je to televizní produkce, vznikla povedená trilogie.

-----

I když pár připomínek bych měl:

- Cením si otevřeného přístupu Novy k sexualitě, ale začít film o Hasilovi mrdačkou je dost úlet. Navíc takovým tím laciným soft-porno stylem:
"Ahoj, já jsem Hasil, četník ze Zvonkové"
"Ahoj, já jsem hajná Vlasta a právě jsem se osprchovala."

(Škoda, že to nenapadlo už Kachyňu, docela by mě zajímala tahle scénka v podání Jiřího Valy a Jiřiny Švorcové - a možná by byl ten původní film ještě populárnější!

- Čekal jsem film o pohraničnících, agentech, převaděčích, ale první díl je spíš o tom, že Hasil je těžkej frajer a okresní pomrdnej.

- Když už herec střílí ze samopalu, tak by ho měli naučit, jak se ta zbraň drží. Vidět Hasila náš bojař, nese se nad celou Šumavou:řev "Hasil - kurva - držíš to jak panna vocas!"

- Pokud se četníci oslovují hodnostma, měli by mít ty samé hodnosti i na výložkách. A asi by měli umět i zdravit tak, jak se v té době zdravilo.

- Slovák tě nikdy nepošle "do píči", ale vždycky jen a jedině "do piče"!

- Když už se točilo na Šumavě, tak se ve filmu mohlo objevit i něco hezkých panoramat (viz třeba Policie Modrava). Tady byl z celé Šumavy vidět jen nic moc les a jedna nefunkční bažina. Takové exteriéry se daly klidně točit o dost levněji i někde v Praze u Botiče.

- Zdálo se to jen mě, nebo Hasil fakt chodil, jako kdyby měl nohy ohnuté podle sudu?


Závěr je zbytečně překombinovaný:

- jako jasně, byla to těžká doba, ale že by se na čáře potkali hodní pohraničníci, zlí pohraničníci a k tomu ještě dvě rozvědky, co si jdou vzájemně po krku? Frmol, jak na Václaváku!

- Ta historka o Masarykových dokumentech - no nevím - ale proč tahat do politiky ještě vysokou politiku? To už je dost přefabulované a divák se v té konspiraci skoro ztrácí.

- Nevěsta by v těch šatkách v noci u kostelíka nejspíš zmrzla, Šumava fakt není Florida ani Thajsko.

- A hajná, když se už topí, tak se mí utopit, né se zjevit jako přízrak - a navíc - když vylezu zmrzlej z bažiny, asi si to nepomastím hledat pomoc na hřbitov!



Ale celkový dojem docela dobrý, na to, že je to televizní produkce, je to docela koukatelný seriál. :-)


Zdraví Johny ze smečky Cetvinských tygrů.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za tento skvělý komentář, královsky jsem se bavil, byť obsahuje tzv spoilery (a já seriál ještě neviděl).

Mé okoralé srdce je potěšeno tím, že je někdo schopný napsat vtipný status, bez vulgarit a politických slimejšů a podobného balastu.

Už se na tento seriál z VOYO opravdu těším, přes svátky ho rozhodně dám :-)

Anonymní řekl(a)...

V rozpočte ten rozdiel nebude, v Kachyňovom filme herci naozaj hrali, tento nový nie je televízny, je to ešte horšie, on je streamovací, aj hereckým prejavom, aj rozvláčnosťou. Všetko treba naťahovať, aby sa stream zaplnil, takže je tam potom tisíc odbočiek a nepodstatných detailov. A preplnenosť príbehu a hereckú nemohúcnosť treba prebiť prehnanými emóciami a iritujúcimi udalosťami, inak by z toho bola iba nudná kaša. Ale celkom by ma zaujímalo, či ten otravný pyskatý frajírek má pôvod priamo v sebaštylizácii starého Hasila alebo ho vytvoril rejža z vlastnej vôle. Politicky angažovaným filmom by som to nenazval, ale premárnena šanca to určite je. Ani Kachyňa nenatočil politpropagandu, tá politika tam bola skôr v kulisách.

A zlá správa na záver, preťahovať sa to bude ešte ďalej, toto nie je koniec a určite sa tam bude aj preťahovať. Jožka Pysk ešte posledné slovo nepovedal.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za komentář.

Václav řekl(a)...

Zdravím Jonnyho z Cetvynských tygrů, a můžu říct že mě tvůj komentář velice pobavil.Napsal jsi to velice dobře a zábavně.Sloužil jsem 66-68 u PS.Serial neuvidím, nejsem u Voyo.Třeba to budou hrát na jiné stanici.

Pohranicnik řekl(a)...

Časem to budou vysílat na TV Nova. Ta je majitelem Voyo.

Anonymní řekl(a)...

to Pohraničník:
---------------
Děkuji za vlídná slova. Za spojlery se omlouvám, ale myslím, že jsem nevyzradil nic podstatného. A samozřejmě jsem psal trochu v nadsázce, takže imho děj se z toho mého plkání moc odvodit nedá.

Politické slimejšení opravdu nevyhledávám. Už jsem to tu psal (i když nepodepsal) a pro jistotu zopakuji, neb Král Šumavy bývá velmi výbušné téma: Tenhle web je o zážitcích pohraničníků, nikoli o politice.

Kdo chce plkat o politice nechť táhne do píče, nebo do parlamentu.

(I když tomu mnozí trolové nejspíš neuvěří: většina těch, co na čáře sloužili, opravdu nebyli ti nejkovanější synové nejkovanějších soudruhů - byť to oficiální propaganda tvrdila - ale obyčejní kluci, co si museli odkroutit povinnou základní vojenskou službu. A politiku jsme měli - a mnozí máme dosud - těžce na háku!) :-)


to Václav:
----------
Sice se warez nemá propagovat, neb je to nečestné, nesportovní a nesoudružské, ale udělám vyjímku. Seriál se dá shlédnout na netu již teď, např. zde:

https://fastshare.cz/kral-sumavy/s

(Jestli nechceš stahovat ale koukat on-line, tak v nabídce "typ videa" překlikni z "vše" na "okamžité přehrání")

Veselé vánoce a NEPROJDOU!

Johny ze smečky Cetvinských tygrů.

Pohranicnik řekl(a)...

Ještě jednou děkuji za tvé slova. Lépe bych to neřekl.
Spoilery neřeš, mám už ledacos nakoukáno z trailerů a diskuzí.

Tak či onak jsem zvědavý a seriál si během svátků pustím. Nebudu čekat, až to odvysílá TV NOVA.

Anonymní řekl(a)...

Johny ze smečky Cetvinských tygrů, člověče, Vy máte talent na psaní. Kam se hrabe Mirka Spáčilová, to myslím vážně. Tak skvělou kritiku jsem již dlouho nečetl. A hlavně jsem se u toho bavil. Skláním se před snad dobrým záměrem tvůrců seriálu, leč mám za to, že se toto dílo moc nepovedlo.

Na tomto blogu se mi líbí jedna věc, všichni kašleme na politiku a říkáme jen to, co se stalo.

Mirek Katzl

Pohranicnik řekl(a)...

Ich melde gehorsam, poslušně hlásím, že jak jsem řekl, udělal jsem a všechny tři epizody KRÁL ŠUMAVY - FANTÓM TEMNÉHO KRAJE, jsem si dnes přehrál.

Moje hodnocení? Nebyla to vyloženě sračka, jak jsem se bál.
Jako, kvalit filmu z roku 1959 to nedosahuje ani náhodou.
Ale, jinak to šlo. Byli tam nějací zlí soudruzi od StB, nebo z řad velitelů, ale to se dalo rozdýchat. Také míra ideologických slimejšů nebyla kulervoucí, dalo se. Tvůrci seriálu patrně pochopili, že politika už moc netáhne.
Sexuálně explicitní scény mě nevadily, ani nepohoršovaly. Strážmistři SNB, stejně jako později pohraničníci, byli mladí kluci a tak snaha dostat se slečnám, či paničkám pod kalhotky je pochopitelná :-)
Nebudu dávat moc spoilerů. Ale, co mě zaujalo, že i zde v seriálu došlo k tonoutí ženy v močálu, ale osud velitele Kota byl trochu jiný, než ve filmu.

Moje finální hodnocení?
Seriál si klidně na VOYO, nebo později na TV NOVA pusťte, případně stáhněte z webu Ulozto.cz

Johny řekl(a)...

to Mirek Katzl: Dík za pochvalu!

to pohraničník: tonoucí žena v močálu sice byla, ale vlítla tam, jak dorostenka do bazénu. Jiřina Švorcová se uměla topit o několik řádů líp! A taky mě překvapilo, že velitel neměl ZVP. Nechápu, jak ti pohraničníci bez tak důležitého a nenahraditelného funkcionáře vůbec mohli fungovat! No, možná právě proto soudruh Hasil politicky zakolísal, až se dostal na opačnou stranu barikády. :-)

Ale nejvíc mi tam chyběl Galapetr se stradivárkama: https://youtu.be/q60QhdneYEY?t=132

Johny ze smečky Cetvinských tygrů.

Anonymní řekl(a)...

VTIP Z BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI 😏

Na rohu ulice stojí jeptiška, když v tom k ní doběhne udýchaný český voják:

"Sestro, moc vás prosím, schovejte mne na chvilku pod sukni, pronásledují mne, pak vám to vysvětlím."
Sestra svolí.

Za moment k ní doběhnou dva vojenští policisté a ptají se, jestli neviděla běžet vojáka.

"Ano, proběhl tudy a zabočil do tamté ulice".

Policisté odběhnou, kluk vyleze zpod sukně: "Sestro veliký dík, zachránila jste mi život, já totiž nechci na Ukrajinu, no, a promiňte, máte krásné nohy."

Sestra se usměje a řekne: "Kdyby ses podíval výš, uviděl bys i krásné koule, ani já nechci na Ukrajinu!"

Johny řekl(a)...

Docela hezký rozhovor s "Hasilem" v Reflexu:

https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/116869/hrdinove-nebo-vrazi-masinove-byli-kluci-kteri-chteli-zpatky-co-jim-rezim-vzal-mozna-byli-oboji-rika-oskar-hes.html

Pohranicnik řekl(a)...

Re: Johny.
Děkuji za odkaz na text, který se týká Krále Šumavy.

Mimochodem, Johny, myslíte, že VOYO nechá natočit další pokračování?

Johny řekl(a)...

Zdravím,

záleží na sledovanosti. Komerční televize často dotáčejí díly k pořadům s vysokou sledovaností. A vzhledem k tomu, že tady je konec poměrně otevřený, dá se předpokládat, že pokud bude vysoká sledovanost, vzniknou další díly.

A ještě jeden odkaz, pro změnu na rozhovor s originálním Hasilem:
https://uloz.to/file/BZiFLzHYH92w

Johny ze smečky Cetvinských tygrů.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za komentář a odkaz na interview.

Hejtman Sagner řekl(a)...

Někde na Facebooku, v diskuzní skupině Voyo, četl jsem (odkaz) rozhovor, ve kterém bylo sděleno, že další pokračování bude se natáčet. Tak můžeme doufat :)

Jirka - Praha řekl(a)...

Ta trojdílná TV série je v podstatě jen úvod do Hasilova příběhu. Je to cca třetina knihy. Fantomem se totiž stal až později, po dramatickém útěku, s hodně velkou dávkou štěstí, z kriminálu, Přešel i s kamarádem do Bavorska a začal pracovat pro CIA. Američani mu namluvili, že brzo bude třetí světová válka a on se potom vrátí do ČSR jako osvoboditel. Jako fantom přecházel hranici, ven vodil uprchlíky, do republiky agenty-chodce a pomáhal budovat výzvědnou síť. To dělal až do doby, než byl na hranici postaven plot, a tím se hranice stala neprůchodnou. Kniha Návrat krále Šumavy je velmi čtivá a napínavá, já to dal o Vánocích v kuse.
Ke stažení na úložištích. V závěru knihy si spolu s kamarádem, se kterým odjížděl do USA, kladl otázku, jestli to stálo za to. Krom toho, že dost lidem pomohl ven, to odnesli všichni jeho příbuzní a mnoho známých dlouholetým kriminálem za napomáhání. Zajímavé bylo, že československá StB měla své agenty jak u Američanů, tak u německých úřadů, a byla často informovaná, kdy a kde bude přechod a počíhali si tam. Hasil tak přišel o bratra a přítelkyni. Sám několikrát vyvázl jen taktak.

Srovnávat s Kachyňovým filmem je úplně mimo. Každý je o něčem jiném. Musím před Kachyňou smeknout, že se ve svém filmu úplně vyhnul politice. Tam ani jednou nezazní soudruh, KSČ nebo socialismus. Zatímco v knižní předloze od Kalčíka se soudruhuje o stošest. Ale ta Kalčíkova kniha taky stojí za přečtení. Je taky ke stažení na úložišti, jinde by se už asi sehnat nedala.

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za zajímavý komentář, Jirko.

Johny řekl(a)...

To Jirka - Praha:

Kniha Král Šumavy je vcelku snadno k sehnání v antikvariátech:

https://muj-antikvariat.cz/hledani?q=kr%C3%A1l+%C5%A1umavy&search_sub=Hledat

Anonymní řekl(a)...

Po naučné stezce vedoucí „zemí nikoho“ mohou lidé procházet už deset let
https://www.idnes.cz/karlovy-vary/zpravy/naucna-stezka-stebnicky-potok-dylen.A230126_704114_vary-zpravy_melu

Radek řekl(a)...

Ahoj,
víte co mne na takovejchhle filmech sere? Proč si nedaj bacha na "detaily", když už to točej...???
Asi by si ale museli sehnat někoho, kdo jim řekne, že tam sekaj mnohdy fak směšný blbiny... Nebo někoho takovýho poslouchat - a to by mohlo bejt eště horší...

Zdar fšem!

Johny řekl(a)...

Asi nejobjektivnější hodnocení Krále Šumavy je na Kinoboxu:

https://www.stream.cz/embed/index?urlName=sumava-64519445

Pohranicnik řekl(a)...

Děkuji za odkaz, Johny.

Anonymní řekl(a)...

Myslím že pokračování už nebude, Bruselu vadí malý počet černochů v první sérii.