11. června 2012


POHRANIČNÍ STRÁŽ,KUS NAŠEHO ŽIVOTA .

V lednu 2012 vychází nová kniha o Pohraniční stráži. 

Vážení čtenáři weblogu Pohraničník!

lednu 2012 vychází kniha, která vznikla ze vzpomínek bývalých příslušníků  československé Pohraniční  stráže a Československé lidové armády. Obsahuje  jednotlivé, tématicky  řazené příběhy související  s ochranou  státní hranice před  listopadem  roku 1989.

Myšlenka vydat některé články z blogu Pohraničníka knižně se objevila před pár lety. V roce 2011 jsme se s touto myšlenkou začali intenzivně zabývat. Byl tu však problém. Autorská práva. Admin weblogu tedy kontaktoval autory, kteří byli ochotni se vzdát honorářů a vybral články. Tak tedy vznikla tato kniha, kterou korigoval Zdeněk Nagovský a Karel Runkas připravil data k tisku. Je seriozní uvedenou skutečnost zveřejnit, protože články v knížce mohou být případným zájemcům známé. Přesto knížka má vypovídající hodnotu a může být vhodným dárkem pro ty, kteří se na blog nedostanou a jak je známo, papírová knížka je osobnější a trvalejší než chladný monitor PC.

Hrdiny příběhů  jsou prostí  vojáci, poddůstojníci, nižší  i  vyšší důstojnické šarže, ale i zvířata, bez jejichž pomoci a symbiózy s člověkem by život v drsných podmínkách pohraničí nebyl možný. Jedno, zdali šlo o služební psy, tažné koně,či  třeba o koťátko, které chytalo  v kotelně  jednotky  myši  nebo provádělo  skopičiny k obveselení  chlapců  v zeleném.

V poslední  době  se  fenoménem Pohraniční stráže zabývají knihy, články a různé filmové či televizní pořady.  Autory  jsou  bývalí  vojáci  PS,  spisovatelé,  novináři  a  lidé pracující  v televizi,či filmu.
Podle  toho  je  také  obsah  děl  laděn  a celkové hodnocení úlohy Pohraniční stráže v dějinách Československa vykreslováno.
Bývaly doby, kdy na pohraniční roty – mnohdy běžné civilizaci vzdálené útvary, jezdili populární zpěváci,  taneční soubory, herci a řada jiných umělců,kteří se předháněli v tom, aby vojáky v zelených brigadýrkách co nejlépe a nejsrdečněji pobavili.
Někteří bohužel  jen proto, aby se zavděčili svým nadřízeným, nebo si zachovali či vylepšili svůj „kádrový profil“. Rozdíl v kategoriích zmíněných  lidí byl poznat hned po sametové revoluci,kdy se Pohraniční stráž dostala na paškál různých samozvaných historiků a reformistů.
Ze strany napodruhé zmíněných  „kumštýřů“ byla dřívější servilní gesta, podlézavá slova a „americký sýr“, vystřídány nadávkami, kydáním hnoje a hrozícími pěstmi. O  to více  je nutno vážit si  těch, kteří ve svých postojích a sympatiích k „chlapcům se psíky na klopách“, zůstali pevní.
Všeobecně  lze dnes  jen velmi  těžko nezúčastněnému občanovi soudit, kde leží pravda a kde lež uplácená penězi z kapes těch, kterým  kdysi  pohraničníci  šlápli  na  kuří  oko  anebo  pro ně  byli  jen potencionální,  ale  obávanou  překážkou  k bezohlednému  životu  na úkor ostatních.

Služba u PS byla vysoce specifická, a kdo  jí neprošel  nebo  nežil  v blízkosti  pohraničníků,  není schopen  ji  nezaujatě popsat a už vůbec ne pochopit. Nejde vypočítávat, za  jak komplikované a několikrát se měnící politické situace Pohraniční stráž fungovala, kolik  branami  jejích  útvarů prošlo příslušníků,  ani  kolika  lidem  pohraničníci  zabránili  v nelegálním  přechodu  hranice  a  kolika ne.
Na kolikráte byli příslušníci PS nuceni k zadržení použít zbraň, ani kolikrát oni sami byli narušiteli napadeni, přímo či nepřímo usmrceni. Tím ať se zabývají odborné publikace.
Účelem  knihy  je, bez  jakéhokoliv  ideologického  podtextu, vykreslit čtenářům ve veselých i smutnějších historkách, běžný život na hraničních útvarech, přičemž se v nich autoři nevyhýbají ničemu, co je lidské. Ono to ani jinak nejde. Vojáci PS byli lidé z masa a kostí, ne  žádné  fanatické bestie.



VYPRODÁNO  -  SOLD OUT – AUSVERKAUFT !
Omlouváme se všem dalším zájemcům o knihu,ale bohužel všechny výtisky
(včetně dotisků) jsou již vyprodány a další již nebudou realizovámy. 





Komentáře

záujem (Maťo - Mail - WWW)
Super... Mysleli ste aj na kolegov pohraničníkov zo Slovenska?? Ako sa môžeme dostať k tejto knihe ?

objednávám (žofíňák - Mail - WWW)
ahoj Zdenku a spol, doufám že s jedním výtiskem počítáš i pro mne. Apropo, bude tam zmínka i o fenoménu jménem Vata a spol?
Kdo chce, vyšla právě knížka Kronika Žofína, takto 5.rPS/15bPS, může si jí u mmne objednat.
Zdravím všechny pohraničníky, Ludvo.

Distribuce na Slovensko. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Maťo,
sebekriticky přiznávám,že otázka zasílání výtisků knihy zájemcům na Slovensko mě napadla,až když jsem dával informaci o knize POHRANIČNÍ STRÁŽ,KUS NAŠEHO ŽIVOTA na facebookovou skupinu Dunajské PS http://www.facebook.com...16604306/

Nějak mám pořád v hlavě ještě Československo a vůbec jsem si na tohle nevzpoměl. Budeme muset zjistit,jak je to s dobírkama na Slovensko. Jde totiž i o to,aby mezinárodní poštovné nebylo dražší než kniha samotná (i když je ČR i SR součástí molochu zvaného EU).
Zatím říkám bez výmluvy: nevím :-(

Re: žofíňák (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Knihu si klidně objednej,zatím jich je dost,případný dotisk je také možný. Můžeš si dokonce vybrat,zda ji chceš poslat z Holýšova,nebo z Prahy :-)
Kontaktní mail adresy jsou uvedeny pod informací o knize.
Vata? Kulak vojín Vata? Na toho má přeci copyright M.Švandrlík. V naší knížce o Vatovi a spol nic není. Ikdyž, máš dozajisté na mysli asi něco jiného. Je tak?

Odezva (karel Runkas - Mail - WWW)
Jen několik okamžiků po zveřejnění této upoutávky, jsem obdržel množství objednávek. Děkuji za zájem o knížku, u jejiž vzniku jsem měl tu čest být. Jak odpovídám na všechny emaily, knížky dostanu z tiskárny v pondělí 9.1. do konce týdne je budou mít zájemci doma. Asi se nevyhname dotisku, takže případní další zájemci by je dostali o 14 dní později.

Re: Odezva (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Karle,
mluvil jsem se Zdenálem,říkal že jeho "pražské distribuční centrum" už také přijímá objednávky :-)

A taky mě psal mail Petr D. z KVH,že by nám,pokud budeme chtít,pomohli s distribucí naší knihy na svých akcích,v příhraničí i jinde.

Asi ten dotisk budeme muset realizovat,dříve,než jsme mysleli. Jen přemýšlím,jak to udělat se zájemci ze Slovenska.

Kniha (Libor - Mail - WWW)
Ahoj kolektive ;-)
4 ZN jsou tam i zážitky ze společných školních let Holešov ?

Vysvětlení (karel Runkas - Mail - WWW)
proč distribuci děláme sami. Pro zařazení do distribuční sítě knih je nutná registrace, která obnáší 1500,- Kč a tím by se cena zvýšila. Neděláme to z komerčních důvodů a všichni autoři se zřekli honoráře.Cena zahrnuje poze provozní náklady.
Pro zájemce ze Slovenska bych navrhoval toto. Kdyby se našel nějaký dobrovolník, který by sumarizoval objednávky na sebe a pak se postaral o rozeslání, vyřídili bychom to souhrně. I když iniciatíva je nepotrestaná nekázeň, snad se někdo najde

Re: Libor (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Nazdar Libore,
samozřejmě,že SOŠ PS a VMV Holešov jsem v části knihy,na níž jsem se podílel já,neopoměl :-)
Pokud tahle prvotina bude mít úspěch,mohlo by to povzbudit i mé spisovatelské (zatím nenaplněné) ambice a v případné další knížce bych se tématu věnoval více.
Nicméně,jak praví klasik: dělím tady kůži medvěda,který ještě běhá po lese.

Distribuce na Slovensko (Veterán 46 - Mail - WWW)
Je to jednoduché i když se to prý nesmí. Distributorovy pošleš požadovanou částku v dopise a on Ti pošle knihu. Je to otázka důvěry! Mám to vyzkoušené k max. spokojenosti na obou stranách.
A ještě jednu kacířskou myšlenku, dát to na Web a zájemci ať si to stáhnu. Takhle je k dispozici "Tajemství Františkova".

(Veterán 46 - Mail - WWW)
http://www.astromat.cz...iskova.pdf

admine (Solitér - Mail - WWW)
je vidět, že patříš mezi mladší ročníky. Jinak bys znal tuto slavnou větu:
"Ááááá, Josífci, tady se bude šůrovat a bude tu všechno jako ve vatičce!"
Pronášel ji VPr VSOŠ nprp.Březík, přezdívaný Vata. Nebylo vojáka- ať již ženisty či péesáka, který by při zaslechnutí jeho pisklavého přeskakujícího hlásku nemizel v nejbližším úkrytu.

Re: nprap.Březík (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Jo táááák :-)
Výkoňáka nprap.Frantu Březíka jsem zažil během 1.ročníku SOŠ PS,to jsme ještě bydleli na intru ve městě. To byl magor :-) Svým vzhledem a vytřeštěnýma očima vypadal jak avarský nájezdník. Nevzpomínám si už na jeho výroky o vatičce (přeci jen,byl to rok 1981,to už je třicet let). Zato si vzpomínám na jeho kokrhání,když volal dozorčího roty...

O Frantovi Březíkovi je zmínka i v mé jedné,lehce erotické vzpomínce z dob studia na SOŠce,kdy jsem v Tatrách přišel o panictví s občankou NDR :-)
http://pohranicnik.bloguje.cz...php
Tedy,ne že by mě u toho asistoval,ale vše se odehrálo ve armádním stanu,právě Frantou Březíkem zapůjčeném z vojenského skladu,kterému vládnul.
Mimochodem,na "Vatičku" se vzpomíná i v diskuzi pod článkem.

Nová fakta a nebo opět lež? (stenlly - Mail - WWW)
Dokument představí Krále Šumavy
2. 1. 2012
By Volary.eu

Žil opravdu skutečný Král Šumavy, nebo to byla jen legenda, které zůstává v naší paměti díky literární a filmové fikci? Dokumentaristé Televizního studia Ostrava natočili unikátní svědectví o skutečném Králi Šumavy Josefu Hasilovi. Dlouho žil v utajení v Chicagu a jeho příběh je dosud zcela neznámý. Cyklus Po stopách třetího odboje bude první, který jeho story přinese na televizní obrazovky. Uvidíte v úterý 10. ledna na ČT2 v 21:00 hodin.

Na všech zemských hranicích vždycky byli pašeráci a lidé, kteří uměli využívat znalosti přírodních podmínek i chování strážců. Na hraničních čarách se západem se po komunistickém převratu z těchto lidí rekrutovali převaděči. Pomáhali těm, kteří toužili dostat se do demokratických poměrů, a přecházeli s nimi linii nesvobody. Na historické, původně obchodní Zlaté stezce operovali takoví, kteří se uměli pohybovat lesy a rašeliništi. Tomu, který se zdál být nedostižný, se říkalo Král Šumavy. Legenda o něm se zřejmě poskládala z několika osudů, ale my dnes známe předobraz literárního a filmového hrdiny, kterého komunistická propaganda prohlásila za mrtvého. Tvůrci televizního dokumentu z cyklu Po stopách třetího odboje jej navštívili v místě, kde dodneška žijeByl vlastně řadovým hraničářem, jako mnoho jiných. Sloužil v pohraničním útvaru Zvonková na Českokrumlovsku. Josef Hasil se stal mimořádně obávaným. Poté, co uprchl z vězení, se dostal na Západ a nabídl se americké tajné službě. Pracoval pro CIC. Působil jako agent chodec a převáděl uprchlíky nebo přenášel zprávy. Převedl více než dvě desítky lidí. Dostal se do mimořádných situací, ze kterých vyšel jako vítěz. V prosinci 1949 se dostal do střetu se dvěma příslušníky bezpečnosti u Soumarského mostu. V přestřelce, která nastala, byl jeden z příslušníků SNB zastřelen a druhý těžce zraněn. Josef Hasil ukončil převaděčskou činnost v r. 1953 a natrvalo se usadil ve Spojených státech.

Hasil měl ještě dva bratry. Jeden z nich – Bohumil – se rozhodl pro stejnou kariéru a rovněž převáděl pro americkou CIC. Při přestřelce byl 13. září 1950 u Českých Žlebů smrtelně zraněn. Devět střel zasáhlo jeho nohy, jedna jeho bok. Po několika hodinách zemřel v nemocnici. Rodina, ani historici dodnes neznají přesné místo jeho pohřbu.

Sedmaosmdesátiletý Josef Hasil dnes žije se svou manželkou v Chicagu. Setkání s ním bylo pro české filmaře velmi cenné. Dozvěděli se řadu podrobností a faktů o jeho odbojové činnosti i o konkrétních jménech. Hasil je stále v kontaktu s dalším někdejším agentem chodcem žijícím v USA Rudolfem Boleslavem. I jeho výpověď je v dokumentu zaznamenána. Tito dva jsou opravdovými veterány Studené války a jejich svědectví jsou s odstupem let stále cennější.

V dokumentu promluví i Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, který je jedním z iniciátorů bádání po osudu a příběhu Josefa Hasila i jeho bratra Bohumila.

Dokument Král Šumavy z cyklu Po stopách třetího odboje uvede ČT2 v úterý 10. ledna ve 21:00 hodin. Natočili jej novinář a scenárista Luděk Navara, dramaturg Josef Albrecht a režisér Marcel Petrov.

Jolanda Pilařová, tisková mluvčí TS Ostrava

náš Vata (žofíňák - Mail - WWW)
kikirikííídozorčííííí...
Úkolování služby: Jak podáte hlášení kominíkovi? Kominíkovi se hlášení nepodává, pravil PDR. Jak to že ne? Soudruhu kominíku, žák Novák, máme tady 5 komínů a všechny zasrané jak socha vod holubů!!!
nebo: Pomocníku, vemete káru, naložíte prádlo a počkáte na mne u kina! PDR neznalý žáček který byl na intru týden naložil Vatakáru/ fůrík Březíka/ a jel s ním do města před kino. Kino, které měl Vata na mysli bylo v kasárnách u prádelny.
Můj spolužák jako PDR jel taky jednou vatakárou naloženou prádlem ven z kasáren a u štábu byla zaparkovaná zbrusu nová volha nějakého potentáta MV.Březík něco houkl, žáček se polekal a drcnul vataárou do té volhy. vata slezl ze svého kola a spustil na celá asárn: Odřel si mi fůrík, bohajeho odřel s mi fůrík!!!!!
Nějaký promáčklý a odřný blatník volhy ho nechával vklidu, celou cestu z kásáren na intr řval Odřel s i fůrík, bohajeho, odřl s i fůrík..
A podobných historek je hafo.
Když jsem byl na ingtru ve městě, tak starý kázenský řád znal tzv. nepovolené vycházky. Spočívalo to v tom, že provinilec potrestán musel dvě hodiny po večeři pracovat u roty na základě pokynů VPr. I já jsme tehdy se spolužákem už ani nevím za co vyfasoval 14. Vata vydal rozkaz, že z uhelen pod intrem naházíme uhlí z jedné uhelny do rudhé, tuto vybálíme válnem naházíme uhlí zpět a tak ještě další dvě. Když bylo hotovo, přišel to zkontrolovat, vzal palici asi metr dlouhou, od stropu udělal po celém obvodu uhelen rsku nařídil přeházt a vybílit znovu tak, aby uhlí dohovala přesně po tu rysku ai více ai méně. Holt nádherná výchova prací, alejfakt, že jsme měli všechno v pořádku, rota byal čistá, nikomu nic nechybělo, protože probíhali pravidelné cikánské dny a viník musel ztrátu nebo zničení ihned zaplatit, chodili jsme čistí, neot VATA dbal na to, aby každý odevzdal jednou týdne do prádla přesně určený počet použitého prádla a nafasoval nové, čisté, kdo vyrostl z uniformy, ten dostal novou nebo mu ji ušily v Krasu. Prostě své vojáky naučil pořádku a režimu, to všechna čest.

k TV pořadu o Hasilech (stenlly - Mail - WWW)
ADMIN promine.
Vžádném případě nechci otevírat příběh Hasil!! Každý už ví,že jsem v osumdesátých letech sloužil na Českých Žlebech,kde k došlo k situace o které je připravován pořad a i pomník oběti této tragedie.V létě roku 1984 nebo 1985 už si přesně nevzpomínám jsem se vracel autem domů z roty. Pomník je umístněn v zátačce a hned naproti pomníku stálo na krajnici odstavené auto. U pomníky byli tři lidé dva muži a jedna žena. Zastavil jsem abych je upozornil ,že vozidlo stojí na nebezpečném místě.Omlouvali se a žena řekla,že chce pouze položit k pomníku kytici,kterou držela v ruce. Netušil jsem jaké mne následně čeká překvapení první se představil a řekl že v uvedený rok 1949 velel na ůtvaru SNB Stožec a zároveň představil svoji manželku. A větší šok mne však čekal u druhého muže . Já jsem Háva ! Byl to druhý člen hlídky, který přežil střet s Hasilem. Pozval jsem všechny tři k naší jednotce , zde ukázal znovu vybudovaný pomník příslušníků zastřelených v katastru Českých Žlebů. Při kávě v kanceláři mne pak pan Háva vyprávěl jak se celá tragická událost stala.Návštěva trvala něco přes dvě hodiny další poutavá vyprávění z jejich služby byla neskutečná a těžko pochopitelná k stávající modernizaci služby OSH.
Právě proto jsem zvědav na tento pořad !

Re. k TV pořadu o Hasilech (Veterán 46 - Mail - WWW)
Stenlly, doufám že nás taky seznámíš s vyprávěním pamětníků. Nejlepší jsou vzpomínky přímých účastníků a né s televize.

Glorifikace agentů chodců. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Když už jste tohle téma nakousnuli: já na tyhle pořady v TV už nekoukám. Je to furt na jedno brdo. Jak ti hodní agenti-chodci,z nezištných důvodů,zachraňovali demokracii v Evropě a špatní pohraničníci jim v tom bránili.

Co se novinářským pohůnkům nehodí do krámu,to zamlčí,nebo překroutí a divácké veřejnosti se pak předkládá k uvěření nehorázný paskvil.

Ministr nacistické propagandy Joseph Goebbels i stalinističtí aparátčítci z Agitprop se musí obracet v hrobech při představě,jací byli břídilové v porovnání s českými "hlídacími psi demokracie" :-)

Veterán 46 (stenlly - Mail - WWW)
Vyslechnu si TV verzi Hasila jestli poví něco o tom jak to doopravdy bylo a kde byl nebo je pochován bratr z roku 1950. On se to totiž podstaně liší od doposud ve všech vydávaných verzí i jak je to popisováné v knize : Výstřely z hranic - povídka : O Hasilech bez legendy - nebo tak nějak se ten článek jmenuje.- myslím,ale jen to co se stalo Kočímu a Hávovi !


ADMIN - také se nedívám na současná "" historická fakta o PS "" Ale právě proto co vím od postřeleného účastníka, chci si poslechnout co řekne Hasil!!

Tv pořad o Hasilovi-vyjádření pamětníka. (Rostislav - Mail - WWW)
V lednovém čísle z roku 2004 jistého denníku vyšlo v souvislosti s udělením vyznamenání "hrdiny"Hasila nedávno zemřelým prezidentem toto hodnocení uvedeného Hasila: kolega ,který s Hasilem sloužil v Josefově Dole a dobře ho znal a takto jej charakterizoval: málomluvný samotář, bezohledný a velmi nebezpečný, okrádal své spolupracovníky, šmelil věci do Německa.Snažil se získat peníze za každou cenu, což jej dovedlo až ke zběhnutí a vlastizradě.Převáděl za
úplatu lidi přes hranice a přitom neváhal zastřelit svého druha Rudolfa Kočího.Tolik chrakteristika pamětníka.
Pan Navara je známý falšovatel historie.

Agenti - chodci (Veterán 46 - Mail - WWW)
Dokáži pochopit lidi kterí z nejrůznějších důvodů se snažili opustit republiku. O kriminálnicích se bavit nebudu, ale když se tzv. agenti - chodci vydávají za 3. odboj (žoldáci v cizích službách, dnes se jim říká teroristi) to jen potvrzuje kam se naše společnost za těch 23 let dostala. Proto má služba u PS byla důležitá a nestydím se zato.

Díky (pepino - Mail - WWW)
Dík a beru.Jinak,Zdenku jsem 67 ročník :-)

VATA Březík (Libor - Mail - WWW)
TAk "našeho výkoňáka" Březíka pamatuji společně se Zdenálem z Holešova z intru ve městě (zlaté časy) a to v době, kdy jeden z dozorčích zapomněl odbavit odvoz popelnic. Následoval nástup obou ročníků ubytovaných na intru na malém nástupišti a v zástupu jsme jeden po druhým přistupovali k zadní bráně intru, kde nám bylo Březíkem vysvětlováno následující: "Soudruhu žáku, vždy v pondělí v době služby dozorčího internátu každé ráno v 07,00 přistoupíte s tímto svazkem klíčů k této bráně. Zde vezmete tento klíč, který strčíte do tohoto zámku a takto s tím otoříte, až se zámek odemkne. Poté tento zámek položíte zde na toto místo a otevřete tuto část brány dokořán. Přistoupí soudruh popelář a vyprázdní všechny tyto seřazené popelnice. Po vysypání obsahu všech popelnic opět takto uzavřete tuto část brány, vezmete si tento zámek, který jste si zde odložil, zde zámek zavěsíte a takto otočíte klíčem. Poté klíč vytáhnete a odnesete zpět ke stolku dozorčího." Pak byla odmlka a následovalo:" Ku**a už tomu chlape rozumíš ? Tak další, Soudruhu žáku......... PS: v obou ročníkách nás bylo v tu dobu cca 60 soudruhů žáků ;-)))

Upozornění (karel Runkas - Mail - WWW)
V současné době mám všechny knihy již zamluvené a přeposílám objednávky na Z. Nagovského, který jich ještě několik má.Nečekali jsme takový zájem a proto budeme objednávat dotisk knihy, který by měl být hotov do 14 dní.

pro stenllyho: (joe - Mail - WWW)
Jestliže ani rodina Hasilova neví, kde je pohřben Bohumil Hasil, těžko se to dovíme v TV pořadu od jeho bratra. To ví jenom StB, která nechávala těla tajně spálit a popel sypala v lepším případě do anonymních hrobů, v horším případě rovnou na silnici.

Charakteristika Josefa Hasila, jak ji tady předkládá p.Rostislav, musí pocházet z Haló novin nebo podobné žumpy. Zdroj informace neuvedl.

Již předem se tady zpochybňuje svědectví hlavního aktéra příběhu J.Hasila. Při vší úctě k osobě Stenllyho, ADMINa a dalších zde diskutujících se z vaší strany jedná pořád o svědectví z druhé ruky nebo opírající se o dobové tendenční literaturu. On tam na rozdíl od nás byl.

Už tady bylo 100x řečeno, že padesátá léta na hranici nebyla idylka jako za vaší služby počínaje lety šedesátými. Stát, který mj. popravil na šibenici 300 svých občanů a znemožnil volný pohyb do zahraničí, postavil na západní hranici ozbrojence, aby každý pokus o proniknutí zastavili i za cenu usmrcení dané osoby. Hasilové, Kylián a další převaděči mají zásluhu na tom, že z tohoto pekla vyvedli stovky obyčejných lidí do svobodného světa.

Pokud tady ADMIN připomíná v hrobě rotujícího Josefa Goebbelse, pak je možno připomenout, že Třetí říše byla ve XX.století vedle Varšavské smlouvy jediným státním útvarem, který obehnal své hranice neprostupným plotem, aby zamezil útěku svých občanů.

Re: Joe (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Joe,
opět se ve svém nadšení pro věc mýlíte.
První neprostupný plot,dokonce nabitý elektřinou měl stát,jež se tituluje jako demokratický. Tím státem byla Velká Británie,která tyto železné opony budovala ve svých koloniích.
Kdysi jsem o tom četl článek na internetu (na zahraničním webu,buď americkém či anglickém),kde vše bylo doloženo,včetně fotografií. Jste takový pilný,zkuste si to vygůglit.
Stejná země jako první budovala koncetrační tábory, které až po Velké Británii dovedli nacisté a stalinisté k smutné dokonalosti.

Psát o současné hightech železné oponě na území USA či Státu Izrael by bylo nošením dříví do lesa. Američané a Izraelci se nepochybně inspirovali z plánů východoněmecké STASI na zdokonalení Berlínské zdi,viz http://www.ulozto.cz...kvalita-mpeg
Marná sláva,Joe, v reálu žádné "dobré a špatné státy" neexistují. A to platí i o ochraně jejich hranic. Jen se to okecává ideologickými slimejši,podle toho,kdo je zrovna u moci a ovládá masmédia.

(joe - Mail - WWW) (víťa - Mail - WWW)
Jestli pak jsi taky spočítal, ty zavražděné, zastřelené a jiným způsobem popravené nebo zmizelé od roku 1689 v naší "svobodné" zemičce ??

joe (stenlly - Mail - WWW)
Jestli pan Háva - je svědectví z druhé ruky , který byl členem hlídky (Kočí-Háva) a Kočí byl zastřelen a on těžce zraněn , stopy po kulkách jsem viděl. Tak potom nevím co si mám o vašem názoru myslet :-) A zadruhé jen jsem napsal pouze myšlenku charakterizující : co uvede v tomto pořadu p.Hasil. A vaše názory ?? Asi jste sloužil u pohraniční stáže,že všechno znáte. |Najděte si příběh - Tři příběhy z hranice a pod tímto je seznam příslušníků MV kteří položili život ve službě...

Re: Víťa 1689 / 1989 (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Víťo,
předpokládám,že jsi chtěl napsat 1989 :-)
Nicméně,z naší diskuze se opět pomalu stává politická debata a jak už jsem dříve napsal,to pod články s tématikou PS OSH tolerovat nebudu.
Proto požádám o klid zbraní a vraťme se pohraničářské tématice.
Děkuji za pochopení.
ADMIN.

Re:Admin (Vterán 46 - Mail - WWW)
Je těžké diskutovat o ochraně státních hranic po roce 1945 a nesklouznout k politické debatě. Řada lidí již zapoměla nebo nechce si vzpomenout že v té době stály proti sobě dva odlišné politické (zároveň vojenské bloky). A Pohraniční stráž stála na jejích hranici.

Re: Veterán 46 (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Veteráne,
já chápu Tvůj argument a rozumím Ti.
Jde ovšem i o to,že mám již smutné zkušenosti a vím,jak se takové diskuze zanedlouho zvrhnou ve vzájemné napadání,urážky a já nevím co ještě (ostatně,mrkni se do historie weblogu a nahlédni do diskuzí),což odrazuje ty diskutující,povětšinou z řad bývalých PS-áků,jenž se chtějí bavit k tématu článku,nebo publikovat své vzpomínky a zážitky z dob služby u PS.
A tenhle web je přeci o Pohraniční stráži a pro pohraničníky,nebo ty,kdož se o historii PS OSH zajímají a chtějí se něco dozvědět. Neboť to,co se předkládá o PS v současných masmédiích je povětšinou snůžka lží a polopravd.

Ale,ani politice se úplně nevyhýbám,ovšem,slouží k tomu specializované články (lehce dohledatelné,neboť jsou barevně odlišeny v titulku).
Viz:
http://pohranicnik.bloguje.cz...php

http://pohranicnik.bloguje.cz...php

http://pohranicnik.bloguje.cz...php

A tam je prostoru k hádkám něúrekom :-)
Diskutovat se tam může o politice či historii jak je libo.

( - Mail - WWW)
Zdeňku souhlasím s Tebou a s omluvou doplňuji.Prvními koncentračními tábory byly ty britské na území dnešní Rhodesie. Jejich "kliety" byli poražení Bůrové. Padesátá léta nemá cenu rozebírat s někým, kdo evidentně nečetl dílo Stevena Stewensona Operace Splinter Factor. Myslím že autora nelze podezírat ani z politické předpodjatosti a už vůbec ne ze stranické příslušnosti. Joe by měl být "rád", vždyť v padesátých letech byla popravena elita komunistické strany.

distribúcia (julo - Mail - WWW)
Priatelia zdravím Vás. Bol som sa informovať na pošte ako je to so zásielkami medzi Cz a Sk. Funguje to vlastne s jednou zmenou. V jednej republike sa normálne vypíše šek na dobierku v danej mene a v druhej sa to vyplatí tej mene, ktorá tam platí. Prepočet je v aktuálnom kurze. Tá pani mi povedala, že je to prevod eurožírom. Ten prevod robí pošta, to je všetko, takže vlastne neexistujú žiadne prkážky.
Chcel by som sa však spýtať, či by sa nedal spísať soznam literatúry o PS (OSH), ktoré by sa dali objednať ale tak centrálne,že na jednu objednávku by sa dalo poslať viac kníh. Možno by sa to dalo nazvať zásielkový obchod. Viem určite je to dosť práce.

Žofíňáku (Solitér - Mail - WWW)
léčbu nekázně prací pomocí uhelného sklepa potvrzuji. Sám jsem byl takto převychováván, o nějaký rok dříve, než tvá maličkost. Onen uhelný sklep bylů v budově napravo od hlavního vchodu, v přízemí byl klub či jak to nazvat- dala se tam koupit kofola, kusovky cigaret /v době finanční nouze jsme neměli ani na Startky, kouřili jsme tudíž ameriky- ty se prodávaly jako kusovky, jedna láhev od kofoly rovnala se jedné cigaretě, vracela se totiž za korunu./.
A pod tím sklep s uhlím- my měli na cimře v oné budově ještě kamna. /Při večerce musely být vyčištěny, žádné topení v noci/. A já byl vychováván skutečně přehozením, následným vybílením a naházením uhlí zpět. Mělo to jedinou výhodu- takto vychovávaný mohl požádat DR o klíč od sprch...

Námět na článek. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Beru tuhle část diskuze jako inspiraci pro samostatný článek,kde bych se věnoval tématu,o němž je řeč, včetně patřičných odkazů a historických dat.
Tam potom v diskuzi můžeme vše rozebrat a klidně se i pohádat "do hrdel a statků" :-)

Prozatím zůstanu ale u Pohraniční stráže,mám v zásobě hafo příběhů od Stenllyho, také ještě něco o Dunajské PS od Milana K., velmi mě zaujalo nějaké povídání na téma Zpravodajská služba PS a VKR u PS,jenž mě poslal Stanislav K.z Plané (téma velmi,velmi zajímavé,zčásti stále tabuizované) a rád bych tady zveřejnil i něco ze svých vzpomínek.

Zrovna teď ale nemám tolik času kolik bych chtěl,ještě v lednu budu dost vytížený v zaměstnání,tak, snad od února se pustím do realizace slíbeného.

Což ovšem neznamená,že neuvítám případné další aktivity od těch čtenářů weblogu Pohraničník,kteří by chtěli přispět nějakým zajímavým příběhem na naše stránky. Není se třeba toho bát.
Jasně,příběh by měl být něčím zajímavý (psát o tom,jak jsme se na piketu či špačkárně dloubali v nose by bylo o ničem), není třeba se bát ani gramatiky.
Z nejhoršího gramatického masakru to opravím a pak bych příběh zaslal ke korektuře paní Hance,která je takovou dobrou duší našeho podniku. Od dob,kdy články prochází její korekturou,je počteníčko na Pohraničníkovi kvalitativně mnohem lepší.
Tož tak,ogaři :-)
ADMIN Zdeněk .

to ADMIN: (joe - Mail - WWW)
Argumentace typu "Když oni mohli mít koncentráky (v té Rhodezii kolem roku 1900), tak my v roce 1980 taky" je zcestná. Znamená to, že přiznáváte, že jste sloužili (PS z povolání) vědomě lumpům, kteří tyto rozkazy vydávali, a dodnes tyto rozkazy hájíte.

Zeď v Izraeli jsem viděl a několikrát skrz ni prošel. Od té doby, co stojí, nelítají v Jeruzalémě autobusy do povětří. Izraelci přitom mohou jezdit po světě jak se jim zlíbí. Stejně jako tenkrát mohli přes železnou oponu k nám jezdit ti šťastlivci z druhé strany.

Ze strany PS je neustále opakována mantra, že dělali totéž co amíci na hranici s Mexikem. Dobře víte, že ne. Je rozdíl, jestli hlídám osazenstvo koncentráku, aby mi neuteklo na svobodu (náš případ), nebo pevnost, do které se kriminálníci dobývají (USA, Izrael).

To Stenlly: Pan Háva ve Vašem podání je pro mě pořád svědectví z druhé ruky. Nevím, jestli ještě žije, aby promluvil sám. V každém případě mohl aspoň položit kytku na hrob svého kamaráda. Takové štěstí druhá strana neměla.

Vzájemně se o své pravdě neustále přesvědčujete a vytěsňujete z hlavy jakékoliv výčitky. Kolik lidí, celé rodiny z NDR, jste přivedli do neštěstí!

kniha (Milan - Mail - WWW)
Prosím bylo by možné tel.číslo na pana Runkase.Děkuji, Milan.

Re: Joe podruhé a naposledy. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Pořád jste zaslepený a mantry tady opakujete vy.
Z hlediska toho,kdo utíká za "lepším životem" je úplně fuk,kde je železná opona umístěna.
O genocidě,kterých se Stát Izrael dopouští na původním palestinském obyvatelstvu (k čemuž mu vydatně pomáhá ona zeď) už se s vámi vůbec bavit nebudu. Na rozdíl od NDR,kde v byla berlínská zeď, či ČSSR,kde byla ona železná opona,nikdy vládnoucí systém genocidu vlastních obyvatel neprováděl.
Tudíž jakékoliv vaše srovnávání silně pokulhává a vy to moc dobře víte a pořád to tady na mě i ostatní zkoušíte.
To si ale budete muset počkat,až bude na weblogu Pohraničník nějaký žlánek s tímto tématem.
HOWGH !

Re: Milan (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Milane,
tlf.kontakt na Karla Runkase zde,bez jeho svolení,publikovat nebudu.
Uvedl jste ale vaši mail adresu a tak,pokud K.Runkas bude chtít,spojí se s vámi.

joe (stenlly - Mail - WWW)
ADMIN promine:
Nevěřím svým očím !! Pohraniční stráž ČSSR byla příčinou neštěstí rodiny NDR . Chlape kam jste dal rozum ??? Snad NDR zátahla své hranice tak,že nikdo z NDR neměl šanci tuto hranici přejít a né pohraniční československa. Když se pokušeli přejít přes naši hranici museli počítat se zásahem podle zákona , byl to cizinec .Každý stát i v dnešní době si hájí své hranice bez rozdílu jestli je to USA , Čína, Německo a pod. I v dnešním " tzv. svobodném Česku " to tak je ! Vím o čem píši. Možná by jste se divil jak se zacházelo s lidmi kteří po naší sametové revoluci chtěli do svobodného svět ( Německa) jak příslušnící BGS a GP zacházeli s těmito běženci po rozpadu Jugoslávie, z Chorvatska, Albáníe,. Naučte se zákony.Ještě nás obviňte z džihádu, křížových výprav a raději se půjdu ožrat :-)))

Re: Stenlly (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Stando,
jako by jsi to neznal,tyhle argumenty :-)
Kdo chce psa bít,hůl si najde.
A kdyby nebylo prokazatelné,že Pohraniční stráž vznikla až v roce 1951,obvinil by nějaký jouda pohraničníky i z ukřižování Ježíše Krista.

Dotaz , prosba na Karla Runkase a ostatní (Jan - Mail - WWW)
Na stránkách kontaminace.cenia.cz existuje interaktivní mapový soubor území ČR, který je složený z leteckých snímků území pořizovaných většinou v letech 1952 a 1953. Soubor mimo jiné poskytuje i docela ucelený pohled na situaci na našich hranicích v době krátce po zaujetí sestavy PS a budování hraničních ŽTZ. V jihovýchodní části okresu Jindřichův Hradec, po příslušném zvětšení obrazu, lze na spojnici Nová Bystřice-Staré Město pod Landštejnem , vytvořit jakýsi trojúhelník s vrcholem obráceným směrem k jihu, při čemž na tomto vrcholu, ve vzdálenosti asi 300 m od SH s Rakouskem se nachází obec Romava a stejnojmenná bývalá rota PS. Rota PS je ten větší objekt, který se na snímku nachází poněkud osamoceně východním směrem od obce. Bývala to předposlední rota 15.bPS České Budějovice a byla zrušena a opuštěn v roce 1965/66. Úsek této roty převzala dílem rota Artoleč a dílem Staré Město p.L. Já jsme sloužil v letech 1967-69 ve St.M.p.L a protože tam ta rota pořád stála, dobře jsem jí znal i její polohu. Navíc, přesně před tímto barákem, nám končila pravá strana úseku.
Obec Romava jako taková byla zřejmě v krátké době po snímkování, úplně zbourána. Již na těch dobových snímcích je dost patrné, že některé objekty v obci jsou již zbourané, nebo mají přinejmenším rozebrané krovy.
Když jsem si objekt prohlížel na shora uvedené fotomapě, všiml jsem si stop po nějaké zemní práci(výkopech) v okolí roty. Zprvu jsem se domníval, že jde o výstavu nějaké kanalizace, nebo drenáže, ale při opakovaném prohlížení a při dalším zvětšení je zřetelné, že výkopy jsou jednak kolem celého objektu a asi ve dvou místech, hlavně na jihovýchodní straně , vybíhá jedna větev do vzdálenosti asi 50 m do polí a je orientována směrem k k silnici vedoucí do rakouské obce Ratzin. Navíc terén se tímto směrem mírně zvedá a jako trativod by to asi nemělo smysl. I když přihlédnu ke skutečnosti, že z druhé strany hranice byla v té době ještě sovětská okupační zóna, nemohu se ubránit dojmu, že to co jsem tady popsal je nějaké obranné bojové postavení (opěrný bod) roty. Nutno ještě dodat, že tahle rota měla svá specifika, jednak se v té době nacházela dost daleko za DZ (vyplývá to i z těch snímků), všude to bylo daleko , ale v bezprostřední blízkosti SH. Byl to také v určitém smyslu "stát ve státě"
Dneska z Romavy už není vůbec nic, ani z té roty. Všechno pohltil les a divoký porost.
Obracím se tedy na Karla Runkase, kterého tady, v tom nejlepším slova smyslu považuji za našeho armádního specialistu,ale samozřejmě i na ostatní, zda se na to mohou podívat a sdělit tady svůj názor, co to vlastně kolem té roty bylo. Budu všem moc zavázán.

ADMIN (stenlly - Mail - WWW)
Nevím proč se vlastně výroky Joe zabýváme :-) . Vždyť z jeho pohledu a názoru jím tady prezentovaného. Mé setkání s p.Hávou je zprostředkované - z druhé ruky - tudíš nedůvěryhodné!! Vždyť to co nám tady ON zděluje jako své argumenty - je z druhé ruky,zprostředkované,vyčténé a nebo ,že vše někdy jen a jen slyšel,tudíž NEDŮVĚRYHODNÉ. Jedině ,že se na všech jeho argumentech podílel ON SÁM a jsou to jeho zkušenosti a zážitky , tím pádem před ním smekám svůj širák a odhazuji v dál.

Re: ADMIN (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Protože jsme staří dobráci a komunikujeme s někým,kdo si to za dané situace nezaslouží.
Nejraději mám takové důkazní materiály typu "je to pravda,protože jsem to tak řekl" :-) Nu což,i to patří ke koloritu diskuzí tady na Pohraničníkovi.

Joe (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
"Charakteristika Josefa Hasila, jak ji tady předkládá p.Rostislav, musí pocházet z Haló novin nebo podobné žumpy. Zdroj informace neuvedl." Žumpa jako žumpa. Vaše plzeňská KDU je toho plným příkladem. Vy že rekreačně běháte nějakou krkonošskou padesátku? Dovolte abych se zasmál. Vaše foto napovídá tak v limitu vypitým padesáti pivům, herr manager.

(Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Joe napsal:,,Je rozdíl, jestli hlídám osazenstvo koncentráku, aby mi neuteklo na svobodu (náš případ), nebo pevnost, do které se kriminálníci dobývají (USA, Izrael)".
Fakt dobrý :D :D Ještě že tady ty kejklíře máme ,dyť by to byla nuda.

ad diskuze (Dan - Mail - WWW)
Admine, nepletu-li se tak tenhle problém tady otevřel stanlly... to ostatní už byli jen reakce.

to Zdeněk Nagovský (Dan - Mail - WWW)
Jsem rád že nezpochybňujete fakt že Haló noviny jsou žumpa.

Jan (karel Runkas - Mail - WWW)
Do armádního specialisty mám asi daleko ale přece jenom jsem měl jiné odborné zaměření.
Na ten objekt jsem se díval a jakési stopy po zemních pracech lze předpokládat.
Tedy můj laický názor. Kyž si tentýž prostor zobrazíte v turistické mapě, je vidět, že objekt roty byl v sice malém ale dolíku.Od JZ z Rakouské strany kopec a rovněž z JV, vše na dostřel pěchotních zbraní. Navíc se rota nacházela v jakémsi výběžku SH směrem do Rakouska. Dá se tedy předpokládat, že se jednalo o jakousi ženijně vybudovanou obranu roty. Ten "výběžek" JV směrem mohl být spojovací zákop buď k pal.postavení těžkého kulometu, pořípadě na pozorovací stanoviště. Nějaký velký strategický význam bych v tom nehledal,není tam žádná páteřní komunikace.
V padesátých letech působyly na jižní hranici tzv. pevnostní prapory.Byla to pěchota vyzbrojená trofejními tanky a OT AA. Byly připravovány k zaujetí vybudovaného opevnění na SH. Může být, že v daném prostoru žádný vybudovaný objekt nebyl a tak byl vybudován náhradní. Mám staršího kolegy, který u těchto praporů sloužil. Zeptám se.

Pane Nagovský, (joe - Mail - WWW)
nevím kde jste vzal informace o mé osobě a je mi to jedno. Na internetu každý zanechává šmouhu, takže není problém ho najít. Pokud vím, Krkonošská padesátka se neběhá. Běžel jsem třikrát Jizerskou padesátku a 1x Krkonošskou sedmdesátku, ale to je už víc než 30 let. Dnes už na to nemám a Vy asi taky ne. Tenkrát jsme samozřejmě vypadali jinak než dnes. Myslím, že na fotkách z vašich dnešních srazů na nás taky nekouká žádný Rambo.

BTW, celá tahle diskuse začala tím, že ADMIN prohlásil, že nemá cenu se dívat na pořad, kde bude mluvit J.Hasil, tedy přímý účastník.

Re: Víťa 1689 / 1989 (víťa - Mail - WWW)
Omluva za překlep : jistě , od roku 1989.

léčba uhel. sklepem. (víťa - Mail - WWW)
Pro mne to nebyla léčba nekázně , ale nutnost. V r. 1962 jsme na Hraničkách v zimě topili v kamnech převážně dřevem. Na jeho těžení, dovozu a uložení do sklípku pod objektem roty jsem se významnou měrou podílel. Aby se ho tam hodně vešlo, tak jsme polínka skládali hezky na sebe . Tuto metodu používám doma neustále a těch půlmetrových špalků se do sklepa vejde o hodně víc. Topíme v kotli na dřevo .
Nebyla to asi žádná novinka, protože můj bývalý vedoucí , který také sloužil na jiné pohr. rotě 7 let přede mnou , takto ve sklepě skládal uh. brikety, což bylo o hodně pracnější a byla přitom i větší žízeň . Tenkrát ty sklípky byly malé ,"úba" byla dřevěná a něco se toho za zimu spálilo.
Ale byly to 2 krásné roky ....
Stále Vzpomínám.

RE: Romava (karel Runkas - Mail - WWW)
Jan mi nasadil brouka do hlavy a tak jsem o tom znovu přemýšlel. Z hlediska doby se muselo jednat o čerstvou záležitost, tedy z roku 52 - 53, poněvadž okraje , snad výkopu, nejsou zarostlé. V té době je také patrna demolice obytných domů.Může to s tou demolicí souviset.I u nás v Jaroslavicích v té době, prováděli vojáci zasypávání opustěných vinných sklepů ( vchodů)za vsí aby je nebylo možné využívat k úkrytu. SH byla blízko. Molo tedy jít o nějaké únikové chodby (sklepy) z objektu, které byly vyhozeny do vzduchu. Tady je otázka, proč, když rota PS ještě 2-3 roky fungovala. Aby se nikddo nemohl nepozorovaně k objektu dostat?

JOE (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Zjistit Vaši identitu nebyl problém, stejně jako u některých dalších. Pane JOE, přiznávám, že jsem směrem k Vaší osobě ujel. Tyhle kecy se na weblog nehodí. A já je beru zpět. Někdy bohužel převládají emoce nad rozumem.

Dan (stenlly - Mail - WWW)
Tak nevím jestli umím číst! Dal jsem informaci o připravovaném příběhuv TV Dále jsem naspal proč byla informace mnou vložena. Do tohoto důvodu jsem napsal!!!ADMIN promine.
Vžádném případě nechci otevírat příběh Hasil!!

objekty (víťa - Mail - WWW)
Tenkrát v 62 , se nám říkalo, že v ZP nesmí podobné objekty být, zbytky po nich tam zůstaly , ale nechaly se snadno kontrolovat.
Jo a že s tý naší "svobody" , stejně někteří utíkají a dost daleko; to jí ještě mají málo?
Ale většinou , kdo chce ještě víc, nakonec nemívá nic .

Ach,ta paměť ! (J.Urban - Mail - WWW)
je to již 47 let, co jsem trávil dva roky na čáře a najednou jsem si uvědomil, že si člověk docela přesně vzpomene na nejmenší detaily a pikantnosti nějaké příhody, nebo příběhu, na druhou stranu si nevzpomenu na denodenní režim rozvrhu služeb,PŠM, volna atd.vím jen že HV vycházelo jednou za měsíc a byly to tři dny tuším pá,so,ne.Může to tady někdo upřesnit, děkuji.Ještě, že ta skleróza nebolí.

to stenlly (Dan - Mail - WWW)
No dyť jo, otevřel jsi diskuti (byť si tam napsal že ji otevírat nechceš) :-)

Dan (stenlly - Mail - WWW)
A v tom je právě problém našeho čecháčkovství ... A NAJUST PROVEDEME PRAVÝ OPAK.NEŽ JE POŽADOVÁNO.Víc se k tomuto vracet nebudu :-)))))

HV (Solitér - Mail - WWW)
Hraniční volno na rPS- ale bez záruky, jak poznamenal JU- paměť je ošidná. Informace 47 let staré nemám,mohu posloužit stavem ve druhé polovině let sedmdesátých. Stejné to bylo- mám dojem- i v létech osmdesátých.
Na rPS byl tříčetový systém. Dvě čety sloužily, jedna měla buď PŠM a BP /politické školení mužstva a bojovou přípravu/ to bylo v út, st, čt. Četa, která nebyla ve službě v pátek, měla PHD- parkohospodářský den- úklid celé roty. So, Ne, Po- v tyto dny bylo HV- hraniční volno. Zase tak, jak na čety přicházela řada.
Pro názornost: 1.četa: Po-HV,Út-služba, St-služba,Čt-PŠM a BP, Pá-služba, So-služba, Ne-HV, po-služba, út-služba, St-PŠMa BP,Čt-Služba, pá-služba, So-HV a tak pořád dokola.
Mimo tří čet bylo Hospodářské družstvo- kuchaři, kotelníci- ti zároveň často plnili funkci údržbářů, bylo li na rotě PZH /pomocné zemědělské hospodářství/ krmiči vepřů. Možná ještě někdo, paměť je ošidná.Příslušníci tohoto družstva byli na školení, HV rozděleni do jednotlivých čet.
Pravidlem bylo, že četa, jsoucí druhý den ve službě, končila službu večer, to aby následující den se mohli příslušníci čety zúčastnit školení či HV, popřípadě PhD.
Tak, snad jsem to moc nepomrvil, ta paměť...

Milý joe, (Pepa - Mail - WWW)
s tím ostnem lustrace jste tady musel počítat, gór když jste se rozhodl, že se nezúčastníte zdejšího všeobecného nadšení, ale budete ve svých názorech trošku disharmonický. :)

To opěvované vojnové kamarádství ( ano, bylo často skutečné a někdy i upřímné) bylo po většinou z nouze ctnost, takový vedlejší - stranou a generalitou určitě prvoplánově neorganizovaný - efekt ZVS, nikdo asi nebude zpochybňovat pravý smysl, tedy skutečný význam služby tehdejším mocným se zbraní v ruce, jedno jestli na čáře, nebo v hlubokém týlu ...)

...a ke službě vlastní upsáním se bych měl jeden postřeh - už staříček mi říkávali, když nechceš ( tedy ani neumíš) dělat rukama a máš hovno fištróna, tož běž k četnictvu a nebo se nech naverbovat k vojsku.

...už jsem to jednou dával k dobru, ale jaksi to cenzurou neprošlo, doufám, že tentokráte to nebude shledáno nijak závadné a pro morálku družstva příliš škodlivé - přeji hezký den..)

Re: Pepa (ADMIN - pohraničník Zdeněk. - Mail - WWW)
Pepa,
opravdu nevím,proč se snažíte zde získat nálepku dezorientovaného jedince mdlého rozumu.
Myslíte si,kdovíjaký "fištrón" zde jste zdědil po staříčkovi,ale,opak je pravdou.

Kdyby byl ten váš staříček,nebo vy v tísni,kohopak by jste asi volali? Řekl bych,že právě ty četníky (policisty)...
Ale takových internetových rotumbradů,jako jste vy,jsou po celám kyberprostoru tuny. Vyvážet bychom je mohli :-)

odměna (péesák - Mail - WWW)
Docela by mě zajímalo,nebudu sám,jaký byl plat převaděče(taxa za zprávy,za jednoho převedeného,za skupinu,atd.).Velice pochybuji,že to dělali pro něčí modré oči...

Pepa (stenlly - Mail - WWW)
..To opěvované vojnové kamarádství ( ano, bylo často skutečné a někdy i upřímné) bylo po většinou z nouze ctnost, takový vedlejší - stranou a generalitou určitě prvoplánově neorganizovaný - efekt ZVS, nikdo asi nebude zpochybňovat pravý smysl, tedy skutečný význam služby tehdejším mocným se zbraní v ruce, jedno jestli na čáře, nebo v hlubokém týlu ...)
Nevím jestli jsem tuto myšlenku dobře pochopil. Nechci se dotknout řadových příslušníků ČSLA - ale byl tady asi velký rozdíl. voj.zakl.služby se dostal k ostrým nábojům při střelbách a ve strážní službě.Poharničník měl deně ostré náboje v ruce. Ve službě se musel spolehnout na kamaráda za všech okolností, počasí,situace,při vyjasňování narušení,pohraničních akci a pod.Pohraničník nechodil do služby pravidelně jen s jedním kolegou ale střídali se. Právě proto vznikla přátelství ,která přetrvávají dodnes.Proto na těchto stránkách pohraničníci v záloze,bez rozdílu věku vzpomínaji na tyto časy,na milé vzpomínky,na kruté vzpomínky, veselé příhody, né z důvodů aby snad ukazali jak se mnozí domnívají ostatní " svoji moc nad lidmi " To je demagogie největšího rázu - protože při nástupu k PS mnozí nevěděli do čeho jdou! Žádná strana ani v vláda v daných okmažicích při výkonu služby pohraničníků NEROZHODOVALA !Někteří odsuzují službu Pohraniční stráže od roku 1951 - 1992 ,ale kdyby věděli jaká svinstava se děla na stání hranici od roku 1992 až do 2005 např. na rozkaz tehdejšího MV J.Rumla. Vstávaly by jim vlasy hrůzou ! Je škodou a snad i chápu ADMIN. že věnuje stránky právě jen Pohraniční straži v uvedených letech (má na toto svaté právo - jsou to jeho stránky) Někteří se tady ohánějí svobodou,demokracíí po roce 1989 . Ale není všechno zlato co se třpití ! A proto: Právě VZNIKLÁ PŘÁTELSTVÍ - charakterizují odlišnost služby u pohraniční stráže. Jestli jsem se spletl - omlouvám se.

... (Pepa - Mail - WWW)
Koukám, Admine, že jsem asi ťal do živého :), ale zase Vám nemohu upřít, že v jistých věcech máte recht. Vaši kolegové, kteří se taky rozhodli sloužit , ani po létech ve většině nemohou svého rozhodnutí litovat, byť jejich činnost byla z většiny i ze selského rozumu dost podivná a trochu festně pokulhávala za oficiálním deklarováním co obnášela služba vlasti - krom toho ani nezabránili tomu, k čemu vlastně byli cvičeni, a tím byla hlavně ochrana socialistického zřízení, jak před vnějším tak i před vnitřním nepřítelem - tady teda kardinálně selhali. Celkově jako armáda při konfrontaci s tehdy údajným nepřítelem se projevili profesně impotentně a vcelku dost odevzdaně ( jenom mi neříkejte, že se takticky se vší rozhodností předešlo nějakému masakru - pak by se vlastně oficiálně přiznávala kulišárna, která dnes nese své plody a která se tak farizejsky haní, že ), Ale i tak dodnes nemohou naříkat, že by dnešní režim na ně nějak zanevřel, nebo dokonce se je snažil šikanovat, či je významně perzekuoval - ba naopak. Vlastně vsazením na tehdy nepsaný , ale všemi vnímaný reálný existenční pragmatismus, který těmto lidem vyšel ( v tom máte recht, slušnost, poctivost a morálka byla, je asi bude považována vždy za slabost, neschopnost a skoro státní nebezpečí), je vlastně hodný následování dalšími generacemi v novém systému, který je ve své reálné podstatě asi tak přátelský k obyčejným lidem, jak ten předchozí…ale jak říkáte , programové pokrytectví není až tak špatný životní cíl, v Československu i v dnešním Česku prokazuje neobvyklou životnost a má tendenci být hlavním kriteriem společenského úspěchu a kariéry - a vlastně je to dnes jediný stmelující motiv a i ideál společnosti...ale ono to bylo červeně-modrém vždycky, že..)

Romava- pro Jan (Milan - Mail - WWW)
Dobrý den. Pane jane ,ptáte se na Romavu, Bydlím v Nové Bystřici a velitel Romavské roty bydlí kousek vedle mne. Je taky předsedou klubu Ceského pohraničí. Důstojníků je zde víc kteří tam sloužily.Kdyby jste měl zájem dám na ně kontakt .Milan

Stenlly (Pepa - Mail - WWW)
Já Vás nepodezřívám ( ani nemohu) z neupřímnosti a ani nemíním rozporovat Vaše příběhy. Beru to, že jste se jako důstojník snažil udělat vojnu svým podřízeným dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a že jste přistupoval k plnění daných úkolu zodpovědně a dle toho co Vám vojenské řády dovolovaly. Jediní, kteří Vás mohou posuzovat jak jste se zachoval, jako člověk a voják, jsou Vaší kolegové a podřízení a ti tady, co jsem doposavad tedy četl, nemají k Vám výhrady - to jenom pro úplnost a vysvětlení, abychom se tady zbytečně nedostali do nějaké osobní roviny přetahování a pošťuchování. :)
K tomu vojenskému přátelství bych opravdu jenom krátce dodal, že ho nezpochybňuji, protože jsem ho sám zažil a jsem za něj rád, ale znova opakuji - hlavním úkolem armády ( a myslím, že i PS) byla prvotně obrana ( tady střežení hranic) a jestli se u toho vytvořili nějaké výjimečné, nezapomenutelné vztahy mezi mužstvem i velením, bylo vrchnímu velení armády ( i vedoucí partaji) šuma fuk, nebo-li putna. Nebylo úkolem armády ( natož aby to byla hlavní náplň výcviku a služby) , aby se něco podobného systémově tvořilo, takže vznik přátelských vztahů, někdy až na život a na smrt, bylo ve své podstatě vedlejší záležitost vycházející ze všedního každodenního vojenského života, který uměl být někdy velmi krutý a bolestný a někdy neskutečně veselý a zajímavý - nic víc, nic míň - že dobré vztahy (a kamarádství) usnadňovaly službu a někdy (zachraňovaly) i životy o tom naprosto žádná - jedno jestli u PS nebo ČSLA..)

Dobra debata (jazykovedec - Mail - WWW)
Debata ma spad. Rusno tady udelal Pepa se svym prispevkem. Stenlly ma zase zvyseny krevni tlak.

jazykovedec (stenlly - Mail - WWW)
NEBOJ NEMÁM - chytrý mé příspěvky pochopí a blbcovi je to jedno - pa :-)

Pro Karla Runkase-Romava (Jan - Mail - WWW)
Já si také nemyslím, že by to ženijní opatření kolem té roty mělo nějaký hlubší, nebo strategický význam. Pokud tam bylo něco takového vybudováno a zřejmě asi ano, tak souvislost vidím spíše v celkové situaci, která byla v bezprostředním okolí roty. Když tam ta PS přišla, tak nejméně 98% obyvatelstva na Romavě, ale i v ostatních obcích kolem (Rajchéřov a pod) bylo rakouské(německé) národnosti a ty obce tady, na rozdíl od německého pohraničí, byly úplně vystěhovány až v průběhu 50.let. Navíc studená válka v té době byla na svém vrcholu a že se tam ti pohraničníci mohli cítit v jakémsi obklíčení, si ani není obtížné domyslet. Když se k tomu připočítá jistá dobová "paranoia" a fóbie z Němců, tak bych se ani nedivil, že si tam kolem, pro "sichr" vybudovali nějaké obranné postavení.
Jen pro dokreslení bych ještě uvedl, že rota fungovala až do roku 1965/66, tedy asi 15 let. Objekt byl postaven asi ve 20. letech jako čs.celnice a v období před II.světovou válkou sloužil jak stanice(úřadovna) Fianační stráže. Příslušníci FS, těsně před válkou, na střeše objektu dodatečně zřídili jakési pozorovací stanoviště s výhledem na všechny strany a zpočátku bylo ke stejnému účelu využíváni i příslušníky PS.
Začátkem 60. let pak v tomto úseku došlo ke změně linie ŽTZ, které bylo od obce Rajchéřov zalomeno více jižním směrem a více kopírovalo SH. Rota Romava tak již nebyla ZA , ale PŘED ŽTZ, přičemž "dráty" vedly těsně okolo ní. V tomto stavu to bylo v době kdy jsem tam sloužil (1967-69) a přetrvalo to po nějakou dobu ještě v 70.letech. Po nějakých zákopech v okolí tam v té době již samozřejmě nebylo ani stopy.
Ještě jednou ti moc děkuji za Tvůj názor a zdravím.

Pepa (stenlly - Mail - WWW)
víš co je najkrÁsnější na přátelství mezi pohraničníky... na blbosti a zlé čas se tak nějak zapomene (vím to ze setkání vždy na den PS) a vzpomíná se na to dobré. Arogantost se najde ve všech vrstvách našla se i u nadřízených, jeden můj příběh o tom bude vyprávět. Jsme pouze lidé ,kteří jsou chybující a dělají chyba I JÁ JSEM SE JICH ASI ZA TĚCH SKORO 40 LET SLUŽBY DOPUSTIL. Ani já tě neodsuzuji - píšu jak to bylo u PS , každý máme jiné zkušenosti. Však on se i blbec najde v normální pracovním kolektivu.Ano to byl takový nastolený system vládnoucí garniturou,ale bylo pouze na lidech jak k tomuto přistoupili. Mám svůj názor - kdyby kritici pohraniční stráže byli v té samé situaci co ostaní pohraničníci a vykonávali ONI službu na hranicích. Nejednali by jinak. To mě věř.

Romava - pro Milana (Jan - Mail - WWW)
Děkuji moc za Vaší informaci. Ono tak nejde ani o mně , ale spíš by se mi jednalo o to, samozřejmě pokud je to nějak možné, aby tihle pamětníci osobně, nebo prostřednictvím někoho jiného, mohli něco (osobní vzpomínky, případně dobové fotografie) zveřejnit k rotě Romava na příslušných stránkách, nejlépe na www.vojensko.cz, v rámci rot PS Staré Město p.Landštejnem, Artoleč, či 3. praporu PS Nová Bystřice. V případě, že by byly k mání nějaké dobové fotografie z roty Romava, bylo by úplně ideální založit vlastní stránku této roty v sekci "zaniklé roty 15. brigády PS".
Já jsem sice na Romavě nesloužil, ani jsem nemohl, ale sloužil jsem v letech 1967-69 na rotě Staré Město p.Landštejnem, chodil jsem tam do služeb a ten barák tam tehdy ještě stál a byl ve velmi dobrém stavu. Rád na to vzpomínám, ten kraj tam byl a je nádherný a svým způsobem kouzelný, a to i přesto, že na Romavě již všechno zarostlo lesem a není tam v podstatě vůbec nic. Já sice bydlím v Praze, moc často se tam nedostanu (naposled v r. 2009), ale pořád je to moje "srdeční" záležitost.
Nicméně se domnívám, že u bývalých příslušníků PS by byla škoda nechat zaniknout vzpomínky na rotu Romava, ta rota existovala dost dlouho a řada lidí tam prožila kus svého života. Ve vší úctě myslím, že by to dneska neměla být jen záležitost Rakušáků, kteří si z Romavy udělali jakési poutní místo a konají tam pravidelná procesí. Tím samozřejmě nemyslím, že bychom tam měli jít stavět památník.
Ještě jednou děkuji a zdravím.

Romava pro Jana (Milan - Mail - WWW)
Fotky Romavy by měl mít můj příbuzný.Dělal tam staršinu. Potom velitele roty na Artolči. Mildu Tichého ze Staráku taky.Bohužel už neni mezi námi.Novák "Rákosník" je pořád v pohodě .Až budou fotky ,ozvu se zdravím Milan.

(David - Mail - WWW)
O tuto knihu bych měl také zájem, šlo by se sejít nekdě v Praze??

Re: David (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Davide,
domluv se s "velitelem" naší pražské pobočky,Zdeňkem Nagovským.
Kontakt - MAIL zdenek.nagovsky@atlas.cz

Pro Milana (Jan - Mail - WWW)
Tichý byl můj velitel roty ve St.Městě, Novák tam byl v té době kynologem. Ten Váš příbuzný, není to čistě náhodou p. Ignatišin ??!!, potkávali jsme se jak na rotě na Pernárci (St.Město), tak v N.Bystřici na praporu. Tehdy byl npor. a já na něj mám jen ty nejlepší vzpomínky. Pokud by byly nějaké fotografie z té Romavy, dejte tady vědět (já tu jsem skoro každý den, nebo na vojensko.cz) a něco by jsme s tím "museli" udělat.
Děkuji Vám moc, to je fakt dobrá zpráva.

žofíňák (kakov - Mail - WWW)
je možné si prosím u Vás objednat kroniku žofína? jak a kde? děkuji

Pro Jana (Milan - Mail - WWW)
Ihnatišin opravdu pobýval i na Pernárci.Není můj příbuzný ale jsme kamarádi.Mám od něj nějaké věci které se používaly při službě PS.Skončil jako major na Artolči.Ten příbuzný je Wolf, taky velitoval na Artolči,Jinak Vám jména Petrásek,Hora a jiní určite oživí vzpomínky na Psáky

pre Pepu. (michal - Mail - WWW)
Neviem či som dobre pochopil to čo ste napísal že Pohraničná stráž sklamala pri ochrane hraníc a že bola zle vycvičená,ale najdite si na tomto webe ako dopadli stretnutia hliadok Americkej armády ktoré prenikli na Československé uzemie s hliadkou Pohraničnej stráže na Pavlovom Studenci.

Pro Milana (Jan - Mail - WWW)
Asi jsem trochu p. Ihnatišinovi zkomolil jméno, doufám, že se za to nebude na mne on, ani nikdo jiný zlobit, je to už hrůza roků.
V této souvislosti mám i dobré vzpomínky na prapor v Nové Bystřici, kam jsme jsme v těch letech jezdili z okolních pěti pohraničních rot na pravidelné vševojskové (pěchotní) výcviky, myslím, že z každé roty vždy po jednom družstvu. Ihnatišin nám tam vždy dělal instruktora (velitele výcvikové čety) a zpravidla všude s námi chodil na ta taktická cvičení, která jsme tam v okolí N.Bystřice prováděli. Byl to správný voják, rozuměl svému řemeslu, ale k nám obyčejným vojákům byl vždy férový, z ničeho nedělal žádnou vědu, ale na druhé straně nám nic neodpustil.
Měl také takový zvyk, nosit brigadýrku naraženou hodně do čela tak, že nešlo poznat kam se momentálně dívá, ale nic mu neuniklo.
Jeho oblíbeným námětem byl tzv. "noční výpad", kdy na nějakém návrší umístil značkaře jako nepřátelskou předsunutou hlídku, dal jim bedýnku světlic-padáčků, které v nepravidelných intervalech vystřelovali a my ostatní jsme se museli k té hlídce nepozorovaně připlížit a nehlučně ji "zneškodnit". Ihnatišin stál samozřejmě na tom vršku s těma značkařema, všechno bedlivě sledoval a když se mu něco nezdálo tak jim dal pokyn, aby začali po nás střílet cvičnými náboji a všechno se muselo opakovat. Když se to povedlo tak jsme se tam nahoře s těma značkařema poprali a Ihnatišin z toho měl radost.
Když jsme ve dne mašírovali přes N. Bystřici(prapor byl tehdy v nějakém bývalém klášteře v centru města), tak Ihnatišinovi dělalo náramně dobře když jsme zpívali (pokud jsme samozřejmě nejeli na OT) a děvčata na nás z chodníků a oken mávaly. To si vykračoval vedle nás jako páv a bylo na něm vidět jak je spokojený.
Já ho měl také rád pro ty jeho průpovídky, které s kamenným obličejem pronášel hlavně ve chvíli kdy se to nejméně čekalo. Jednou jsme cvičili v nějaké opěrném bodu v zákopech obranu a vydal rozkaz, abychom se pomocí dostupných prostředků a materiálu zamaskovali. Já jsem si do síťky na přilbě zastrkal takovou snad metr dlouhou suchou trávu a větve, Ihnatišin šel okolo a povídá: "vemte si příklad z tohodle vojáka, ten je nenápadnej jak celý stromořadí "
Pokud se týká těch ostatních jmen, tak Hora se určitě vyskytoval na praporu, u Petráska si nejsem jistý, jméno Wolf mi bohužel neříká vůbec nic.
Ale ještě k Nové Bystřici, to nebyly jen manévry, také jsme si tam užívali vycházky jak to jen šlo, skoro každý den (pokud nebylo noční cvičení), al i na černo. Tohle na rotách nebylo tak časté a ani to tam logicky nebylo dobře možné. Jednou jsme se na Plese PS, které se v N. Bystřici konaly pravidelně v takovém sále naproti Besedě (byl to nějaký kulturní dům, nebo něco takového a tančilo se tam myslím v I.patře), s kamarádem seznámili s 2 šikovnýma děvčatama, která bydlela v takové vile na výpadovce na Jindř.Hradec, po pravé straně ulice. Pamatuju si, že poblíž byla hospoda a naproti hřbitov. No my jsme tam s tím kamarádem za těma holkama chodili , většinou po večerce (po 22.OO hod) a na černo, protože z toho kláštera se při trošce fyzické zdatnosti , dalo celkem dobře nepozorovaně odejít a věděli jsme , že nás nebude nikdo shánět. Žádné bojové poplachy tam nehrozily a my jsme tehdy měli povoleno nosit pod maskáče teplé civilní svetry tmavých odstínů (vyjma červené), takže jsme oblékly vycházkové kalhoty od uniformy , černý rolák a bylo vystaráno. Večer si nás na ulici nikdo ani nevšimnul.
Problém byl v tom, že v tom baráku, co bydlely ty holky (měly v nahoře v nejvyšším patře pronajatou garsonku) bydlel také jeden důstojník z praporu. Na jméno si již nepamatuji, jen to, že byl poměrně mladý a byl to poručík. Ten se samozřejmě nějak "domáknul", že za holkama k nim do baráku chodí nějací vojáci a skoro při každém raním nástupu to vykládal všem nastoupeným vojákům a vyhrožoval, že až tam někoho nachytá, tak mu "přerazí haxny" a dá zavřít.
No naštěstí to byl také rozumný chlap a po ničem moc nepátral, nehorší co asi udělal(nejsem si jistý, ale byl to asi on) bylo to, že tam jednou v noci na schodišti, kde byla tma jako v pytli, nastražil plechovou vaničku a když jsme se k ránu z baráku vytráceli, tak kamarád do tý vaničky ve tmě nechtěně kopnul a ta věc s obrovským rámusem letěla po schodech až do přízemí. Nikdo si neumí představit jak jsme z toho baráku "vyjeli", naštěstí se tenkrát baráky moc nezamykaly a my to brali sprintem zadem, kde byl nějaký park /zahrada a snad škola. Myslím, že než se někdo v tom baráku rozkoukal, tak už jsme byli s kamarádem na kavalci. Fakt je, že už jsme tam do toho baráku nikdy ani "nepáchli"
No, jsou to asi blafy, ale taky to byla PS a kus života.

Pepa (karel Runkas - Mail - WWW)
To co jsme napsal, snad nemůžete ani myslet vážně. Je jasné, že nějaké kamarádství se nedalo nařídit ani naučit ale dobré vztahy mezi vojáky bylo základním předpokladem dobrého plnění úkolů.Vylučovalo šikanu a jiné negativní jevy. Jejich narušování bylo závažným trestním činem.Vojna v ČSLA a i v PS byla založena právě na dobrých vztazích. Tehdy se tomu říkalo MPS ( morálně politický stav jednotky.

Jan od Milan (Milan - Mail - WWW)
Dobrý den .Děkuji za perfektní příspěvek.Kdzž píšete kam jste chodily za holkama musím se smát.Majitel který tam bydlel už tam není,ale z domu je penzion na "Bojišti" .Hospoda funguje taky která patří k tomu penzionu.Majitelé jsou moji mladí. Kasárna pořád stojí.CHodim kolem každý den.Nová kasárna co se stavěli v 70 letech směr do Mnichu se už z poloviny zbouraly.Kam jste chodily na zábavy,to pořád funguje.Je to po opravě moc pěkný.Když si najdete Městský uřad Nová Bystřice tak je tam všechno.Jestli se povedlo dejte zprávu.Mějte se krásně.Milan

vztahy (p.Runkas) (jazykovedec - Mail - WWW)
Pane Runkas vojnu jsem odkroutil 78-80 v Plzni. Co se tyce vojaku ZVS vztahy byly dobre pouze u stejneho nastupniho rocniku. Jinak to stalo za h.... A to jsem slouzil u spojaru, kde nam bylo stale zduraznovano, ze se jedna o jakousi "lepsi" (civilizovanejsi) slozku CSLA. I kdyz treba s osazenstvem Boru u Tachova, Stribra, Janovic se to nedalo vubec srovnat. Tam byla ta nejhorsi sebranka z republiky a sikana dosahovala nelidskych rozmeru. Vim o cem mluvim, kdyz nam cetli nejakou mimoradnou udalost tak to bylo vzdy z techto mist. Vim, ze ta mista duverne znate tak vite o cem mluvim nebo mozna nechcere. Kontrolni otazka: Proc se rikalo" Lepsi kulka to palice nez Janovice"?

Louny (Jazykovedec) (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Take se rikavalo: "Louny, Louny, vojna pro blbouny". Normalni vojenska tvorivost :-)

ADMIN (jazykovedec - Mail - WWW)
Je to tak. Vojenska tvorivost. Ja jsem jen chtel vzpomenout na tu smutnou stranku vojnu. Muj starsi bracha byl u PS v Ceskych Velenicich na zacatku sedmdesatych let a ten neveril mym zazitkum jakozto mladeho vojaka a rikal, ze nikdy se s necim podobnym u PS nesetkal. Jasne, ze byl i tam rozdil mezi mladym vojakem a mazakem, ale vzdy to melo lidskou uroven. Jak rikam o situaci ve zminenych 3 lokalitach jsem byl informovan jak z velkeho poctu mimoradnych udalosti tak i na sobe nezavislych svedectvi vojaku co to zazili na vlastni kuzi. Slysim to jako dnes kdy jsme byly nasim velitelskym sborem pri sebemensi blbosti upozornovani ma moznost prelozeni do zminenych lokalit. A musim rict, ze se jim to darilo a to strasidlo jsme meli porad na mysli a sekali dobrotu. Vim, ze vetsinou se strasilo a vyhrozovalo vojenskym prokuratorem a Sabinovem. My jsme zili pod vidinou Stribra, Boru u Tachova a Janovic nad Uhlavou. Tam to bylo pekelna az zvireci mazacka vojna a situace nebyla lepsi ani pro vojaky druheho rocniku kde se o nejakych "mezilidskych" vztazich nedalo moc hovorit. Neni divu kdyz k vykonu ZVS byli do techto lokalit urcovani predevsim branci u kterych byl v pripade valecneho konfliktu "navrat nezadouci". Tutu skutecnost pan Runkas muze potvrdit protoze mel moznost nahlizet do kadrovych materialu vojaku ZVS.

Vojenská tvořivost (karel Runkas - Mail - WWW)
Je asi ten pravý výraz. I když k tomu mohly napomoci některé skutečnosti. Především fakt, že Janovice nad Úhlavou je vesnice a kromě sídliště radin vojáků z povolání je to pár baráků. Bývaly tam dvě hospody, z niž jedna " Kulatá bába" byla u sídliště, kam pochopitelně vojáci nechodili a do druhé se vešlo tak 40 lidí. K tomu fakt, že posádka měla asi 2,5 tis vojáků.Měl jsem na rotě většinu kluků, kteří za celé dva roky nebyli na vycházce.Pochopitelně se to kompenzovalo jinak. Zájezdy do Plzně, Klatov na filmové a divadelní představení a pod. Ale znáte to, není nad dobré pivko bez kontroly lampasáků.
Druhým faktem, který ovlivňoval především vojáky z povolání byl ten, že 2. motostřelecká divize navazující na tradice 2. paradesantní brigády byla v neustálé "péči" nadřízených. Absolvovala většinu velkých cvičení,vzhledem počtům, tvořila základ každé spartakiády a pod. Služba u této divize nebyla "nudou".Z toho nejvíce "vynikal" 10. msp Janovice. Není bez zajímavosti že většína vrcholných funkcionářů ČSLA vzešla právě z Janovic či 2. msp. Namátkou: gen.Václavík-MNO, velel v Janovicích, gen Vacek-NŠ 2.msd, gen. Veselý-velitel 23.tp a tak bych mohl pokračovat.
Podstata mého příspěvku je však v jiném. Pepa napsal, že velení a straně byly nějaké vztahy šuma fuk, což jsem se snažil vyvrátit.

Re: PS vs. ČSLA (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Jazykovedce,
to,co popisujete (zazitky z vojny u PS vaseho st.bratra a vase od CSLA) je zapricineno dvema hlavnima faktorama. Jednak, k Pohranicni strazi byl preci jen jakys-takys vyber kvalitnejsich "kadru" - tedy zadni trestani ani vylozeni "bezmozci".
A pak,hlavne,podle meho mineni,to bylo zapricineno i tim,ze pohranicnici (aspon ti na statni hranici,v prvnim sledu) nebyli zavreni odpoledne a o vikendu v kasarnach,kde nuda by mohla vest k pachani ruznych alotrii - a sikany. Take jich tam bylo na pohranicni rote par a ne stovky vojaku,jako v kasarnach CSLA.
Navic - mladi i stari spolu slouzili na statni hranici. A rekneme si uprimne: mylite,ze by si nejaky mazak dovolil tyrat novacka,kdyz vedel,ze treba druhy den budou spolu ve sluzbe a ten novacek ho,v pohnuti mysli, proste jako odplatu za ponizovani, odbachne a zdrhne na Zapad?
To je muj nazor (delal jsem temer 6 let velitele cety na pohranicni rote) a netvrdim,ze nutne musim mit pravdu.

Chyba (jazykovedec - Mail - WWW)
Omlouvam se z gramatickou chybu v predeslem prispevku a zaroven upozornuji, ze proti panu Runkasovi nic osobne nemam pouze se drzim historickych skutecnosti tak jak jsem je prozil.

Ano skutečnosti (karel Runkas - Mail - WWW)
Těžko se mě čte, když čtu že někde byly šikana. Netvrdím, že u jednotek, kterým jsem velel, nebyla ale snažil jsem se ze všech sil ji zabránit. Admin celkem dobře vystihl rozdíl mezi podmínkami u PS a ČSLA. K tomu skutečnost, že zvláště v sedmdesátých letech nastal tzv. kádrový hrb, kdy vzp. kteří nastoupili na určitý paragraf v 52 roce už byli na funkce velitelú čet a rot staří. Nstupovala mladá generace. A tak ten, kdo se po roce osvědčil na četě dostal rotu, minimálně u jiného praporu. Po rotě šup do školy a další místo u jiného útvaru.Žádné velké zkušenosti.Tito velitelé měli mnohdy problémy sami se sebou a na nějakou výchovnou péči nebyl čas, mnohdy ani chuť. Nejenom proto jsem úspěšně odmítal jakýkoliv postup ve funkci a měl radost z výsledků práce.

Re: Karel R. (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Ono,Karle,zase je třeba si přiznat,že u týlových útvarů PS (na úrovni brigády PS) ten stav byl,v otázce šikanování a "staromazáctví" (jak říkávali politruci) tristnější. Tam se situace mohla blížit poměrům v kasárnách ČSLA,byť ne v takovém měřítku ,neboť pohraničníků tam nebyla taková kvanta a areály brigád PS nebyly tak rozsáhlé,jako kasárna ČSLA. Takže kontrolní činnost měli velitelé a dozorčí útvaru (déveťák) jednodušší.

Na rotě se taková alotria neděla i proto,že vojáci byly ze služby utahaní jak psi :-) zvlášť,když byla zesílená ochrana SH, hodně pohraničních poplachů,nebo,když nebyli lidi a šli ze služby do služby.
Samozřejmě,že i u nás na rotě v Trojmezí rajóny šůrovali mladí a nic s tím nenadělal ani VR,ani ZVP. Ovšem,že by se vojáci mezi sebou týrali a ponižovali,to nepamatuji.
Jasně,dali si přes hubu kvůli holce,ale,to je v chlapském kolektivu normální.

sikana (jazykovedec - Mail - WWW)
Pane Runkas ja jsem upozornoval na situaci u muzstva (ZVS) ne na kvalitu nebo nedostatky u velitelskeho sboru. Mozna, ze jste o skutecne tvrde sikane uprimne nevedel nebo jenom zcasti, ale to bylo take dano tim, ze kdyz uz se neco ukazalo tak to byla jen spicka ledovce. Stiznosti postizenych vojaku byly naprostou vyjimkou protoze po nich nasledovalo jeste horsi peklo. Navic vetsine velitelskeho sboru to vyhovovalo meli alespon mene starosti.

Nalejme si čistého vína (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
U PS šikana byla v osmdesátých letech rovněž. Včetně bolestivého natloukání tzv. parohů do čela a pod. I na pohraničních rotách, kde bylo 40 lidí. A nezměnil na tom nic ani palebný průměr. Je ovšem pravda, že stupeň rozdílu mezi mladými a starými byl přímo úměrný zájmu, velitelským a lidským schopnostem komandýra a jeho nejbližších podřízených. Ale tohle vše už na stránkách několikráte proběhlo. Nemá cenu před tím strkat hlavu do písku.

Śikana (Mirek - Mail - WWW)
Já se osobně se domnívám,že důvody absence šikany na rotách PS nebyly ostré náboje,ale skutečnost,že mladší a starší ročníky sloužily společně. Představte si,že jste s mladším vojákem čtyři i více hodin na stanovišti. Za takovou dobu si vzájemně sdělíte spoustu osobních informací a lépe poznáte jeden druhého. Neumím si představit,že po návratu ze služby začnu šikanovat někoho,se kterým jsem před tím čtyři hodiny mrznul a vyprávěl mu zážitky ze svého života. Dodnes mám dobré přátele z mladších i starších ročníků.

Jazykovědec (karel Runkas - Mail - WWW)
V tom, že velitelskému sboru to vyhovovalo, nemáte pravdu.V případě "provalení" byl mnohdy postih velitelů, podle závažnosti až do stupně vel. útvaru, vyšší, než samotných aktérů. Velitel roty okamžitě z funkce a nadřízení min. kázeňský trest a "sporožiro".Při častějších případech šel od válu i velitel pluku se svým ZVP.I případ, který odhalil a nahlásil velitel roty, mnohdy u vševojskových rot jedinný vzp, měl pro něho následky. Minimálně v negotivním služebním hodnocení.

...čistého vína (Láďa Cifa 83-85 - Mail - WWW)
Ano,musím potvrdit.Při našem nástupu na rotu PS jsme okusili spoustu mazáckých praktik.Vždy pod pohrůžkou
"ÚPPDKV".Na mladý,vyvalený zobáky to byl dost silný argument,proč nebýt vzpurný.Šikana ale nespočívala přece jen v šůrování rajonů.Mladí psovodi přebírali služby v kuchyních pro psy na úkor spánků,následovně odcházejíc
do služeb.Fungovali jako figuranti při nepovolených způsobech zadržení smečkou.Nejeden případ končil tragicky.
Při návratu mazáků z vycházky byli mladí buzeni proudem polního telefonu(TPéčkem),nuceni k přípravám "bufetů",k uklízení mazáckých "nečistot"po alkoholických radovánkách.Natloukání parohů byl jen slabý odvar.Je samozřejmé,že při společných službách byli mázové jako med,ti ostřejší nás nechávali šlapat dráty jako první,i když chodili se psem.Jistěže to bylo proto,aby mladému náhodou nejeblo!Po těchto prožitcích jsme jako ročník tyhle praktiky už nepředávali.Různé případy končily jako mimořádky a tak starší ročníky proházely po rotách a praporech.Před odchodem do civilu jsem zažil v Rozvadově mimořádku kvůli šikanu,ale to bylo mezi mladými z jednoho ročníku.
Já myslím,že to bylo jen o jedincích.Přátelství vznikala právě v těchto těžkých začátcích,kdy jsme byli vsazeni do cizího prostředí,mezi kolektiv zaběhlích pašáků,kteří si potřebovali po předešlém ponižování zvednout sebevědomí.Ale jak jsem napsal,bylo to o lidech a o jejich inteligenci.Nebyli takoví všichni.V každém ročníku se našel někdo kdo se potřeboval zviditelnit.

mazáctví-šikana (Jan - Mail - WWW)
Tyhle dva pojmy by asi nebylo dobré slučovat, nebo mezi ně dávat rovnítko. Mazáctví je sociologický jev, se kterým se potýkaly, potýkají a zřejmě asi budou dál potýkat všechny neprofesionální armády světa (na východě i na západě) v době míru a nemyslím, že by to byla nějaká specifika ČSLA. Každá vojenská jednotka, např. rota PS, nebo motostřelecká rota ČSLA je zvláštní skupinou lidí, která funguje ve zvláštních podmínkách a k tomu se samozřejmě přizpůsobuje i myšlení jednotlivců. Také si nemyslím, že by rota PS byla z hlediska svého sociálního složení něčím výrazně jiným, než motostřelecká rota ČSLA. Nejde také ani tak o to, že tyto dva podobné kolektivy fungovaly v poněkud odlišných podmínkách a měli jiné úkoly, ale výrazný rozdíl byl v tom, že "bažanti" a "mazáci" u PS byli z hlediska charakteru služby nuceni spolu od samého počátku jednotlivě komunikovat, plnit úkoly ve dvojicích a jeden na druhého spoléhat i v kritických situacích. Během poměrně krátké doby tedy nastala situace, kdy se ti lidé dokonale poznali a jakékoli rozdíly více, či méně mizely sami od sebe. V tomto směru pak dávám plně za pravdu Mirkovi, když říká, že to nebylo jen tím ostrým střelivem. Naproti tomu příslušníci jednotek ČSLA (až na výjimky, jak napři hláskaři PVOS), tuhle možnost vůbec neměli a jednotlivé ročníky byly dost dlouho od sebe určitým způsobem separovány. Pak skutečně záleželo na tom, co všechno a jak dlouho si to ti "bažanti" nechají líbit. Na druhé straně si myslím, že "mazáctví" uplatňované v nějaké rozumné míře a také s určitým nadhledem chápané, nemohlo být na škodu věci. Na tom, že "bažanti" museli třeba uklízet, osobně nevidím nic špatného.
Šikana je psychologický problém jedince, většinou nějakého magora, který si o sobě myslí, že je vůdčí osobností a že může ostatní ovládat. Na takového magora se může nabalit další skupinka podobně labilních jedinců a za cíl svých útoků si pak vyberou nějakého slabého jedince, o kterém ví, že se nebude bránit. Pokud zaznamenají nějaký výraznější aktivní odpor, většinou ztratí zájem. Jako jednotlivci nemají odvahu a jsou pasívní. Šikana je ale nebezpečná hlavně tím, že zbývající většina kolektivu, které se to netýká o tom samozřejmě ví, ale mlčí o tom.
Na druhé straně nelze asi nevidět, že tzv."mazáctví" bylo, hlavně pak v 80. a 90. letech , přirozeným podhoubím ze kterého se zřejmě rodila šikana, úměrně s tím jak upadala morálka celé společnosti a nemyslím, že to byl problém jenom armády. To já ale nemohu dost dobře posuzovat, nikdy jsem to naštěstí nezažil.

K mazáctví (V. Lojek - Mail - WWW)
Chtěl připojit své svědectví o tom, co jsem na vlastní oči viděl, ačkoliv se to může mnohým zdát neuvěřitelné. Po ZVS jsem byl v roce 1983 povolán jako záložák na vojenské měsíční cvičení na RTZ do Plané u Mariánských Lázní. Celý měsíc jsem sloužil dozorčího na rotě. Byla to nuda k zbláznění. Ale popsat chci to, jak probíhaly minimálně vždy tak 2 večery v týdnu. Mazáci vybrali mladého pohraničníka a poslali jej pro pivo a chlast. Mladý musel obejít ostatní mladé vojáky a společně se složili na ty piva a flašku, vzít si batoh od plné polní, přelézt plot, koupit alkohol a přinést jej na rotu a odevzdat mazákům. Večer mazáci leželi v postelích a chlastali tak dlouho, až všechno vypili. Měli-li málo, šel ten sám voják ještě pro pár flašek šnapsu třeba ve 21:00 přes plot do hospody. Zhasínalo se tak, že mazáci házeli prázdnýma flaškama po stropním světle (klasická objímka se žárovkou bez skleněné koule) tak dlouho, až se některý trefil a žárovku rozbil. Děsil jsem se vždycky, abych v noci po tmě nemusel na záchod po těch střepinách. Ložnice (pro cca 12 osob) byly ráno plné skla. Střepiny byly ve všech postelích. Byla to učiněná hrůza. Ráno, když jsem se vrátil ze snídaně, tak byla ložnice perfektně uklizená a ve stropní objímce byla nová žárovka. V žádné posteli nebyla ani jediná střepinka skla. Stejné to bylo na ostatních ložnicích. Ty manévry byly hrůzostrašné. Vždycky jsem si říkal, že kdyby v noci zaútočil Bundeswehr, tak ti opilí řidiči by ráno vstávali do obsazené republiky a koukali, že Planá je obsazená a bojuje se někde až na Slovensku. Zdá se mi, že funkcionáři museli o těchto praktikách vědět, ale mlčeli. Kdyby mi to někdo vyprávěl, tak mu sám nebudu věřit.

Šikana, (Pepa - Mail - WWW)
ta byla jak u PS tak i ČSLA všudypřítomná, byla velmi brutální ( dost vojáčku na ní zbytečně zařvalo ) a byla velením na všech úrovních buď trpěna, nebo vyloženě podporována ( karel Runkas asi nebyl na vojně a nebo nemá čistý svědomí ) Prošel jsem za ZVS přes 15 voj. útvarů ( z toho jednou brigádou PS a třemi pohraničními rotami, zbytek jako bigoš s tolikati zbytečnými funkcemi, že jsem je už zapomněl) a ani jedinkrát jsem nezažil tak idylickou službu "vlasti", jak tady někteří píši... byl to opravdu kouzelný zážitek, když vás v noci na rotě probudila střelba klučiny vašeho ročníku, který zběhnul se stráže a místo stojky se snažil soustředěnou palbou na umakartovou budovu roty zabít svého mazáka , který ho od VR vyvasoval jako ponožky ve skladu a taky se k němu taky tak choval - a jak to v životě bývá pravidlem, máza z toho vyvázl bez úhony, za to ostatní okolo ne. No a když se podobné události opakovaly se železnou pravidelností, tak to jaksi začnete považovat za normu a už se některým věcem přestanete divit - to ale neznamená, že to byly správný věci, ale poměrně jasně to ukazovalo na běžný poměry v armádě, které armádnímu velení naprosto vyhovovaly..)

sikana (jazykovedec - Mail - WWW)
Souhlasim se vsemi prispevky o sikane. Za prvni rok vojny jsem poznal hodne lidskych zvirat a absolutne nemam na co vzpominat v dobrem. A tech asi 5% srandy a dobrych vzpominek za cele 2 roky to nemuze vyvazit. Dnesni politicky rezim v Ceske republice neni dokonaly, ale alespon byla zrusena povinna vojna o cemz jsem behem ZVS snil, potom co jsem se na PSM dozvedel, ze treba Velka Britanie zavedla profesionalni armadu jiz v roce 1963. Ale to byla jedna z tech zlych "utocnych" armad ne jako nase "obranna" CSLA. Jestli na tohle nekdo jiz zapomel tak mu urcite slusne receno mekne mozek.

Pepa odborník (karel Runkas - Mail - WWW)
Čas od času se stávalo, že byl dán požadavek na převelení vojáka k jinému útvaru, na doplnění počtů. Pochopitelně každý velitel měl tendenci se zbavit toho "nejlepšího".To i za cenu, že mu byly do osobní karty připsány schopnosti a oprávnění které neměl, podle požadavku. I ZOT (záznam o odměnách a trestech) se patřičně upravila.
Pepo, nemám čisté svědomí. A to proto, že jsem nesloužil zrovna tam, kde Vy. Určitě by jste si svůj úsudek poopravil. Nebo to, že jsem byl lampasákem se mi jen zdálo?

to karel Runkas (Pepa - Mail - WWW)
Víte co jste teď napsal, že se vlastně přiznáváte k manipulaci s vojáčkama, která Vám měla usnadnit lampasácký život?! Vylepšování zotky za účelem udání problémového vojáčka místo skutečného řešení problémů byla poměrně častá záležitost velitelského sboru, přímo standardní ( ale bylo toho daleko více, jak si usnadnit velitelský život - hlavně úkor povinností a podřízených , že). No a pak byly útvary, odkud se už nikam nedalo jít, protože měly pověst trestaneckých táborů a jejich "chovanci" byli postrachem pro celý armádní sbor ( viz některé příspěvky výše) - a pak se divíte, že jste vědomě "vychovali" tř. šikanisty a někdy i vyložené zločince a teď se zase divíte v diskuzi, zrovna o šikaně, kde skoro paternalisticky odmítáte tehdejší vojenskou realitu - mi tak trochu přijde, jako kdyby jste si z nás dělal srandu...ale možná tomu i věříte, pak by to byla jiná kapitola..)

Re: Vylepšování zotky (Pepa) (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Pepo,
já Vás poněkud nechápu... Co vám pořád není po chuti? Když tady Karel napsal,jak se to leckdy dělávalo,po pravdě a bez příkras - kritizujete.
Když to tady někdo ve svém příspěvku bagatelizuje,nebo přikrašluje - též nejste spokojený. Tak nevím :-)
Udělal jste za minulého režimu něco proti nešvarům v ČSLA? Obrátil jste se na svého poslance? Učinil jste cokoliv v rámci tehdejších zákonů a možností? Řekl bych,že nic. Jooo,čtvrt století po změně systému,to se to bojuje a kritizuje ;-)

Admine, (Pepa - Mail - WWW)
víte sám nejlépe kde by, nebo kam by vedla iniciativa jednotlivce za zlepšení stavu v československé lidové armádě, kdy by jste v tehdejší době na plnou hubu popsal všechny vojenské nešvary a trval by jste na jejich opravdovém řešení ( jedno jestli voják nebo důstojník) - už by jste tady dávno nebyl, soudruzi by se o Vás postarali - nebudeme si nic nalhávat, že - to byla taky jedna z objektivních realit tehdejšího socialistickýho života, který byl tragickou parodii na vědecký socialismus - jenom mi tak trochu nejde na rozum, proč to neustále přehnané vyzdvihování jisté části vojenského života, které jak už jsem několikráte napsal, bylo marginální, přímo a pouze osobní záležitostí a systémově ho armáda spíše potlačovala, viz tř. šikanou.

ČSLA, myslím, měla taky veliké štěstí, že nemusela do války, na kterou se permanentně připravovala, protože to by byla pro ní asi druhá Bílá Hora, neřkuli asi by se rozpadla hned na začátku a při prvním přesunu na bojový pozice ( omineme jaderný útok) by asi přestala existovat - já bych byl asi taky mezi těmi, co by při první příležitosti odhodili kvér a mazali do pryč, nebo rovnou na druhou stranu - to by zase byl můj způsob boje proti tehdejším, všudy přítomným vojenským nešvarům a hrubým pochybením hraničící s činy proti lidskosti a můj způsob politického vyjádření k tehdejší Národní Frontě, se kterou si ta dnešní může směle podat ruce - někdo říká pracky a ví proč, že...:)

ADMIN ( - Mail - WWW)
Admine bojovat proti nesvarum v minulem rezimu to bylo jak bojovat proti vetrnym mlynum. Ktery z vojaku by si dovolil nejakou stiznost viz zakon padajiciho hovna. A obratit se na sveho poslance? Na to ho jednoho navrzeneho Narodni Frontou a vzdy jednomyslne zvoleneho na 100% (pardon na 99,89%)? Ja jsem take nic neucil protoze to byla ztrata a casu a i risk tak proto jsem v pokoji ten dnes "oplakavany" system radeji opustil. To same jako kdyz si nekoho na VB "podali" a podepsal jim, ze s nim bylo slusne zachazeno. Tak kam si potom jit stezovat? Kdyz by stejne stiznost skoncila na stole toho co ho bezduvodne pretahnul pendrekem? A tak to bylo se vsim. Pan Runkas se mel dobre a kdyby sel cas vratit tak bude svoji praci vykonavat stejne, nemam mu to za zle. Ale se snizovanim vaznosti sikany jaka kvetla v takove "perle" jako Janovice nad Uhlavou to se mi nezda.

Pepa -cestovatel. (stenlly - Mail - WWW)
Prošel jsem za ZVS přes 15 voj. útvarů ( z toho jednou brigádou PS a třemi pohraničními rotami, zbytek jako bigoš s tolikati zbytečnými funkcemi, že jsem je už zapomněl)..
Minimálně 3 měsíce byl výcvik. Mohu se dozvědět něco o tom proč jste tak cestoval včetně Pohraniční stráže. VZS trvala 24 měsíců jestli se nepletu to jste u těch jednotek byl něco přes měsíc? Děkuji

od jazykovedce (jazykovedec - Mail - WWW)
Predchozi poznamka o pendreku na VB byla moje. Psal jsem v rozcileni.

Pepa Bila Hora a CSLA (jazykovedec - Mail - WWW)
Pepo to prirovnani k Bile Hore nema chybu. To jsem si take denne rikaval pri mem pobytu v te dvoulete svejkarne. Co by ten cirkus jmenem CSLA delal v pripade napadeni a valky.

Pepa-naposledy (karel Runkas - Mail - WWW)
Od neustálého válení se po různých rekreačních zařízeních, typu Doupov, Boletice a pod, mě poněkud zlobí klouby. Od idilického ticha tamtéž mám poškozený sluch. Jinak všechny ostatní funkce, jsou v pořádku úměrně opotřebování. Tedy zvýšení tlaku nehrozí. 5 N !!
Uznávám Vaše shopnosti. Za 24 měsíců zvs, 15 útvarů. 1 měsíc příjmače, což byla taková izolace od okolního světa, že jste mohl být rád, že jste trefil na svoji ložnici. Dále 20 dní ŘD, VOP asi u Vás nepřipadal v úvahu, nestačil jste vyniknout. Zbývá 22,3 měsíců : 15 = necelých 1,5 měsíců na útvar. Z toho nějaký ten přeškolovací kurz, zpravidla s vojáky stejného nástupního termínu rovněž izolovaně a přesto jste pronikl do všech tajů vojenské služby. Klobouk dolů. To mě se za 27 let nepodařilo. Znovu:5 N

ČSLA a 3.světová válka (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Pánové,
já bych tu předlistopadovou armádu zase tak nebagatelizoval. To,že byl leckde a leckdy u útvarů ČSLA bordel neznamená,že v případě válečného konfliktu by nebyla schopná vyjet ani s kasáren. Tomu přeci sami nevěříte.

Vojenští analytici na Západě to za studené války viděli úplně jinak,než vy - a existují o tom materiály dohledatelné na internetu,případně je tu spousta webových stránek,které se i tomuto tématu věnují - a věřte,že tam nepíše jen Franta z Horní Dolní,ale i fudovaní lidé,kteří o tom něco vědí.

Otázkou je,kdo by v takové válce zvítězil. Nejspíš nikdo. Dříve či později by byli nasazeny nukleární zbraně a civilizace,tak,jak jsme ji znali,by přestala existovat.

Žofiňák- objednávka knihy (julo - Mail - WWW)
Chcem Vás porosiť o Vaš e-mail. Ďakujem!

Dostali jsme se daleko (karel Runkas - Mail - WWW)
od tématu ale nedá mi to nereagovat. Pochopitelně výsledek možného konfliktu by ukázal až konflikt sám. Ale připravenost ČSLA nebyla zas až tak špatná. Když po podpisu smlouvy o snížení zbraní jejíž součástí bylo i monitorování voj.cvičení, začali na naše divizní cvičení jezdit pozorovatelé z NATO. Nechtěli věřit, že obsluhy raket, ale i řidiči tanků a jejich osádky ale i jiné profese, jsou vojáci základní služby, to si mnohokrát ověřovali kontrolou vojenských knížek.
Schopnost i dalekých přesunů byla několikrát prověřována. Zažil jsem přesun z Libavé na Mimoň a útvar splnil. Nebylo to o tom, že nemohla být závada ale do doby pohotovosti v novém prostoru muselo být min.95 % bojové techniky a 80% techniky ostatní. Během přesunu byly tzv. krátké zastávky a jedna půldenní, velká. Během této doby se technika spojizdňovala a doháněla kolona.
Ukákou schopnosti dnešní AČR je, když při povodních musely být povoláni záložáci k obsluze ženijní techniky, nebo když k Svobodné Evropě v bývalém parlamentu v Praze dotáhli OT na tyči, neb je nemohli nastartovat.Zodpovědně prohlašuji, to by se za nás nestalo.Je pravdou, že tehdejší ČSLA neměla příležitost si "prásknout do lidí", tak jak to dělá AČS dnes. Ani jsme o to nestáli. Nám stačily terče.

Utvar splnil (jazykovedec - Mail - WWW)
Pane Runkas i u nas to bylo stejne. Vsechna cviceni, vsechny ukoly, vsechny proverky vzdy byly hodnoceny na "vytecnou". Jine hodnoceni snad v CSLA ani nebylo. Zavidim Vam Vase presvedceni ve, kterem i po dlouhych letech zijete.

Re: Dostali jsme se daleko (Karel R.) (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Odbočili jsme sice od Pohraniční stráže k ČSLA,ale jako ADMIN prohlašuji,že je to z mého hlediska v pořádku. Diskuze je zajímavá,držíme se stále vojenské tématiky. Navíc weblog navštěvují nejen bývalí pohraničníci,ale i ti,kteří prošli službou u ČSLA před XI/1989.

Stenlly (Pepa - Mail - WWW)
, už jsem tady jednou celou anabázi popsal a tak bude možná lepší si to pohledat, nerad bych se opakoval. Pokud se vám na tom něco nezdá, tak vězte, že to není moje vina ( jako kdyby obyčejný vojáček mohl rozhodovat o tom jak a kde a za jakých podmínek má a může sloužit a jestli se to celé nevymyká nějaké logice, gór v armádě že), ale těch soudruhů, kteří mi "udělali" vojnu jako za císaře pána, nebo die mutter Rakouska - Uherska, Marie Terezie. Pokud by to bylo jenom na mě , tak bych na vojnu rozhodně nešel, i přes některá nesporná ( ale v celku nepatrná) pasíva, ji v globále považuji za zcela zbytečnou a pro některé zásadní věci i velmi nebezpečnou. Pro to, k čemu měla sloužit a pro co se tak honosně deklarovala, znova opakuji, selhala na celý čáře. Obranu vlasti si už i v přípravě představuji prostě jinak, rozhodně ji nevidím jako útrpné otroctví, kdy život vojáčka je vydán na milost , či nemilost kdejakému odborně nezpůsobilému soudruhovi, který si po většinu hojil nějaký mindrák - je to bráno obecně, nic osobního :)

Z ČSLA měli na západě strach hlavně pro její předimenzovaný početní stav a pro nevypočitatelné sovětské velení - naší generalitu měli u pozadí - o morálním stavu základního mužstva , myslím, byli docela dobře zpraveni i když se nevědělo, jestli by při boji lidový voják bez morálky, svědomí a zcela vygumovaného lidství nebyl jistou výhodou - si myslím, že se trochu přeceňoval práh vojenské obludnosti ČSLA, neboli vůli vojáčků se nechat zabít za každých okolností z každýho, byť sebehloupějšího rozkazu. Takoví sebevražední Švejci zase v armádě po většinu nesloužili, byť armádní, propagandistické statistiky každoročně horlivě vykazovaly něco jinýho, ale slovy Winstona churchilla jejich důvěryhodnost byla pramalá..)

jazykovědec - myslím, že naše pohledy na českosloveskou lidovou armádu jsou ve shodě. :)

nějak tomu přestávám rozumět (Jan - Mail - WWW)
Vždycky jsem si myslel, že tyhle stránky by měly být pro lidi co rádi vzpomínají na svá mladá léta v zeleném a je jedno jestli u PS nebo v řadách ČSLA.
Na druhé straně dovedu pochopit, že někdo může mít vzpomínky opačné a byl to pro něho, jak se tady ukazuje, dost nepříjemný zážitek , se kterým se do současné doby zřejmě ještě úplně nevyrovnal. Dost dobře ale nechápu, proč bych měl chodit zrovna sem, jitřit si své jistě traumatizující vzpomínky, nebo si tady léčit nějaký komplex. Pro ten případ si myslím, že existují i jiné stránky a v tom horším případě i specializovaná poradenské pracoviště, jejichž služby jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

pepa (stenlly - Mail - WWW)
Snažím se najít tu příčinu cestování,ale nějak mě to nejde,nenašel jsem to.:-(( No nic, život běží dál - jen mě zajímala ta švejkovská anabáze, časté střídání rot,či útvarů. Dík

Něco pro oddech (Béďa - Mail - WWW)
http://stbezo.info/s177.htm

re-Pepa (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Pepa napsal >,,Admine, (Pepa - Mail - WWW)
víte sám nejlépe kde by, nebo kam by vedla iniciativa jednotlivce za zlepšení stavu v československé lidové armádě, kdy by jste v tehdejší době na plnou hubu popsal všechny vojenské nešvary a trval by jste na jejich opravdovém řešení ( jedno jestli voják nebo důstojník) - už by jste tady dávno nebyl, soudruzi by se o Vás postarali - nebudeme si nic nalhávat, že - to byla taky jedna z objektivních realit tehdejšího socialistickýho života, který byl tragickou parodii na vědecký socialismus - jenom mi tak trochu nejde na rozum, proč to neustále přehnané vyzdvihování jisté části vojenského života, které jak už jsem několikráte napsal, bylo marginální, přímo a pouze osobní záležitostí a systémově ho armáda spíše potlačovala, viz tř. šikanou."
Není to pravda.
V rámci možností se dalo ,,bojovat" proti nešvarům.V roce 87 jsem byl odvelen na kurz elektrocentrál do Zvolenu,krásné město a příroda okolo ale neskutečná gumárma v kasárnách(kdo byl na vojně ví co tento termín znamená) kurzu velel nějaký npor.Štefanovič + por.jehož jméno si už nepamatuji.tito dva lidi si hráli do noty hlavně alkoholem,nezřídka pod vlivem organizovali nesmyslná kolektivní cvičení maskách (jako tresty za banality,buzerace všeobecná,za každou větou ,,basa je volná jestli se vám něco nelíbí,nedostatečná hygiena,pohrdání arogance která s výcvikem neměla nic společného atp bylo toho víc ale nemá smysl to rozpitvávat,poslední kapkou bylo když por... téměř nachcal na ruce vojákovi který dělal rajony na wc.řekli jsme si jak jim to tak vrátit?,tehdy někdo řekl že se dá stěžovat na Hlavní politickou zprávu armády tam že se tím musí zabývat,problém byl že nikdo neznal adresu,tak padlo rozhodnutí že napíšem Husákovi jako veliteli armády,napsali jsme dopis a tam vše po pravdě popsali,samozdřejmě jsme nikdo nebyl tak odvážnej aby jsme se podepsali,tak nakonec jen jako kolektiv vojáků 4.roty,adresa zněla nějak kancelář presidenta praha 1 a směrovka ;při vzácné vycházce kdosi to vzal do schránky a my víceméně ve víře že se tím nebude nikdo zabývat jsme na to téměř zapoměli. asi za týden najednou dojeli asi tři pplk,plk.-do kanclu,výslech důstojníků,některých vojáků zvs - ti samozdřejmě z obav z postihu vypovýdali opatrně jako že je možný že se tu něco tak dělo atp.pak delegace odjela,to bylo tak vše ale od té doby jsme měli pokoj od těch buzerací,proslýchalo se že zmínění lampasáci mají zaražený postup (až teď mě napadá jestli jim daly dýchnout tehdy tak to bylo nejspíš pozitivní) a při nástupu při ukončení kurzu se npor.Štefanovič-dříve arogantní boreček s vizáží a jednáním dozorce SS zmohl na jediné-říct že ,,když si chcete stěžovat musíte se podepsat jinak je to k ničemu" ovšem řekl to jakýmsi dost pohnutým hlasem a měl nakrajíčku jak se říká tak kdo ví co dostal za pačoch ale nás hřálo jak byl tenhle SSák najednou malinkatej.
Takže dalo se bránit ale když to nešlo u kováříčka tak se halt muselo ke kováři ale šlo to jen nesměl být člověk úplně posranej -obavy ty má každej.

Zaver (jazykovedec - Mail - WWW)
Na zaver chci uvest, ze na vojaky z povolani si zase az tak nestezuji. Pokud to vyjadrim v procentech tak u utvaru kde jsem stravil cele dva roky bylo 10% totalnich bezmozku, 40% tezko nejak zaradit spise podle toho jak se vyspali nebo vypili, ale 50% bylo v pohode a meli schopnost myslet. Kdyz si clovek delal svoje povinnosti a neprovokoval tak mel klid. Mym hlavnim problemem proc jsem sem psal byly vztahy mezi vojaky ZVS. Prvni rocnik, druhy rocnik, sikana, ponizovani, fyzicke nasili (nebylo u naseho utvaru) atd.,atd. A ted uz zpatky k PS.

Dokument Hasil (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Jsem zvědav na vyjádření Stenllyho k tomu dokumentu a porovnání s jeho příběhem od Hávy.Osobně na mne J Hasil zapůsobil relativně dobře v tom směru, že po letech litoval ztracených životů na obou stranách, což ukazuje na to že dnešní ,,poturčenci jsou horší turka" a to neprožili nic z té doby na rozdíl od Hasila a býv.příslušníků SNB.Stenlly napiš vzpomínky Hávy ať máme srovnání.

Hasil (jazykovedec - Mail - WWW)
Kde najdu ten porad s Hasilem na internetu?

Hasil TV24 (jazykovedec - Mail - WWW)
Tak uz jsem to nasel na TV24. Pan Hasil na me zapusobil dobrym dojmem. Co se tyce zastreleneho prislusnika mel zkratka smulu. Stejnou smulu mohl mit i Hasil. To je osud. Jsem zvedav na stenllyho reakci i kdyz uz je vsem predem znama. Prosim nehazejte Hasila do stejneho pytle s Masiny a spol.

L.Navara a D.Herman . (ADMIN - pohraničník Zdeněk - Mail - WWW)
Král Šumavy
11. 1. 2012 v 06:25 na ČT2
13. 1. 2012 v 02:00 na ČT2
16. 1. 2012 v 13:40 na ČT2
LINK: http://www.ceskatelevize.cz...mavy/

Přiznám se,že téma tzv. Krále Šumavy mě až tak moc nezajímá,přesto jsem se na tenhle pořad díval,už i proto,že před ním ČT2 dávala zajímavý dokument o tankové bitvě u Kurského oblouku.

Nebudu se k pořadu obsáhle vyjadřovat. Jen jsem se musel smát tomu,jaký je "historik" L.Navara a "odhalovač zločinů komunismu" D.Herman odborník. Toulali se pohraniční krajinou a blábolili cosi o krvelačných pohraničnících,jenž usilovali J.Hasilovi o život. A bylo jim šumafuk,že v době,o níž tak procítěně hovořili (1949/1950) žádná Pohraniční stráž neexistovala. Což myslím plně vystihuje odbornou fundovanost obou protagonistů.
Už jen kumštýř J.Hutka tam chyběl,aby zadrnkal na loutnu a zapěl o hromádce kostí u železné opony :-)
Pánbůh s námi a zlé pryč ;-)

Kočí - Háva (stenlly - Mail - WWW)
Pana Navaru neznám,ale pana Hermana ano: pán Bům snámi a zlé pryč!!V podstatě co p.Hasil povída je tak trošku pravda až na dvě maličkosti a to z mého pohledu a vyprávění p.Hávy dost podstatné!! A proč ?? .. Jak to tedy dle vyprávění p.Havy bylo z pohledu člena hlídky.
..Hlídka šla do prostoru Soumarského Mostu. Oba šli vedle sebe a hovořili mezi sebou.Měli ruce v kapsách , prý bylo špatné počasí.Když přišli do inkriminovaného místa chtěl si Háva zapálit cigaretu, proto zastavili. Vůbec si nevšimli při hovoru,že přešli stopy po těchto osobách asi o 10 -15 m Kočí otočil hlavu směrem do údolí. V daném okamžiku po nich byla vedena ze zadu střelba z lesa.Aniž by věděli o přítomnosti skupiny vedené Hasilem. Neměli vůbec žádnou šanci použít zbraně. V tom spočívala zákeřnost tohoto střetu (ať si o mne jazykovedec myslí co chce) A dávám mu jako důkaz materiály použité v daném dokumentu TV. Proč p.Hasil hovoří o tom ,že jeden z příslušníků SNB (né pohraničník!!) šel směrem do Nového Údolí a druhý do lesa. Když na použitých fotografií a plánku z místa střetu leží obě těla na jedné úrovni u silnice.Zastřelný Kočí a zraněný Háva. Z plánku je jasně poznat a vše nakresleno ,že palba byla vedena zezadu z lesa . Stopy od skupiny jsou daleko za hlídkou!! Tak kde je pravda u p.Hasila a nebo p.Hávy - ukázaných dobových domuntech z místa střetu.
Závěr ať si udělá každý sám. Co se týká místa hrobu - také žádné novum, už několik dni před odvysíláním pořadu jsem ADMIN - zaslal fotografii pohledu ,kde je pravděpodobně tělo bratra p.Hasila.
K připomínec jazykovedce .. o smůle? Myslíš si doopravdy z pohledu předložených dokumentů ,že se jednalo o smůlu?
A o materiálu ke kníže R.Kalčíka " Král Šumavy " už jsem psal tady na těchto stránkách. Opět to byla a je ze strany p. Hermana zavádějící myšlenka. Kniha je sepsána na základě tří jiných příběhů !!!

Kočí-Háva II (stenlly - Mail - WWW)
Omlouvám se ještě jednu věc z pořadu uvedu v jsem opoměl. Pan Hasil hovoří o noci ze 6-7.12. 1949. Asi zapomětlivost pana Hasila. Hlídka odcházela z útvaru SNB Stožec ve 21,00 hod 7.12. ke střetu došlo kolem 23,00 hod 7.12. Tudíž za absolutní tmy, proto hlídka přešla stopy. Na cestě před světlem z údolí je měl p.Hasil jak se říká jak na talíři.
Střílel na tuto hlídku zezadu vzdálenost 13 m - nemohl se netrefit. Těla příslušníků SNB našel 03,00 hod ráno 8.12.1949 průvvodčí ČSD, který šel z Českých Želbů. O pravých dnech opět hovoří předložené dokumenty TV k případu .

Jazykovědče (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Takže dle tvého postoje soudím že dnes když někdo nesouhlasí s režimem a bude potřebovat prostředky a zbraně na odchod do exilu (jedno kam) a při jejich opatřování zabije zákeřně např policistu dopraváka(přece slouží režimu) a odneseš to úplně náhodou ty jako nezůčastněná osoba páč si holt měl tu smůlu že ten polda kontroloval zrovna tebe (nebo tvé dítě) když se střílelo tak je všechno košér?holt je to ta smůla o které píšeš no :-/ Asi ano, člověk má právo na svobodu-že si ji každý vykládá po svém to je ta daň demokracii že; Učím se dobře ,tak si to myslel ne ?

Král Šumavy (Vterán 46 - Mail - WWW)
Nedá mi to abych nevyjádřil svůj názor na tuto smutnou událost. Souhlasím s jazykovědcem. Podstatný rozdíl mezi Hasilem (je znát lítost) a vrahy Mašíny a spol. Oba zastřelený prostě měli smůlu, to byla "studená válka" Musíme si uvědomit že to byla 50. léta. Proto také vznikla Pohraniční stráž. Co se týče pohledu na událost, verze Hasila a Hávy se musí lišit. Událost se udála (jestli jsem tomu dobře rozuměl)v noci. Jeden utíkal a popisuje to ze svého pohledu ( proto ten odlišný popis) A popis druhého je doložen pozdějším vyšetrováním události. Otázka zákeřnosti stretu? V tý době, volání výzvy, střílení výstrahy v zakázaném pásmu by se rovnalo sebevraždě. Neodhalím svoji pozici abych byl dobrým terčem! Tolik k popisu události. Ovšem to co předváděli Navara + Heřman se dalo čekat, nezklamali. Jak napsal Tomáš "poturčenci jsou horší turka"
Hezký den.

Josef HASIL (Béďa - Mail - WWW)
V jedněch očí hrdina,v druhých zrádce,který nejvíce ze všech zradil svou rodnou vlast.
Ale jak se říká - Žijte dobrý,čestný život.Až potom zestárnete a budete se dívat zpět,budete se moci těšit z něho podruhé.

Navara pred r.89 (jazykovedec - Mail - WWW)
I kdyz system pred r.89 nemam v oblibe tak musim rict, ze ten Navara a vubec cely porad mel dost nizkou uroven ( krome casti kdy mluvil p.Hasil). Videl jsem i par dilu s Hutkou a to jsou stejne propagandisticke slataniny jake se tocily za predchozi rezimu v opacnem smyslu. Cim se zivil Navara pred r.89? Pro Stenllyho: Neschvaluji zadne zabijeni. Jenom jsem chtel rict, ze prislusnik mel smulu a mohlo to vsechno dopadnout obracene. Predpokladal jsem, ze pro Vas je svata verze, kterou predlozil p.Hava. Skutecnou pravdu zna pouze p.Hasil a p.Hava a mozna, ze si to kazdy z nich trochu pribarvil pro svoji potrebu.

jazykovedec (stenlly - Mail - WWW)
Nechci se přiklánět na tu či onu stranu verzí. Jen z pohledu dokumentu použitých v TV vysílání a vyprávění je už poznat ,že situace byla jiná než uvádí p.Hasil.Kdo se jen trošku vyzná v doloženém plánku z místa činu.Musí pochopit ,že střet nebyl tak jak jej p.Hasil popisuje. Kdyby došlo k situaci jak ji popisuje p.Hasil - fotografie :alespoň jedno tělo by muselo být někde jinde ( jeden šel zpět směr Nové Údolí- verze p.Hasila) a ne na jedné úrovní i když každý na jiné straně cesty a plánek místa je též dokladem. A jinak nemohlo to dopadnou obráceně - hlídka o osobách vůbec nevěděla , nebýt NÁHODNÉHO zastavení - hlídky by šla dál !! Nechci tady polemizovat kdo z nás dvou má pravdu !!! Nechci tady rozvíjet policejní teorie o tzv. ohlednání místa činu. Napsal jsem jen svůj názor ,který se opírá o dokumenty zveřejněné v tomto TV příběhu.Prohlédněte si znova obrazový záznam pořadu vyslechněte si co p.Hasil o střetu vypráví , zastavte si jej na uvedených dokumentech a fotografií. A pak snad pochopíte proč mám takový názor.

Díky (pepino - Mail - WWW)
Knihu mám doma,děkuji všem.

Re: Díky (Pepino) (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Jsem rád za každého,komu knížka udělala radost - stejné pocity mají určitě i ostatní členové našeho "kolektivu autorů".
Samozřejmě uvítáme i návrhy,co bychom měli příště zlepšit. Pokud náš pilotní "projekt" bude úspěšný,budeme uvažovat i o dalším. A vždy je co zlepšovat.

co takhle (pepino - Mail - WWW)
co takhle dát si sešlost pokud to bude přiměřeně daleko od Vávrovic.Co?

Re: co takhle. (ADMIN - Zdeněk - Mail - WWW)
Pepino,
nejbližší srazy, vzhledem k Tvému bydlišti, se konají v Ostravě. Takže,pokud by jsi chtěl přijet,dám Ti vědět,až budeme něco pořádat.
Vím,že z Opavy je ještě jeden zájemce, z řad členů KČP Opava, bývalý voják od PVOS. Neboť na našich setkání uvítáme nejen bývalé PS-áky ale i strážce "vysoké modré zdi" od PVOS. Na minulém setkání už mezi námi jeden byl.

(Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Nevíš kde sídlilo SNB v Českých žlebech v r.49 a pak PS při nové sestavě?

hasil (mlčoch - Mail - WWW)
Pánové, rád bych poznamenal, že p. Josef Hasil na události vzpomíná po více jak šedesáti letech, je zřejmé, že si při sebelepší paměti nemůže jasně připomenout úplné detaily. K osobě Kalčíkova Krále Šumavy, autor s největší pravděpodobností použil jako základ postavy Němce Kiliana Nowotného, nikoliv p. Hasila, jinak souhlasím, že využil více námětů. Skutečný Kilián zemřel v Bavorsku roku 1975 a v loňském roce vyšel knižně jeho životopis od Martina Sichingera (knihu jsem ovšem ještě neměl v ruce). Třetí z bratři Hasilů se jmenoval Julius, byl ročník 1915 a rovněž převáděl. Podle dostupných informací zemřel v druhé polovině sedmdesátých let v Kanadě.

mlčoch (stenlly - Mail - WWW)
Na tuto otázku je docela složitá odpověď:
od roku 1946 - 1948 byl 2 pluk SNB Plzeň ,který měl prapor SNB V Horní Vltavici kam spadala i 1.pohr.četa SNB České Žleby. V roce 1948 vzniká prapor SNB Písek kam přechází i pr SNB Horní Vltavice a četa SNB České Žleby. která dostává název 2.četa SNB České Žleby.V prosinci 195O dochází k reorganizaci SNB na pohraniční stráž a vznikají nové roty Horní Silnice, Dolní Silnice, CAZOV, Krásná Hora a Nové Údolí. Vzhledem k dislokaci rot blíže k SH četa SNB v Českých Žlebech zaniká. Ale vznikem 10 bPS Volary - opět dochází ke změne a rota CAZOV se stěhuje v říjnu a listopadu 1951 do Českých Žlebů a rota Cazov je zrušena.Je tady těžké popsat kde se rota PS nacházel - bylo to vpravo nad cestou na Kamenou hlavou - pod touto rotou )pod cestou)se pak v roce 1981-1983 vybudovala nová rota PS České Žleby.Kde byla přesně četa SNB od roku 1946-1949 nenapíšu- dům byl v polovině 50.let zbořen :-(

to Tomáš Fuk (Pepa - Mail - WWW)
No nevím jestli je to pravé ořechové, když musí záklaďák v armádě lidové republiky psát "svému" prezidentoví , aby mu jeho přímy nadřízený dustojník přestal tř. močit na ruce - odvahu neupírám - u nás taky jeden náš kolega psál ( tehdy na vedoucí stranu ), že je šikanován a jeho nadřízení s tím nechtějí nic dělat - byl promptně převelen k "výchovnému" bojovému útvaru s upraveným posudkem a s hláškou nenapravitelného potížisty a stežovatele. Krátce po odvelení se oběsil.

to Stenlly - taky mi není jasný, proč jsem musel toliko cestovat, ale jak se říkávalo, do hlavy ženy a lampasáka prostě nevidíš :) - nic osobního.

Pokud jde o službu u PS, když jsme u toho vzpomínání, bych velmi rád potkal jednoho majora z 4. brigády PS, který na apelplatzu Břeclavského přijímače na nás vybrané řval jako tur, že jsme nebezpeční elementi a nepřátele vlasti - a pak ještě jednoho důstojníka od VKR nebo spíše od VR + Stb, který mi a jednomu kolegovi " nabízel" odchod za čáru při jedné jim vedené demarkačce někde na šumavské PS rotě - možná by to byl po létech docela zajímavý rozhovor..)

... a trochu mimo téma pro sky nadšence, jestli se někdo chystá nach Silvretta Nova, ať rozhodně neváhá, nic suprovějšího v rajchu nenajde...sorry, Admine..)

Stenly (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
No tak to myslím že jsem našel tu první rotu České Žleby na historických mapách na tomto odkazu http://kontaminace.cenia.cz/ jak píšeš naproti nové roty ,dá se na té mapě překliknout na současnou mapu tak se to dobře hledá; škoda že se nedá zjistit kde byla budova SNB v r.49 a najít si to na této mapě. Nevíš náhodou ve kterém místě byla ta přestřelka kde byl zastřelen B Hasil,jak tam stál Navara s tím druhým ,,historikem" na té cestě když o tom mluvili v tom dokumentu?

Pepa (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Ořechové to jistě nebylo ale co se dalo dělat,bylo potřeba s nima trochu (v rámci omezených možností) zatřepat protože se chovali jak kdyby jsme jim patřili; podotýkám že jsme byli zvyklí na tvrdou mazáckou vojnu a za veliteli družstva kteří nás např v příjimači i později, dost ,,školili"se vším všudy, ale byli féroví, by jsme šli i do boje jak se říká ale ti lampioni tam by dostali kulku do zad z vlastních řad při první příležitosti.Kámoš byl na cvičení v 80tých letech v Rajhradě a měli tam nějakýho majora S.který byl taky takový frajer na vojáky;když ho po čase potkal v samošce, musela ho manželka držet (a to doslova )aby mu hned na místě nerozbil hubu ,a do dnes říkává při vzpomínce na něj ,,to by byl první mrtvej v útoku" . Toš tak nějak; i takoví se živili v ČSLA bohužel.

Tomáš Fuk (stenlly - Mail - WWW)
Ano to je ta budova kde do roku 1982 byla i rPS České Žleby.
K dokumentu TV: Ať to máš jednoduchý .Najdi si můj článek z února 2011 :ÚDOLÍ SMRTI - tam je plánek. Vpravo je nápis České Žleby a šipka - vedle cesty vlevo je dům (poslední) opět až nahoře ,to je místo kde stál reportér. Když si v jiném okně otevřeš mapu s kontaminace.cz a dajdeš lokalitu s mým plánkem - nech mapu zvětšenu! Vpravo je les a z něj vychází cesta ,tak na kraji tohoto lesa a cesty došlo ke střetu se skupinou bratrů Hasilů a usmrcení B.Hasila. Proto se tomuto místu nejen k mému uvedenému článku říká :ÚDOLÍ SMRTI !

Tomáš Fuk (stenlly - Mail - WWW)
Ještě k panu Danielu Hermanovi. Až příště bude opět vyprávět , musí si nejdřív ujasnit , o kterém roce vypráví a kdy se vlastně narodil. A proč? Osada DOBRÁ svoji lokalitou spadla do úsek rPS České Žleby. Vzhledem k tom,že tato obec se skládá asi tak od začátku 60. let pouze z osídlenců z řad majitelů chalup na rekreaci,kteří do této osady dojížděli na rekreaci z vnitrozemí. Bylo nutné provádět pravidelnou kontrolu chat a domů po domluvě s tehdejší VB aby nedošlo k vykrádání těchto chat. Několikrátel jsem měl možnost s rodinou Hermanů mluvit ,včetně 18 letého pana D.Hermana. Zajímavostí je , že v té době neměla rodina negativní postoj k zřízení ani pohraniční stráži. Alespoň při setkání s nimi to nebylo poznat :-) Jak se říká : PO BITVĚ JE KAŽDÝ GENERÁL A HRDINA.

Tomáš Fuk (Pepa - Mail - WWW)
Tak důstojnici v ČSLA, to byla kapitola sama o sobě, to někdy člověk až žasnul, jaké exlempláře homo "sapiens" dokázala příroda a hlavně armáda uplácat. :) ... ale oni si byli i někteří vědomí toho, že jestli by nastal nějaký ten ostrý válečný stav ( zase musime ominout jadernou smršť ), tak se na své vojáčky moc spolehnout nemohou, páč se k nim rozhodně nechovali hezky. Myslím, že někteří tehdejší důstojníci lidové armády by i rovnou zběhli - tak nějak vnímali od tehdejšího nepřítele menší nebezpečí než od vlastního mužstva.

Stenly (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Bezva našel jsem to; jen se ještě vrátím k té dislokaci. v tom roce 49 teda sídlilo to SNB přímo v obci České Žleby, nebo v nějaké okolní obci či samotě a České Žleby bylo jen označení,jinými slovy odkud šli do služby Háva a Kočí? To samé myslím bude i ten rok 1950 tipuji.? Právě zkrz tu dislokaci se ptám že si Hasil vybral trasu přechodu tak blízko sídla SNB.

Tomáš Fuk (stenlly - Mail - WWW)
Ne ta rota byla v domě až od roku (říjen) 1951. Vzhledem k tomu, že v Českých Žlebech byla jen četa SNB cca 12 - 15 mužů měla obsazen domů v prostoru školy uprostřed obce. A navíc Hasilové pravděpodobně chtěli použít cestu směr do údolí a pak Stožecká skála do lesa a dál do vnitrozemí.Kdysi sem měl i dvě fotky z pohřbu ,jak vynášejí rakev R.Kočího z tohoto objektu ,ale v roce 1986 jsem je daroval do tehdejšího muzea PS v Praze na Karlově. Dnes toho lituji, zmizely jistě někde v prachu archivu !!! Jinak na skupinu Hasilů čekali příslušníci roty Cazov a Krásná Hora v roce 1950 četa SNB v Českých Žlebech nebyla. Toto jsem psal odpověď mlčoch - viz nahoře.

Zajímavý odkaz (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
http://www.ustrcr.cz...talog-cz.pdf

ČSLA a 3.světová válka (víťa - Mail - WWW)
Ale Vážení , vojna dělá z chlapců CHLAPY. Takže se mazánkové naučili alespoň ustlat postel.
Vojna dnešním synáčkům MÓC chybí !

Priateľstvo v PS (Ján Michlík - Mail - WWW)
Budem pisať len otom ako to fungovalo na našej rote,viem však z rozprávania kamarátov,ktorý služili predo mňou aj po mne nielen tam kde ja,ale aj na iných rotách na čiare.Služil som v rokoch 1974-76 na Zadních Chalupách,bPS Domažlice,prapor Nýrsko.Medzi nástupnými ročníkmi boli zavedené a dodržiavané určité privigélia,ale v žiadnom prípade neexistovala šikana,na žiadného môjho mazáka nemám ani len najmenší dôvod spomínať v niečom zlom,verím,že ani mojí mladí nemajú voči mne žiadne výhrady.Tak isto bolo úplne jedno či je niekdo z Prahy,Trenčína,Brna,Ostravy alebo Trnavy,keď som pred rokmi oslavovál 50-ku,bol som veľmi potešený koľko pozdravov som dostal od kamarátov z Čiech,Moravy a Slovenska.Náš veliteľ kpt.Alois Hedbavny bol správny chlap,sám služil ako zaklaďak na pohraničnéj rote,takže situáciu dôverne poznál,vedel byť aj veľmi prísny,ale aj tolerantný,za celý čas som nezažil aby dal niekomu ostru basu,a stali sa prípady,že chlapci boli na vychadzke opití a vtedy sa stane aj to,že dostane po papuli aj mladý drzí policajt,on to vedel vždy vyriešiť,tak,že postihnutý veľmi dlho sekali dobrotu,stačilo si spomenuť ako muselí vyčistiť za kotcami žumpu zo psími výkalmi smetník s kuchynským odpadom,aj mňa to raz postihlo,ešte dnes cítim tu arómu..Hliadky do služieb sme mali vätšinou stabilné,bol som psovod smečky,takže som 80percent služby absolvovál v noci za plotom na Zadnom Spáleniští,kde bolo 5 úsekov 200-250m od ŠH,kôli sučinnosti sa pri mne striedali dvaja strelci,podporoval nás piket na prekritie,v noci sme chodili prieskumom okolo ŠH,tam do nás ukrytí Amíci hádzali kamene,šišky aj prázdne fľaše,keď boli na druhej strane zašití tak bolí veľky odvážny bojovnici,keď sa však stalo,že sme sa niekedy nečakane stretli za bielého dňa priamo na ŠH,tak mali znás strach,neviem prečo ale vätšinov to boli černosí,bolo aj zadržanie,keď prešlí asi 500m na naše územie,dvaja čierní a jeden beloch,asi hodinu potom čo odišiel ročník mojích mazákov do civilu,z roty sa do zálohy odchádzalo vždy tesne pred polnocou,asi mali ulohu vyskúšať či sme schopný činnosti,keď asi 20ľudí odišlo,stalo sa to na styku z rotou Sväta Kateřina,jeden Amík od strachu vrešťal ako keby ste ho obliali vretou vodou,držal sa trávy tak silno,že bol problém ho naložiť do Gázu,bola to vtedy "horúca noc",na Nemeckej strane sa behom pár minút objavilo snaď 20 džípov,unás bolo prekritie celého úseku obidvoch rôt,dokonca aj general Šadek tam priletel,aj počasie vytváralo dokonálu "idylku",lialo jak s krhle!Od toho incidentu bol kľud,žiadné provokacie z ich strany sa nekonali až kým som nešiel do civilu.Vždy sa k zadržaným správalo korektne a bez násilia,presne podľa zákona,nikdo na ních nemočil ani ich nezosmiešňoval a ponižoval napr.tým,žeby ich vyzliekal do naha,ako som to videl nedávno v TV od američanov čo robili s Arabmi,keď niekomu poviem,že som slúžil tiež na čiare,veľa ľudí kuka na mňa takmer ako keby som bol zločincom,to čo vystrája najmierutvornejšia armáda sveta si málo kto všíma,brutalita na civiloch vo Vietname,Kambodži,Iráku,Guantanámo,bombardovanie Juhoslávie atď.necháva ľudí ľahostajných,rozhorčený sú len pri PS,na Slovensku aj v Čechách je však US army Shopov,ako hríbov po dáždi,kupite tam všetko možné aj nemožné,uniformy,odznaky,nášivky,nože bodáky,vlajky čo len sa vám zachce,takže NECH ŽIJE DEMOKRÁCIA!!!Nech sú agenti-chodci oslavovaní a vyznamenaní aj naďalej! Som rád,že som vás objavil na internete,služiť u PS bolo pre mňa cťou,som nato hrdí,uplne mi je jedno čo si o mne kto myslí,nikdy nezabudnem na nádherne chvíle s mojími kamarátmi,na tuhé zasnežené zimy a nádherne svitania v Českom lese,keďže môj vnuk sa narodil 11.7.mám vždy duplované oslavy!Prajem vám veľa zdravia priatelia-kolegovia!!!

Zajímavý dokument o PS (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
http://www.youtube.com...re=related

pamětník (Rudof Reiner - Mail - WWW)
Rovněž jsem sloužil u PS na Šumavě na rotě Švele a potom Knížecí Pláně. Potěšila mně zpráva o vydané knížce ze dne 06.02.2012, ale jen jsem otevřel adresu, našel jsem sdělení že kniha je definitivně rozebraná a že již nebude vydána. Opravdu se již nedá sehnat ?
Dr. Reiner

KNIHA (karel Runkas - Mail - WWW)
Pro případné zájemce mám upozornění! Budu i nadále evidovat objednávky a v případě alespoň 20 zájemců mohu objednat dotisk. V menším nákladu se to nevyplatí a v nepodložených objednávkách bych v tom měl své peníze.

Škoda (David - Mail - WWW)
Je to velká škoda že kniha není. Dále by jsem se chtěl zeptat, zda má někdo kompletní seznam filmů s touto tématikou.

Děkuji

Re: Škoda.(pro Davida) (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
FILMY s tématikou Pohraniční stráže:
http://pohranicnik.bloguje.cz...php
LITERATURA s tématikou Pohraniční stráže:
http://pohranicnik.bloguje.cz...php

Žádné komentáře: