11. června 2012


"Vinnetu a Old Shatterhand" .

Příběh ze 7.rPS Kvilda – rok 1973.  

Tento smutný příběh se odehrál v roce 1973 u rPS Kvilda http://www.vojensko.cz/7-rps-kvilda . Akteři jsou voj Kubát a voj Magál. Oba jmenovaní byli příslušníci stejného ročníku vojín Kubát – Čech , vojín Magál – Slovák. Nejde o národnosti , jen o ucelní  příběhu.

rPS

Všichni známe příběhy Karla Maye o slavném náčelníkovi Apačů a jeho věrné pokrevním bratru Old Shatterhandovi. Byli to pro nás v té době slavné postavy knížek a řady filmů obdivované snad všemi generacemi. Ale právě tyto dvě postavy jsou nepřímým viníkem události , která se stala. Každá jedotka rPS měl svoji vlastní promítačku a na roty docházely film z půjčovny ČSAF Praha. Tohoto osudné léta byly na rotu PS zaslány filmy Poklad na Stříbrném jezeře a Vinnetů. Všichni příslušníci tyto filmy zhlédli nesčíslněkrát a podlehli nepřímo událostem z děje tohoto filmu.

film

Oba aktéři byli vysláni na 12 hodin služby na předsunuté stanoviště Piket. Celkový počet hlídky byli čtyři příslušníci. Jeden sloužil u závory a vrat , kde propouštěl lesní dělníky za ŽTZ . Druhý obsluhoval signální ústředu , třetí měl odpočinek a čtvrtý měl službu na poznatelně vzdálenou cca 300 m od hlavního stanoviště – nutno podotknout ,že pozorovatelna v té době byla ještě dřevěná..


Střídání stanovišť bylo po hodině. Voj. Kubát odpočíval a voj. Magál byl na uvedené pozorovatelně . Když mělo dojít k vystřídání šel vojín Kubát okrajem lesa k pozorovatelně. Asi ve vzdálenosti 50 m zavolal na voj.Magála stojícího na ochozu pozorovatelny – „“Ty bídný rudochu já tě zastřelím …" / zmíněná glosa není žádnou rasistickou narážkou/ a napůl natáhl závěr samopalu aby naznačil střelbu a cvaknutím úzávěru samopalu mělo znázorňovat výstřel. Při těchto výkřicích se vojín Kubát skrýval za stromy a přibližoval se k pozorovatelně. Samozřejmě voj.Magál – vykřikl „ Já jsem hrdý náčelník apačů Vinnetů  bledá tváři .. a začal podobným způsobem manipulovat se zbraní. A kryl se za dřevěným ochozem pozorovatelny. Aktivita obou účastníků se zvyšovala. Voj Kubát se dostal přískoky pod pozorovatelnu a začal po schodech vystupovat vzhůru na ochoz , při čem neustále cvakal závěrem a voj Magál opětoval „ opětoval střelbu „“

V následujících okamžicích došlo k tragedii… voj. Magál otevřel dřevěný poklop průlezu a chtěl „ bledou tvář zastřelit „ Ale „ bledá tvář“ chtěla být rychlejší – došlo k tragickému okamžiku a to úplnému natažení závěru samopalu– zasunutí ostrého náboje do nábojové komory .Jakmile voj Kubát pustil závěr došlo k náhodnému výstřelu. Střela zasáhla přesku vojenského opasku po které se odrazila směrem do zásobníku samopalu s 30 náboji – kde dva nárazem explodovali. Střepiny s nábojů a roztrženého zásobniku roztrhli pravý bok voj. Magála.

Voj. Kubát neztratil po tomto činu duchapřítomnost, snesl zraněného  voj.Magála z pozorovatelny ,kde je uložil na zem do trávy. Zavolal pomoci skládacího telefonu veliteli roty , že postřelil voj Magála.

V obci Kvilda byla i dislokována praporní ošetřovna pro okolní rPS. Okamžitě byl na jednotce poplach a výjezd s VR a doktorem odejeli směr piket , kde byl již zbytek hlídky informován a nešťastné události. Po příjezdu do prostoru pozorovatelny spatřilo velení jednotky dvě bezvládná těla na zemi. V daném okamžiku si mysleli , že se vojín Kubát zastřelil, když viděli pohozené zbraně vedle těl. Pak se vše vyjasnilo – voj. Kubát po zavolání na rotu – z pohledu na zkrvavené tělo voj. Magála – omdlel.
Při vyšetřování došlo najevo jak k uvedené události došlo. Voj.Magál byl trasportován do vojenské nemocnice v Českých Budějovicích. Kde byla provedena náročná operace dutiny břišní a to z důvodu že tuto zasáhly zbytky znečistěného zásobníku od oleje , splodiny z nábojů a kusy látky košile a hrozila sepse. Vojín Magál se po řadě  měsíců z uvedeného zranění vylečil a na rPS Kvilda se již nikdy nevrátil – by propuštěn do zálohy.

Vojín Kubát byl vojenským soudem odsouzen k 1 roku nepodmíněně v Sabinově / vojenské věznice na Slovensku / po 8 měsích mu byl zbytek trestu dán jako podmínka na tři roky. Dosloužil vojenskou základní služby u záložní výcvikové roty  v Domažlicích.

Měl jsem možnost s panem Kubátem po několika letech mluvit. Litoval své hlouposti a se slzami v očích vyprávěl o zacházení s ním ve vojenské věznici Sabinov. Ale toto už je jiný nešťastný příběh – jedno zlomeného člověka.

rPS – Kvilda. http://www.vojensko.cz/7-rps-kvilda

7. rota 2. praporu 7. brigády Pohraniční stráže Sušice
Okres: Prachatice

© Autor příběhu:  Standa
Fotografie:  archív autora a web Vojensko.cz





Komentáře

(soudruh Janota - Mail - WWW)
Tak to je velmi smutné. Opravdu někdy stačí málo, aby se z původně zamýšlené legrace stala tragédie.

Sabinov (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
O tomto vojenskému nápravnému zařízení kolují různé mýty a dohady. Navštěvuje stránky někdo, kdo by mohl o Sabinově, případně výkonu trestu pohraničníků či vojáků jiných složek (VZS i z povolání) podat informace? Jak z vlastní zkušenosti nebo vyprávění jiných? Pamatujete na heslo dne, zvolání, ohlas: Samopal-Sabinov? Pokud by nechtěl případný autor vystupovat zde v komentářích, prosím o zaslání info na mail: zdenek.nagovsky@atlas.cz

... (Pepa - Mail - WWW)
Co chtít po dvacetiletých chalanech, kteří byli vytržení z civilního prostředí - ale i tak to bylo z klukoviny, horší bylo když kluci ve zbrani po sobě stříleli záměrně, s cílem toho druhému usmrtit - a že těchto událostí u armády nebylo až tak málo. ..

Vojenský příběh se šťastným koncem :) (Pepa - Mail - WWW)
http://www.nedavaska.cz...rikydotmy

trest za blbost (žofinák - Mail - WWW)
Ten pohraničník musel zbnlbnout, jinak si to nelze vysvětlit. Mohu konstatovat, že i když byli ZVS u PS muži ve věku 18-20 let, byla jejich vycviočenost i na tehdejší poměry velice vysoká. Je nutno si uvědomit, že na rozdíl od jiných byť bojových útvarů byli PS každým dnem ve styku s ostrou municí a s ostře nabitou zbraní. PChH někdy měla ve své místnosti-byť v rozporu s předpisy pověšené sumky s ostrými na kavalcích spolu se samopaly...
Co vím, v důsledku každodenního zacházení a tím i drilu, pokud se tot ak dí říci se zbraněmi, nikoho ani nenapadlo s tím krámem nějak hrát, nebo nedovoleně manipulovat. To by nováčka mazáci stáhli zazživa z kůže(chtěli se dostat ve zdraví domů) a druhoročák měl toho nelogického spojení dřeva a kovu, který jsme ho nutili milovat.... natolik plné zuby, že ani jeho nenapadlo dělat s tím nic víc, než opravdu musel.
Takže pokud někdy náhodou, nebo blbostí pohraničníků došlo k poranění, nebo k usmrcení, tak je to politování hodná smutná událost, ale vzhledem ke každodenní manipulaci(nabíjení, vybíjení, ostré a cvičné střelby..pozn. střílelo se pravidelně jednou-dvakrát měsíčně) je to statisticky daleko za rozpoznatelnou úrovní.
Častější byli úrazy a smrtelné nehody z důvodu havárie dopravního prostředku, nebo pádu, zásahu proudem, nebo pokousání psem nebo zmijí.

Výkony trestu... (noveudoli - Mail - WWW)
Jako voják sloužící u PS jsem dostal "voko bere".Výkon trestu u armády v Prachaticích.Nic horšího v životě jsem zatím nezažil.Podotýkám, že nejsem třasořitka a byl jsem již v té době suprák...Basmani v montérkách,já jediný od PS v maskáčích..karty byly rozdány.Poslední pták u armády byl víc jak suprák od PS.Několikrát jsem dostal na hubu,něco rozdal ale vydržel jsem.
Dvakrát jsem za tu dobu viděl umyvadlo a měl stále šílený hlad.Čas se tak vlekl.Do konce vojny jsem už pak byl jak beránek.Po letech jsem navštívil Prachatice.Při vzpomínce se mi srdce sevřelo a tep vyskočil tak, že jsem kolaboval.Takže ten Sabinov asi opravdu nešlo přežít bez újmy na duši či těle.
Pamatuji si na psovoda z Kvildy.V roce 1985 čekal na vyšetření proryvu 3 osob které měl zavinit..Pravidelně mu na brigádě důstojníci Sabinov přehazovali.Bylo to šílený tlak na nervy.Vím že trpěl jak zvíře.Ani nevím jak dopadl.Snad dobře.Takže každá mince o dvou stranách...NÚ.

Vilém Tell (Pohraničník - ADMIN. - Mail - WWW)
Já si vzpomínám na jeden smutný příběh,který se vyprávěl na pohraničních rotách a snad i jinde u Pohraniční stráže.
Na nějaké rotě,při výkonu služby na piketu,což byla většinou (aspoň u nás v Trojmezí) 24 hod.služba,se vojáci nudili.
A vzpoměli si na Viléma Tella http://www.csfd.cz...-vilema-tella/ Nenapadlo je nic jiného,než že mladému dali na hlavu plechovku a suprák,že mu ji sestřelí z hlavy. Což realizovali - bohužel,místo do plechovky se trefil přímo do hlavy. Voják na místě mrtvý... :-(
Výsledek blbnutí a porušení snad všech předpisů: dva zničené životy,jeden kluk se domů vrátil v truhle,druhý skončil s mnohaletým trestem v Sabinově.

... (Pepa - Mail - WWW)
Pokud mi bylo známo, tak ve vojenské věznici Sabinov výše výkonu trestu mohla být pouze do 24 měsíců, vše co bylo nad tuto dobu si vězní odseděli v civilních věznicích - většinou Ilava, Plzeň Bory - alespoň dle zkušenosti s vojenským soudem v Hradci Králové, který tak rád odsuzoval vojáky našeho útvaru k odnětí svobody - první případ, vojín, který se na stojce při strážní službě úmyslně postřelil do nohy, aby ze zdravotních důvodu byl propuštěn do civilu - soud u kterého jsme museli být prý z výchovných důvodu přítomni, ho odsoudil na 22 měsíců vojenského vězení (Sabinov) o celé absurditě této kauzy, u které museli asistovat i jeho nešťastní rodiče, na kterých si úchylnej partajní soudce ještě z gustnul, nemá cenu dále psát - další případ - vojín Tažej, který na zdejší útvar přišel jako propuštěný recidivista a který byl stále socialistické vlasti povinován vojenskou službou a proto skoro ve třiceti narukoval. Dlouho na útvaru nepobyl, přeci jenom jeho civilní návyky byly silnější než vliv lampasáků, kteří si ho oblíbili a poskytovali mu různé výhody - jeho odměna k nim byla vskutku grandiózní, páč všechny věci, které ukradl v posádkovém městě jim prodal a lampasáci se tetelili radostí jako malé děti jakýho maj kámoše, který je zásobuje príma levným zahraničním zbožím - u soudu se ho ani jeden ale nezastal a tak dostal 6 let na tvrdo do svého původního působiště - na Bory - přijal to s radostí a ještě se všem u soudu muklovsky vysmál ( tehdy nás museli ze sálu vyklidit, páč jsme projevovali hlasité sympatie a předseda senátu nevěděl jestli s rozsudkem a nebo s chováním souzeného - samozřejmě to druhý) už tehdy soudce deklaroval, že ho mrzí ta nemožnost dle zákona poslat Tažeje do vojenského vězení z důvodu délky trestu, která překročuje svou výši povolenou hranici pro vojenský nápravný ústav - jinak k soudu jsem chodil rád a často, taková koncentrovaná dávka socialistické perverznosti jaká se tady každému dostávala vyléčila nejednoho začínajícího komunistu i vojáka kariéristu - a to prostě za to stálo ..)

Sabinov (franta flinta - Mail - WWW)
Sabinov byl používán jako strašidlo , Zde na netu jsem četl vzpomínky jednoho člověka co tam sloužil VZS , no nebylo to nic pěkného .Po té jsem se čistě náhodu seznámil s člověkem co tak taky prodělal VZS a to co mi vyprávěl nebylo daleko od toho co jsem zde četl . V Sabinově sloužil 12 měsíců a pak dokonce vojny na odloučené rotě která byla u normálního útvaru taky na slovensku. Takže jsem od něj slyšel že to byl brutální vojna plus fyzická práce pro ty napravované. Povídal že to bylo opravdu na psychiku hlavně těch kteří to ma sloužili jako normální VZS. Sám jsem za vojnu odsloužil 150 stráží v posádkový věznici (bylo to bývalé vězení takže cely ,katry a mříže na oknech .odemykání cel čtyřhranem , kamínka do kterých musel přikládat strážný a bylo pro dvě cely ty jedny) a to taky nebyl med.

Zdeněk Nagovský (stenlly - Mail - WWW)
Sabinov - když pan Kubát vyprávěl o nocích prožitých ve vojenském zařízení. Otevírala se mě tzv. "samočině kudla v kapse ". o jeho myšlenkách na sebevraždu o nocích prožitých v slzách o nelidském zacházení protože byl jiný než bachaři a dozorci /to si musíš domyslet/ to jsem byli Československá socialistická republika. Jeden okamžik se vy vril do paměti ,ale ten nemohu prezentovat a ani nechci .. zkrátka bylo to tam asi šílené !!!!!!!

ZVS - výkon trestu v Sabinově. (Pohraničník - ADMIN. - Mail - WWW)
Nevíte někdo: pokud voják dostal třeba púl roku,rok vězení v Sabinově,počítalo se mu to do základní vojeské služby? Myslím ty měsíce ve vojenském vězení.
Nebo to pak musel nasloužit po odpykání trestu u nějakého voj.útvaru ČSLA (viděl bych to na Železniční vojsko,což byly takové novodobé PTP útvary,aspoň se to říká).

ZVS - výkon trestu v Sabinově. (Stenlly - Mail - WWW)
Ne - výkon služby trest nenahrazoval , pan Kubát musel dle jeho slov dosloužit tzv. přerušený výkon služby jak už jsem zmiňoval ZVR v Domažlicích - tudíž teoreticky byl 32 měsíců na vojně.

sabinov (franta flinta - Mail - WWW)
Popis útvaru: Vojenský útvar pro potrestané vojáky vojenským soudem do 2 let trestu...U útvaru sloužili i nepotrestaní vojáci běžnou voj. základní službu, poddůstojníci a absici jako dohled nad potrestanými vojáky,byli ubytováni ve společné budově a prostorech..Velitelé -důstoníci údajně také převeleni za trest do sabinova...bylo několik odloučených pracovištˇ u jiných voj. útvarů po republice... Náplň dne spočívala v pochodovém nácviku, zpěv pochodových písní a podobných píčovin podle vojenských řádů, nechybělo samozřejmě politické školení a fyzická práce.Osobně jsem boural obytné domy za kuchyní útvaru v sabinově, čistili se cihly....asi pro nějakýho lampasáka..pak jsem 5.měsíců myl nádobí v kuchyni...


Toto jsem našel a nelíší se to od co jsem slyšel a četl ........A ta doba se nazapočítavala musel dosloužit vojnu .rptože mu přerušena

(franta flinta - Mail - WWW)
Pohádka o vojně...
(četař v záloze Miroslav Froněk, 29. 9. 2010 12:06)
Na konci osmdesátých let, tedy s pověstným křížkem po funuse přišel bolševický režisér Sokolovský s "náborovým" seriálem pro mladé muže, kteří měli následovat filmového přizdisráče Tomáše a stát se "gumou"- tedy vojákem z povolání... Já jsem v té době (podzim 1988) končil ve vojenském nápravném útvaru Sabinov (VÚ 5934) základní vojenskou službu. Přiznávám, že s psychickými následky, i když jsem zde nebyl vězněn ! Realita Sabinova , kde byl přísný denní dril,45 minut trvající rozcvičky v plynových maskách !, 90- kliků, běhy na 1km, praktická nemožnost opušťáku, korupce mezi špagáty a praporčíky, nutnost záklaďáků spávat na jedné světnici z trestanci mnohdy odsouzenými za neúmyslné zabití kontrastovala z postavami seriálu, při kterém nezůstalo oko maminek vojáčků suché... Přiznám se že když jsem psal rodičům domů musel jsem lhát, protože pravdivé vylíčení poměrů by zejména matka neunesla...Navíc scénář psal Štorkán, který na vojně nikdy nebyl, osobní zkušenost je nepřenosná, a kdo nezažil podmínky ZVS v nápravném útvaru, neuvěří. Děkuji za to, že po roce 1989 Sokolovský už neoblbuje národ podobnými agitkami a nesmysly už z proncipu. Z odstupem více než dvaceti let můžu jen konstatovat, že v dnešní době by seriál oslovil jen členy Komunistického svazu mládeže a podobných spolků a možná pár jednoduchých vdavek chtivých děvčat, které mají rády uniformy...

toto jsem našel v komentářích k serialu Chlapci a chlapi

Chlapi a chlapci, Sabáč, F. F. (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Franto, díky Ti za nějakou tu stopu. Pokusím se pátrat a případně oslovit zúčastněné. S jejich případným svolením bych přes Admina něco malinko zbeletrizoval a požádal o umístění na web. Kdybys našel na někoho kontakt sám, tak mi jej, prosím, pošli. S díky Zd.

VNÚ (Pepa - Mail - WWW)
V Sabinově člověka lámali na poslušnou beztvarou hmotu ( v podstatě v něm zabili člověka), která vykonává rozkazy bez řečí a do písmene a každé jakékoliv byť i zaváhání v běžných povinnostech se drakonicky trestalo - fyzické tresty patřily mezi ty mírnější - každý kdo prožil voj. nápravný ústav svým způsobem byl vězniteli nevratně poškozen - i když tvrdí, že tomu tak není a že časem se vše vrátilo do normálu - bohužel, není tomu tak - jak pravil jeden bachař, ten kdo v Sabinově nepomyslel na sebevraždu byl svými nadřízenými špatně převychován..)

Pepa (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
No, hezky to Pepo píšeš. Když si člověk vezme, že tam vojáci PS byli z drtivé většiny pro nedbalostní nebo neúmyslné trestné činy, je to hrůza.

(Marek - Mail - WWW)
Pepo to co s Frantou píšete vypadá,že Sabinov byl hodně podobnej komunictickým lágrům z 50.let.Je to snad tak,že vězně týrala ostraha tedy vojáci ZVS,nebo samotní lampasáci?Či šlo spíše o nápor na psichyku člověka.Píšete o tom tak,že člověku běhá mráz po zádech.Já osobně dělal na vojně v Bílku u CHotěboře bachaře asi týden a byla to paráda,protože se popíjelo pivko celej den se válelo na kavalcích a hrál karban.Prostě jako čerti v pekle. O víkendu se šlo s basmenama na diskotéku a jeden mě ujel domu do Prahy.Nutno říct,že se zase v pondělí ráno vrátil zpátky na celu aby se prospal po dlouhé cestě vlakem.Jenom předestírám,že se psal už rok 2001.

... (Pepa - Mail - WWW)
Diskusní příspěvek i k Sabinovu

hříbek 25.duben 2007 8:39:35
Ach ty bolševické agitky...

V době uvedení premiéry seriálu jsem končil ZVS na funkci velitele družstva ve vojenské věznici v Sabinově...Takovými nesmysly z tohoto seriálu co se týká "obrany vlasti" dneska mohou krmit maximálně členy Grebeníčkovy státostrany případně komunistického svazu mládeže. Ta hrozná bezmocnost z tupého systému, který dával funkce převážně nevzdělaným debilům z dvouletých důstojnických škol nahrávala šikaně v obludném měřítku. Z trestních spisů v Sabinově šel mráz po zádech, vím o čem mluvím, četl jsem je a měl jsem knim přístup. Šikany se dopouštěli převážně děti z komunistických rodin, kteří si byli vědomi s ohledem na postavení svých rodičů určité beztrestnosti. Ovšem když "přetekl" hrníček dostali se také k nám do Sabinova. O tom že byli z partajnické rodiny ovšem nikdo nemohl ani hlesnout i když už byla "perestrojka". To jak "trpěl" ve filmové roli " Kyslík" jsme si na poddůstojnické škole prožili více méně všichni aproti případům vyhození z druhého patra a vykopnutí oka, kterých jsem byl přítomen to bylo pouze "špásování mazáků". V Sabinově s tím rozdílem, že šikana byla směřována ne proti slabším, ale naopak proti strůjcům šikany, kteří zde byli v postavení vězňů a vojenští bachaři si na nich vybíjeli mnohdy své zvrhlé pudy. Byl to opravdový absurdistán. Skutečnosti socialistické ZVS odpovídá filmový snímek Zobani , ne Chlapci a chlapi, který jenom zkresluje realitu vzdálenou ideálům tzv. socialistické služby vlasti. Podobné výtvory už nemusím, a je mi z nich špatně. Miroslav Tomáš F., DiS "

http://www.okoun.cz...extId=4881784

Sabinov bych viděl na takou českou verzi sovětského gulagu - pro trestaného vojáka byl největší kápo jeho přímý nadřízený, většinou to byl poddůstojník ( nad ním důstojníci za trest a s psychotickou povahou, která zde byla základním předpokladem pro důstojnickou funkci), který tady většinou absolvoval svou ZVS a považoval to jako trest, protože na ostatních útvarech byl oproti Sabinovu neskutečný veget - tady opravdu fungovala vojna ve své nejbizardnější podobě, každá minuta byla hlídána a do mrtě využívaná na zlomení potrestaného vojáka, žádná pauza neexistovala, sedm dní v týdnu ( neděle byla zasvěcena jako den pro vojenskou přípravu, kdy trestaní vojáci pochodovali a cvičili do úmoru , za křiku a občasné rány, v rukou nejlépe nějaký dřevěný klacek jako osobní zbraň, se kterou stříleli a bodali nepřítele do úmoru a když se jejich velitel necítil nejlépe a nebo ho jebal jeho psychotický nadřízený, pak i na rozborku zbraně došlo až ze samopalu třísky lítaly)..)

(Marek - Mail - WWW)
Pokud jde o film zobani mohu směle doporučit.A jsou tam také chvilku pohraničníci.http://www.ulozto.cz...ej/?q=zobani

vzpomínka (Bohuslav Mrázek - Mail - WWW)
Vletech 1966 -1968 jsem sloužil u strážní jednotky Dymokury,.Kluk z mého družstva dostal za zaspání ve stráži 3 měsíce Sabinova, na přelíčení jsme bez stráží byla celá jednotka, to se tak v armádách dělá. Po 2 měsících dal pres.Svoboda amnestii a když jsme šly do civilu, tak kamarád dosluhoval ty 2 měsíce v Sabinově.Jestli je odkroutil celé nevím.Do toho Sabinova jel pod eskortou. Když přijel tak vykládal jaká to byla pakárna.Toho prokurátora mu dal kpt. Josef Hapka, normálmě klucí dostávaly 14-21 dní v Milovicích .

(Dan - Mail - WWW)
Kluk kterej se mnou rukoval a pak sloužil na vedlejšim praporu, měl nějakej malér ve stráži, nevim přesně co..... jestli usnul, nebo zalez někam do tepla (něco takovýho) a dostal prokurátora a šel do Sabinova (tedy jestli byl zrovna v Sabinově, to už si teda nepamatuju)..... no, my šli po dvou letech do civilu, a já ho cca 5 let po vojně náhodou někde potkal.... akorát ukončil svou ZVS. Prostě, po dobu trestu mu jí přerušili, pak šel na chvíli do civilu a pak ho povolali opět k útvaru kde předtim sloužil... a kde měl svoji pověst.... no nějak to psychicky nevydržel, ožral se, udělal průser a šel si sednout znova. Pak ho zž poslali to dosloužit někam jinam, takže zhruba po 7 letech šel konečně do civilu (jak za Marie Terezie).

PS: Ty čísla nejsou uplně přesný, ale proporcielně to tak nějak bylo....

SMUTNÁ ZPRÁVA. (Pohraničník - ADMIN. - Mail - WWW)
8.dubna 2011 jsem obdržel e-mail s touto smutnou zprávou,která se týká jednoho z diskutujících zde v komentářích. Cituji:

"Dobrý den,
Chtěl bych vás informovat že můj taťka František Flinta který chodil na Pohraničník bloguje a někdy se dost rozčiloval ,ale četl i Diskuzi na Lidech . A vím že s Váma si vyměnil nějaké e-maily . Chci oznámit že včera prohrál boj s dlouhou vážnou nemocí i když si myslel že má vyhráno . Petr Flinta. "

Všichni již dozajista pochopili,že se jedná o diskutujícího "flinta franta".
Franta byl zde na weblogu Pohraničník vítaným návštěvníkem,byť jsem ne vždy s jeho názory a postoji souhlasil.
Ale,vystupoval zde pod vlastním jménem,nesl tedy "kůži na trh" a za svými názory si stál.
František Flinta připravoval s jedním bývalým vojákem PS zajímavý projekt o Pohraniční stráži,se vzpomínkami které měly být zachyceny nejen textovou formou,ale i video záznamy.
Bohužel,jeho smrt práci na připravovaném webu ukončila...

ADMIN: Pohranicnik@bloguje.cz

Polopravda (Milan Horinka - Mail - WWW)
Slúžil som v tej dobe a na Kvilde vr.73.Obaja vojaci boli Slováci z v.s.kraja a boli aj kamaráti.Prokurátora nedostal lebo zranenie nebolo tak závažné,ako vyzeralo.Jeden z nich sa tam aj oženil .Podla môjho to písal S.K.ale mal by vedieť,že to tak nebolo.M.H.

Sabinov (Pepa-Kobyla - Mail - WWW)
Měl jsem to štěstí,že jsem byl vojenským soudem v Brně odsouzen na 8 měsíců bez podmínečně.Dva měsíce jsem byl v Bohunicích ve vazbě a čtyři v Sabinově.Jaký to byl rok?Přelom 1984-85.Na VZS vzpomínám v dobrém a dokonce jsem svého velitele roty mjr..... požádal jestli bych nemohl dosloužit v Sabinově a nemusel se vrátit do VÚ 5944 Čáslav.V Sabinově probíhal normální výcvik tj. rozcvička a zaměstnání do 16 hod,no a pak volno bez vycházek.Každá rota měla tři čety a velitelé čet byli záklaďáci.V sobotu byla možnost brigády na poli či kopat v lese výkop pro kabel.To vše za 60kč,cigarety,svačinu a jedno pivo.Na štědrý den a Silvestr večeře s lampasáky a jedno pivo.Nebyl rozdíl mezi jídle pro lampasáky a odsouzené.Na podmínku jsem se vrátil zpět do VÚ 5944 a bylo opět špatně.Politruk Pavelka mě htěl dát jako odstrašující příklad atak mě před praporem vyzpovídal.Ovšem nestačil jsem vše dovyprávět,protože mě přerušil a již nikdy to neudělal.V podstatě i ve vazbě bylo lépe než u tankistů v Čáslavi.V květnu 1985 jsem odešel na nábor k UD Příbram a již nikdy komunistický lágr v Čáslavi.

Sabinov (Pepa-Kobyla - Mail - WWW)
Měl jsem to štěstí,že jsem byl vojenským soudem v Brně odsouzen na 8 měsíců bez podmínečně.Dva měsíce jsem byl v Bohunicích ve vazbě a čtyři v Sabinově.Jaký to byl rok?Přelom 1984-85.Na VZS vzpomínám v dobrém a dokonce jsem svého velitele roty mjr..... požádal jestli bych nemohl dosloužit v Sabinově a nemusel se vrátit do VÚ 5944 Čáslav.V Sabinově probíhal normální výcvik tj. rozcvička a zaměstnání do 16 hod,no a pak volno bez vycházek.Každá rota měla tři čety a velitelé čet byli záklaďáci.V sobotu byla možnost brigády na poli či kopat v lese výkop pro kabel.To vše za 60kč,cigarety,svačinu a jedno pivo.Na štědrý den a Silvestr večeře s lampasáky a jedno pivo.Nebyl rozdíl mezi jídle pro lampasáky a odsouzené.Na podmínku jsem se vrátil zpět do VÚ 5944 a bylo opět špatně.Politruk Pavelka mě htěl dát jako odstrašující příklad atak mě před praporem vyzpovídal.Ovšem nestačil jsem vše dovyprávět,protože mě přerušil a již nikdy to neudělal.V podstatě i ve vazbě bylo lépe než u tankistů v Čáslavi.V květnu 1985 jsem odešel na nábor k UD Příbram a již nikdy komunistický lágr v Čáslavi.


Žádné komentáře: