11. června 2012


KRYCÍ JMÉNO "PŘEHRADA" .   pl

Pohraniční stráž ČSSR a vyjímečný stav v Polsku.

Mnozí z nás,kterým je více než čtyřicet,si vzpomenou na počátek osmdesátých let,kdy to u našeho severního souseda,v Polsku,doslova vřelo. Mnozí v té době sloužili v uniformě Pohraniční stráže a vybaví si,v souvislosti s oním děním,na vyhlášené MBO – mimořádné bezpečnostní opatření u útvarů a jednotek PS a zesílenou ochranu státní hranice ČSSR.

2

Připomeňme si,aspoň ve stručnosti,o co v tehdejší Polské lidové republice šlo.

Polsko se lišilo od ostatních socialistických zemí v jedné významné věci. Přesto,že u moci byla polská komunistická strana (PZPR), svůj veliký vliv stále měla katolická církev. Tento vliv ještě vzrostl, když se Karol Wojtyla stal v roce 1978 novou hlavou římskokatolické církve. Jako papež Jan Pavel II. Polsko o rok později oficiálně navštívil. Tato návštěva měla velký vliv na další vývoj v této zemi.

V létě 1980 oznámila vláda PLR úmysl opět zdražit potraviny. Polskem se začala šířit vlna stávek. Signál vyšel z Gdaňsku. V Leninových loděnicích vypukla stávka dělníků. Pod velením elektrikáře Lecha Walesy začali dělníci obsazovat loděnice. V srpnu 1980 založili stávkující svůj vlastní odborový svaz Solidarita. Stávka ustala až když bylo komunistické vedení ochotné zasednout se stávkujícími za jeden jednací stůl. Solidarita si stanovila 21 požadavků. Základním požadavkem bylo uznání nezávislých odborů. Polské vedení muselo nakonec nekomunistické odbory uznat.

Solidarita se však stále více začala profilovat jako opoziční hnutí. Vydávala své vlastní necenzurované noviny "Solidarita". Publikační činnost odborů byla finančně podporována Spojenými státy. Nezávislé hnutí neustále sílilo a počet jejich členů rostl, až se koncem roku 1980 přiblížil počtu deseti milionů.
Tuto situaci s velkým znepokojením sledovala Moskva. Od konce roku 1980 uspořádala vojska Varšavské smlouvy u polských břehů (i na pobřeží poblíž Gdaňsku) několik vojenských cvičení. Bylo to jasné varování Jaruzelskému, že pokud situaci sám rychle nevyřeší, bude Sovětský svaz postupovat stejně jako v Maďarsku a Československu v letech 1956 respektive 1968.

Nepříjemnou situaci pro SSSR však nakonec vyřešil polský generál Jaruzelski. 13. prosince 1981 vyhlásil v Polsku výjimečný stav. Nepokoje, které po vyhlášení výjimečného stavu vypukly, byly krvavě potlačeny polskou armádou. Výjimečný stav byl zrušen až v roce 1983.

1

A nyní konkrétní vzpomínka jednoho z pohraničníků na onu dobu a činnost Pohraniční stráže,tak,jak ji sám prožil.

Jako kuchař 9.rPS Volarského praporu jsem zároveň částečně vykonával funkci „bednisty“ a písaře roty. Tudíž jsem i přepisoval rozkaz o přesunu pohraničníků v případě vyhlášení signálu (po telefonu) „Přehrada“. Tento rozkaz se týkal vlastně jenom mé osoby, jinak na ostatních rotách se týkalo i více pohraničníků. V den, kdy jsem jako bednista přijal kolem 22 hodiny večer signál „Přehrada“ jsem okamžitě vyrozuměl dozorčího roty, aby sehnal DDR a zároveň sehnal spojaře na vystřídání a stanoveného operačního řidiče s velitelem vozu. Než DDR otevřel trezor a rozbalil rozkaz, stál jsem na chodbě se sbaleným papírovým kufrem, spacákem a samopalem.

Když jsme se blížili do Volar, tak za námi už jela obrovská kolona ze Sušické brigády. Z výcvikového a záložního praporu ve Volarech a záložní roty Sušické brigády byl vytvořen bojový prapor, který byl určený pro zásah v Polsku v okolí dolů proti Solidaritě a vlastně proti polskému lidu.

4

Nikomu se samozřejmě do Polska nechtělo a pro kluky z výcviku, kteří byli na vojně necelé tři měsíce, ale i pro nás ostatní, to bylo velmi stresující. Každý si vzpomněl na bratrskou pomoc v roce 1968 v naší republice.
Byl jsem určen jako starší kuchař bojové roty se dvěma polními kuchyněmi a k ruce jsem měl kuchaře z výcviku. Nějaký štábní blbec zapojil kuchyně za plachtovou tatrovku s municí a skříňovou vétřieskou s PHM – to by byl ohňostroj. "Zelený mozek" prostě zapracoval...

Mladej, ale i já každé 2 hodiny jsme museli v kotlích měnit vodu – hrozně mrzlo (toto se muselo provádět celou tu dobu 7 dnů bojového poplachu). Za přesunu se měl vařit čaj a guláš. Každých 45 minut měla kolona zpomalit na 15km v hodině, měli jsme naskákat na 10 minut na polňačky a vařit. Prostě hrůza – při představě namrzlých stupaček.
Na určené ubikaci jsme měli na palandách jen matrace, jelikož jsme spali oblečení i s kanadami. Jenom kongo, papachu, opasek a zbraň jsme mohli odložit.

3

Jinak jsme tam strávili celé vánoce a teprve 30.prosince nám ráno povolili sundat boty (to byla úleva) a k večeru to celé rozpustili. Takže Silvestra jsem strávil s klukama na rotě.
Po této akci jsme se všichni obávali, že skončíme jak za Berlínské nebo Karibské krize – odcházeli jsme na jaře 1981 do civilu a tak hrozba dlouhodobého cvičení (cca 3 měsíců) byla reálná.


© Autor příběhu: Pavel (jméno a mail v redakci Pohraničníka).

Použitý text k článkuhttp://studena.valka.cz/polsko_1981.htm







Komentáře

Přehrada (Solitér - Mail - WWW)
Polské události mám spojeny, či spíše je znám pod názvem "Moře". Ale je docela možné, že se jedná o tutéž věc jako "Přehrada". A já to mám v hlavě dajaké popletené...

(Pepa - Mail - WWW)
Papeženci a rozvraceči dostali přes prsty a byl klid,dobře jim to Jaruzelski nandal!

Pepa (jazykovedec - Mail - WWW)
Muzete prosim prozradit jaka byla Vase stranicka prislusnost pred rokem 1989 a jakym zpusobem jste si zajistoval obzivu? Bude to zajimat vice diskutujicich. Dekuji. (Vatikan taky nemusim)

13.prosinec 1981 (Dan - Mail - WWW)
Já zažil na vojně ten 13.prosinec 1981... a neměli jsme to do Polska daleko, no nebylo nám dobře. My nebyli bojovej útvar ale představa že nás naložej na korby a za hodinu nás v Polsku vysaděj někde na křižovatce nebyla až tak zcela vyloučená.....

Krkonoše (karel Runkas - Mail - WWW)
Byl název cvičení, které proběhlo v souvislosti výše uvedených událostí v Polsku. Od naší divize ( 2. msd Sušice) se ho zůčastnil 11. msp Klatovy. V podstatě se jednalo o přesun na velkou vzdálenost, směrem k Polským hranicím. Ve štábu pluku byly i mapy Polska. Před hranicemi byl přesun zastaven a pluk se vrátil železničními převozy do posádky. Podle vyprávění kolegů od zmíněného pluku, úkol k překročení hranic však nebyl vydán.

1981 (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Na tuhle dobu si docela dobře vzpomínám.
Byl jsem v té době v prváku na voj.škole PS v Holešově,takže po stránce vojenské se mě to jako nezletilého netýkalo :-) Ale se spolužáky jsme vzrušeně situaci v PLR probírali,šířila se i fáma,že US prezident R.Reagan prohlásil,že pokud Sovětská armáda do Polska vstoupí,napochoduje tam US.ARMY také a podobné zprávy agentury JPP ;-)
Nejvíce na mě zapůsobilo,když jsem přijel na vánoční svátky domů do Ostravy a ve vysílání polské TV byli všichni hlasatelé v uniformách...

název akce (Jan - Mail - WWW)
Krycí název " Přehrada " měla tato akce v resortu MV. Jak již ze samotného názvu vyplývá, měly se útvary MV (PS,SNB a vojsk MV) podílet na úplné uzávěře polských hranic po celé její délce s ČSSR, a to v případě vstupu cizích vojenských jednotek na území Polska. Vojenské přípravy na intervenci do Polska se konaly, jak jinak než pod taktovkou generálního štábu Sovětské armády a mělo se jí zúčastnit celkem 7 divizí, z toho 4 sovětské, 2 divize ČSLA a 1 divize NLA NDR. Na naší straně se přípravy začaly provádět pod krytím vojenského cvičení s názvem KRKONOŠE a na provedení operace byla vyčleněny 1. tanková divize Slaný a 9. tanková divize v Táboře. Zajímavostí může být, že u každé této tankové divize byl vždy jeden tankový pluk, nahrazen jedním motostřeleckým plukem, čímž došlo k poměrnému navýšení počtu příslušníků pěchoty u těchto divizí na úkor počtu tanků. Tak se stalo, že do sestavy 1.td byl namísto 21.tp začleněn 74.msp od 20.msd a do sestavy 9. td byl namísto 18.tp začleněn 11. msp Klatovy od 2.msd v Sušici (viz. příspěvek Karla Runkase).
Naštěstí k uskutečnění těchto hovadských plánů ze známých důvodů nedošlo a tyhle naše útvary se z prostorů soustředění před vpádem do Polska , v krátké době mohly vrátit do svých domovských posádek.
Dlužno dodat, že Poláci (nejvyšší vojenští a političtí představitelé) byli o těchto plánech informováni a dávali najevo, že si to tam vyřídí sami. I když někteří politici a historikové stále tvrdí, že by k intervenci nakonec stejně nedošlo, v poslední době se ukazuje, že vojenský převrat provedený gen. Jaruselským byl zřejmě skutečně volbou mezi menším a horším zlem, protože k invazi by zřejmě skutečně došlo a následky nelze dneska ani předvídat. Velkou neznámou by byl v tomto případě i postoj samotné polské armády, nebo přinejmenším její části.

Polsko (jazykovedec - Mail - WWW)
V prosinci 1983(!) me kamarad Polak co delal u nas v podniku pozval na vanoce k nim domu. Domluva byla takova, ze ja vezmu svoje auto, benzin dame napul a par dnu okolo vanoc budu hostem jejich rodiny a jedem zpatky. Byl jsem zvedavy na situaci v Polsku tak jsem nevahal. Skoro o pulnoci jsme dorazili na prechod nad Harrachovem (Jakuszyce). Jizlive se usmivajici OPK rekl tak to tady vsechno co vezete vylozte ke kontrole ( byly tam takove stoly venku). Druhy vzal nase pasy a odbehl s nimi do budovy. Za chvili prisel a s jeste skodolibejsim usmevem povida Polakovi Vy po prohlidce pokracujete dal a Vy (usmal se moji malickost ) si "date celem vzad" a pojedete domu. Zadne vysvetleni nebo duvod. Po delsim dohadovani jsem se dozvedel, ze sice vyjimecny stav v Polsku jiz byl zrusen, ale nebyl zruseno omezeni (nebo zakaz?) soukromych cest obcanu CSSR do Polska. Takze kolega zustal na prechodu a potom musel cestovat stopem a autobusem dalsich asi 300 km domu a ja jel zpatky taky domu asi 200 km.

Výlet do Varšavy (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
V roce 84, tedy několik let po Jaruzelskiho konsolidaci jsem byl v posledním ročníku gymplu a naše škola nám udělala v rámci družby týdenní výlet do tehdejší PLR. Bydleli jsme ve Varšavě, v hotelu Almatur, poblíž Maršalkowske. Z nádraží jsme přijeli nad ránem autobusem, a co mne udivilo, všude byly pořádkové hlídky policie vyzbrojené samopaly, doplněné většinou o psovoda, přitom většina podniků měla, jak jsme zjistili později, přes noc zavřeno, všude bylo prázdno a pusto. No, nebyli bychom Češi, abychom dopředu neprovedli rekognoskaci poměrů a nevybavili se na výlet potřebnými náležitostmi. Měl jsem sebou asi dvacet dolarů, dvacet marek, nějaké naše peníze a jídlo. V polském tuzexu (Pevex) bylo vše v poměru k našim cenám za hubičku. LP Beatles, Black Sabath za 1.5 dolaru, dvojalbum za 3-4 USD a pod. Za pakatel byl chlast i cigára, Poláci byli po jakékoliv cizí měně, snad kromě kubánského pesos jak diví. Rifle (samozřejmě, že ne original), jsem vyměnil na Targové za šišku vysočiny. Tehdy módní zrcadlovky se daly pořídit za naši dvacku. Kdyby byl člověk pevnější v kramflecích, tak možná za míň. Jídlo měli Poláci v té době na lístky, v sámošce byl volně k dostání chleba, ocet a možná margarin. Před řeznictvími, která otevíraly až ve dvě odpoledne byly už dlouho před tím fronty. Příděl masa pro běžně pracující byl v té době 1.5 kg na osobu a měsíc. Tedy tak jsem to slyšel. V restauracích a na černém trhu bylo k dostání vše, ale pro domorodce to bylo drahé. Tvrdý alkohol se prodával v běžné síti až od 17 ti hodin. Fronta na něj nebyla velká. Potíž ovšem byla s pivem. Nevím proč, ale v mnoha běžných restauracích, ne v hotelech nebo buffetu, nás polský personál prostě neobsloužil. Zážitky? Nic moc. Ale měli nedaleko hotelu pěkné koupaliště s bazenem, několikrát jsme se opili, ale holky jsme měli radši naše nebo východní Němky. Ty druhé samozřejmě až po pár pivech. Krátce řečeno: V Jaruzelskiho Polsku bych nechtěl žít jako běžný občan ani za hovno.

Re: Výlet do Varšavy - 1984 (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Výstižně popsáno :-)
Myslím,že jsi svým příspěvkem velmi dobře vystihnul tehdejší atmosféru v PLR. Přesně takhle to tam vypadalo.

o čem se tady píše (Jan - Mail - WWW)
Tyhle poslední příspěvky jsou bezesporu zajímavé, ale to že životní úroveň Poláků byla v té době v porovnání s námi výrazně nižší, ne-li dost mizerná, je všeobecně známo. Proto se taky bouřili a tisíce jich dojížděli za prací k nám. Mně osobně by spíš zajímaly vzpomínky a zážitky nějakého pamětníka - přímého účastníka té zmiňované vojenské akce KRKONOŠE, zejména pak těch "slavných přesunů" 1. a 9. tankové divize, které byly spojeny s nemalými problémy. Díky.

Krkonoše I (karel Runkas - Mail - WWW)
Nejsem sice přímý účastník ale něco jsem pochytil z vyprávění kolegů a poté jsem se zůčastnil vyhodnocení cvičení v Táboře ( ZVO). Na každé cvičení se vojska náležitě připravovala dlouho dopředu. Kontrolovala se technika, výstroj a pod. Krkonoše byly zahájeny BoPo a teprve v prostoru soustředění se plánoval přesun. Mnohý materiál mohl být doplněn ale vybavení vojáků se řešilo až v " poli".Největší problémy byly se zásobováním proviantem. Nebyly dopředu sjednány objednávky v civilní sektoru a tak se shánělo kde se dalo.
12. msp měl i jednu MÚ. Tank na mostě přes řeku dostal smyk a převrátil se na věž do řeky.Bylo tam jedno úmrtí, myslím že řidič.

(Dan - Mail - WWW)
Tady se píše že byly 4 mrtví http://vojenstvi.cz...dotazy_91.htm

Česko jsme si dávno koupili (Pepa - Mail - WWW)
http://kovanda.blog.tyden.cz...ceni - je to mimo tuto diskuzi, ale myslím, že zapadá do celkového kontextu, jestli je člověk opravdu homo sapiens a nebo pouhá hloupá opice, usudek ať si každý udělá sám - odmítám prostoduché výkřiky typu, komunisté měli ve všem pravdu, kapitalismus je zlý, páč jenom slova nic nespasí a užitečnost ( klidně kolaborace za hrob) davu ( bez osobní zodpovědnosti) za každého režimu je horší té nejspropadenější ideologii, byť se honosí neprůstřelnou myšlenkou..)

Re: Česko (Pepa) (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Váš příspěvek jsem tady,kvůli jeho aktuálnosti,nechal,byť nijak tématicky nezapadá k publikovanému článku.
Diskuze je přímo na blogu pana Kovandy a to zde http://kovanda.blog.tyden.cz...html
Tudíž je možné vyjadřovat své názory tam.
Děkuji za pochopení.
ADMIN Pohranicnik@bloguje.cz

Dane (karel Runkas - Mail - WWW)
O počtu mrtvých jsem si nebyl jist, vždyť je to tak dávno, tak jsem uvedl " opatrné" číslo.Pamatuji se, že tato DN se na uvedeném rozboru v Táboře dlouho rozebírala. Bylo tam mnoho lidských selhání. Především v tom, že uvedený pluk doprovázelo mnoho funkcionářů z vyšších velitelství a podle "subordinace", ten nejvyšší má vždy pravdu. Proto bylo nesmyslně rozhodnuto, že vyprošťovací tank byl umítěn na mostě. Teprve, když se ukázalo, že, velká vzdálenost a převýšení nemohou převrácený tank obrátit, došlo k jeho umístění na břeh. O drahé minuty ubíhaly. Přesun tanků po silnici se prováděl v tzv. pochodové poloze, tzn. že velitel i řidič byli v příklopech. Pokud by tank měl příklopy zavřené, odnesli by to jenom nějakou tou boulí.I ta voda by se tam dostávala pomalu. Praktické zkušenosti z vyprošťováním měly osádky VT daleko větší než zmíněná generalita. Vždyť o podobné události nebolo na cvičeních nouze. A řešili to většinou bez velkých problémů max. "rotmistři". Bez urážky této kategorie vzp.

Re: Tank (Karel). (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Řeknu ti,Karle,že jsem se docela otřepal hrůzou. Smrt utopením v tanku musí být pomalá a děsivá. Nejhorší na tom je,že byla vlastně úplně zbytečná,protože nebýt těch několika nešťastných selhání,mohli to ti tankisté přežít.
Přiznám se,že jsem až do dnešního dne vůbec netušil,že v souvislosti s MBO kvůli Polsku v prosinci 1981,byly nějaké ztráty na životech v řadách našich vojáků.

Admine (karel Runkas - Mail - WWW)
Velitel asi neměl šanci. Byl v horním příklopu ale ostaní šanci měli.Tan pud sabezáchovy fungoval tak, že při kolizi tanku měli vojáci tendenci vaskakovat ven, přitom stačilo zalést dovnitř. Uvnitř bylo bezpečněji.

Otázka na Karla Run., Admina (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Nakousli jste neveselé téma. Tak ať je to celé. Smrťáky u armády ani PS nebyly ničím úplně neobvyklým. Kdo chodil oznamovat smrt synků rodičům? Byl to nějaký pověřený velitel? Sám jsem takovouto duševní torturou prošel coby kriminalista. Až na výjimky to ale nebyli lidé, kteří byli tak mladí jako záklaďáci, a jednalo se více o manžela/manželku než o rodiče. Jejich smrt rovněž vždy zavinil konkrétní pachatel, takže zloba pozůstalých se obracela proti němu. Ne proti policistům. Tedy až na pár případů. Ale nešťastná náhoda nebo zanedbání povinností či špatné vyhodnocení situace stran spolubojovníků nebo velitelů... Asi nebylo jednoduché takovéto spřípady zdůvodnit.

Re: Smrťáky na vojně (Zdeněk N.) (Pohraničník. - Mail - WWW)
Zdenále,já za dobu,co jsem nosil uniformu PS,zažil dva smrťáky.
Jednou na voj.škole v Holešově,tragicky zemřel spolužák,ne při výcviku,ale na mimoškolní akci,na Barum Rallye. Jeho rodičům to jel myslím oznámit náčelník ročníku (něco jako velitel roty) a ZVP - politruk školy.

Na rotě v Trojmezí jsem zažil,když se ve službě,na stanovišti u drátů (piket), zastřelil pohraničník. Tenkrát to,mám dojem,jel oznámit někdo z velení bPS v Chebu,společně s politrukem roty.

Vůbec si to neumím představit. Těžká,přetěžká povinnost pro oznamovatele toho,že se jejich syn nevrátí z vojny a to zoufalství rodičů,když se to dozvěděli...

V souvislosti s tím se mě teď vybavila jedna vzpomínka,také z období,kdy jsem sloužil u PS na rotě v Trojmezí.
V té době ještě běžela sovětská okupace Afghanistánu. Sověti tam dostávali od místních bojovníků pěkně na prdel (stejně jako dříve Britové a dnes Američani) a údajně tehdy velení Varšavské smlouvy uvažovalo,že okupace Afghanistánu bude "internacionalizována" a že se jí účastní i vojáci zemí VS, tzn. i ČSLA.
Jako reakce na tuto úvahu se objevovali ve vlacích jedoucích z NSR přes OPK Schirnding-Pomezí česka psané letáky,kde se varovali rodiče našich vojáků,že z nich chce Moskva udělat "kanónenfutr" pro konflikt v Afghánistánu.

Myslím,že právě pro ten fakt,že v 80.-tých létech by se takoví padlí v Československu špatně zdůvodňovali našemu obyvatelstvu,od vyslání "bratrské pomoci" bylo upuštěno a ve finále to odpískal i SSSR (za Gorbačova).
Jak vidno, USA a NATO se ale z historie nepoučili a zkoušejí to tam zase - a také dostanou,co jim patří. Naši vojáci z AČR se toho bohužel účastní. Ale,jistou útěchou nám může být,že jako žoldnéři,za prachy,nikdo jim to nenařizuje. Tomu pak odpovídá i určitá lhostejnost v Česku,pokud někdo z nich "padne".
Ale,to už se dostávám úplně někam jinam.

Pro Zdeňka (karel Runkas - Mail - WWW)
Žádný "specialista" na to nebyl. Tuto nezáviděnihodnou povinnost měl velitel útvaru ( poř. zástupce velitele) se svým ZVP.Někdy za " odměnu byl vyslán i velitel jednotky, když se prokázala jeho spoluvina. Za velitelování gen. Veselého ZVO v Táboře, platilo pravidlo třech "viníků" a tak velitel praporu zpravidla jezdil taky. Jedinný "specialista" byl pověřený důstojník, který zařizoval pohřeb.U nás to byl tělovýchovný náčelník. Rodina pozůstalého měla nárok na pohřeb v místě posádky a náhradu cestovného a nebo pohřeb v místě bydliště s náhradou veškerých výdajů. Za celou svoji službu jsem první možnost nezažil. Pověřený důstojník měl pak na starosti v nejbližší posádce zajistit čestnou jednotku, hudbu a pod. Jeho nezávidihodná úloha spočívala v tom, že v době pohřbu se na něj obracel hněv všech pozůstalých.

to ADMIN (Dan - Mail - WWW)
Jen bych chtěl upozornit že akce KRKONOŠE probíhala v prosinci 1980, nikoli prosinci 1981 (kdy Jaruzelski vyhlásil výjimečnej stav). Ono se to někdy přehlíží.

(václav - Mail - WWW)
Můžu se zeptat, na kterém mostě se tato tragická mimořádná událost odehrála?

Václave (karel Runkas - Mail - WWW)
Bohužel, to už si nepamatuji. Něco mi je v podvědomí, že někde u Týna nad Vltavou.Ten nákres místa DN, který byl vystaven při tom rozboru, mám před očima. Mírná levá zatáčka za mostem, tank ve vodě napravo, téměř u břehu.

Re: Dan (Pohraničník. - Mail - WWW)
Ale v článku se popisuje MBO v realizaci FMV, tedy konkrétně PS, která proběhnula právě v prosinci 1981.
Nemohu vyloučit,že v souvislosti s děním v Polsku prováděla armáda,tzn.ČSLA, nějaké "manévry" už v roce 1980.
Přiznám se,že co se týká záležitostí okolo ČSLA,tak já v tom docela "plavu" :-)
Naštěstí na naši diskuzi chodí třeba Karel Run,který v ČSLA sloužil X let a cenné jsou i příspěvky dalších čtenářů,kteří prošli službou u ČSLA jako záklaďáci (VZS).
Osobně se domnívám,že leckdy je diskuze mnohem zajímavější,než článek,který ji spustil.

vánoce 1980 (Pavel - Mail - WWW)
"Přehrada" proběhla na vánoce v roce 1980, na jaře 1981 jsem šel už do civilu

Re: Pavel (Vánoce 1980) (Pohraničník. - Mail - WWW)
V tom případě jsem se sekl já :-)
Nicméně,po vyhlášení vyjímečného stavu v Polsku se přijímala opět MBO a jak už jsem psal,sám jsem je v roce 1981 v Holešově zažil. Dodnes nezapomenu,jak všichni byli v maskáčích,nástupy se zbraněma a mluvilo se o tom,"že se pojede na Polsko".
Naštěstí, díky gen.Jaruzelskému,to v Polsku odbyli bez zásahu zvenčí. Jinak by to byla krvavá řež. Poláci nejsou žádní přizdrisráči,o čemž se přesvědčili i němečtí nacisté a moc dobře to věděli i v Moskvě.

polsko (lizanec radek - Mail - WWW)
Já zažil v roce 1983,podobnou akci,tehdy byla vyhlášená u brigády Znojmo,ostrá bojová pohotovost,v souvislosti se zabitím kněze Popieluska,po vyhlášení bojové pohotovosti na štábu,rozsvícením patříčnym světlem s nápisem,jsme museli my řidiči,okamžitě dotankovávat phm jak v nádržích, tak rezervních kanistrech,okamžitě byli kluci ztahování z opuštáku,lampasáci spavali s náma na rtz,šeptanda byla-máme jet do polska,neměli jsme z toho nikdo radost-poláci se vždy bránili,tam by to bylo tvrdý.Pohotost trvala týden,pak byla s ulevou zrušena,tak jsem to zažil já,ale už si nepamatuju název této akce.

Polsko (Franta - Mail - WWW)
Jo pánové,tak tam bychom asi moc nepochodili,poláci jsou hrdí a nás okupanty by hnali jak čuníky na porážku

Re: Polsko (Franta) (Pohraničník. - Mail - WWW)
Bezpochyby máš pravdu Franto :-)
Proto bylo velmi moudré,že ve finále vojáci Varšavské smlouvy na území PLR nezasahovali. Poláci si svoje vnitřní záležitosti vyřešili sami.

Poláci? (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Myslím si, že někteří přispěvatelé Poláky jakožto hrdý národ zbytečně glorifikují. Militantní část Solidarity a její aktivity utnuli polští vojáci a policisté. Tedy vlastní vlastním napráskali prdel, stejně jako tady v roce 1969. A to doslova. Když jsem slyšel některé přímé účastníky vyčišťovacích akcí hovořit o praktikách režimu, dost mi to připomínalo praktiky esesáků o čtyřicet let dříve. Kupř: Při jedné z potyček se státní mocí se demonstranti utekli schovat do kostela, kde si bláhově mysleli, stejně jako náš sv. Václav, že na ně rameno útočníka nesáhne. Ve Varšavě na rozdíl od Boleslavi byli pronásledovatelé taktnější. Ke kostelu přitáhli jejich hasiči stříkačky s obarvenou tekutinou namodro a do kostela ji pod tlakem nastříkali. Potom odjeli a zasahující jednotky se naoko stáhly. Lidem byla zima a tak začali chladné zdi svatostánku opouštět. To však nebylo vše. Policisté s vojáky každého, kdo byl označen "modře" tak zlynýrovali, a byly mezi nimi ženské i děti, že namodro obarvených lidí byla plná nedaleká městská poliklinika. Osobně nemám tradiční polské politiky a jejich národní chvástaly ani trochu v lásce. To, že se postavili náckům v roce 1939 udělali proto, že jim nic jiného nezbylo. A u moci neměli opatrného prezidenta, ale diktátora. Předtím si jejich politická elita velice notovala s Hitlerem a Francouzi. Dokonce využila ostudného diktátu z Mnichova a obsadila některá naše území při severní hranici. V roce 1968 se Poláci přes veškeré pozdější zlehčování aktivně podíleli na okupaci Československa. Ne sice tak jako Rusové, ale přece. Takže, pokud by Varšavská smlouva v osmdesátém roce v PLR zasáhla, pustli by se do demonstrantů podle mého názoru, jak vlastní komunisté nebo socialisté, či jak si říkali, tak Rusové, my, Němci...a dopadlo by to tam stejně jako u nás v roce 1968. Ale nestalo se...protože Poláci zase až tak jednotní, jak bylo vidno při vlastní likvidaci nepokojů, nebyli...

Re: Poláci? (Zdeněk N.) (Pohraničník. - Mail - WWW)
Možná se zbytečně glorifikují. Může i být,že se stávaly za vyjímečného stavu v PLR incidenty,jaké zde popisuješ. Možná byla i polská armáda směšná,když se bránila nacistickému Německu (jízdní vojsko na koních proti tankům).

Zato my Češi jsme "hrdý národ Švejků" a smějících se bestií (R.Heydrich),který rozumuje v hospodě u piva,nebo s pusou mastnou od bůčku z Lídlu u televize, před každým nepřítelem kapitulujeme,zkrátka,samé "slavné prohry".

Výsledek? V dnešní eurounijní Evropě si na Poláky nikdo moc netroufne,včetně sudeťáků (zkusili to jen jednou a Poláci s nima zametli raz dva),jako stát a nárok požívají jistého respektu, zatímco s námi, Čechy,si každý vytře prdel. O vnitropolitické situaci v ČR se snad ani zmiňovat nebudu...

Ahoj Zdeňku (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Nepsal jsem o současném Tschechei, ani o dřívějším Švejkoslovensku. To už vůbec nemá cenu. Jen jsem přidal svůj názor pod ty ostatní. Pro mne je ta tradiční polská hrdost(nad kterou i běžný Polák mávne při českém pivu rukou) přeze všechno stejně kvalitní jako jejich mražené rybí prsty. To je totiž výsledek té národní "tvrdosti a hrdosti" v Unii-vůči ostatním. Ale musím přiznat, že karamely(krówky) mají dobré. Patrně na smlouvu s českými zubaři.

Re: Zdeněk Nagovský (Pohraničník. - Mail - WWW)
To je v poho. Každý zde má právo na vyjádření svého názoru (s vyjímkou jedinců mdlého rozumy,co by nás tady chtěli urážet).
Nicméně,byť Poláci v minulosti nebyli naši nejlepší sousedi (ostatně,která země kdy byla náš dobrý soused?),přeci jen je musím obdivovat,třeba jen zato,že se pustili nejen do boje s nacistickým Německem (byť bylo jasné,že se neubrání),ale předtím se nezalekli ani stalinského Ruska,když k nim vtrhnul Tuchačevskij s Rudou armádou (1919-1921),polští vojáci maršála Pilsudského jim pěkně nakopali zadky :-)

A velmi sympatické mě bylo,když před pár lety začali Sudeťáci dávat Polsku jakési ultimáta o náhradě škody za to,že Poláci Sudeťáky po II.světové válce odsunuli domů,do Říše. Polská vláda jim vzkázala,že se s nima bude bavit,až Německo uhradí škody za rozbombardovanou Varšavu - a předložila účet v miliardách euro. A bylo ticho po pěšině, sudeťáci už ani nemukli.
...a porovnej to s tím,jak se čeští politici chovají k Sudeťákům u nás...
VIZ http://www.sks-praha.com/
A o tom to je.

Zdeněk Admin (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
To víš, Němci. Ti se dnes budou jinak bavit se 40 ti milionovým národem s mořem a s Amerikou v zádech, než s námi. Zde je to zjevně o jiných aspektech než o polské hrdosti. Snad nakonec i o Rusech, kteří stačili při postupu podstatnou část německé šlechty v Polsku vymlátit nebo převychovat na Sibiři. Což se bohužel v americké zóně nedělo a ve vládě ČR atd. máme nalezlou proněmeckou modrou krev a politické prodejné lokaje stran českých "podnikatelských" kruhů.

Poláci. (BK - Mail - WWW)
Zdravím všechny vespolek.

Zajímavé téma, které se postupně rozvětvilo do několika dalších. Každé by bylo na samostatný příspěvek.
Názor, že se Poláci, v roce 1939, postavili Německu, protože jim nic jiného nezbývalo, není správný. Ale zbývalo! Mohli se vzdát bez boje.
Maršál Pilsudski se ujal moci v roce 1926 a ovládal Polsko skutečně jako diktátor. Postavení Polska po znovuobnovení jeho státnosti, v roce 1919, nebylo vůbec jednoduché. Stejně jako naše. Z jedné strany Německo, z druhé SSSR. Jak se v takové situaci zachovat, je těžko říct. On se asi snažil vyjít s oběma v klidu. Proto ty smlovy o neútočení (Německo 1932, SSSR 1934). Zda mu to přičíst k dobru, nebo ne, si netroufám soudit. Že ty smlouvy nakonec k ničemu nebyly, nebyla jeho vina. Když ovšem přišlo k "věci", armáda konala, co se od ní čekalo! A to je myslím rozhodující. Nebyli to pouze Poláci, všichni ostatní se bránili. I ti Etiopané s luky a oštěpy.
Odtržení Těšínska, v
době "Mnichova", byla samozřejmě podlost.

Prosím pana Nagovského o objasnění termínů "současná Tschechei" a "dřívější Švejkoslovensko". Já znám pouze Českou republiku a Československo.
"Švejkoslovensko" je zřejmě Československo. Prosil bych proto o upřesnění, která z jeho etap je myšlena.
Děkuji.

Přeji všm pěkný den.

BK (jazykovedec - Mail - WWW)
Ja si myslim, ze drive to bylo Svejkoslovensko a dnes je to Svejkovsko. Nebo take Absurdistan nebo Cechistan. Kazdopadne kdo z toho uzemi zmizel ( a nevratil se ) tak vyhral. Tento statni utvar ( a predevsim populace ) nema ve svete obdoby. Myslim, ze by to cele melo chranit UNESCO.

s. Zdenek Nagovsky (jazykovedec - Mail - WWW)
Vase prispevky jsou vcelku dobre, ale nekdy z nich dychne "krasny" duch socialisticke minulosti. Viz:"proněmeckou modrou krev a politické prodejné lokaje stran českých "podnikatelských" kruhů."
Trochu to pripomina " Kdo nejde s nami jde proti nam" nebo "Kdo nepracuje at neji".

Jazykovědec (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Jazykovědče, trefil jste opět hřebíček na hlavičku. Buďte šťasten, že na vás ten "duch normalizace či kolektivizace" dýchá a navíc zadarmo! Američané by za to třeba museli platit dolarem. Jste přeci na Pohraničníkovi, tak musíte s něčím podobným počítat. Neprojdou!

BK (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Dobrý večer. Abych se přiznal, nechce se mi na Vaše dotazy odpovídat. Zvláště na takové, na které znáte odpověď Vy sám. Navíc Vaše příspěvky na mne neudělaly dobrý dojem. Ani ne tak obsahem, ale formou, jakou je podáváte. Snad je to tím, že na Pohraničníka přispíváte jen pár měsíců a já si na Vás prostě jen nezvykl. Promiňte mi mou bezbřehou upřímnost. S pozdravem Zdeněk N.

BK (Jan - Mail - WWW)
Dobře se ta diskuze tady větví a já bych si dovolil navázat na tvou poznámku :"když přišlo k věci, tak armáda konala co se od ní čekalo ". Dlužno dodat, že by polská armáda (přinejmenším její značná část) s největší pravděpodobností konala i v případě zamýšlené invaze v roce 1980/81. Vedou se také diskuze o tom, zda by k té invazi nakonec došlo z toho důvodu, že Brežněvovi se do toho moc nechtělo (Rusové v té době již byli dost zaháčkováni v Afghánistánu a byla jiná situace než v roce 1968 (ČSSR), nebo v roce 1956 (Maďarsko). Rusové pak později uvedli, že mají dokumenty o tom, že, Jaruzelski sám žádal telefonicky o pomoc maršála Kulikova, tehdejšího velitele vojsk VS. Tyhle tzv. "dokumenty" pak později osobně přivezl do Varšavy tehdejší ruský prezident B. Jelczin, přičemž se ukázalo, že se ve skutečnosti jedná o jakýsi "přepis" telefonického hovoru Jaruzelského a Kulikova v této věci. Přepis pořídil údajně pobočník maršála Kulikova do svého osobního deníku. Přepis tohoto telefonátu je dneska součástí spisu v procesu proti Jaruzelskému a je jedním z hlavních důkazů proti němu. Není bez zajímavosti, že podobné "důkazy", tehdy ve formě tzv."zvacího dopisu" se objevily i v případě invaze do Československa v roce 1968 a něco podobného i v případě Afghánistánu.
Nicméně existuje celá řada indicíí, že k invazi by dříve , nebo později skutečně došlo, a to bez ohledu na rizika, která by to přinesla. V Kremlu, zejména pak v nejvyšším velení Sovětské armády bylo tehdy dost "jestřábů",kteří by to prosadili a byli odhodláni použít i jaderné zbraně. Navíc, pokud by se invazi postavila pravidelná polská armáda , zřejmě by do hry vstoupila i vojska NATO, přinejmenším americká armáda. Jak by vypadaly boje na území Polska si lze jen těžko domyslet už jen proto, že se jedná převážně o rovinaté, velmi ploché území, které neskýtá, vyjma vyvýšených železničních náspů a lesů na východě a severovýchodě země, téměř žádné přirozené podmínky pro obranu. Opěrnými body obránců by se pak staly hlavně města, vesnice a osady, což by sebou zase přineslo značné ztráty na životech a obrovské materiální škody.
To, že by byla polská armáda, nebo přinejmenším její část, odhodlána se bránit, nelze ani moc pochybovat. Tomu nasvědčuje i zmínka o stanovisku zástupce velitele ZVO gen. Gottwalda v článku "http://vojenstvi.cz...dotazy_91.htm , který v Polsku prováděl rekognoskaci a určitě tam hovořil s polskými vojenskými představiteli.
Tyhle všechny okolnosti a rizika si gen. Jaruzelski uvědomoval a proto se rozhodl jak se rozhodl a veškerou odpovědnost vzal na sebe. Je třeba si uvědomit, že polská ekonomika byla i vinou dlouhotrvajících stávek téměř v troskách, hrozilo úplné zhroucení státu a konec konců i ohrožení samotné suverenity státu. Sám Jaruzelski byl sice členem PSDS, ale to podle mého názoru v té době pro něho nebylo vůbec důležité. Je nutné také vzít v úvahu, že pocházel ze starého šlechtického rodu s velkou vojenskou tradicí, sám byl válečným veteránem a především zapáleným vlastencem (jako ostatně většina Poláků) a tyhle všechny věci, které Polsko a tím i armádu vnitřně oslabovaly, těžce nesl.
Přes všechno čím polská armáda v historii i nedávné minulosti prošla , měla a stále má v zemi vysoký společenský kredit a lidé si jí váží. Ač je to pro nás dost nepochopitelné, není přehnané tvrzení, že stojí v tomto ohledu hned vedle církve na druhém místě. To má samozřejmě své historické kořeny a sahá to až do středověku kdy vznikla ona slavná Polsko-Litevská šlechtická říše (Rzeczpospolita), po které se Polákům pořád stýská. To jsem ale zašel už moc daleko.
Nicméně si nemohu odpustit jednu poznámku . Pokud bych byl dneska voják (bohužel už jsem byl vyřazen z evidence) a měl bojovat proti nějakému nepříteli, chtěl by mít po svém boku jako spojence, a to zcela vážně, polské vojáky.

Re: Jan (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Honzo,děkuji vám za opravdu velmi zajímavý příspěvek do diskuze.
S velkým zájmem jsem si přečetl i článek na webu Vojenstvi.cz ,na nějž jste dal odkaz http://vojenstvi.cz...dotazy_91.htm

Jan (jazykovedec - Mail - WWW)
Dobry clanek. Jenom nerozumim tomu proc by v pripade zasahu armad VS mela vstoupit do hry americka armada a NATO. Vsechno bylo prece dohodnuto v Jalte a dalsich konferencich ( Evropu si rozdelime a tak to bude ). Videli jste nekdy ty krasne fotografie (tusim rok 1972 ) jak se Breznev s Nixonem na jeho ranci zerou, chlastaj a docela dobre se bavi? A to se to jeste ve Vietnamu rezalo hlava nehlava...

Z. Nagovský (BK - Mail - WWW)
Zdravím Vás,
vysoce oceňuji Vaši bezbřehou upřímnost. Nečekal jsem ji. Vážně! O to víc si jí cením. 1:0 pro Vás.
Mějte se.

Jan (BK - Mail - WWW)
Zdravím Jane,

zajímavý příspěvek.
Zvláště poslední věta mě zaujala. Je pro mne záhadou, proč jsme se nepokusili, během první republiky, místo planých spojeneckých svazků s Rumunskem a Jugoslávií, které nám k ničemu nebyly, o nějaký takový svazek s Polskem? Pozice vůči Německu by byla vypadala úplně jinak.
To samé platí o Anglii. S tou jsme také žádnou dohodu neměli. Proč?
Máš nějaké rozumné vysvětlení?
Pěkný den přeji.

Spojenectví s Polskem-pro BK (Jan - Mail - WWW)
Vzájemné vztahy Českoslovenka a Polska v meziválečném období, nebyly k nějakému spojenectví vůbec nakloněny. Zejména od roku 1926, kdy se k moci dostal polský diktárot Pilsudski se vzájemné vztahy neustále zhoršovaly. Pilsudski zavedl v zemi tzv. "sanační režim", což byla v podstatě vojenská, nebo polovojenská diktatura, s čímž nechtěli mít naši politici nic společného. To všechno ještě komplikoval jistý Josef Beck, což byl v té době polský ministr zahraničních věcí, byl silně protičeskoslovensky zaměřený a v podstatě ovládal polskou zahraniční politiku. On byl také pak strůjcem obsazení Těšínska v roce 1938.
Takže to si myslím, že byl hlavní důvod toho, proč jsme neměli s Polskem žádné smlouvy o spojenectví.
Pokud se týká vztahů s Anglií, tak si myslím, že byly sice dobré, ale přeci jenom naše zahraniční politika byla, a to od samého počátku existence republiky, orientována na Franicii a ta zase měla zpětně na naší politickou scénu velmi silný vliv, hlavně na Masaryka. To se pak samozřejmě projevilo i v celkové vojenské doktríně. Beneš byl sice orientován spíš na Anglii, ale už na tom nemohl, nebo nestačil, nic změnit.
Myslím si, že asi takhle to mohlo být, ale mohu se mýlit.
Jinak Tě zdravím a přeji hezký víkend.

Polsko 1939 (Polák Vladimír - Mail - WWW)
Některé příspěvky jsou zbytečně sáhodlouhé. Podstata je naopak krátká. Nejlépe ji zde vystihl jednou větou pan Nagovský. Poláci válčili s Němci protože jim nic jiného nezbylo. Je to zjednodušený názor ale pravdivý. Poláci měli narozdíl od Československa slíbenou podporu Anglie a Francie. Tak vlastně začala válka. Luxusu Mnichova podle kterého se rozhodoval Beneš se jim nedostávalo. Takže jim opravdu nezbylo než válčit jinak by ze sebe páni generálové udělali úplné voly.

Polsko 1939 (Polák Vladimír - Mail - WWW)
Některé příspěvky jsou zbytečně sáhodlouhé. Podstata je naopak krátká. Nejlépe ji zde vystihl jednou větou pan Nagovský. Poláci válčili s Němci protože jim nic jiného nezbylo. Je to zjednodušený názor ale pravdivý. Poláci měli narozdíl od Československa slíbenou podporu Anglie a Francie. Tak vlastně začala válka. Luxusu Mnichova podle kterého se rozhodoval Beneš se jim nedostávalo. Takže jim opravdu nezbylo než válčit jinak by ze sebe páni generálové udělali úplné voly.

Polsko 1939 (Jan - Mail - WWW)
Ten názor je vskutku silně jednoduchý.

Polsko 1939 (BK - Mail - WWW)
Zdravím všechny diskutující.

Polsko nebylo nikdy v mém záběru zájmů, ale nikdy ho nemohu opomenout při příležitosti, jako je tato diskuze k tématu „Mnichov 1938. Měli jsme se bránit, nebo ne?“
A vždy jim budu závidět jejich odhodlání a hrdinství s jakým se vrhli do předem prohrané bitvy. Kdybych měl přijmout hypotézu, že jim nic jiného nezbývalo než bojovat, jelikož jistí „páni generálové“ ze sebe nechtěli udělat „voly“, museli by bývali, nejpozději druhý týden po napadení, nabídnout kapitulaci, jelikož tou dobou byla armáda v rozkladu a boj prohraný. Pro zachování „generálské cti“ by to úplně stačilo. Oni však bojovali dál a když už padlo do Německých rukou celé území, jen Varšava zbývala, oni bránili dál i tu Varšavu.
Přestali, až když jim do zad začal „pražit“ SSSR!
Jestli takto bojuje národ v zájmu pochybné „generálské cti“?

Přeji pěkný den, nebo spíše dobrou noc.

pro Jazykovědce (Jan - Mail - WWW)
President USA R. Reagan Brežněvovi pro případ zásahu v Polsku několikrát hrozil různými sankcemi a nevyloučil, ani možnost vojenského zásahu. Je samozřejmé, že USA, potažmo NATO, by nešly do války kvůli nějaké stávce odborové organizace v Polsku. Velmi pravděpodobné by to bylo až v případě rozsáhlého ozbrojeného konfliktu , do kterého by se zapojila polská armáda (nebo její část) a na straně povstalců by došlo k vytvoření nějakého orgánu, který by byť vzdáleně připomínal vládu.
Nutno říct, že KGB měla v tomto smyslu podrobné iformace, i když nelze zcela vyloučit, že šlo o úmyslné dezinformace ze strany CIA. Faktem však je, že Brežněv měl "lufta" a dost se Reagana obával, protože ten byl krátce ve funkci a nikdo nevěděl co se může od něho čekat. Nicméně Brežněv byl na druhé straně byl pod silným vlivem generality ve velení vojsk Varšavské smlouvy a samotné Sovětské armády a tihle lidé byli ochotni jít až do krajnosti, a byly odhodláni použít, pokud to bude v jejich zájmu i jaderné zbraně. Tyhle informace zase měla CIA od svého agenta ve velení polské armády.

Jan (jazykovedec - Mail - WWW)
Mate v podstate pravdu. Ale nezapominejte, ze"studena valka" bylo dobre domluvene divadlo ze, ktereho profitovaly obe strany. Dle meho nazoru svet a predevsim Evropa nebyla nikdy v historii bezpecnejsi nez v obdobi "studene valky". A jednim z hlavnich duvodu "zelezne opony" bylo zabraneni toho, ze by na jedne strane lide prebyvali (Zapad) a na druhe strane chybeli (Vychod). Viz hlavni duvod postaveni berlinske zdi. Proto bych nejake uvahy o "vine" prislusniku PS dale nerozebiral. Byly to vojaci (jak ZVS tak lampasaci) a plnili rozkazy. Tvurce teto absurdity je treba hledat uplne jinde.

Pro Jazykovědce (Jan - Mail - WWW)
Já se nedomnívám, že studená válka byla nějaké domluvené divadlo, i když je pravdou,že tohle dělení světa, z ekonomických důvodů vyhovovalo zejména rozvinutým západním ekonomikám, které z toho profitovaly a nemohly se dostat do krize. Zcela v duchu zásady, že "politice není nic do toho, co dělá obchod " existovaly mezi východem a západem úzké obchodní vazby, zejména v palivo-energetické oblasti a obchodu se surovinami i jiných komodit.
Pokud se týká konkrétně ČSSR tak např. bilance našeho zahraničního obchodu byla vůdči západu velmi příznivá (takříkajíc v zelených číslech, kdy vývoz převažuje nad dovozem) a můžeme dneska jen závidět. Na západ jsme vyváželi mimo energií a některých surovin i obrovská kvanta výrobků textilního, pletařského a kožedělného průmyslu (naprostá většina produkce šla na vývoz do západních zemí), ale týkalo se to i jiných odvětví. Naši občané si to pak mohli bohužel koupit jan jako luxusní zboží v Tuzexu, nebo v Německu a Rakousku.
Pro mne osobně bylo dost úsměvné, když se v roce 1990 s velkou slávou "vrátil" na náš trh T.Baťa. Možná si někdo vzpomene, že v 70. a 80. letech byly v našich prodejnách
"OBUV" ,v dost velkém množství k dostání dámské i pánské boty made in Mexico a made in Brasilia. Tohle byl výsledek jednání vlády ČSSR, potažmo MZO s T. Baťou , na jejichž základě pak byly podnikem Exico z Baťových závodů v Latinské Americe dováženy do ČSSR statisíce párů bot , a to dávno před tím, než tady Baťa znovu slavnostně a s velkou pompou otevřel po revoluci svůj první obchod s botama.
Já to tady neuvádím proto, abych někomu bral iluze, ale jen jako zdůraznění toho, že to tehdejší dělení světa bylo pro západ docela výhodné. Navíc je známo, že každá rozvinutá tržní ekonomika, se může dále úspěšně rozvíjet jen tehdy, pokud má v dosahu nějakou periferii. Pokud tohle není, přicházejí krize a v dohledu jsou nová dělení.
Tedy ani nevím, jak by na tomhle mohli mít nějakou vinu příslušníci PS.

Jan (jazykovedec - Mail - WWW)
Souhlasim s Vami. Obe strany z toho rozdeleni profitovaly a Zapad asi o neco vice. Zapad netrpel zavaznejsimi krizemi a Vychod mel svou stabilitu a "spokojenost" (statem dotovane pivo, cigarety, zakladni potraviny, elektina, topeni, atd.). Na dobu studene valku stejne vzpominaji vsichni kdo pracovali zejmena pro vojensko-prumyslovy komplex USA tak treba i pracujici zbrojovky v Dubnici nad Vahom. Par chlapu co tam delali znam osobne a vydelky okolo 10 tisic Kcs a vyse nebyly nicim neobvyklym. V te dobe vetsina naroda delala v rozmezi 1500-3000 Kcs a pivo stalo 2 Kcs.

i jazykovedec má niekedy... (dezi - Mail - WWW)
Musím súhlasiť z tým textom čo napísal jazykovedec. Citujem ,,Viz hlavni duvod postaveni berlinske zdi. Proto bych nejake uvahy o "vine" prislusniku PS dale nerozebiral. Byly to vojaci (jak ZVS tak lampasaci) a plnili rozkazy. Tvurce teto absurdity je treba hledat uplne jinde." Naozaj bola studená vojna,ale ta sa skončila a kamarátstvo i spomienky zostali! Buďte!

Žádné komentáře: