11. června 2012


P R O V Ě R K A  .

Akční příběh z Knížecích Plání – rok 1973 

Prolog:
Každý kdo sloužil u PS ví, že veškeré hlídky střežící na čáře signální stěny(SiS) z pevných stanovišť, včetně poplachové hlídky (PchH), měly stanovený čas k pro prověření signálů daného úseku SiS, ale i na nástražná osvěcovadla rozmístněných na trase kontrolního pasu.

Vyprávím příběh, který se stal u 8.rPS Knížecí Pláně. Do tohoto příběhu byla zapojena i 7.rPS Kvilda – předsunuté stanoviště Piket–Bučina .

U 8.rPS byla prováděná každoroční týdení kontrola připravenosti roty PS na zimní ochranu SH. Byla to vždy doba,kdy nadřízené orgány převrátily běžný klidný chod roty vzhůru nohama. Kontrolní orgány prováděly možné i nemožné,jen aby dokázaly, že něco přeci jen rota nemá připraveno a vše není v souladu tak, jak si ONI představují.

Zkoušeli velení – důstojníky,zkoušeli pohraničníky-záklaďáky a vzduch byl nasycen adrenalinem a napětím. Tato kontrola byla vedena náčelníkem pro OSH 7.bPS Sušice. Tento náčelník se rozhodl prověřit akceschopnost přesunuté PchH v prostoru Bučina. Pod záminkou prověření týlu jednotky odjel s dvěma dalšíma od jednotky.

Přijeli na stanoviště rPS Kvilda – piket ,kde si nechali otevřít vrata vedoucí z Kvildy na Bučinu. Aby nedošlo k prozrazení činnosti kontrolních orgánů ze strany příslušníků sloužící na piketu, nechal náčelník jednoho člena kontroly na tomto stanovišti a odejeli za dráty. Vozidlo použité k přepravě nechali odstavené cca 200 m v úseku střežení rPS Kvilda a vydali se směrem ke styku mezi rotou Kvilda a rotou Knížecí pláně. Když došli na poslední úsek SiS rPS Knižecí Pláně namáčkl uvedený náčelník zkrat ,zmáčkl stopky a ukryli se ve svahu nad ŽTZ a čekali….


4

Dne 1.11.1973 v 15,15 hod zazvonil na ústředně rPS Knížecí Pláně signál – bylo předáno oznámení na předsunutou PchH – Bučina. Ale ve 14.50 hod měla tato hlídka i signál v levé části střežení svého úseku a byla na prověření právě tohoto signálu, což bylo od místa zkušebního zkratu něco přes 2 km to ale kontrolní orgán nevěděl, protože prověrka z jejich strany byla v utajení.
Než hlídka dokončila prvotní prověření a přesunula se do prostoru tzv.prověřovacího zkratu, uplynulo 15 – 20 minut. Nervozní náčelník šel opět k SiS a provedl druhý zkrat,tentokrát už tzv.tvrdý zkrat a čekal na místě a to z důvodu,neboť v tom daném okamžiku úsek nebyl funkční .
Ze zatáčky se vyřítilo vozidlo UAZ poplachové hlídky, zastavilo a z něj vystoupil velitel PchH voj. Miroslav M. doprovázený psovodem Mariánem M.

Náčelník ani nečekal na hlášení od velitele hlídky a zpustil na velitele hromy blesky za nesplnění časové normy a ve vzduchu mával stopkami s časem. Velitel hlídky se snažil náčelníkovi vysvětlit důvod zpoždění zásahu ,ale ten nedbal.
Asi po 10 minutovém hromování , nařídil náčelník zdrcenému veliteli hlídky ať jde k pojítku a ohlásí veliteli roty co se stalo a kdo provedl zkrat na SiS.
Velitel hlídky PchH v rozrušení opomněl ,že vozidlo UAZ stojí hned vedle sloupu , kde bylo pojítko a rozběhl se za zatáčku ,kde na sloupu bylo též konektor mikrotelefonu pro spojení s rotou, ale na místo nebylo vidět.

Za necelé dvě minuty se za zatáčkou ozval výstřel ze samopalu! Všichni ztrnuli : v daném okamžiku všem prolétla hlavou myšlenka:  "vojín to psychicky neunesl a po "pojebu" se zastřelil…
Všichni se rozeběhli do místa, odkud zazněl výstřel. Když doběhli, k jejich překvapení tam stál zdravý a živý voják a mířil samopalem na signální stěnu ,za kterou stál s rukama nad hlavou muž. Ale tentokrát už opravdový narušitel státní hranice :-)


Co se vlastně stalo? Když rozzruřený náčelník šel a dával do tvrdého zkratu SiS, naskočily na počítadle dva zkraty současně – jeden od náčelníka a druhý byl občan NDR: Hans Joachim Michael. Uvedený muž se chtěl za pomoci skládacího hlinikového žebříku ,který dával přes SiS, dostat na druhou stranu ,ale zaslechl v dáli hukot vozidla a když dával žebřík zpět, zavadil o dráty na téčku a způsobil druhý zkrat současně s tím náčelníkovým.

Proto se poté ukryl za strom a čekal. Neboť stál na svahu schován za stromem a zároveň byl vyčerpán chůzí náročným terenem vedoucím k hranici od Františkova ,kde nechal v lese ukryté osobní vozidlo, zalekl se i přibíhajícího vojína – a žebřík mu vypadl přímo na SiS před dobíhajícího pohraničníka.  Vojín M. aby zamezil možnému útěku narušitele za ŽTZ,raději použil varovný výstřel do vzduchu ,protože přeci jen mezi ním a narušitelem byla signální stěna.

V následujících okamžicích byl údajný průser PchH zapomenut! Byla provedena rekognoskace postupu narušitele. Zároveň byl odvezen narušitel k výslechu na Kvildu.

Při prohlídce byla u H.J.Michaela nalezena v kufříku částka přes cca 2 miliony v různých valutách. Dále u jmenovaného byly nalezeny přísně tajné dokumenty z chemického výzkumu realizovaného v tehdejší NDR, ve kterém jmenovaný muž pracoval.
V pozdější době se ukázalo ,že ani v podniku ve kterém pracoval nevěděli o tom, že jmenovaný tyto dokumenty zcizil,aby měl po útěku na Západ něco "do počátku". 

A z průseráře,vojína M. se stal shodou těchto událostí rázem hrdina dne. 

ps

8. rPS – Borová Lada (Knížecí Pláně)

8. rota 2. praporu 7. brigády Pohraniční stráže u obce Borová Lada.

Původně se 8. rota jmenovala Knížecí Pláně a nacházela se u zaniklé obce Knížecí Pláně, cca 3 km jižně od současné roty.

Nová rota byla uvedena do provozu v roce 1984. Stará rota byla zbourána až počátkem 90 let.




ˆAUTOR: Stanislav  http://www.lide.cz/stenlly50





Komentáře

Špatně ( - Mail - WWW)
Tohle je napsáno velmi špatně, tedy z hlediska publicistického řemesla velmi špatně. Ať už zastáváme ideologii jakoukoliv - kdo se v tom vojenském slangu a v těch připitomělých zkratkách má vyznat?

Re: Špatně. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Nemohu souhlasit. Zkratek používaných u PS i vojenského slangu je v tomto článku velmi málo. A ty které zde jsou,tak i v případě,že je náhodný čtenář nepochopí, nemají pražádný vliv na vyznění příběhu.

A i když jste neměl ani tolik slušnosti,aby jste se zde podepsal (stačí přezdívky, nickname,křestní jméno),dám pro vás i vám podobné odkaz na již dříve publikovaný článek,kde jsou mnohé názosloví,slang i terminologie osvětleny: http://pohranicnik.bloguje.cz...php

STENLLY, (Béďa - Mail - WWW)
pište dál příběhy z hranic,podle sebe,nedejte na hloupé komentáře a u mě jste takový malý Rudolf KALČÍK.
Myslím to upřímně a vážně.

Na vysvětlenou. (Pramech - Mail - WWW)
NDR - Německá demokratická republika. OPBH - Okresní podnik bytového hospodářství.

(Marek - Mail - WWW)
Tak mě napadá,že ty dokumenty z chemického výzkumu realizovaného v tehdejší NDR tak to by mohl být recept na slavné plastové lžičky.

Mail-špatně (stenlly - Mail - WWW)
V těch tebou nazvaných připitomnělých zkratkách se pohraniční a lidé znalí PS - vyznají.A podruhé se nauč číst ... v prologu jsou zkratky vysvětelny ,ale jestli nezáš ani pojem zkratky NDR - vrať se do školy a zopakuj si zeměpis:-)

...čím dále, tím lépe (Pepa - Mail - WWW)
"Při prohlídce byla u H.J.Michaela nalezena v kufříku částka přes cca 2 miliony v různých valutách." Maník, s takovým balíkem peněz a bude přecházet hranici jako lůzer. Takoví jako on dostávali od tehdejšího režimu ( i tehdy řádila korupce) bez problému pas do kapitalistické ciziny a pokud už měli nějaký ten škraloup, či strana jim jaksi nedůvěřovala, tak buď se postarali ti z druhé strany ( přeci měl přístup k tajným dokumentům - i když vono v tý době bylo všechno tajný , že :))a nebo za ty peníze ho už někdo komfortně a v klídku přetáhl přes čáru a nemusel se plahočit někde do českých hvozdů s hliníkovým žebříkem...:)

to Pepa (Folfran - Mail - WWW)
kdybys četl pozorně, tak bys věděl, že to byl dederon, a v NDR to bylo o něčem jiném.

pro Pepa (stenlly - Mail - WWW)
Pozor -pokud si dobře vzpomínám ten skládaíc žebřík byl na tu dobu neuvěřitelně lehký měl něco mezi 5 - 7 kg . Škoda,že se v těchto případech člověk nedostane i k fotodokumentaci. Bylo vše řádně fotograficky zdokumentováno v četně rekonstrikce jak přendaval žebřík. Kde sebral takové množství valut si již nevzpomínám, Ale vzpomněl jsem si na jedno zadržení manželů též z NDR v protoru rPS Žďárek - kdy v kufříku ženy bylo nalezeno zlato i šperky s diamanty v částce přes 10 milionů.Zadržená žena nabízela tento kufřík hlídce za to ,že je pustí dál za hranice..Je to jen z vyprávění od příslušníků teto rPS - případ se stal někdy v roce 1967-68 !

Beďa (stenlly - Mail - WWW)
Na ten tvůj dotaz o Hamrech jsem ti odpověděl - přečetl sis jej?

Stenlly (Béďa - Mail - WWW)
Děkuji za odpověď ohledně Hamrů,to mě nenapadlo,že je to podle Hamerských Domků.
Když už jsme u těch dotazů,budu se ptát dále.Já jsem hledal souvislost s názvem Hamerského potoka,který pramení ve zhůřských slatí a vlévá se pod Antyglem do Vydry a na nic jsem nepřišel.Podle čeho dostal název Hamerský?
Dál se zeptam ohledně kuchařky Hanky Cetlové z Krále Šumavy.Tehdá to šlo přijmout civila na rotu a nebo to byla Kalčíkova fikce.
A poslední dotaz je:proč Rysa s Rysovou vedl přes močál Paleček,když Rys cestu močálem znal.
Toť zatím vše a děkuji.

Čemu věřit? (BK - Mail - WWW)
Zdravím všechny diskutující,
teda chlapi, jakže jsme to říkávali -"houpat mě můžeš, ale mlátit se mnou o zem teda ne"! Tomu mám uvěřit? Vždyť tu hranici tam hlídal kdekdo (někde jsem četl, že PPS, mladí PPS, zpravodajci praporu, týlové hlídky jednotlivých rPS), k tomu ještě hlídky u drátů a já nevím kdo všechno ještě.
Nyní se pokuste si představit, že se v tomto prostoru pohybuje "dederon" se skládacím žebříkem(!), s kufrem plným valut (nevíme, zda tvrdých), k tomu s tajnými plány, nepozorovaně se dostane ke drátům a nebýt té prověrky, tak se mu ten útěk snad i podařil! Tak nevím, nevím.
Pěkný den přeji.

BK (jazykovedec - Mail - WWW)
Prvni neverici Tomas je tady. Ted to tady dostane spad. Pokracujte prosim.

pro Béďu (joe - Mail - WWW)
Hamerský potok má původ v německém názvu Hammerbach. der Hammer = kladivo, buchar, hamr = vodní kovárna. Na konci středověku vzniklo na tomto potoce několik vodních hamrů, tzn. voda otáčela kolem, na hřídeli byly palce a ty zvedaly a pouštěly buchar, kterým se kovalo železo.

pro BK ... (stenlly - Mail - WWW)
Dne 1.11.1973 v 15,15 hod....Tímto začínám ..Teď jsem se po ránu musel opravdu od srdce zasmát ... člověče - opravdu si myslíte,že svým příspěvkem byl šel tzv. z kůži na trh, dal datum,čas a podstatu děje a lhal... vždyť tyto stránky čtou desítky či možná stovky lidí a jsou mezi nimi i ti,kteří u těchto rPS sloužili a mohou si to přečíst ,znají tento příběh a navíc moji fyzickou osobu zná řada lidi , nedovolil bych si pak mezi ně přijít a čekat obvinění ze lží ,ani na setkání poraničníků.Opravdu jsem se pobavil - děkuji

Re: Čemu věřit (BK) (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Mě vůbec nepřipadá nereálně,že by se onen Němec nemohl dostat s kufříkem a lehkým hliníkovým žebříkem až k drátům (signální stěně). Nemyslete si,že takhle vymustrován přijel vlakem do Sušice a pak šel pěšo z města,s kufříkem v ruce a žebříkem na rameni do úseku nejbližší roty PS.

Nepochybně přijel svým vozidlem (a nemusel to nutně být Wartburg či Trabi) až k hraničnímu pásmu a vůz někde odstavil,aby nebyl vyloženě na očích. A při troše štěstí pří postupu až k drátům nemusel narazit ani na hlídku,ani na nástrahu (výmetnice se světlicí).

Je pravda,že místní obyvatelé (PPS či MSH) často dali echo na rotu,že se po okolí toulá cizí člověk - ale ne vždy,samozřejmě. Ani zpravodajci,nebo pátrači nemohli mít oči všude.

V jednom z dalších článků,které zde budu publikovat,uvidíte i tabulku zadržení/proryvů. Sám uvidíte,že hranice rozhodně nebyla nepropustná - tedy,ta československá. Proto také občané NDR utíkali přes nás. Ná čáře NDR-NSR bylo v podstate nemožné hraniční zabezpečení překonat. Východní Němci dotáhli systém OSH až k uzoufání dokonale.
VIZ http://www.uloz.to...d-kvalita-mpeg

pro BK (stenlly - Mail - WWW)
Ještě jednou jsem si několikráte přečetl Váš názor v příspěvku. Zde jste mne utvrdil v myšlence ,jak zcestné a chybné jsou úvahy o systému OSH a pohraniční stráž v dnešní době. Je to vinou dezinformací, polopravd, překroucených skutečností hlásaných v dnešním tisku či TV. Dnešní člověk dá pouze na to co si kde přečet a někdy nechce akceptovat názor druhé strany /PS/. Do svým příspěvků vkládáme roty PS , kde se tyto příběhy styly . Uvádíme dny, čas a popřípadě i jmena akterů příběhů. A to právě z důvodů – že se příběh SKUTEČNĚ STAL JAK JE NAPSÁN… Netvrdím ,že systém OSH /Ochrany stáních hranic/ byl dokonalý !! Měl i své slabiny. Což dokazuji v mým příspěvcích zaslaných administrátorovi a další má připravený. Jak lze „vyjebat“ z pohraniční stráží a přelstít ji. Bude záležet na administrátorovi ,kdy jej vloží na blog. Ani z myšlenkou PPS a mladých PPS nesouhlasím, za A: mladí PPS neexistovali – byla složka MSH / Mladí strážci hranic / ale byl to jen název z OSH neměli nic společného byl to spíš pionýrský kroužek… A PPS – ano občané žijící v přihraničí ,kteří se sice podíleli na OSH ,ale předvším se pohybovali mimo prostor střežený Poraniční stráží a někdy dali poznatky k osobám. Za to dostali buď odznáček nebo pochvalný list , peněžitá odměna ve výjimečných případech. To : Bavorská pohraniční policie / Bayerische Grenzpolizei/ měla proti nám propracovanější sytém OSH ./myslím teď spolupráci z obyvatelstvem v příhraničí/ .. v každé vesnici hospodě,obchodě a lidí žijící v obcích v těsné blízkosti SH měla GP své lidi ,kteří byli placení paušálně za to,že donášeli GP to, že se někde objevil cizí člověk – hovořím o sytému před r .1989 a nebylo jich málo – toto jsem se dozvěděl,když jsem s touto složkou GP sloužil již po revoluci na HP Strážný pří od příslušníků GP. A navíc litovali ,že PS zrušila dráty – protože v letech 1990 -1995 byl značný příliv cizinců k nim do SRN. /pro neznalé : Spolková Republika Německo /. Závěrem – opravdu podobné názory jako je Váš mne pobaví a myslím si ,že nejsem sám,kdo se baví nad těmito příspěvky…

administrátor (stenlly - Mail - WWW)
Ano vozidlo nechal odstavené na cestě v lese u Františkova okr.Prachatice

Technická poznámka. (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Stenlly,ale i další:
zkuste své komentáře psát přímo do okénka TEXT v rubrice PŘIDÁNÍ KOMENTÁŘE.
Pokud totiž napíšete svůj příspěvkem v nějaké textovém editoru a pak za pomoci Ctrl-C a Ctrl-V přenesete do okénka,vznikají ony nepříjemné změti typu: … – v textu.
Příspěvek je potom hůře čitelný.
Zdůrazňuji - jedná se pouze o doporučení,nic nenařizuji,komu vyhovuje CtrlV/CtrlC může u něho samozřejmě zůstat.

Grenzpolizei (BGP) . (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Informaci Stenllyho o placených informátorech Bayerische GP z řad místních obyvatel v pohraničí mohu potvrdit.
Navíc tenhle fakt byl už potvrzen i z dalších zdrojů v diskuzi pod jiným článkem,z čehož lze usoudit,že služeb placených informátorů z řad místních obyvatel v bavorském pohraničí využívala BGP všude, nejedná se tedy o lokální záležitost.

A ještě na okraj,nějaké povídání o PPS naleznou případní zájemci zde: http://pohranicnik.bloguje.cz...php
Samozřejmě,mezi PPSáky se našli přílišní horlivci,o čmž nám přináší důkaz příběh Jirky M,jenž byl kdysi publikován na webu Pohraničník :-) http://pohranicnik.bloguje.cz...php

(stenlly) (karel Runkas - Mail - WWW)
Trochu Tě musím poopravit.Mladí PPS existovali. Snad to byl jen pokus ale v roce 1961 bylo při PS rotě v Jaroslavicích založeno družstvo mladých PPS ( viz můj článek, jak jsem se nestal pohraničníkem na tomto blogu). Měli jsme průkazku i pásku PPS, stejnou jako měli dospělí. Kromě seznamování se zbraněmi, rdst, střelba z malorážky, jsme byli úkolováni hlídkováním u příjezdu autobusů a na příjezdu k vesnici byla zřízena přípojka pro mikrotelefon, kde jsme měli stanoviště. Zastavovali a kontrolovali i vozidla. Poté, co jsem jednou v podvečer zastavil vozidlo s důstojníky ze Znojemské brigády, nám tato činnost pro určité nebezpečí pro nás, byla zakázána.Potom jsme chodili jen s dospělým nebo vzs PS. Do kdy to trvalo, nevím. Co jsem odešel v září 62 do VŠJŽ a domů jezdil jednou za půl roku, jsem ztratil kontakt.

Re: Karel R. (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Vidíš,Karle,to jsem třeba vůbec netušil,že kdysi existovali i "Mladí PPS".
Podobně,jako třeba ČSM změnilo název na SSM,tak i M PPS změnil název na Mladí strážci hranic - MSH. Já už se teda s jiným názvem nesetkal (mluvím o 80.létech).
VIDEO http://www.youtube.com...VblLRSDb20


PS: dneska,nebo zítra se ti Karle ozvu mailem ohledně našeho projektu. Ať si nemyslíš,že jsem to lehkovážně pustil z hlavy :-)

Karel Rukkas (stenlly - Mail - WWW)
Toto je pro mě nóvum - je vidět ,že se člověk učí celý život. Moje domněnka je ta,že se asi opravdu jednalo o pokus či jen lokální název.Jak píšeš měli jste pásku PPS ? Tedy v tomto směru žádná odlišnost. Od roku 1969 - jsem byl příslušníkem PS - vím ,že v roce 1971 začali spontálně vznikat pod hlavičkou Pionýrské organize , oddíly Mladých strážců hranic. Ale jinak nezpochybňuji :-)

Pomocníci PS (Martin - Mail - WWW)
Ja chcem len dodať, že vzťahy medzi záklaďákom a pomocníkmi PS neboli vždy ideálne. Nebolo žiadnou výnimkou, že na nás donášali furťákom. Ale my sme im to vedeli aj patrične vrátiť, napríklad kontrolami na drátoch

Martin (stenlly - Mail - WWW)
Ani vztahy mezi jednotlivými PPS a funkcionáři nebyli ideální - mohu konstatovat to samé ve vztahu PPS k jednotlivým funkcionářům našli se u PPS "الخنازير" kteří žalovali i na nás - hlavně když jsme byli mladí praporčíci ...On.o se toiž donášelo, donáší a donášt bude pokud budou lidi na sebe hnusní...

A vůbec (Pepa - Mail - WWW)
nejlepší byly vztahy mezi řadovými vojáčky, takový dobře zaúkolovaný mladý plašan a žrout vojny VKRkem už v příjímači byl postrachem i pro samotné lampasáky, že takový zmetek dokázal rozházet mužstvo o tom žádná, viz příjímač 4.br.PS v Břeclavi 83-85. No ještě , že domácí ženisté byli přes neskutečnou buzeraci a permanentní hrozbu Sabinova, občas dokonanou ( páč výhružky se musí plnit, jinak strácejí výchovný charakter a jsou k smíchu - slova politruka brigády - po 89 dobře penzionovaného) stále normální a měli větší koule, než celá výcviková rota udatných pohraničníků..)

Karle, to zastavení vozidla s brigadýry , myslím, byla asi nejužitečnější věc cele PPS - když si děti naprosto vážně hraji na vojáky s vojáky, tak tam už to asi přestává být sranda a jde do tuhýho..:)

Pokud jde o emigraci z ČSSR možná by bylo dobrý nahlédnout do statistik, kolik že vlastně lidí opustilo republiku v inkriminované období a jakým způsobem, to znamená kolik vlastně lidu odešlo relativně normálně ( dobrá by byla i statistika ne-dobrovolného vysídlení tzv. režimových oponentů represivními složkami do zahraničí) a kolik se jich pokusilo překonat zelenou čáru. Myslím, že ty druhý, násilný způsoby ( tedy i pokusy) budou v naprosté menšině. ..

Údaje z kroniky 7bPS Sušice (joe - Mail - WWW)
Podle nejednotných zápisů v letech 1980 až 1988 bylo v úseku brigády, tzn. od 1.roty Černé jezero až k 19.rotě Mlýnce, zadrženo 1357 narušitelů, z toho asi 20% se jich dostalo za signální stěnu. Došlo ke 30 úspěšným proryvům, při kterých uteklo 50 osob. Do tohoto počtu jsou započteny i osoby, které měly povolení ke vstupu za dráty, naopak chybí údaje o zběhnutí pohraničníků, ke kterému během deviti let muselo také dojít.

Znamená to, že šance na úspěch po vstupu do pohraničního pásma byla minimální - z těch, co nebyli zachyceni po udání PPS, se dostalo přes čáru 1 až 2%.

Pro občany NDR bylo velkým bonusem, že v případě střetu s hlídkou PS měli oproti domácím poměrům velkou šanci na přežití. Co se s nimi dělo po navrácení do vlasti, to už tady jednou bylo popsáno (zmlácení hned při předání německou Stasi).

Snad pokus (karel Runkas - Mail - WWW)
ale nejednalo se jen o " lokální název". Měli jsme stejné doklady i pásku jako dospělí, jejiž převzetí každý podepsal. Byli jsme proškoleni o právech a povinnostech. Než jsem odešel do VŠJŽ, obdržel jsem od velitele Znojemské brigády knihu a diplom s titulem : "Vzorný mladý PPS".Snad se mi podaří ten diplom najít a naskenuji jej Adminovi.Jak už jsem uvedl, nevím jak to pokračovalo. Když jsem přijel po půl roce na dovolenou, vyměnilo se mezi tím velení roty a už jsem nikoho neznal.

(redy - Mail - WWW)
Autor diplomové práce o PS rozlišuje mezi Pomocníky pohraniční stráže, Mladými pomocníky PS a Mladými strážci hranic Pionýrské organizace. Mladí pomocníci tedy asi opravdu existovali.

"MPPS byli v převážné většině členové SSM. Organizováni byla zpravidla v samostatných družstvech, v jejichž čele stál vybraný PPS. Tato družstva byla zpravidla součástí čet PPS. Pokud byli někde organizováni jen jednotliví MPPS, bývali
začleňováni přímo do družstva PPS." (str.82-83)

http://theses.cz...t_adipIdno_10482

joe (stenlly - Mail - WWW)
Máš sice pravdu / tabulka narušení SH/ vyjde v jednom z dalších mých příspěvků je to od roku 1969 - 1989, ale to co uvádíš ty švihl se o 1 proryv a 2 narušitele sis přídal,ale to se stává,ale to není podstatné a núspěsnost OSH byla 3,6 % z celkového počtu co uvádíš ty ..To je ,ale skoro za 20 let OSH . Měl jsem kamaráda sloužícího na cizině letiště Ruzyně Praha- konkrétně se jednalo o toho /svob.Řípu - z mého článku - Pronásledování/ vystudoval JUDr a byl zástupce na letišti Ruzyně... Ročně jim zůstávalo v cizině kolem - 3500 - 5000 lidí , kteří vycestovali legálně do zahraničí hlavně v Španělsko,Portugalsko ,Řecko ... a vůbec si s tím nelámali hlavu. Byl jsem svědkem ,když odbavovali cestujíc vracejících se z Alicante - Španělsko, kdy za ním přišel ztrápený vedoucí zájezdu a povída : ostalo mě v Alicante 5 lidí z Prahy -4 co mám dělat .. A kdo ? ptal se kolega ... vedoucí nahlásil jmena - kolega je zatrhl na seznamu. A poslal nešťastného vedoucího zájezdu pryč... Já povídám : Pavle ty s tím nic neuděláš ?? Odpověď - Ne - ty vole víš kolik jich tam ročně zůstane !! A pak vyprávěl při kávě co a jak a dokonce mě ukázal velký trezor plný " falešných pasů a povoleních " A to bylo prosím v roce 1983..Jiný kraj - jiný mrav :-)

karel Runkas (stenlly - Mail - WWW)
:-)))) - ale já se nepřu , je to možné - jen jsem o tomto neslyšel.

M PPS (stenlly - Mail - WWW)
Okolo roku 1963 se vytváří tradice hnutí mladých pomocníků PS (MPPS),
jejíž členové namnoze navštěvovali právě mládežnické PO MSH. Pionýrské skupiny
v příhraničních oblastech vznikaly živelně již od roku 1958. Dělo se tak z iniciativy PS,
která chtěla upevňovat spolupráci s civilním obyvatelstvem v pohraničních oblastech
a získávat jeho aktivní pomoc při OSH. Další organizací, která přispěla k vzniku PO MSH,
byla PO ČSM, jenž měla za cíl vychovávat a organizovat děti v pohraničních oblastech,
kde byla omezena možnost získávání vedoucích dětských kolektivů z řad civilních
obyvatel.
Roku 1964 vyšlo usnesení ústředního výboru ČSM, kterým pionýrské oddíly
u státních hranic získávaly svůj název PO MSH a zároveň byl schválen jejich statut./ citace z dizertační práce /

Jasně když podle tohoto zánik byl v roce 1964 - po pěti letech ,kdy jsem nastoupil k PS nebylo po této složce ani slechu ...

stenlly (BK - Mail - WWW)
Zdravím Vás stenlly,
dnes jste mi udělal radost a to už podruhé. Poprvé, když jsem četl Váš článek, při kterém jsem se pobavil já a po druhé, když jsem zjistil, že jsem, na oplátku, pobavil já Vás. Takže jsme pobavili vzájemně jeden druhého. Humor je koření života a není ho nikdy dost!
Nesmíte se zlobit, ale když jsem si představil "dederona" s neuvěřitelně lehkými štaflemi (5-7kg) u SiS, tak jsem se musel od srdce zasmát.
Mějte se fajn.
P. S. Jsem rád, že se alespoň otázka mladých PPS vyjasnila, takže souhlasíte s tím, že tam tu hranici hlídal kdekdo?

Zajímavé (Pepa - Mail - WWW)
Podle UNHCR v letech 1968 -1989 z ČSSR odešlo, emigrovalo asi 250 000 obyvatel ( tohle číslo je uváděno na spodní hranici, podle jiných pramenů, tř. českých spolků v zahraničí to bylo okolo 400 tisíc ). Od roku 1977 si emigranti na západě mohli upravit vztahy z CSSR ( Směrnice o úpravě právních vztahů ČSSR k občanům, kteří se zdržují v cizině bez povolení československých úřadů - usnesení vlády č. 58 z 16.3.1977, Ústřední věstník České socialistické republiky částka 2/1977 )

1.Emigranti, kteří nebyli zbaveni občanství a chtěli se navždy vrátit do ČSSR (oddíl 1), nemuseli splnit nic. Stačilo požádat o cestovní doklad. (Ve slangu některých emigrantů se pro tuto skupinu užívá pojem navrátilec.)

2.Emigranti, kteří si chtěli ponechat občanství ČSSR (oddíl 2) a moci navštěvovat Československo. Ve slangu některých emigrantů se pro ně používal hanlivý výraz upravenec. Aby obdrželi československý cestovní pas a povolení k dlouhodobému pobytu v cizině, museli tito emigranti:
zaslat písemnou žádost o "upravení vztahů s Československou socialistickou republikou"
požádat prezidenta republiky o milost (pokud byli odsouzeni za nějaký trestný čin a neproběhla amnestie)
museli splnit podmínky stejné jako pro vystavení vystěhovaleckého pasu - pravděpodobně šlo o úhradu vzdělání
navíc museli podepsat prohlášení, ve kterém se měli zavázat, že se budou chovat jako řádní občané ČSSR

3.Emigranti, kteří se chtěli nechat vyvázat ze státního svazku (přičemž byli následně dle § 14 zákona číslo 39/1969 Sb. zbaveni občanství ČSSR). Zájemci museli v tomto případě splnit stejné podmínky jako předchozí skupina a navíc museli potvrdit, že jsou občany jiného státu. Podpis prohlášení o řádném chování nebyl vyžadován. Po splnění všech podmínek přestali být občany ČSSR a směli cestovat do ČSSR jako cizinci. (oddíl 3)

4.Emigranti, kteří byli proti své vůli zbaveni občanství podle § 14 a zákona číslo 39/1969 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České socialistické republiky (doplněného opatřením 124/1969 Sb.), protože vyvíjeli činnost "nepřátelskou" ČSSR (oddíl 4). Na tyto osoby se možnost úpravy nevztahovala, bylo jim zakázáno cestovat do ČSSR a nikdo nesměl vycestovat za nimi.

5.Emigranti, kteří žádné vztahy s ČSSR neupravovali ani nebyli zbaveni občanství, neměli možnost ČSSR navštívit ani nesměl nikdo navštívit je.

Zajímavý je, že seznamy emigrantů, kteří si do té doby "upravili vztahy s ČSSR", nebyly nikdy zveřejněny a StB je na přímý příkaz tehdejší vlády v listopadu 1989 zničila.

pro BK (joe - Mail - WWW)
Ten případ se štaflemi není vůbec kuriozní a zápisy PS uvádějí podobných případů víc. Na cestě hraničním pásmem k čáře bylo překonání SiS kritickým bodem, který spouštěl mechanismus pro lapení uprchlíka - signál u dozorčího bedny znamenal výjezd poplachové hlídky a následně uzavření celého prostoru, kde se uprchlík nacházel. V osmdesátých letech už byla signální stěna na základě dřívějších zkušeností v dostatečné vzdálenosti od čáry, aby mohl být uprchlík dopaden.

S pomocí štaflí(důmyslně vyrobené skládací konstrukce), které nezpůsobily zkrat, získal uprchlík cenný čas. Pokud za sebou zahladil stopy na zoraném pásu, nemusela PS útěk zjistit vůbec.

Šance prchajících vzrostly, pokud bylo mizerné počasí, které znemožňovalo výhled ze špaků (mlha) a rovněž bouřlivý vítr, který přehlušil všechny cizí zvuky. Velkou překážkou byli ovšem psi, kteří za příznivého větru větřili cizí osobu na kilometr daleko. Nevím jak to bylo s pepřem, někde jsem četl, že postup psa zpomalil, ale nezastavil.

Štafle (Jan - Mail - WWW)
Já když si představím chlapa jak pobíhá se štaflemi v HP, tak se taky nemůžu ubránit smíchu. Mi tam ještě schází ta zakroucená štětka a kominický klobouk, ale možný je všechno. Když si jeden všeuměl k útěku přes hranice a k zastrašení hlídek PS, doma mohl postavit tank vlastní konstrukce, tak proč ne. Že jo ??

pro BK (stenlly - Mail - WWW)
Dávám jednu dobrou radu - vypravte se do policejního muzea na Karlově u Nuselského mostu - sice část tykající se PS byla značně zredukována díky dnešnímu názoru - ale přesto tam nalezně takové kuriozity - že skládací žebřík ono našeho dederona je opravdu banální věcí.

Hlídal kde kdo (karel Runkas - Mail - WWW)
Dělali jsme to s klukovským ndšením po dobrodružství. Ne každý fandil fodbalu či jiným aktivitám. Za to jsme ale nekouřili "trávu" či neničili kde co, v důsledku nedostatku jiné smysluplnné činnosti.

ANO, mladí PPS existovali!!! (žofíňák - Mail - WWW)
Já jako mladý rtm. jsem dostal stranickým úkolem, podotýkám že jedním z těch příjemných... vedení jednoho takového družstva.
Jednalo se o 14 dívek, členek SSM ve věku 16-18 let z vesniček v rajonu střežení roty. Krev a mlíko, pro upřesnění.
Musel jsem s nimi provádět školení, službu na přístupech, zůčastňovat se s nimi na různých svazáckých školeních a akcích, a seminářích, tanečních zábavách i samotných tanečních, setkáních mládeže na Rysech a na Šumavě a podobně, včetně žehlení jejich průšvihů ve škole, internátech, ale i doma, poskytování alibi a podobně...
Nezištně......pochopitelně.
Holky byly mladé, hezké a vděčné, jak jinak.
Je jasné, že mi ženatí kolegové, f-cionáři roty, ale i praporu takovéto družstvo záviděli a jejich kontroly výkonu služby či školení byly pravidelné.
Nemusím zdůrazňovat, že toto byla jedna z těch příjemnějších služebních povinností a že to byl stranický úkol, za který jsem byl vděčný. Pod zámínkou práce s mladými PPS šlo naplánovat prakticky jakoukoliv bejkárnu s krytím a požehnáním SSM, strany a služebních f-cionářů, kteří vykázali čárku, tedy nějakou politicko-služební akci a spokojeni jsme byli všichni,já že jsme mohl vypadnout z roty a běžet za holkma, holky že se dostaly pryč od rodičů a vychovatelů či učitelů, jen nesmělo dojít k žádnému průšvihu, ale to šlo celkem snadno ohlídat...Hlavně žádný alkohol, na to jsem dával fakt bacha a holky gentlemanskou dohodu celkem rády dodržely, nejednou se stalo, že jsme museli fouknout u politruka praporu všichni, takže to za zrušení činnosti nebo vyloučení z družstva opravdu nestálo.
Akorát, když jsem na nějaké schůzi týkající se PPS referoval o činnosti, nevyhnul jsem se dojsmyslným úšklebkům pohraničníků, ale i to byl život u roty.

joe (BK - Mail - WWW)
Zdravím Vás joe,
děkuji za vyjasňující poznámky a za upřesňující vysvětlivky.
Musím Vás ovšem zklamat. To, co se mi snažíte objasnit, já už dávno zapoměl. Mějte na paměti, že jsem se tam, na té hranici svého času, také nějakou dobu procházel a dokonce s "věrným přítelem člověka", i na špaku (my tomu říkali špačkárna) sedával.
Mám zato, že při mlze a v noci jsme seděli na zemi v posedu.
Mějte se fajn.

Re: BK (pozorovací hlídka). (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Ano,je to tak.
Pozorovací hlídka (PoH) vykonávala službu na "špačkárně" jen v denní době a to za příznivého počasí.
Pokud byla mlha,nebo bouřka,hlídka musela jít z pozorovatelny dolů.
Dole se sloužilo i v noční době. Vyjímkou byla jasná noc (měsíc v úplňku),kdy bylo povoleno (záleželo na rozhodnutí VR či operačního DDR),aby hlídka byla na pozorovatelně.
Aspoň takhle jsem to zažil já.

PoH (Solitér - Mail - WWW)
V případě mlhy se provádělo tzv.zakrytí ŽTZ. K velké radosti čety, která měla ten den školení. Jejími příslušníky se zakrylo ŽTZ, byli jako SkH/skrytá hlídka/ rozmístěni podél SiS/signální stěny/.

Solitér (stenlly - Mail - WWW)
Můžeš mě lépe vysvětlit proč ??? v případě mlhy se zakrývalo ŽTZ - vůbec jsem to nepochopil :-(

zakrýt v mlze,,,nezakrýt? (žofíňák - Mail - WWW)
Co úsek rPS to odlišné podmínky, a odlišnost v niancích systému OSH. Velitelé rPS byli pod nustálým tlakem nadřízených z praporu a brigády a tak se snažili utěsnit úsek co to šlo a jak to šlo. Díra znamenala kolikrát i převelení, zbavení velení, stěhování kamsaj do tramtárie, shánění práce pro manželku, jiná škola pro děti, tak se není čemu divit, že VR byl kolikrát papežštější, než papež.
Další roli v rozhodování mohla sehrát vzdálenost DZ od SH, reálnost úseku a mnoho jiných věcí. Vzpomínám si na dobu, kdy Fenixy ležely ve skladech a bPS vydala nařízení k používání stůj co stůj. Žě PChH vyjížděla jak pitomá, až VR nařídil fenix vypnout a riskovat tím po... z praporu a brigády je jiná věc, prostě to na tu dobu byla technika naprd. A vzhledem k tomu, že byly i pokusy Fenix nainstalovat přímo do RSP, pak se nelze divit, že při mlze VR raději nařídil zakrýt po drátech...mohl tak alepson jednu noc klidněji spát.

téma mlha (stenlly - Mail - WWW)
Nevím co si mám myslet? Vždyť mlha na systém ŽTZ a SiS neměla vliv - nikdy ji nevyřadila z provozu. Negativní vliv na funkčnost SiS měla pouze vyší vrstva sněhu a nebo zvýšená hladina vodního toku ,když SiS přetínala potok. To potom docházelo vlivem, těchto povětrnostních podmínek k tvrdým zkratům. Ale mlha ??? To potom v případě tvz. babího léta by byli pohraniční každého rána pořád na zakrytí ŽTZ a hlídali - což je dle mých zkušeností blbost. Chápal bych - že tam kde nebyla SIS a vše bylo odkázáno na pozorovací hlídky, nebo Fenix a padala mlha - v tom případě asi by se uvažovalo o překrytí tohoto otevřeného prostoru . Otázka přístrojů Fenix - to je kapitola sama pro sebe : TY V MLZE OPRAVDU NEFUNGOVALI . Byly závislé na infrapaprsku ! Mlha jej vyřadila z provozu ,ale i hustý déšť nebo sněžení.

Re: Mlha a zakrytí ŽTZ. (ADMIN - Pohraničník . - Mail - WWW)
Pokud si dobře vzpomínám,u nás na rotě se ŽTZ zakrývala jen při výpadku signálky,anebo při bouřce,kdy bylo nařízeno,aby bednista (DSP) signálku vypnul,kvůli úderu blesku.
Mlha měla vliv jen na Fénix a ten jsme používali na linii hraničního pásma,v jednom místě(za hospodou),jako nástrahu.

Ale,pokud se tak někde dělo,možná byl důvod jeden: aby měl vystresovaný VR klidnější spaní (jak už tady myslím napsal Solitér,nebo kdo to byl).

mlha (Solitér - Mail - WWW)
V případě silné mlhy byly PoH doplněny o psovody z řad školící čety, dále byly obsazeny stanoviště jako při zesílené OSH. Najelo se na noční systém střežení.
Mluvím o denní době, PoH v případě mlhy nebyla na nic, proto ono- a zde jsem možná použil špatný termín- zakrytí ŽTZ.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nehodlám to tady moc komentovat jenom dvě poznámky.První- 1.11.73 Kvilda
ještě 8.RPs
a nepamtuji žádný UAZ jedině sanity
UAZ 450 a GAZ 69. Sam