11. června 2012


V I C H Ř I C E .

Pohraniční stráž versus přírodní živly. 

Orkán – vichřice je označení pro ničivý vítr, který „odnáší domy, pohybuje těžkými hmotami“. Rychlost větru je vyšší než 33 m/s, tedy asi 120 km/h. Ničí velké plochy lesních porostů, odnáší střechy, boří menší stavby. Vítr o síle orkánu se u nás na větším území vyskytuje poměrně zřídka, naposledy v lednu roku 2007. Vichřice je zařazena v Beaufortově stupnici hned pod orkán a rozlišují se tři stupně podle způsobených škod. Rychlost větru pro vichřici je mezi 21 a 25 m/s, pro silnou vichřici mezi 25 a 28 m/s a pro mohutnou vichřici mezi 28 a 33 m/s. Vichřice se na našem území vyskytují typicky několikrát za rok v souvislosti s přechody hlubokých tlakových níží.


Kdo tento živel nezažil na vlastní kůži, nevěřil by, co příroda dokáže; není to jako sledovat v klidu pokoje televizi. Vichřice provázená lijákem dokáže nemožné. Ne nadarmo se říká – oheň uhasíš, ale vodu nezastavíš.


Jednoho letního podvečera roku 1986 se v těsné blízkosti Volar přehnala vichřice. Od jihozápadu (z Německa) přišla silná bouřka doprovázená lijákem. Obloha hrála snad všemi odstíny barev a křižovaly ji blesky. Silný vítr byl provázen ohlušujícím rachotem, jako kdyby se na nás šílenou rychlostí řítil vlak. Vzrostlé smrky se ohýbaly skoro až do poloviny kmenů. Trnuli jsme hrůzou, kdy se polámou a popadají na auta, stojící pod nimi. Déšť bičoval okna bytu, ze kterých přes provazce vody nebyl vidět ani protější panelák. V našem paneláku voda také vykonala své, tekla všude, marná byla snaha zastavit ji přikládáním ručníků a hadrů. Náš zápas se živlem trval kolem dvaceti minut. Po třičtvrtě hodině se liják změnil v mírný déšť. Vtom se ozval telefon: volal DDR, abych se urychleně dostavil na rotu. Oblékl jsem se a vyrazil.


Na rotě vládl šílený zmatek a shon. Vypravil jsem se za operačním důstojníkem a dozvěděl jsem se, že máme zcela zničené dva úseky signální stěny na Kostelní cestě a dva vedlejší úseky z levé i z pravé strany poničené. Vše je mimo provoz. Na celé levé straně úseku roty je SiS vyřazená z provozu a tudíž zcela odkrytá. Naštěstí jsem z tohoto úseku včas stáhl pohraniční hlídky, když se přihnala vichřice, všichni jsou v pořádku. Stav SiS je nahlášen na velení praporu.


Zavolal jsem si řidiče a vyrazil ke zničené SiS. Když jsem dorazil na místo, kudy se vichřice přehnala, zděšeně jsem hleděl na apokalypsu, která se přede mnou rozprostírala. Vzrostlý smrkový les ležel rozlámaný na zemi – stromy byly poházené přes sebe jako obrovské špejle. Sloupy spojení vyvrácené na obě strany. A pod touto hromadou dřeva ležela zničená signální stěna. Vypadalo to, jako když se do lesa zařízne obrovská motorová pila a kácí vše, co jí stojí v cestě.


Vydal jsem se na obhlídku zničené signální stěny. Některé stromy jsem přelezl, jiné jsem zase podlézal. Po prohlídce stěny jsem se vrátil zpět k jednotce.


Vichřice se prohnala údolím mezi obcí České Žleby a horou Kapraď, potom směrem na kopce Tok a Stožecká skála a dále pak na Volary a Sněžnou horu. Na mapě úseku jsem operačnímu ukázal, kam má prozatím rozmístit hlídky. Své rozhodnutí jsem následně konzultoval s odpovědnou osobou praporu. Prapor trval na obnovení provozu. Moje námitky, že toto není v silách naší jednotky, nikdo kvůli okamžitě položenému sluchátku na praporu neslyšel. Byla již tma. Nefunkční signální stěna byla alespoň provizorně zakryta.


Ráno volal náčelník štábu bPS. Vyslechl si mé stanovisko ohledně situace a nefunkční levé strany střeženého úseku. A pak nesmyslně nařídil: "Ruším vám na týden bojovou a politickou přípravu. Vyndejte z NZ (nedotknutelné zásoby) motorové pily, stromy odstraňte a do večera ať je část úseku v provozu. Pošlu i praporní spojaře." "To není možné," namítl jsem. "Splňte rozkaz!!" A položil telefon.


Nevím, jak se vše dozvěděl, ale dopoledne na rotu přijel náčelník agenturně operačního oddělení bPS. Vyjeli jsme spolu k místu zničené signální stěny. Cestou se ptal, co nařídil náčelník štábu, tak jsem mu náčelníkův rozkaz přetlumočil. To, co na místě uviděl, asi překonalo všechny jeho představy o přírodní katastrofě. Protože jsem z jeho úst zaslechl tiše pronesené "blbec" (nevím, jestli to bylo určeno náčelníkovi štábu). Odvezl mne na rotu a odjel.


Odpoledne opět volal náčelník štábu bPS: "Posílám vám četu ženistů s technikou, četu brigádních spojařů, 10 kusů infrazařízení FENIX a 25 kusů výmetnic – vše vezměte do evidence. Spojařům a ženistům zabezpečíte stravu, ubytování zařídí prPS. Na dobu nezbytnou pro obnovu SiS ruším bojovou přípravu!"


Četám a přidělené technice trvalo přes měsíc, než uvedené úseky uvedly do původního stavu a vše obnovily. Lesní správě České Žleby katastrofa naplnila plán těžby dřeva na dva a půl roku. Největší radost však měli pohraničníci a velitelé čet, protože měsíc nebylo PŠM ani BP, i když služby se projevovaly ve spánkovém deficitu.


Člověk se musí pousmát, jak to vypadá, když se příkazy vydávají z kanceláře bez znalosti skutečného stavu věci.




 AUTOR: Stanislav K. http://www.lide.cz/stenlly50

KOREKTURA: Hana J.

FOTOGRAFIE:  Archív autora článku.
--------------------------------------------------------


Pohraniční stráž FACEBOOK http://www.facebook.com/groups/326442737125/

Pohraniční stráž FORUM.LIDE.CZ http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&forum_ID=47832



Komentáře

(Marek - Mail - WWW)
Docela pěkné fotky poničené SIS.Koukám,že sama příroda strhla železnou oponu už v létě roku 1986.Jen škoda,že se tak kvaltovalo na opětovném zadratování krajiny.
Tak přesně takhle (Petr Novák - Mail - WWW)
to vypadalo na Pavlově Studenci asi ve stejném roce na levé straně od vrat.Ten nový průsek se signálkou tam lehnul jak hromada párátek.
Kalamity na SH. (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Tak nějak jsem rád,že podobných kalamit jsme byli v Trojmezí ušetřeni.
Snad jen převeliké množství sněhu v zimě 1985 a 1986 + silné mrazy až mínus 25°C mě utkvěly v paměti (neboť mě omrznulo ucho).
Kalamity na SH (Maťo - Mail - WWW)
Akým spôsobom sa potom zabezpečovalo stráženie konkrétneho úseku kým sa sis dala do pôvodného stavu. Hliadkami a prekrytím?
zažil jsem to taky (Ludvo - Mail - WWW)
v létě roku 1983 se jedno poledne nebe nad Mounte muuuu /Kraví Hora/ zatáhlo jedním malým, bezvýznamným obláčkem vysoké oblačnosti. A protože zkušenosti říkaly, že z tohoto obláčku pořádně zaprší, nařídil jsem jako DDR hlůídkám, které šly do terénu pláštěnky. Bylo sice kolem toho remcání, ale nebylo zbytí.
Pak ovšem nastalo skutečné peklo, kdy se obloha zatáhla tak, že nebylvidět víc, než v tu dobu kolem deváté večer.
Ozvcalo se táhlé prááásk a pravá a levá bedna začaly hrát barevnou hudbu.Nebylo v bednistových silách je obě zkrotit, takže jsem sáhl po klaksonu. TZo už hlídky z terénu oznamovaly skutečné peklo, vítr, který lomcoval rotou zbořil celé polesí, signálku nevyjímaje.
Nezbylo, než zakrýt po drátech celý úsek, sousedi museli udělat totéž. Na rotě mi zbyla PChH, kuchaři, bednista a dozorčí, který plnil i f-ci strážného. Všechno muselo ven.
Nikam, kromě hlídkám a sousedům jsme se vysílačkou nedovolol a tak jsem jen pomalu zjištoval rozsah katastrofy. Musewlo se zakrýt pěšky, silnice kolem drátů byla neprůjezdná a v podstatě to byl úplně stejný obrázek, jako umístil autor tohoto článku-prostě katastrofa.
Kuchařům jsem nařídil vařit čaj a guláš, protože bylo jasné, že hlídky zůstanou v terénu na zakrytí den-dva. Kuchaři tedy roznášeli po svých hlídkám na překrytí čaj, kožichy, jídlo a vodu,baterie do rdst, jako za bojové situace, neremcali, a v očích mančaftu byli za hrdiny. Naštěstí nebylo nutno sáhnout do zásob bojovky.
Na rotě tak byl klid, takže jsem si mohl jenom zakreslit, jak velitel překrytí rozmístil hlídky a jaké jim určil volací znaky a mohl jsem v klidu brouzdat téměř prázdnou rotou...dokonce ani nikdo z praporu neotravoval jako obvykle.
Brigáda poslala a spojaře ženisty z rot nepostižených touto katastrofou, lesáci se dali do uklízení polomů na cestách kolem drátů a za dva-tři dny bylo vše jakž takž v provozu. Dokonce jsem byl i vystřídán...
Pak, když jsem jel lesem kde se vichr prohnal, jsem uviděl na vlastní oči rozsah katastrofy. Pralesní smrky Novohradských Hor byly ve stavu, jako kdyby lesem projel obří buldozer, upáleny vejpůl, prohnuty jako luky a zaklíněny pod další spadané stromy...no fuj.
Lesáci povolali posily i ze Slovenska, sami to nemohli takovou polomovou zátěž zvládnout.
(peter - Mail - WWW)
tie vrata boli na B6 a bola tam aj železna pozorovateína ?
pro stenllyho (karel - Mail - WWW)
Napsal jste dost zajimavych pribehu o prechodech nebo pokusech o prechod SH smerem do zahranici. Nyni je rada uvest Vase zkusenosti s narusenimi, ktere prisly ze zahranici. Tech bylo doufam jeste vice. To bylo prece hlavni poslani PS. Nemam na mysli nejaky incident kdy opily americky vojak zabloudil do CSSR. Chci jine pribehy. Vsak mi rozumite.
(Marek - Mail - WWW)
Hlavním posláním PS to bylo asi tak jenom na papíře.V Husákovské normalizaci bylo hlavnim ůkolem držet vlastní občany pěkně doma za plotem.Pokud vím o tomhle panuje schoda i mezi samotnými příslušníky od pohraniční stráže.
Karel (stenlly - Mail - WWW)
Když budu hovořit o rPS Kvilda jednalo se o zabloudilé turisty a pod. Opravdu na přímé naružení ze zahraniční do vitrozemí osobou se neudál ani na Kvildě či Český Žlebech. Jinak naplněním tvého dotazu je pouze jeden který by odpovídal podstatou dotazu , který se odehrál v roce 1970. Zpracuji a bude záležet na ADMIN kdy jej zveřejní. JINAK DÍK ZA PŘIPOMÍNKU.
kolik dovnitř a kolik ven... (žofínák - Mail - WWW)
Musíme si uvědomit, že to byla doba studené války.
Faktem je a pravdou zůstává, že v 50. letech po převratu utíkali z ČSR zejména čechoslováci, pak byl tlak na překonání SH tvořen zejména občany NDR a PLR.
A bylo nutno na státní hranici zadržet i tyto osoby. Rakousko a Německo by nám jistě dalo na mezinárodní úrovni pěkně vyžrat, kdybychom je pouštěli volně k nim, chvíli by to sice byli hrdinové, kteří utekli z komunistického vězení, pak by na ně změnili názor jako na každého Auslender.
Že docházelo k narušení státní hranice i směrem do vnitrozemí....ano docházelo. Němci a Američané /armáda/si nedělali až k drátům průzkumy? A sem -tam zbloudilý turista....Takže oficielně bezvýznamné počty.
Můžeme v klidu tedy říci, ano, státní hranice byla hranicí ideologickou a byla hlídána proti našim občanům.
Dokonce i W. Ulbricht nechal postavit Berlínskou zeď a nechal hlídat hranice NDR vojensky poté, co mu začal akutně chybět počet pracovních sil v průmyslu a zemědělství v důsledku emigrace na západ.
(Michal - Mail - WWW)
Pri čítaní tohoto článku som si spomenul na udalosť ktorá sa stala na Pavlovom Studenci v roku 1957. Vtedy silný vietor prevrátil pozorovatelňu a pritom tam zahynul slobodník Jaroslav Koníček.Tak nám to vysvetlil velitel keď sme odhaľovali pomníček v roku 1976.
Sem a tam (Jan - Mail - WWW)
Tohle je pořád dokola,je to jako s těma rybama a rybníkamama a pořád se tomu někdo diví. Nekonečný příběh.
narušení SH do vnitrozemí (stenlly - Mail - WWW)
Díky dotazu Karla na mne - jsem si vzpomněl na jednu událost ,která odpovídá jeho dotazu. Příběh jsem zpracoval a poslal ADMIN nazval jsem jej : OTEC A DCERA. Psal jsem v příběhu jen iniciály protože dcera ještě žije. Teď záleží jen na něm ,kdy jej zvěřejní. Souhlasím s Janem ... kdo,kdy,kam,proč a pod. utíkal je snad předmětem diskuze každého vloženého příběhu.
Michal (stenlly - Mail - WWW)
Nevím jak to bylo v roce 1957 ,ale v době kdy jsem už sloužil já. Při bouřce , silném větru musela hlídka opustit pozorovatelnu ! Právě z důvodu bezpečnosti. Nechci spekulovat,ale vinu bych dal operačnímu , za to ,že nechal svobodníka na pozorovatelně a neodvolal je.
Pre Stenllyho. (Michal - Mail - WWW)
Neviem ako sa to stalo,veď odvtedy čo som to počul uplynulo už vyše tridsať rokov,ale toto som si našiel na stránke Vojensko.cz:Svobodník Jaroslav Koníček
+ 12.9.1957

Svobodník Koníček zahynul po zřícení strážní věže, na které měl hlídku. Věž stála poblíž státní hranice v lokalitě zaniklé obce Větrov a právě vítr byl příčinou jejího zřícení. Tato tragická událost byla důvodem, proč byla opuštěna dosavadní praxe idividuálních staveb dřevěných věží a přešlo se na věže kovové, hromadně vyráběné.
Smrťák na špaku (Petr 5.bPS - Mail - WWW)
Tak ve výpovědi jednoho ze svědků je uvedeno jméno Antonín Koníček. Vzhledem k tomu, že jde o výpověď z výslechu podepsanou vyslýchajícím, svědky i vyslýchaným, asi to bude správné jméno.
V podstatě z dochovaných materiálů vyplývá, že nešlo o trvale silný vichr, ale o nárazový. Při prvním nárazu větru začal jeden člen hlídky sestupovat z pozorovatelny, jenže další náraz přišel zřejmě ještě když byl na žebříku a tento náraz sundal pozorovatelnu i s druhým členem hlídky (není jasné, kdo byl velitel hlídky), svob. Koníčkem. Z druhé pozorovatelny (rovněž obsazena) se pouze utrhl kus střechy a když hlídka na této pozorovatelně sledovala kam střecha odlétla, všimla si zborcené pozorovatelny sousední hlídky. Přestože DDR ihned povolil nepostižené hlídce aby šla sousedům pomoci, svob. Koníček byl mrtev. DDR zároveň okamžitě vyslal PchH se zdravotníkem na místo nehody. Dle popisu ve svědecké výpovědi usuzuji mj. na rozsáhle devastující frakturu lebky. Přeživší člen ze zničené pozorovatelny utrpěl těžká zranění (rovněž lebka plus klíční kost). Není to zde uvedeno jasně, ale z vyjádření vyšetřujícího orgánu plyne, že by příčinou pádu mohlo být ztrouchnivění jednoho z nosníků, které nikdo z příslušníků, kteří před tím na pozorovatelně sloužili, nepozoroval. Jak to ale bylo doopravdy, vědí jen přímí účastníci této tragedie.
Meno. (Michal - Mail - WWW)
Ale na pomníčku je uvedené meno Jaroslav.
Kalamita na SH (Petr P. - Mail - WWW)
Sloužil jsem na Žlebském kopečku 85 - 87 jako VZS. Pokud vím, tak tam žádný Stanislav K. nevelel. Velitel roty byl Petr M. Stanislav K. tam dělal ZVP (politruka) a prudil všechny svými teoriemi o třídním boji. Po bývalém politrukovi D. fakt vopruz. Nám VZS to bylo vcelku jedno, ale z bPS v Sušici z něj měli docela vítr. Protekční osoba s kontakty na lidi provádějícími normalizaci v armádě a vnitru po roce 1968/69. To raději každý uhnul z cesty. Proto signálku nakonec opravovala bPS celý měsíc a ne jako ostatní roty, které to musely mít opravené za tři dny. Romane zdravím, ty jsi byl rovnej chlap a fakt velitel. Rád se zastavím na pivko, ale S.K. - fakt nikdo nemusel a nemusí.
Petr P. (stenlly - Mail - WWW)
Nikdy jsem nepsal,že jsem velitel ,ale zástupce a ten v době neřítomnosti VR velel jednotce. Nevím kde jsi vzal tu protekční osobu - můžeš mne nenávidět,ale nikdy psát nesmysly. Za další převzal jsem funkci po Mahdalíčkovi v roce 1983 a né po nějakém D..!! o kterém zmiňuješ!!! a v neposlední řadě velel v té době co uvádíš kpt.L.W !!!!! A vliv na opravu sigální stěny jsem už vliv vůbec neměl . Piš příště co je pravda a nevymýšlej si. Je to ubohé.
Petr.P (stenlly - Mail - WWW)
Četl jsem tvůj příspěvek několikráte. A divím,se že může mít odvahu takou blbost napsat i ten Roman (vím o koho jde) se musí nad blbostma - argumentama tvého příspěvku pousmát, když navíc nejsou pravdivé . Víc nebudu dodávat.
stenlly (jirka - Mail - WWW)
Vy si tady hrajete na takoveho hodneho vzp, ale kdo vi co tady jeste vsechno vyplave na povrch. Mam o Vas dobre informace tak kdyz mate zajem napiste mi na email.
To: Petr, Jirka. (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Pánové,
takové záležitosti si prosím řešte v mailech,na Skype/ICQ,nebo při osobním setkání. Weblog Pohraničník není o vyřizování si účtů z minula, nehledě na to,že se jedná o vaše soukromé,subjektivní názory a pocity.
Kontakty (mail.adresy) na sebe máte,pište si privátně.
Děkuji za pochopení.
ADMIN.
Admin a ostatní (stenlly - Mail - WWW)
Nic tady řešit nebud a nechci. Není člověk ten ,aby se zavděčil lidem všem.Netvrdím,že jsem se vždy rozhodl správně. Ve všech příspěvcích a povídkách nesu tzv. svoji kůži na trh. Nemůžu napsat to co není nebo nebyla pravda. Kdo si vše přečetl musel pochopit kdo byl zástupce velitele. Toť vše.
kolik dovnitř a kolik ven... (BK - Mail - WWW)
Zdravím Vás pane Žofíňák,
k tomuto příspěvku do diskuze mne "postrčil" další diskutující Jan -"Tohle je pořád dokola...Nekonečný příběh."
Takže znova. S některými Vašimi myšlenkami mohu souhlasit, skoro se dá říci, že jsem je, s povděkem, přivítal.
Máme nyní černé na bílém a z úst nejpovolanějších, že - "...v 50. letech po převratu utíkali z ČSR zejména čechoslováci, pak byl tlak na překonání SH tvořen zejména občany NDR a PLR...Můžeme v klidu říci, ano, státní hranice byla hranicí ideologickou a byla hlídána proti našim občanům." Nojo, to se ale mělo dát ve známost. Já, a nejen já, jsem si tam stále myslel, že tu hranici hlídám proti zlým imperialistům! Toto je zapotřebí si dobře zapamatovat!
S tím W. Ulbrichtem je to také vcelku tak, jak říkáte. Pouze bych doplnil. Ona ta hranice byla hlídána už předtím, nebyla ovšem tak nepropustná, ale postupem času se vše zdokonalovalo. Když se stávalo stále zřejmější, že jestli to tak půjde dál, tak nebude dlouho trvat a v NDR zůstane jen Ústřední výbor s její STASI, jo a sovětská okupační vojska, tak W. Ulbricht /pověstná je jeho věta, nedlouho před stavbou, kdy už přípravy bežely na plné obrátky -"Nikdo nemá v úmyslu stavět nějakou zeď!"/, se svolením N. Chruščova /mohlo to být i na jeho příkaz/ zatáhl za "nouzovou brzdu" a hranici neprodyšně uzavřel.
Tím se dostáváme k Vaší, další myšlence, se kterou ovšem nemohu souhlasit, protože to tak, jak říkáte, nebylo!
Rakousko s Německem by nám bývalo nic pěkně vyžrat nedalo, pokud nemáte na mysli, že pro ten politický systém opravdu ostudou a na mezinárodní úrovni bylo, že se mu tolik lidí stále snažilo dát sbohem.
Dále je třeba říci /už jsem se o tom dříve zmiňoval, ale rád to zopakuji/, občané NDR nebyli pro NSR žádní cizinci. Ti mohli, kdykoliv a všichni i s celým ÚV a s celou STASI přejít do NSR a bylo by to bývalo v pořádku! Poláci a Češi patřili ke skupině ostatních cizinců, kteří také do NSR přišli, jelikož na útěku bylo a stále je spousta lidí. V tom případě nastupoval azylový zákon, který žádné rozdíly nedělal.
Ta "narušení", ze západu směrem k nám, snad ani za zmínku nestojí.
Mějte se fajn.
Stano (Ferko - Mail - WWW)
O čo Vám hoši ide, Stano vám stúpil na kurie oko. Mňa zachranil manželstva. Som Stanovi neskonale vďačný aj po toľkých rokoch. Hanbi te sa. Takto ohovárať a nie hovoriť z ​​očí do oči. To ste pohraničníci?
stenlly email (karel - Mail - WWW)
Kde najdu majla na stenllyho? Klikam na to, ale nic to nedela.
No jo... (péesák - Mail - WWW)
No to máš docela pravdu.Dráty byly hlavně proti útěkům ven...no jo,ale si myslím,že na rozdíl od dnešních profesionálů,byli jsme ochotni bránit hranice i proti útoku z venčí...obrana země není tak dobře placená,jako obrana např.Afganistánu...
...kolik dovnitř, kolik ven... (Stanislav - Mail - WWW)
Velice rád bych reagoval na "zasvěcený" příspěvek BK. Přestaňme už konečně stavět na svých a cizích interpretacích něčeho co jsme nezažili, tudíž těžko můžeme zcela objektivně chápat. Je pravdou, že jsem sloužil až na sklonku 80. let, téměř v závěru existence Pohraniční stráže. Situace na SH byla selankou proti tomu co zažívali její zakladatelé. Jednoznačně tvrdím a mám potvrzeno FAKTY ! Nelze dávat rovnítko mezi to co se dělo v jednotlivých dekádách. Ty byly naprosto odlišné a odražela se v nich jak vnitřmí politická situace ve státě, tak zejména situace mezinárodní. Více jak rok jsem zpracovával velice bohatou historii 12. brigády Pohraniční stráže. Z této brigády jsme asi pouze dva, kteří se snaží vyjadřovat k činnosti Pohraniční stráže. Rád bych předložil části statistiky ZADRŽENÝCH osob v úseku této brigády v letech 1951 - 1972. (poté se stala brigáda, brigádou školní) Doufám, že to alespoň některým pomůže v tom, neopakovat stokrát opakovanou lež ! V těchto letech byl zaznamenán tlak na státní hranici z vnitrozemí směrem ven v počtu 762 osoby. Z Německa k nám je stav 292 osoby ! Zdá se vám tento počet zanedbatelný ? V úseku brigády byla celá řada případů narušení státních hranic ozbrojenými sbory sousední země a to jak americkou okupační armádou, tak i v rozporu s Postupimskou dohodou existujícím Bundeswehrem. Jsem si vědom rozdílu mezi matematickým vyjádřením více a méně. Ale přesto prosím, netvrďte zde hlouposti, které se nezakládají na pravdě !Nepouštějte se do hodnocení německo-německých vztahů. Nic o nich nevíte a nepřeji ani vám, ani nám všem aby jsme se dozvěděli v plné míře jak to s těmito vztahy je ! Německá imperiální politika nese své plody práce a sklizeň se blíží ! Věřte nečeká nás nic dobrého. Jsem zvědav jak se tito anonymní znalci budou již velice brzy tvářit !!! Mějte se ještě lépe !!!
P.S.

Publikace Kronika 12. bPS Planá bude k dispozici začátkem měsíce březen 2012.
Smrt na špaku (Stanislav - Mail - WWW)
Rád bych upřenil informace Petra 5.bPS týkající se úmrtí svobodníka Antonína Koníčka dne 12. 9. 1957 v cca 07.30 hodin. Ten den byl velice silný západní vítr již od půlnoci. Velitel hlídky četař Uvíra rozhodl na základě vyvíjející se povětrnostní situace o opuštění stanoviště. Otevřel poklop a začal sestupovat z pozorovatelny na zem. Když byl těsně pod pozorovatelnou, silný poryv větru pozorovatelnu nadzvedl a celou ji hodil na vedle stojící smrk. Při tom došlo k utržení budky ve které byl v té době svob. Koníček. Budka i s ním spadla mezi stromy a tam se roztříštila. Vojín Koníček zůstal v troskách na místě mrtvý. Četař Uvíra spadl ze žebříku na ulomený vršek stromu a následně na zem. S těžkým zraněním odešel pro pomoc na rotu. K mimořádné události došlo za služby DDR por. Planky. Při vyšetřování NEBYLO zjištěno, že by technický stav pozorovatelny postavené v roce 1952 byl špatný. Již v této době probíhala u plánské brigády výměna pozorovatelen za nové, kovové. K dispozici mám fotografie z OMČ, výpovědi svědků a hodnocení znalců. Svobodník Koníček má vzorně udržovaný pomník v prostoru bývalé celnice Studenec o který se starají členové KČP Planá a o.s. Ve stopách plánských Chodů mjr. PS v.v. Evžen Dokoupil a mjr. PS v.v. Ladislav Mach. Případ je popsán v připravované publikaci Historie 12. bPS v kapitole Padli při OSH.
Stanislav (karel - Mail - WWW)
Vy jste, ale demagog. To uz Vam dochazeji argumenty?
pro stenllyho (Dano - Mail - WWW)
Stenlly kontrolujte si to po sobe. V popisu o padu strazni veze pisete jednou vojin Konicek a potom svobodnik Konicek. To Vasim "pribehum" na serioznosti neprida.
serioznost a demagogie (Stanislav - Mail - WWW)
Přátelé, velice se omlouvám. Jednou vojín, podruhé svobodník. Dovolte abych to vysvětlil. Při psaní informace jsem měl před sebou hlášení veliteli Pohraniční stráže ve věci usmrcení vojína Koníčka při zřícení pozorovatelny. Jedná se o dokument z 27.9.1957 pod č.j. PS - 02332/11 53. Ve vlastním textu je již hovořeno o svobodníku Koníčkovi. Podvědomě jsem tuto nesrovnalost zaznamenal, aniž bych si to uvědomil. Příště si to jistě po sobě zkontroluji, Dano ! (nejsem stenlly !)Karlovi doporučuji seznámit se s obsahem pojmu, demagog. Nepoužívejme pojmy jejichž obsah neznáme, není to známka inteligence, spíše naopak.
Absence (jazykovedec - Mail - WWW)
Dlouho jsem tady nebyl. Ted v tom mam gulas. Kdo je kdo? Stenlly neni Stanislav? A kdo je potom Stanislav?
jazykovědec (stenlly - Mail - WWW)
Autor článku ...
Nevím kdo začal používat můj nick stenlly. Jestli někdo píše pod tím stejným nejsem to já!! I někteří zde píší ve svých příspěvcích jmeno stenlly (Stanislav) jako Dano. Nevím o co jim jde.
karel (stenlly - Mail - WWW)
Co potřebuješ ? Tedy jestli se jedná o můj @ .Loni jsem zrušil původní @ právě proto,že řada lidi mě začala psát nevybíravé @ ohledně mých vzpomínek a příběhů zde publikovaných. ADMIN nepouštěl urážky sem na jeho stránky tak psali na můj @.Je mě líto nikomu cizímu @ už nedávám.
kdo je kdo ??? (evžen - Mail - WWW)
Pánové, tak kdo je kdo ??? Standa, Stano, Stanislav, Stenlly, Stanislav K. ... Není to snad jen nějaká virtuální osoba, která vlastně ve skutečnosti ani neexistuje a krmí tady přítomné pohádkami ovčí babičky o tom, jak to chodilo na SH, a baví se tím, jak tu potom všichni do krve diskutují. Občas se mu (Stanislav) podaří povedený žertík, např. "...americká okupační armáda..." - tedy perla hodná poručíka Troníka z Černých Baronů (taky politruk). To se snad neučilo ani ve VUMlu (pro dříve narozené Večerní Universita Marxismu Leninismu). Je-li Stanislav tím Stanislavem, který se tu tu a tam mihne jako Stanislav K., tak pak mu musí být jasné, že jediná okupační armáda, která tu kdy byla po jeho narození a v době kterou jen on prožil a jen on zná (jak rád zdůrazňuje) byla Rudá armáda Sovětského Svazu. Takže koukám jako blázen - Proryv jako noha, narušení státní hranice desítkami tisíc narušitelů, a někteří pohraničníci tyto narušitele suverenity naší vlasti dokonce vítali - snad v duchu hesla NEPROJDOU. Němci, když za války kolaborovali s okupační armádou, tak byli odsunuti a jejich majetek zkonfiskován. Co ale udělat s Čechy, kteří kolaborovali s jinou okupační armádou 25 let po válce ??? To si holt musí každý vyřídit sám se svým svědomím. Ale teď v dobrém: Uvítáme zde jakoukoliv povídku pana Stanislava K. na téma :" Rok 1968/69 a příchod Sovětských vojsk a jak to tehdy opravdu bylo u rPS Kvilda a bPS Sušice". To, že Stanislavovi spadla jedle na SIS a řešili to až v Sušici, ... stárnete hoši. Předem děkujeme za projevenou laskavost.
Nickname a mail adresy. (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Ach,jo :-(
Někdy si tu připadám jak u blbých na půdě... Přitom by stačilo být jen trochu více pozorný.
Takže, STANISLAV,který zdůrazňoval,že není Stenlly,je osoba píšící z okresu Tachov. Dříve tu psal pod plným jménem,mnozí diskutující toho zneužívali k osobním invektivám,přičemž sami byli skryti pod anonymitou internetu a nickem. Totéž platí o STENLLYM,jehož mail adresu zase jiní bezmozci využívali k posílání "hodnotných" mailů,které svědčili o jejich mdlém rozumu.
Stanislav i Stenlly se ze své dobré vůle vyléčili. A já další rejdy anonymních pokrytců zde na weblogu zatrhnul zavedením moderované diskuze. Opatření se osvědčila a vedla ke zkvalitnění diskuze.
Und das ist alles :-)
Přeji všem hezký den.
ADMIN.
Pro Admina (Lukas - Mail - WWW)
Admine, DÍKY, teď se v tom už začínám trochu orientovat. Ale v tom případě pan Stanislav od Tachova v tom má docela festovní zmatek. - Plánští Chodové - co je to za nesmysl !!!!!! Plánice NIKDY nebyla Chodským městem ani vesnicí!!!!! Že tam odtud pocházejí a nebo tam bydlí dva mjr. od PS - to přece není důvod, aby jste zde na těchto stránkách mluvil zjevné nepravdy a urážel rodilé Chody. Apropos.: Chodové - ti skuteční - nikdy necvičili psi k útokům proti ostatním osobám, ale vždy pouze k ochraně svého pána. Takže prosím nespojujte pojmy Chod a Pohraničník.
evžen (stenlly - Mail - WWW)
Rok 1968 , jsem vstup vojsk Varšavské smlouvy zažil ještě civilu. Rok 1969 už jsem byl VZS. Ano pro vaše potěšení už je jedna povídka spojená s rokem 1969 je u ADMIN. Své vzpomínky si nevymyšlím. Vite jaký je rozdíl mezi pravdou a lží ? Pravdu si nemusíte tolik pamatovat jako lež !! Aby jste se nespletl. Nestydím se za službu u PS , prošel jsem 40ti lety od voj.zákl služby až po zástupce velitel ,ano byl jsem ZVP - ale ne takový jako mne vylíčil Petr.P - věřit mě nemusíte. Je to na každém jedinci.Není vůbec žádný úmysl v mým příbězích něco psát co není pravda. Tyto stránky mohou číst i akteři těchto příběhů , proto si neodvážím psát něco co není pravda. Že někdo napíše pod mým nickem STENLLY - nějaký vzkaz či blbost - neovlivním. Tyto stránky jsou anonymní. Je pouze na svědomí každého vkladatele co napíše. Musel jsem reagovat , ale pomluvám stejně nezabráním. Více se k otázkám příběhů a mého nicku STENLLY vracet nebud. Považuji tuto odpověď z mé stránky za dostačující.
.. mdlý rozum ... (Stanislav - Mail - WWW)
Vážený Evžene, okupační armáda je taková armáda, která se nachází na území cizího státu. Výsledkem 2. světové války byla dohoda mezi mocnostmi o rozdělení Německa do "okupačních" oblastí, samozřejmě s okupačními armádami. Jak je známo nebyla to východní část s okupační armádou Sovětského svazu, která začala veškeré tyto dohody porušovat, a tím ohrožovat stabilitu a mír nejenom v Evropě, ale i na celém světě. Ještě v roce 1989 britská ministerská předsedkyně a francouzký prezident tvrdili, že NSR NIKDY nedostane NDR ! Tvrdili, že toto uspořádání, tedy dvě Německa s jejich okupačními armádami je zárukou míru pro Evropu a svět. Dnes je situace jiná. Z okupační armády (v očích běžných Němců jí pořád je) je armáda spojenecká velkého Německa. Politika současného Německa je dnes velice agresivní. Jak hovoří němečtí antimilitaristé, německá děla zatím mlčí. Vše se odehrává prostřednictvím bank. Řecko je klasickým dokladem. Nevím, zda Evžen ví a zná, že Německo má vůči Řecku obrovské finanční pohledávky v podobě odkládaných válečnách reparací. Doporučuji seznámit se s řeckou historií po 2. světové válce. Evžen asi nepřipustí fakt takto označovaný samotnými Němci že projevem této politiky byla anexe NDR. Německo má přímý podíl na rozbití Československa po roce 1989. Německo je odpovědné za rozpoutání válečného konfliktu na Balkáně. Ještě před prvním výstřelem balkánské války Německo tisklo měnu např. pro Slovinsko. Je toho mnohem víc, co se Evžen nikdy ve VUMLU neučil. Nám všem je to dnes zatajováno. Tyto poslední dva víkendové dny jsem se zúčastnil dvoudenního odborného semináře v bavorském Mnichově. Účastníkům byla kromě jiného předvedena mapa "Nového evropského uspořádání" Ještě dnes jsem z toho v šoku. Rozštěpené Španělsko, Velká Británie. Nové postavení zemí Beneluxu. Pokud vás zajímají České "Sudety", nemějte obavy. Nikdo je dnes nechce. Zakreslená je celá ČR. Vrátím se všek k problematice. Takže vzhledem k (ne)plnění dohod části vítězných velmocí , Němci všechny označují jako "Svatou čtyřku", se nabízí zásadní otázka jaké jsou vlastně výsledky 2. světové války ? Kdo je jejím vítězem a jaké z toho jsou a BUDOU důsledky pro Evropu ? K Berlínské zdi, ani k roku 1968 se vyjadřovat nebudu, neb diskuse se dá vést pouze s někým kdo má elementární znalosti neovlivněné fanatickou ideologickou předpojatostí a černobílým pohledem na svět. A propo, Rudá armáda zanikla v roce 1946 !
WW2, Německo, NSR/NDR ad. (ADMIN - Pohraničník - Mail - WWW)
Diskuzi k výše uvedeným tématům zde prozatím ponechám,neboť historie,která se zde řeší,měla přímou souvislost se studenou válkou a tedy i existencí Pohraniční stráže.

Stanislav zde nadhodil téma sjednocení NSR a NDR. V souvislosti s tím jsem si vzpoměl na francouzský dokument vysílaný na stanici ČT2 o zániku SSSR.
A zde bylo jasně řečeno: Michail Gorbačov (SSSR) nebránil sjednocení Německa,neboť mu bylo velmocemi jasně přislíbeno,že znovusjednocení znamená i to,že nebudou do NATO přijímány nové země a NATO tedy nerozšíří své teritorium směrem k hranicím SSSR (dnešní Ruské federace).

Jak byl slib Západu v čele s garantem USA splněn,víme všichni. NATO stojí přímo na hranicích Ruska a Spojené státy obkličují území RF svými základnami (např.v Kyrgystánu).
Jsou fakta,které nelze zapřít.

A teď napíšu něco sám za sebe. Ač důstojník PS,do 90.tých let jsem si vždy myslel,že nám komunisti lžou,že agresívnější je SSSR a USA se jedná o svobodu,prosperitu a zkrátka, Američani jsou ti "dobří hoši" a Sověti ti "bad boys,špatní hoši".
Bohužel,vývoj mě ukázal,jak hluboce jsem se mýlil. Všechno je úplně jinak.
Obávám se,že vývoj spěje k dalšímu velkému konfliktu. Vždycky to tak v historii bylo. Když šla ekonomika do háje,skončilo to válkou.
A ještě si vzpomenu na jeden bonmot,který slýchávám čím dál častěji: "Ve všem,co nám komunisté říkali o komunismu,lhali. Ve všem,co nám komunisté říkali o kapitalismu, měli pravdu". Tím už se ovšem dostávám od studené války, sjednocení Německa ad.úplně jinam,takže svůj příspěvek končím,jinak bych ho musel v souladu s pravidly,které jsem sám nastavil, smazat :-)

Vám všem ostatním diskutujícím jen vzkazuji: klidně se zde hádejte, předkládejte své argumenty a názory,rozumné diskuzi bránit nehodlám.
Nenávist a urážky však nechte doma,zla je mezi lidmi už tak dost - a stejně jsme v tom všichni,nikdo z nás tomu,co se bude dít,neujde.
ADMIN.
Festovní zmatek ! ( - Mail - WWW)
Lukasi, Lukasi ! Tvé úchvatné znalosti nejen zeměpisné, ale i ty dějepisné jsou opravdu na úrovni amerického maturanta. Promiň, nechtěl jsem se dotknout ani Tebe ani znalostí amerických studentů. Předpokládám, že ty Tvé znalosti jsou pořád ještě větší. Asi nebude Tvou chybou, že budeš znát pouze ty Chody domažlická, ale věř mně existovali i Chodové přimdští, tachovští, plánští a dokonce tepelští. Prosím, ti plánští ne od místa Plánice ale Planá !(základ planina v lese) Orgumentovat rozdílností způsobu ochrany SH v době Chodů a Pohraniční stráže tak to je fakt síla. Ano máš pravdu. Chodové neměli ve výzbroji ani bojová vozidla pěchoty ani řízené protitankové komplety. Nevšiml jsem si, že by někdo dával rovnítko mezi Chody a pohraničníky. Pohraniční stráž má velice bohaté tradice a symboliku. Chodové zde mají velice důležité místo, ale myslím že by to bylo na samostatné téma. Vidím, že do diskuse se začíná zapojovat čím dál více "odborníků", proto končím a dále již reagovat nebudu !
Re Admin (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Admin napsal:
A teď napíšu něco sám za sebe. Ač důstojník PS,do 90.tých let jsem si vždy myslel,že nám komunisti lžou,že agresívnější je SSSR a USA se jedná o svobodu,prosperitu a zkrátka, Američani jsou ti "dobří hoši" a Sověti ti "bad boys,špatní hoši".
Bohužel,vývoj mě ukázal,jak hluboce jsem se mýlil. Všechno je úplně jinak.
Obávám se,že vývoj spěje k dalšímu velkému konfliktu. Vždycky to tak v historii bylo. Když šla ekonomika do háje,skončilo to válkou.
A ještě si vzpomenu na jeden bonmot,který slýchávám čím dál častěji: "Ve všem,co nám komunisté říkali o komunismu,lhali. Ve všem,co nám komunisté říkali o kapitalismu, měli pravdu". Tím už se ovšem dostávám od studené války, sjednocení Německa ad.úplně jinam,takže svůj příspěvek končím,jinak bych ho musel v souladu s pravidly,které jsem sám nastavil, smazat :-)
----------------------------------------

Co jsi napsal s tím bohužel nelze nesouhlasit; jenže je stále dost lidí buďto slepě naivních,(nebo jen primitivních provokatérů?)kteří to pořád nechápou a podporují tento marast; co se ještě bude muset všechno stát aby prohlídli i oni??? - snad poslední kapkou by mohly být ty hrůzné fronty na banány ne? :) možná by to na některé zabralo víc než v mrazu na ulicích umírající lidé bez domova ;-)
(stenlly - Mail - WWW)
Nechtěl jsem vstupovat do této diskuze! Ale podívejme se nato co studenti v roce 1989 (listopad) požadovali. A podívej me se jak to vypadá dnes ? Včera mne dorazil návrh na daň za víno - vinařům. Proboha za chvilku budem plati Kalouskovi i za to , že dýcháme špinavé ovzduší.. A za to vše může, asi režim před rokem 1989 !! T.F . - je docela možné,že pak budem platit nebo naše děti za to ,že zabrali místo v oné frontě na banány...
Nebuďte posraní (Zdeněk Nagovský - Mail - WWW)
Nebuďte posraní a podepisujte se vlastními jmény.
Lukasi, (Solitér - Mail - WWW)
reakce anonymního diskutéra kousek nade mnou plně sedí- dovolím si dát odkaz z Wiki:
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1316. V době Přemyslovců byla Chodová Planá s pásmem chodských vesnic spravována z hradu v Tachově. Až později král Jan Lucemburský ve finanční tísni pronajímal hrad Tachov a s ním i obce k němu patřící. Za Karla IV. patřila Chodová Planá dokonce třem majitelům.
Tož tak, příště zachovej jasnou hlavu a věř- první reakce nebývá zpravidla ta nejchytřejší...
tak zpátky (michal - Mail - WWW)
k původnímu tématu.Šťourálkům se předem omlouvám za chyby.Nezažil jsem žádnou takovouhle smršť ani nebudu popisovat zimní kratochvíle s odhazováním signálky či brodění se sněhem,to bylo normálka.Mám,ale dva docela pěkné zážitky.V létě 82 jsme se vracely průzkumem z kontroly signálky levé strany,foukal moc pěkný vítr a při procházení lesem v místě zvaném Filipínka(ahoj Ludvo-Žofíňáku)vítr tak zesílil,že kořeny smrků se vzdouvali v zemi,že to bylo vidět očmo,že ,,Pejko" Moritz mě chytil za rukáv a křičel mi do ucha,,Mičo,Mišo já bojim bojim,choďme preč,do piči" a tak jsme vyběhli z lesa na silnici a zbytek cesty na rotu jsme absolvovali průzkumem silnice.Neby to 2X příjemný pocit,když se vám hýbe zem pod nohama a všude kolem sebe slyšíte to hučení a duté praskání staletých smrků.No a pak následně za rok,v létě 83 jsem sloužil poplachovku a tak takle stojíme před vchodem,kouříme a koukáme kdy k nám přijde bouřka(po rotách se to avízovalo a my se mohli v klidu připravit na zakrití).Téměř nefoukal vítr a od šejbáků hlásili,že je to za chvíly u nás.Vylezl bednista a povídá dozorčímu at se připravíme.Mezitím se nad Jindřichov nasunul mrak,jaký se jen tak nevidí.černý jak peklo,pomalu se sunul až se zapích o Velký(i Malý)Jindřichov a tam zůstal viset.Vevnitř v tom mraku bylo vidět jak s se blýská a duní.Vzduch byl cítit ozonem.A pak...Poplachovka!Levá jedna...Vyjeli jsme na Mlýňák,prošli vratama,prošli jsme úsek...nic...Vrátili jsme se a zahlásil výsledek.Operák nám řekl,že volali šejbáci,že jim skáče taky jednička,ať to projdem,ať tam nemusej letět kluci z Dobešovky,jestli nemaj někde uvolněný drát.Tady trochu sprchlo,protože bylo mokro a ve vzduchu bylo pořád cítit takový divný napětí...pustil jsem čubinu z vodítka a procházeli tu šejbáckou jedničku,najednou něco za mnou prsklo...divně...trhnul jsem sebou a koukám,kámoš taky,jak na drátě tancuje prskavka,pak se rozběhne a na sloupu v místě přibití... prsk...a byla pryč a najdnou další a kus před psem další...odstoupili jsme ode drátů a čubině se naježily chlupy na hřbetě a zrychlila krok,na dalších sloupech to už nedělalo a tak jsme dokončili kontrolu,zavolali oběma operákům a mazali na rotu.byl to takový divný pocit a už jsem to nikdy nikde jinde neviděl.A je po politikaření.
Lukasi - Chodové (Veterán 46 - Mail - WWW)
Jenom pro doplnění předešlých diskutujících. Lukasi co myslíš? Proč na Plánsku - Tachovsku se vesnice jmenují Chodová Planá, Zadní Chodov, Chodský Újezd. Asi proto že tam bydleli hotentóti? Chlape jsi mimo mísu!!!
re: tak zpátky, Zdravím Michale! (žofíňák - Mail - WWW)
Nejsem znalý problematiky statické elektřiny, něco málo si pamatuji ze školy o bleskojistkách a jištění telefonního spojení a signálky, ale musím říci, že se statickou elektřinou a dráty nabitými tak, že doslova hrály, mají jistě "své zkušenosti" celé generace pohraničníků.
Ale někdy je zlé k něčemu dobré, třeba když si nenechají říci přemoudřelí f-cionáři z bPS a jdou se projít kolem drátů a nenechají si vysvětlit, že krátká anténa u RF-10 je v takovém počasí lepší....
Poplachovka pak mimo soutěž vyprávěla, jak měl ten major sježeny nejen vlasy, ale svítil mu i odznak na čepici a nějak divně zatouchal....
Nu což...komu není rady, že?
A ten kluk z poplachovky mi pak říkal: K...t malo ho jeb...t este aj to pojítko!

Mlyňák, Filipínka, Dobešovka, Lom, Rozhraní okresů, Jindřichov...jestli pak se ti Michale nestýská???? Třeba po aktivizačce vzhůru Polským kanálem na Jeleňák??? Vzpomínáš? vyběhl by si to ještě se štítem jako tenkrát, nebo by tě tam Sira dovláčela polomrtvého?
Nazdar veliteli (michal - Mail - WWW)
Chceš si zazávodit?S dvěma třema zastávkama bych to vyšel!!!Jinak jsem dočet Žofínskou kroniku a zkusím večer k tomu něco napsat na Vojensko.
...kolik dovnitř, kolik ven... (BK - Mail - WWW)
Zdravím Stanislave,
se zájmem jsem si přečetl oba Vaše příspěvky. Nemohu říci, že by neměly něco do sebe a ani jim není možné upřít jisté, i když povrchní a určitým směrem zaměřené, znalosti Německa. Přemýšlím, čím to je, že se mi přeci jen nezdají. Bude to asi tím, že si pro informace chodíte na nesprávná místa, ty pak nesprávně vyhodnocujete /předěláváte k obrazu svému/ a tím vyvozujete závěry, které určitě skutečnosti neodpovídají.
Rozepsat se dalekosáhle o okolnostech a způsobu sjednocení Německa, zmínit se o úloze Anglie a Francie a přejít mlčením USA a SSSR /vždyť rozpad východního bloku byl naprosto klíčová událost a počátek toho všeho/, mi dává důvod k tomu domnívat se, že na seriozní a hlavně objektivní diskuzi nemáte zájem. Musím proto, s politováním, konstatovat, že "diskuze se dá vést pouze s někým kdo má elementární znalosti neovlivněné fanatickou ideologickou předpojatostí a černobílým pohledem na svět."
Co se předvídání budoucnosti týče, tak tam bych byl opravdu opatrný, protože ono to většinou, s tou předpovědí, nevyjde. Podle toho, co nám říkali ve škole /padesátá léta/, měla už naše generace, myslím, žít v komunizmu a také se to nějak zvrtlo!
Mějte se fajn.
P. S.
Ještě něco. Nemohl byste mi poskytnout nějaké spojení na tu univezitu v Mnichově? Stavuji se pravidelně u kamaráda ze školních let nedaleko Mnichova, takže bych se mohl, případně, také nějakého semináře zúčastnit. Na škodu by to určitě být nemohlo.
(Dan - Mail - WWW)
Já se přiznám, že jsem rád že komunisti šli v roce 1989 do řiti. Chápu že jim se to nelíbí, ale s tim už nic nenadělaj.
to stanlly (Dan - Mail - WWW)
Přiznám se stanlly že když jsem psal že když VZS podepsal tak bylo něco špatně, tak jsem to myslel obecně.... prostě u VZS bylo k vojně takový opovržení, že to prostě nebylo normální - podepsat. To že jste byl ZVP mě ani nenapadlo, ale ledacos to v dané souvislosti vysvětluje.
Dan (stenlly - Mail - WWW)
Nebudu bránit pozici ZVP.Ale když jsem se vrátil z důstojnické školy. Vykopli mne směrem vzhůru, jeden funkcionáře se mě "potřeboval zbavit" právě proto,že jsem začínal jako VZS a moc jsem věděl.Onen funkcionáře se vrátil oklikou zpět na Kvildu a nehodil jsem se. Ale byla smůla,že pravda mého posatupu vyšla najevo až po 3 letech.Někdo tady napsal o mé protekci,ale opak je pravdou.
Dan (stenlly - Mail - WWW)
Vzpomínám si ještě dneska , když mě volal zástupce velitele 2 prPS kolem půl deváté ráno z Českých Žlebů, kde jsem ,že na mne už od 07,00 hod čekají abych právě převzal funkci zástupce VR a já o ničem vůbec nevěděl!! Tak to šlo nečekaně rychle !!! Je k tomu víc osobních vzpomínek jak jednali ,ale to sem nepatří. Až právě v roce 1986 jsem se vše dozvěděl od člověka ,který odcházel z kádrovky bPS jak vše bylo a proč!!
To: Stenlly z Šumavy. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Stando,
já vážně nevím,proč vždycky skočíš na špek lidem,jako je např.Dan? Snad si vážně nemyslíš,že on a jemu podobní stojí o Tvé vysvětlování či o obhajobu nějakého Tvého jednání,či funkce,kterou jsi na rPS zastával..?
Jediným cílem takových invektiv je,dostat Tě přesně tam,kde nyní jsi.
Samozřejmě bych to mohl smazat,ale zásadou na weblogu Pohraničník je,že neprojdou jen příspěvky vulgární,hrubě urážlivé,nebo se snahou o přímé vyřizování domnělých účtů z minula. Do této kategorie Danův komentář nespadal,tudíž šel volně "na sklo".

Stando,zvaž tedy,zda a na co reagovat.
Konkrétně,když se podíváš na příspěvky Dana na weblogu z minula,jsou povětšinou jen dvou druhů a to: "komunisté jsou pro mě nevolitelní" + "je dobře že komunisté šli po 11/1989 do řiti,já teď jezdím lyžovat do Alp" :-)
Nevím,zda právě Dan je v tomto směru Tvůj důstojný soupeř pro dialog.
"Time is money" - a tak ho Stando neztrácej takovým výše uvedeným způsobem.
Hezký den všem.
ADMIN Zdeněk.
ADMIN (stenlly - Mail - WWW)
To nezpůsobil jen Dan... Napsal jsem svůj postoj k dané situaci . Nečtou stránky jen Dan.Ale přečti si Jirku nebo Petr.P co napsali. Je to blbost . Dokonce napíší ,že mají dokonalé informace - vždyt je to směšné v dnešní době. Kdo je bez viny na minulosti ať hodí kamenem. Ale jinak dík za radu - však jsem to napsal do @. Budu tak postupovat.
Re_Dan (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Dan napsal:(Dan - Mail - WWW)
Já se přiznám, že jsem rád že komunisti šli v roce 1989 do řiti. Chápu že jim se to nelíbí, ale s tim už nic nenadělaj.
------------------------------------------
Ty čéče já nevím raděj bych byl zdrženlivej být tebou; vem to tak ,co když naštvaný lid prostý už nebude dál chtít snášet tu svobodu a blahobyt co tejkom máme,naštve se,zvolí komunisty a už to pujde ráz na ráz,lidové milice,SNB,pohraniční stráž a širé minové lány na Šumavě; okresní pověřenec STB si v archivech interneových webů najde tvé příspěvky např do pohraničníka a vezeš se;nezbude než prchnout přes šumavské slatě ovšem tam to bude nejhorší,po pás v rašeliništi brodící se psanec za sebou majíc rozběsněnou poplachovku,kulky pleskají o hladinu bažiny a studený čumák Brekův již v zátylku cítiti jest... To byla vošklivá pohádka co? :D ;-)
To: Tomáš Fuk (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
...z takového scénáře měl Dan vždycky největší strach... ;-)
Možná by se už z další lyžovačky v Alpách neměl vracet. Když kujeme ty pikle a chceme opět vztyčit železnou oponu (ale tentokrát technicky dokonalejší,jako mají USA na hranicích s Mexikem).
Jdu oprašovat uniformu PS od naftalínu a samopal vyjmu z olejové lázně. Jen sakra nevím,kam jsem ukryl handgranáty a munici :-)
admine (lapiduch - Mail - WWW)
prestante uz konecne srovnavat komunistickou zeleznou oponu v CSSR s hranici USA-Mexico, copak nechapete,ze je to something different ? Pak se nedivte, ze i po tech letech Vas, byvale VZP, hazeji do stejneho pytle...do jakeho,to si domyslete,psat to nemohu,neb bych byl smazan...
Chlapi neblbněte! (karel Runkas - Mail - WWW)
To abych běžel do banky pro úvěr( nebo k Providentu? - snadno a rychle) na naftu do T-éčka. Vždyť ta mrcha žere jako prokopnutá.Někdo Vám musí krýt záda.
Tomáš Fuk (Tomáš Marný - Mail - WWW)
Kde žiješ ? Komunisti, byli,jsou a budou!! Proč myslíš že nebyl projednáván nebo projednán zákon o Zákazu KSČ od roku 1989. Podívej až 70% poslanců nějak propojeno s KSČ nebo bylo v SSM v minulosti. Včetně předsedy ODS. Jsou to lidé,kteří pouze převlékli kabáty. Ukaž na stávajícího komunistu, který má mnohamilionový majetek ? Nebo si v privatizaci namastil vlastní kapsy. Pamatuj si,že v listopadových volbách , komunisti a ČSSD smetou z politické scény ,ODS ,VV,TOP 09 - lidi mají už dost této vládnoucí garnitury. Raději půjdu volit komunisty než uslintaného a věčně spícího dědečka a spol. Vyjímkou snad bude jen Praha a okolí. A pak opravdu vezmi batoh a opusť ČR :-)
Re: admine (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Odpovím Vám asi takhle,Lapiduchu.
Z hlediska toho uprchlíka ("narušitele"),jenž přes hranici utíká za lepším životem je scheiss egal,na které straně čáry ona železná opona stojí.
Není tedy žádná "komunistická/totalitní" ani "kapitalistická/demokratická" železná opona. Obě jsou stejné.
Vím,že se to nerado slyší,ale prostě je to tak.
PS: to,kam VZP zařazujete,do jaké sorty (pytle) je mě lhostejné. Vy máte svůj názor,já zase svůj a nemyslím,že bychom v něčem dosáhli shody.
ADMIN.
Tomáši, (Béďa - Mail - WWW)
hezky jsi to napsal,moc hezky.
Tohle člověka - ovčana povzbudí,pohladí,zahřeje u srdce a dodá další chuť do života,neboť každodenně musí čelit nekonečným absurditám a utopistickým názorům a činům.
Také bych rád ještě sloužil vlasti,do důchodu je daleko.
to máš fuk (Dan - Mail - WWW)
...i když možná by to bylo šíření poplašbý zprávy. Víte ona ta mladá generace prostě už vztah ke komunismu (já vim že to byl socialismus - aby mě někdo nechytal za slovo) prostě nemá. Oni už tu svobodu berou tak nějak přirozeně.... a to je největší problém těch co se slzou v oku vzpomínají na oslavy Vítězného února :-)
Dan (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Prognoza voleb - není šíření poplašné zprávy ,ale konstatování faktu na základě průzkum agentur provádějící průzkum mezi lidem.Stačí se podívat na internet. Mladí mají jiné zájmy než politiku! Politika už lidi unavuje , neustále si musí kvůli politikům utahovat opasky. A jednou si řeknou dost, tak jako to bylo v listopadu 1989.
(Petr P. - Mail - WWW)
Prý se tu píší nesmysly. Když je to pravda, tak pak nevím, proč tu Admin otiskl kopii jakési vojenské knížky jakéhosi vojína Stanislava. I když řádně začerněná, tak i tak lze lecos vyčíst: Vojín Stanislav nebyl během své presenční služby povýšen, neobdržel žádnou třídnost a specializaci a 3/4 vojny strávil jako nabíječ (nosil náboje) - tedy věc nevídaná i u bigošů, natož u elity naší PS a OSH. Dále tento voják okamžitě po propuštění do zálohy podepsal VZP - po událostech 68/69 je to na zamyšlení, zvláště při jeho zařazení na ZVP.
Co však Admin nezačernil (záměr nebo chyba ?) je evidenční číslo vojenské knížky vojína Stanislava. Takže přátelé, kdo trochu umí s compem, stačí pár kliků a hacků na příslušných stránkách a máte před sebou kompletní kádrové materiály příslušného vojína včetně posudků od jeho nadřízených. Vzhledem k tomu, že tu podobně píše několik lidí nezávisle na sobě, tak je nás již celá řada, kdo si to evidentně naklikali. Řeknu jen jedno - aby mne Admin nesmazal - z toho čtení opravdu mrazí. A doporučuji kamarádům vojína jehož VK zde byla kopírována, aby to raději nečetli.
Jinak kdo by měl problém dostat se do materiálů, tak přece každý máte nějakého opravdového kamaráda s ČVO 927, kerý Vám poradí co, jak a kam.

To není Admine vyřizování osobních účtů, to je jen využití minformací zde otevřeně publikovaných.
To: Petr P. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Já se k tomu nehodlám nijak vyjadřovat,není to má věc a ani nevěřím,že několika kliknutími,jak píšete,jste se dostal do archívů PS/ČSLA ,kde podle čísla VK vyhledáte kádrové informace z dob do roku 1990. Myslím,že lžete a jen kalíte vodu,z důvodů,o nichž si myslím své (možná jste selhal morálně i lidsky před Listopadem 1989 a nyní si tzv.čistíte špatné svědomí,to vše pod rouškou anonymity internetu).

Jediné podstatné,co mohu k věci sdělit je to,že foto oné VK jsem publikoval tak,jak mě byla autorem článku zaslána. Ono "začerňování" jsem neprováděl já. Takže i v této záležitosti jste vedla jak ta jedle.
ADMIN.
Každý nemůže být generál (karel Runkas - Mail - WWW)
ČVO (číslo vojenské odbornosti) se obsazovalo podle TMP (tabulek mírových počtů) Neznamenalo to, že vykonával pouze tuto funkci.TMP bylo i stanoveno, jakou hodnost a třídnost mohl dotyčný dosáhnout.
Podle údajů ve vzpomínané VK, mohl Stanislav získat max 3.a 2. tř. střelec, pokud jednotka něco takového organizovala.Pokud u roty byli 2 - 3 kulometníci, tak asi těžko. Vyšší třídy pak uděloval nadřízený stupeň. U ČSLA to byla divize.Nelze tedy podle těchto údajů soudit, jaký vlastně byl Stanislav voják.
A to, že by se kádrové materiály vojáků někde vyskytovaly v elektronické podobě, považuji za utopii.Dovede si Petr představit, kolika lidí by se to týkalo a kolik času by to zabralo? Od Petra to považuji za provokaci, aby se dotyčný "chytil" a při obhajobě něco prozradil.
Petr.P (stenlly - Mail - WWW)
Sice me poradili abych nereagoval. Ale ty znalče vojenské knížky a vojenských poměrů!! VK - je moje. Okopírována pouze str. 2-3 a pak strana 11 : Záznamy o vojenské činné službě. Netušil jsem,že je ještě bude i zájem o str.14 : Oprávnění získaná v činné službě. Jen kdo nezná rozdíl mezi VZS a vojákem z povolání napíše takovou hovadinu a kádrových materiálech. A jinak osobou z povolání jsem se stal od 1.5.1971 - to jen proto aby se Vám dobře spalo :-) Jinak přeji Vám zdar v pátrání v archivech do VZS jsem přišel od jiné OVS a do služebního poměru mě vzalo MV . Jinak pro vaši odbornost - do elektronické podoby se vše jak u MV tak v ČSLA začalo převádět a ukládat až po roce 1990. Blbce můžete dělat z lidí, kteří toto neznají a né kdo toto zná!!!
Tady to zacina smrdet (jirka - Mail - WWW)
Muzete me stenlly kontaktovat na muj email: george.peroutka@atlas.cz ??? Neco tady strasne smrdi a rad bych vyvetral. Stejne tak zadam o kontakt Petra P. Dekuji. Doufam, ze to admin nesmaze.
jirka (stenlly - Mail - WWW)
Můžu vědět proč? Mám špatné zkušenosati z loňska. Já válků nedůvěry a invektiv nezačal - psal jsem to v mnoha příspěvcích , že dávám svoju kůži tzv. na trh. Nevymýšlím si. Čtou moje příspěvky i ti co mne znají a odpovědi též. Nedovolím si veřejně lhát. Víc k tomu nemám
Falzifikaty (jirka - Mail - WWW)
Zadal jsem o kontakt stenllyho a Petr P. Zatim jsem dostal 6 odpovedi a kazda se vydava za vyse 2 jmenovane. Co se tady deje? Kdo zatim stoji?
(stenlly - Mail - WWW)
PODÍVEJTE SE AŽ JAK DALEKO MŮŽE ČLOVĚK V NENÁVISTI ZAJÍT. PROTO CHTĚL JIRKA @...
Neberte to na lehkou vahu. Informaci o Vas mam hodne. Ted resim zpusob jak to pustit do eteru. Jsem si jist, ze takovou zumpu by Zdenek (admin ) nezverejnil. Tak to udelam jinym zpusobem. Vy jste zvlastni zruda. A to Vas znici.
S pozdravem Peroutka
Uzavírám diskuzi - Thread is closed. (ADMIN - Pohraničník. - Mail - WWW)
Takže,vážení pánové.
Směr,který nabírá diskuze v komentářích se mě vůbec nelíbí. Už jsem napsal,že weblog Pohraničník nebude sloužit k nějakým osobním invektivám.
Nebudu také řešit kdo používá falešnou identitu,vydává se za někoho a podobně.
Jako ADMIN vidím,odkud se píše a odliším,zda Standa/Stenlly píše ze své "šumavské" IP,nebo se za něj vydává někdo jiný.

Pokud účastníci chtějí,nechť si vyhrožují soukromě,přes k tomu účelu vytvořené mail.adresy,nickname či přes IM komunikátory.
Další příspěvky v diskuzi na toto téma budou vymazány a nepřipuštěny do rubriky Komentáře.
Děkuji za pochopení.
ADMIN.
Diskuze na webu Valka.cz (ADMIN - pohraničník Zdeněk . - Mail - WWW)
Všiml jsem si,že na Vojensku je informace o zajímavé diskuzi na téma Pohraniční stráž a ochrana státní hranice. Dovoluji si doporučit vaší pozornosti.
LINK http://forum.valka.cz...089/start/0

Jak vidno,i jinde to žije :-)
ADMIN.
Dvojník? (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Dan (Tomáš Fuk - Mail - WWW)
Prognoza voleb - není šíření poplašné zprávy ,ale konstatování faktu na základě průzkum agentur provádějící průzkum mezi lidem.Stačí se podívat na internet. Mladí mají jiné zájmy než politiku! Politika už lidi unavuje , neustále si musí kvůli politikům utahovat opasky. A jednou si řeknou dost, tak jako to bylo v listopadu 1989.
----------------------------------------
Někdo tu přispívá pod mojim ,,jménem" ,ne že bych s výše uvedeným názorem nesouhlasil ale ...
Ešte raz o slobodníkovi Koníčkovi (Michal - Mail - WWW)
http://www.planstichodove.cz...osh/

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Když je tu řeč o okupačních armádách,tak čím to, že z okupovaných jsou najednou v nové době okupanti? Myslím tím účast našich vojáků na okupaci Iráku a Afghánistánu.To jakože nějaký blbý amík pískne a naše armáda jde po jejich boku okupovat cizí národ, cizí zemi?Demokraci přece nelze uvést v praxi pod namířenými samopaly.