29. května 2012


Adventní setkání ostravských pohraničníků .

Akce Grupy mocnego uderzenia PS u Havránka – 16.12.2010 .

Nedávno jsem Vás na webových stránkách blogu Pohraničník informoval o podzimním setkání pražských pohraničníků,které proběhlo v listopadu.

Samozřejmě,že jako správný "moravskoslezský nacionalista" :-) jsem nechtěl,abychom se my,pohraničníci ze severu Moravy nechali od pražáků zahanbit a neuspořádali do konce roku žádnou akci obdobného charakteru. 

Na první pokus to nevyšlo. I když nás není moc,nepodařilo se skloubit vše tak,aby to vyhovovalo každému. Druhý pokus už byl úspěšnější. Pohrdajíce heslem "Time is money" nelitoval jsem času a rozesílal SMS, e-maily a obtěžoval naléhavými telefonáty a ve finále má činnost "telegrafisty" byla úspěšná,když i Ivoš souhlasil,že akceptuje setkání ve čtvrtek s tím,že bude patrně abstinovat,aby byl v pátek ráno fit při roztáčení kol české ekonomiky :-)

Psal jsem e-mail a SMSky i Honzovi G. z ostravského KČP http://www.klub-pohranici.cz/moravskoslezsky_OS.htm  ,ale bohužel,vůbec neodpověděl,ani na SMS,ani na mail. Možná se kolegům z Klubu českého pohraničí Ostrava zdáme "málo politicky angažovaní",nebo jak to nazvat a tak o účast na setkání s námi nestojí. Což mě docela mrzí,jednak proto,že Honza je bývalý spojař PS ze 7.rPS Nové Hrady a rozhodně ho počítám mezi nás a jednak i proto,že jsem si myslel,že sebou přivede i Zdeňka,veterána PS z 60-tých let,který ještě zažil takovou tu tvrdou,syrovou vojnu na 11.rotě PS Starý Hrozňatov a dovede o ní poutavě vyprávět. Nu což,snad se s oběma opět uvidíme na některém z dalších setkání ostravské GMU PS. 

Akce byla domluvena na 17.hod.místního času,do naší oblíbené restaurace Havránek v Ostravě-Zábřehu (kterou mohu s klidným svědomím doporučit: rychlá a příjemná obsluha,dobře ošetřené pivo,výběr nealko nápojů,něco dobrého na zub,včetně "pochutin" k pivu - a čisté WC). 



Já jsem se svezl vozidlem červené poplachové hlídky,které řídil Láďa,Martin se dostavil na místo za využití autobusové linky a nejjednodušší to měl Ivoš,který to má do Havránka tak blízko,že by mohl dojít v papučích (kdyby nějaké měl). 
Zaujali jsme strategické místo u stolu,ne moc daleko od výčepu :-) a Láďa,jak už je jeho zvykem,opentlil stůl symbolickou vlaječkou,vytvořenou právě pro tuto naši akci. Samozřejmě se našli ještě další propriety se vztahem k Pohraniční stráži,jako byla hraniční tabulka Pozor SH,nebo dekorativní ubrousek s logem chebské brigády PS. 



Ale to nebyl všem překvapením konec. Láďa,to je taková dobrá duše našeho spolku a vždy pro nás vytvoří nějaký suvenýr. Jen tak maně si vzpomínám na tématické vlaječky,které mám doma,nebo skleničky na long drink s logem Pohraniční stráže,odznak Vzorný pohraničník a to zdaleka není vše. Tentokrát nás Láďa obdaroval opravdu hezkým zapalovačem,vyšperkovaným,až radost pohledět. A to jsem prosím nekuřák. 


  
Protože naše setkávání je neformální,na čistě kamarádské bázi,přešli jsme hned po rozdání výše uvedených dárků k diskuzi. Ivoš konečně zavzpomínal na časy,kdy byl ještě daleko před Listopadem 1989 propuštěn od Pohraniční stráže a vyhozen ze studií práv na VŠ SNB v Holešově mj.i proto,že se jeho názory na existenci tzv.železné opony (tedy signální stěny a ŽTZ jak se to správně jmenuje) rozcházely s oficiální linií a v Holešově se ihned našlo pár lidí,bohužel také v uniformě PS,kteří mu dali okamžitě "sežrat",že nedrží hubu a krok. Ivoš tedy musel opustil službu u PS,kde byl předtím na odborné funkci spojaře a ve finále byl zaměstnán jako horník u OKD v Ostravě. Ukazoval nám i nějaké dokumenty ohledně rehabilitace,které v roce 1990 dostal od tehdejšího FMV Langoše,ale Ivoš už to nechal plavat a na nějaké odškodnění od státu "hodil bobek" jak se říká. Já osobně oceňuji,že i přesto špatné,co Ivoš zažil na konci své služby,nezanevřel na celý svět,ale naopak a v našem kolektivu je studnicí informací nejen o historii PS,ale i o událostech z dob 2.světové války, Rakouska-Uherska,zná spoustu zajímavých historek nejen spjatých s ochranou státní hranice bývalého Československa,ale i s historií našeho kraje,hornického průmyslu apod. Já osobně bych ho vydržel poslouchat hodiny a hodiny. Říkám si,jak si to ten chlap všechno pamatuje?



I když naše neformální sdružení je nepolitické,aktuálním tématům se nevyhýbáme. Láďa s Martinem nadnesli téma zlatého pokladu České republiky – který,jak se nedávno provalilo,naši špičkoví bankéři z ČNB ruku v ruce se všeho schopnými politiky,zašantročili. Tedy,ne že by jej (zatím) celý rozkradli,to ne. Ale většinu pokladu vyměnili např.s Němci za nějaké jejich státní dluhopisy vydaných Bundesbankou. Skvělý kšeft,vážně. Zlato za papírové směnky,to se vyplatí :-( Až se celá EU jednou položí,kvůli problémům,které narůstají,můžou si čeští bankéři a politici s bezcennými směnkami vytřít rektum,zatímco v Berlíně budou mít své zlato (jehož od Česka koupená část mezitím díky vzestupu cen zlata vzrostla o 27 miliard kč) jisté a budou vysmátí. Rozebírali jsme,jak dlouho takové "turecké" hospodářství v České republice ještě vydrží. Asi tak dlouho,dokud budeme ochotni platit stále vzrůstající daně a poplatky. Lid v Česku je dobrý,dobře se mu vládne. S tím jsme uzavřeli debatu na téma zlatého pokladu ČR.



Během diskuze jsem s povděkem kvitoval,že sympatická paní vrchní dbá,aby nám nevyschnulo v hrdlech,což také svědčí o kvalitě pohostinství a nestalo se,že by před náma smutně do světa žalovaly prázdné sklenice. Martin s Láďou,coby abstinenti (volně přeloženo,na rozdíl od nás ostatních už mají své odchlastáno) pili kafe a různé nealko nápoje,zatímco já jsem lil do hlavy plzeňskou 12° a bylo mě divné,proč má Ivoš své pivo jednak v jiné sklenici a hlavně,že na tom krýglu je vždy nádherná čepice jak ze šlehačky. Chtěl jsem se na to pořád zeptat,ale vždy se nadhodilo nějaké zajímavé téma (třeba o tom,jak Martin,coby voják zákl.služby PS musel v kancelářích na OPK uklízet potmě) a já nechtěl odvádět téma jinam. Asi po pátém pivu jsem se Ivoše zeptal,co to má za pivo. Odpověděl,že pije "plnotučné". Říkám "jak plnotučné",však já též piju dvanáctku a k tomu plzeňskou (za 28,- kč) . A Ivoš povídá "no jo,já Ti to zapoměl říct. Já teď nepiju Plzeň,protože u Havránka mj.čepují nefiltrovaný a moc dobrý Radegast – je to pivo jako křen" :-)   
Mno,tak doufám,že až příště budem u Havránka,že tohle pivo budou ještě mít. Raději si dám takovou specialitu s nááádhernou čepicí,než sice kvalitní a chuťově dobrou Plzeň,kterou ovšem mají v každé druhé hospodě.





K Martinovi se ještě vrátím. Neuniklo mě,že sympatická paní vrchní po něm významně háže očima a Martinovi to vyloženě dělalo dobře a culil se jak Frikulín (Free Cool In) z reklamy na kapitálové pojištění Komerční banky. Když nám hezká kelnerka nesla další pivo a Martinovi tonic,pronesla něco v tom smyslu,že "když si Martin při cestě kolem výčepu objednával další nealko,usmíval se na ni tak hezky,že skoro zapoměla,co to vlastně chtěl" ;-) Neboť taková slova by potěšila každého chlapa (a každý muž je aspoň trochu ješitný), Martina nevyjímaje,tak ten,naoko posmutněle prohlásil: "že zatímco dříve musel nahánět holky on,nyní ženské nahánějí jeho". No,úplný chudák,uznejte sami :-) Já ho neznat,tak mu snad dám pětikorunu.

Chvilku poté se Martin teatrálně schovával před všemi ženami světa za stylovým ubrouskem s logem 5.brigády PS Cheb a z jeho okoralých retů stoupala tichá modlitba k Stvořiteli,by jej tento chránil před svody něžnější poloviny lidstva. Ale buď jeho tiché modlitby a upírání zraků k nebesům bylo málo upřímné,nebo byl Stvořitel zaneprázdněn jinou činností – Martin nebyl vyslyšen :-) Takže i nadále bude muset dávat pel své nevinnosti v plen chtivým dívkám a ženám...



Zkrátka a dobře,hodnotím naše,v tomhle roce asi patrně poslední,setkání kladně. Jsem rád,že jsme si všichni dokázali najít čas na "ušlechtilé ideály kamarádství" jak by řekl Mirek Dušín z Rychlých šípů a sejít se a probrat všechno možné a byť jsme všichni bývalí pohraničníci,téma PS OSH pro nás není dogma a jsme schopni probrat všechno možné,od lynčování černochů v Americe přes zlatý poklad ČR až po záhady tohoto a jiných světů,dokonce se u toho i pohádat a přesto zůstat v přátelském vztahu. 
Uvítáme,pokud se k nám přidají i další bývalí ochránci státní hranice z našeho města či regionu,pozvánka mezi nás platí nejen pro vojáky Pohraniční stráže,kteří sloužili na západní a jižní hranici Československa,ale i bývalé příslušníky PO VB, Oddělení OSH, OPK apod. Kontaktovat nás můžou na adrese:

 Pohranicnik@bloguje.cz 

Když se dokážou sejít ve větším počtu i naši kamarádi a kolegové z Prahy,proč by to nemělo jít i v Ostravě? 




(C) Autor článku: Zdeněk

Žádné komentáře: