29. května 2012

NA STARÝM MOHELNĚ, NA STÁTNÍ HRANICI.

Jak Pohraniční stráž sama o sobě tak způsob zajištění ("ochrany") západní československé hranice byl jedním z nejstarších dětí studené války; z dětí své matce nejvíce podobných. Tvrdost a krutost let padesátých se odrazila na západní hranici příznačným způsobem: zátarasy z ostnatých drátů napájených proudem o vysokém napětí, celé příhraniční oblasti vnořené do "zakázaného" či mírnějšího "hraničního" pásma. A nezbytná směrnice pro použití střelné zbraně pohraničníky, umožňující usmrtit každého, kdo se při pokusu o útěk přes "zelenou" hranici na výzvu a "varovný výstřel" nezastaví.
  
Jakkoli došlo v polovině šedesátých let k citelnému zmírnění tzv. ženijně technických a režimových opatření na západní hranici, systém výkonu pohraniční služby příliš změn nedoznal. Výrazným a do dalších let přetrvávajícím reliktem bylo nezměněné oprávnění k použití střelné zbraně, podepsané již v roce 1951 nechvalně známým ministrem Kopřivou. Toto oprávnění přežilo až do roku 1989! Jiný vynález, tzv. útok psa na volno, při kterém hrozilo komukoli nepovolanému a nevědomému, kdo se ocitl v blízkosti státní hranice, vážné zranění od speciálně vycvičených psů, byl pro svoji neudržitelnou drastičnost odstraněn "již" koncem sedmdesátých let.
  
Formálně byla Pohraniční stráž orientována proti "vnějšímu nepříteli". To však byla politická floskule non plus ultra, zejména pak ve vztahu k létům šedesátým až osmdesátým. Právě od poloviny šedesátých let, ale zejména v následujících desetiletích, byli českoslovenští pohraničníci zaměřováni a aktivizováni v prvé řadě proti potenciálním uprchlíkům z ČSSR a dalších zemí Varšavské smlouvy. Přes 90 procent (!) z osob, zadržených pohraničníky na "čáře" v sedmdesátých a osmdesátých letech, představovali občané NDR. Ve vztahu k této skutečnosti lze dokonce hovořit o jakémsi "enderáckém" komplexu pohraničníků, o podmíněném reflexu, který v nich vypěstoval mnohaletý intenzivní "hon na enderáky". Tento hon postupně profiloval jako rozhodující složka činnosti Pohraniční stráže. Animozita až nenávist vůči občanům NDR, plnícím kolonky pohraničnických protokolů, drastické zákroky vůči nim, které neměly nic společného s tzv. socialistickou zákonností, také to patřilo ke každodennímu "životu na čáře".
  
"Neporušitelnost hranic světové socialistické soustavy" byla dalším klíčovým heslem, nicméně jen další z floskulí, vyváděných na transparentech a skvících se ve slavnostních projevech. Každý zdařený pokud o útěk přes "zelenou" hranici měl hromovou odezvu: vyšetřovací komise, tresty, následná "preventivní" opatření. Nikomu z odpovědných politiků té doby však zřejmě příliš nevadilo, že rok co rok emigruje z ČSSR legální cestou několik tisíc osob! Schizofrenie? Hra?
  
Přejděme k jinému pozoruhodnému, leč opět příznačnému aspektu pohraničnického života. Podle vzpomenutého zákona vykonávali službu v Pohraniční stráži "pro její význam, odpovědnost a namáhavost vybraní příslušníci pracujícího lidu". Jenže ono vlastně nebylo z koho vybírat! Pohraniční stráž se po desetiletí potýkala s kritickým nedostatkem kvalifikovaného personálu. Permanentně se nedostávalo lidí, kteří by disponovali potřebnými organizačními schopnostmi, vzděláním (o vzdělání jazykovém darmo mluvit), jistými osobními ("kádrovými") předpoklady a ochotou sloužit ve skutečně drsných a náročných podmínkách. Dlužno poznamenat, že tyto podmínky snad i s perverzní chutí a bez skrupulí zostřovali ti, kdož při různých slavnostních příležitostech ostentativně poklepávali pohraničníky, představující tam "křoví", po ramenou. A koneckonců i "soudruzi", jejichž hromový velitelský hlas doléhal z pražských výšin na zapadlé pohraniční roty. Pěstování vzájemné nedůvěry, preventivní bezpečnostní opatření proti pohraničníkům samotným, zadrátované objekty pohraničních rot, všudypřítomná vojenská kontrarozvědka, hledající nepřítele ve vlastních řadách.
  
Pokud šlo o "ochranu státních hranic", tak zde rovněž a naplno platilo, že politické problémy nemohou být nadlouho řešeny policejními a vojenskými opatřeními. Paralýza, která postihla Pohraniční stráž v létě 1989, v době hromadných útěků občanů NDR na Západ, to jasně prokázala.
  
Proběhly a probíhají soudní procesy proti bývalým pohraničníkům. Byly vyneseny rozsudky – o vině či nevině. Zpravidla se jednalo o skutky, při kterých došlo resp. mělo dojít k porušení dobově platných norem pro výkon služby. Politické pozadí těchto procesů je však mimo pochybnost (!). 

V mnohem větším rozsahu takové procesy proběhly nebo ještě probíhají proti bývalým pohraničníkům bývalé NDR. 
Ale zatímco v Německu se na stranu souzených odvážně postavili jejich bývalí nadřízení, u nás tomu tak nebylo. 
Proč si pálit prsty, poseďme raději u harmoniky a nebojácně si zaklejme.. 
  

Tento příspěvek je snahou o sebereflexi, snahou otevřeně vyslovit to, co je jaksi stále ještě podivným tabu. Je snahou o diskusi. A tato snaha nemá nic společného se zpochybňováním minulosti tisíců poctivě smýšlejících a jednajících pohraničníků, z nichž mnozí nechali na "čáře" své zdraví a někteří dokonce život.
 

Všem čtenářům pro doplnění vzkazuji: vím, na rozdíl od jiných, o čem píšu. Byl jsem příslušníkem Pohraniční stráže čtrnáct let. A byl jím i můj zesnulý otec, který "čáře" obětoval nesmírně mnoho. Slavná pohraničnická píseň "Na starým Mohelně" vznikla v době, kdy na Mohelně byl velitelem právě on.


obr.



Autorem publikováno: 

4 komentáře:

fero100 řekl(a)...

Prosím Vás pekne, prečo aj po 23 rokoch hlúpo kritizujete Pohraničnú stráž,že tam strielali,vraždili a huckali služobných psov?Skratka bolo take zriadenie a dobré,kto tam nemal čo robiť a bolo to zákonom stanovené,prečo tam šli títo ľudia?Dnes je zasa iné zriadenie a zákony sú také,že jednoducho môžte prísť o život a dosť často aj na hlavnej ulici vážho mesta.Skutočnosť:Mladík z nerozvážnosti odchudí svojmu otcovi automobil,policajti ho budú hzastavovať a mladík nezastaví a už môže mať guľku v hlave.Já myslím či je také či onaké zriadenie a je niečo zákonom zakázane ,task to rešpektujem a nikto nebude po mne strielať a to platilo aj v minulosti a platí to aj dnes.Netreba pchať nos tam,kde netreba


fero100 řekl(a)...

Prosím Vás pekne, prečo aj po 23 rokoch hlúpo kritizujete Pohraničnú stráž,že tam strielali,vraždili a huckali služobných psov?Skratka bolo take zriadenie a dobré,kto tam nemal čo robiť a bolo to zákonom stanovené,prečo tam šli títo ľudia?Dnes je zasa iné zriadenie a zákony sú také,že jednoducho môžte prísť o život a dosť často aj na hlavnej ulici vážho mesta.Skutočnosť:Mladík z nerozvážnosti odchudí svojmu otcovi automobil,policajti ho budú hzastavovať a mladík nezastaví a už môže mať guľku v hlave.Já myslím či je také či onaké zriadenie a je niečo zákonom zakázane ,task to rešpektujem a nikto nebude po mne strielať a to platilo aj v minulosti a platí to aj dnes.Netreba pchať nos tam,kde netreba


Pavol řekl(a)...

Pro fera100.
Milý fero100, ty jsi ideální ovčan pro každý režim, zejména pro diktatúru. Ano "Netreba pchať nos tam,kde netřeba", tedy česky Nehas co tě nepálí. Posero, zacpi si uši a zakrej oči, kdyby byli všichni jako ty, tak ještě lezeme jako opice po stromech.

Anonymní řekl(a)...

Vašek 69 Pavlovi
Musím dát Ferovi za pravdu. Když je něco zakázáno zákonem,nemá se zákon porušovat.Pokud tak vědomě učiníš,musiš počitat s trestem.Všichni kdo takto činili, věděli do čeho jdou.Jinak si myslim,že z toho stromu jsi ještě neslez,protože nazvat někoho, kdo se nebál 2 rokychodit ve dne v noci podél hranice bez toho, aby věděl, jak den skonči, opravdu posera nemohl být.Domnívám se že zakryté oči a uši máš ještě Ty.Pravděpodobně jsi nebyl na vojně a nevíš, co byl rozkaz.Dnes vojna není a rozkazy se nemusí pravděpodobně plnit.Nesmíš podlehnout Geblsovsko-USTRKovské propagandě a sám najít pravdivé informační zdroje