29. května 2012


KTERAK VOJÁK US.ARMY HRANICI PŘEŠEL .

Příběh,který se odehrál na 8.rPS domažlické bPS v létě 1980 . 

                                                             1 

FOTO: Místo události na demarkaci ĆSSR-NSR dnes a před r.1989

                                                                     ft
  
 Tento příběh se skutečně stal a to na 8.rotě PS Rybník (Berštejn) domažlické bPS v létě roku 1980. Velitelem roty nebyl nikdo jiný, než výcvikový kůň mjr.N.,vojáky přezdívaný DICK TURBIN,pro jeho abnormálně veliké uši(jako lopatky od turbín). To jen tak naokraj.Musím neznalé úseku roty na Rybníkách upozornit , že rota byla za dráty,směrem k „zahraničí",takže kolem roty byla ještě jedna signální stěna.
   

Byl teplý a příjemný letní večer. Kolem objektu obchází strážný u roty . Okna v patře roty dokořán. Uléháme a netušíme ,jaké překvapení pro nás připraví následné ráno ,den a celý následující týden.
 

   Nyní sled událostí z úst tehdejšího strážného u roty,jinak řidiče transportéru OT-64, vojína Hlavatého:
    

Už svítá. Pohledem na hodinky zjišťuji, že mi zbývá ještě hodina do střídání. Obcházím vnitřní signálku kolem roty, procházím kolem psích kotců, které ještě vklidu odpočívají. Dále jdu kolem garáží, vrat na překrytí „do zahraničí", po rovince kolem roty k finským domkům a zpět se vracím opět ke kotcům. Všude absolutní klid z kolem se rozkládajících hustých porostů krásného Českého lesa. 
                            
                                 Posléze začínají štěkat psi. Říkám si,co blbnou? Že by psovod, který má službu v kotcích? Jak by mi prošel? Jdu prozkoumat co psi přimělo k nepřestávajícímu štěkotu.Přicházím ke kotcům,služba nikde . Hledím na směr štěkajících psů a zjištuji, že na zadních vratech na překrytí stojí postava.Jdu tam, divím se proč mi předešlá služba neřekla,že  pouštěla ven  kontrolu do terénu.
    

Přijdu k vratům,v hlavě si srovnávám hlášení ,pohlédnu stojící postavě do obličeje a ustrnu: Za vraty stojí černoch v americké bundě a vojenskou čepicí na hlavě,přes rameno má batoh. Něco mi říká,gestiguluje rukama - já mu samozřejmě nerozumím. Až po chvíli jsem pochopil,že chce nějakýho oficíra.
                                                                                  
       
    Napíchnu pojítko na sloup u vrat a volám DDR (dozorčí důstojník) , kterého má četař Kocúr: "Strážný u roty vojín Hlavatý, hele mám tady na vratech nějakýho černocha, a vůbec nevím co chce".  „Cože tam máš? – Ptá se vyjeveně v rozespalosti čet.Kocúr." Černocha ! Přijďte sem,co jsem tak pochopil,chce nějakýho důstojníka."
    

DDR příbíhá k vratům v pantoflích,uniformu opentlenou žlutými šňůrámi a hledí na černocha, stejně jako já před chvílí.Ten shlédne hodnost DDR , a stále chce nějakýho důstojníka. Nikomu jinému se nevydá. DDR se vrací a budí odpovědného na rotě, kterým je výkonný praporčík se stříbrnými hvězdičkami na ramenou. Snad to bude stačit.
   
Voják US.ARMY je spokojen ,nabízí na šňůrce visící armádní pistoli a je následně prohledán. Po dokonalé  prohlídce vyndavá zadržený zpod paže smontovaný ruční granát válcovitého tvaru. Jen vytrhnout a hodit! 


Vpouštíme Američana do prostoru roty , volá se brigáda PS Domažlice,velení praporu a samozřejmě velitel roty. Po zjištění nadřízených orgánů, že se voják americké armády nachází  na rotě, je z příkazu vyšší moci zavřen v garáži bez oken,do provizorního vězení. Když tam byl odváděn okolo PZH, ustrnul jeho pohled na cirkulárku staršího roku svépomocné výroby. Asi takové zařízení viděl poprvé v životě :-) 
Byl zamčen v garáži a byla určena hlídka k hlídání této provizorní basy.
   

Na rotě byl samozřejmě poprask. Ihned budíček a začalo se šůrovat, protože se k rotě blížil konvoj z kontrarozvědky (VKR) a dalších aut nadřízených složek. Než přijelo toto osazenstvo,stačil jsem se podívat na věci ,které měl u sebe zadržený.Američanovi věci  položené v kanceláři DDR nebyly žádným tajemstvím,aspoň do příjezdu nadřízených složek.
                                                                   
                               
   Byla tam ID karta dvacetiletého občana USA, vojáka US.army pocházejícího z Chicaga, pistole ráže 11.43 mm s náboji, mapa v igelitovém pouzdře se zipem,ve velikosti 1,5 metru x 1,5 metru s vyznačenými směry postupu sousedních armád do naší země od Aše po Bratislavu, prospekty a brožury z výcviku Zelených baretů a pár osobních věcí na převlečení.



                                                                     mapa
  

 Po příjezdu nadřízených orgánů byl voják velitelem roty a stráží odveden do jednoho z finských domků,kde byl podroben výslechu.Tam mu bylo podáno občerstvení.
   

Žádal o politický azyl, ale ne u nás v Československu,(tady by ho prý hned zabili),chtěl do Moskvy ,kde měl kamaráda na univerzitě. Co na tom bylo pravdy,nikdo neví. Jisté je , že se do Moskvy nepodíval , protože byl na Rozvadově,po nějaké  době, předán své jednotce. Tedy apoň údajně...
  

Americký voják přijel v ranních hodinách terénním mercedesem zelené barvy po silnici k státní hranici. Bylo to poblíž městečka Schwarzach. 


                                                                 2      
  

Auto nechal stát na asfaltové cestě a po 200 metrech přeskakuje potok, který v těchto místech tvoří státní hranici ("mokrá hranice"). Jde terénem a narazí na dřevěný sloup s BS -kou. Vyleze na sloup a zjišťuje ,zda je BS -ka v provozu. Po zjištění , že ano, jde podél sloupů a přichází k rotě.

                                                                 obrazek
  


 No a tak se objevil náš voják US army na Berštejně,v létě roku 1980. Musím říci, že nebyl velikého vzrůstu,ale fyzičku musel mít. Měl opravdu vytrénovanou postavu.
   
Než  česká strana předala US zběha jeho jednotce,(nemohu tvrdit,že se tak skutečně stalo),bylo na demarkaci,kde přešel zmiňovaný voják čs.-německou hranici, hodně rušno. Chodily tam od nás zesílené skryté hlídky pro monitorování situace. Dlouho skryté nezůstaly a byly vojáky US.ARMY po čase odhaleny. 


Vojáci americké armády při zjištění naší přítomnosti po nás pokřikovali a občas hodili nějaký ten kámen, nebo šišku přes hraniční potok,směrem k našemu postavení. Podél potoka měli postavený kulomet (!) a v okolí postávalo několik vozidel. 

Trvalo to asi týden a po týdnu se celá tato anabáze ukončila a život na rotě se dostal do svých běžných denních kolejí. 
                                                                  3 

ENGLISH: http://translate.google.cz/translate?js=n&prev=_t&hl=cs&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=cs&tl=en&u=http%3A%2F%2Fpohranicnik.bloguje.cz%2F863127-pribeh-o-vojakovi-us-army.php 

(C) Autor příběhu: http://www.lide.cz/stankarr 
       
Fotografie: http://www.vojensko.cz/8-rps-rybnik 

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Divím se, že jste ustáli to, že jste ho vzali za plot. Sloužil jsem v letech 83-85, jako psovod na Havranu, kde jsme hlídali pátrač Ramona. Z kopce jsme to měli do Německa blíže, než na signálku a navíc jsme měli na vrcholu pětačtyřicetimetrovou věž, která lákala německé turisty z široka daleka. Stalo se jednou, že jsme zadrželi manželský pár, který se nám "motal" u plotů, respektive před minovým polem. Zadrželi jsme je, prošacovali a eskortovali za plot. První dvě hodiny drnčely telefony s gratulacemi k úspěšnému zadržení. Později došlo na výhrůžky basou, že jsme vzali imperialistické štváče do objektu a vyzradili tak, jak probíhá zadržení... Odnesl to tenkrát DRePS (dozorčí radio-elektronického pátracího stanoviště) por L.K., kterému bylo odloženo o rok, avízované povýšení na npor.