29. května 2012


PES BREK – LEGENDA POHRANIČNÍ STRÁŽE.

Stručný příběh čtyřnohé celebrity – psa Breka ve službách PS.

  Bdělí pohraničníci, ale i jejich "čtyřnozí přátelé", byli oblíbenými hrdiny předlistopadové propagandy. Doslova legendárním se v tomto smyslu stal pes Brek, který v padesátých letech zasahoval na československo- rakouské hranici proti lidem, kteří se snažili překonat tzv.železnou oponu. Protože zadržel více než šedesát narušitelů státní hranice, dostalo se mu cti být po smrti vycpán a vystaven jako exponát v tehdejším Muzeu Pohraniční stráže na pražském Karlově. Literárně ho zvěčnil mimo jiné Zdeněk Šaroch ve své knize Výstřely na hranici (1978). 
                                             2 
                          Ilustrační foto: http://www.vojensko.cz/data/327[8].jpg   
   
  Německý ovčák Brek byl nasazen u 4. znojemské pohraniční brigády a jeho mimořádné schopnosti přispěly k zadržení více než 60 narušitelů. K této oficiální charakteristice dodejme, že psovod, který s ním na hranicích nejdéle sloužil, Jaroslav Kuchař, byl pro výcvik psů používaných k zneškodňování lidí na hranicích, vyškolen v Sovětském svazu.
 
  Brek se stal doslova celebritou. Za mimořádné zásluhy při ochraně státních hranic mu bylo na zvláštní rozkaz velitele Pohraniční stráže dopřáno dožít ve veterinárním zařízení. Skonal ve dvanácti letech, datum jeho smrti bylo pečlivě zaznamenáno: 1. listopadu 1961 v 9:37 hodin. 
                                                        3 
                        Libějovice – výcvik.středisko sl.psů 
  
V tomto okamžiku začal Brekův "druhý život". Byl preparován a stal se z něho exponát v Muzeu Pohraniční stráže (později Muzeu SNB a vojsk MV). Stál na dřevěném podstavci v sále, který "zdobily" tabulky s nápisy Pozor! Hraniční pásmo. Vstup jen na povolení. Podívat se na něj přicházeli nejen nejrůznější delegace, ale především školáci. Ti si jej hladili, což vedle nepříliš dobře provedené konzervace způsobilo, že z expozice musel být v prosinci 1989 odstraněn nejen v souvislosti s politickými změnami, ale i proto, že se začal rozpadat.Nyní je uložen v depozitáři Muzea Police ČR – má odpadlé uši, ocas a zpuchřelou kůži na břiše.
                                               1 
                   http://www.vojensko.cz/data/287[1].jpg


  

Žádné komentáře: