29. května 2012


SETKÁNÍ BÝVALÝCH POHRANIČNÍKŮ V OSTRAVĚ.

Další neformální akce GMU PS na severu Moravy 30.3.2012

Ve vodách Ostravice a Odry uplynulo hodně vody od doby,kdy se naposledy setkali bývalí pohraničníci v severomoravské metropoli Ostravě. Iniciativa opět zazněla zedola (tak to má být,neboť jedině tak je to správné,řekl by por.Mazurek od PTP) ,celou akci inicioval spojař ze 7.rPS Nové Hrady – Honza, jsa podporován lobujícím psovodem z 3.rPS Gajary – Láďou.


Taková snaha nemohla zůstat nevyslyšena a tak jsem zahájil manévry,pro tento případ obvyklé. Což znamenalo rozeslat maily všem zaregistrovaným v mám seznamu,kteří se už v minulosti účastnili setkání,nebo projevili zájem na některou z našich neformálních akcí přijít. Potom obvyklé pověšení "Bleskovky" o akci na Facebookovou skupinu Pohraniční stráže a do Obecných komentářů na webu Vojensko.cz. Na spřátelených webových stránkách KČP visí upozornění na naše akce už od června http://www.klub-pohranici.cz/inzerce.htm Moje poděkování patří také Zdeňkovi F.  Frantovi F. a spolubojovníkovi od ČSLA Petrovi K. jenž se zapojili do propagace naší akce v podnicích,kde pracují a kde v kolektivu mají relativně hodně bývalých pohraničníků.




Požádal jsem v poště o odpověď,zda se adresát dostaví,nebo ne. Jako vždycky to neklapnulo na sto procent,neboť z těch,co přislíbili účast se někteří nedostavili,což bylo zase vyváženo tím faktem,že přišlo pár nováčků,o nichž jsem buď nevěděl,nebo jejich účast byla až do onoho dne hypotetická. Díky tomu,že se Honza zná s majitelkou restaurantu Havránek(mimochodem,velmi milá a usměvavá paní), jsme ve finále rezervaci míst řešit nemuseli a stoly s židlema si mohli poskládat podle vlastní úvahy a podle toho,jak postupně kamarádi z vojny na akci přicházeli k Havránkovi a někteří zase odcházeli,neboť byli povinováni pracovními či rodinnými záležitostmi.



Asi mnohé z vás bude zajímat počet přítomných,kterého jsme dosáhli. Takže,konečně jsme se přiblížili k magickému číslu 20. Celkový počet zůčastněných (načmárali jsme provizorně "prezenční listinu") dosáhl konečného počtu devatenácti. Inu,chyběl mezi námi zakládající člen Grupy mocnego uderzenia PS Ostrava Ivo T. jenž musel odjet na rodinnou akci na Opavsko. Jinak by nás bylo dvacet... Marná sláva,do početního stavu pohraniční roty je ještě pořád daleko. Snad v příštím kvartále,nebo další pětiletce už budou lidi a naplníme sestavu na rotu PS a já konečně budu velitelem pořádné jednotky. Zatím velím oslabené četě  :)



Je třeba říct že nováčkové se velmi rychle adaptovali a zapadli mezi nás,ostřílené mazáky,co už se takhle nějakou dobu scházíme. Možná se nově příchozí báli nějakých oficialit,jako známe z časů minulých,kdy jsme nosili uniformu Pohraniční stráže, nebo jako se praktikují na mega akcích,kde se setkávají desítky,možná i stovky bývalých pohraničníků a sympatizujících. Obavy nejsou na místě,touhle cestou naše ostravská GMU PS nikdy nepůjde,neboť jsme se shodli,že neformální duch setkání nám vyhovuje a různých "bojových rozdílení" jsme si užili dost a dost za dřívější doby.


Doufám,že většina přítomných byla spokojena a že o naší akci řeknou i dalším ex-pohraničníkům ve svém okolí. Atmosféra se mě opravdu líbila, v místě,kde jsme měli své posezení to hučelo jak v úle a bylo pořád o čem povídat, rozebíraly se historky veselé (to zejména) i vážné. Ostatně,každý,kdo byl na vojně,má takových vzpomínek spoustu a v chlapském kolektivu se vždycky mluví o ženských, politice – a vojně :-) Nesmím zapomenout na tradičně dobré pivko, téměř vždy máme štěstí,že u Havránka čepují něco extra. Tentokrát byl (mimo jiných značek) na čepu extra hořký Radegast (viz foto) za příznivou cenu 28,- kč. Sebekriticky přiznávám,že jeho extra hořkost jsem zkušebně vyvážil nasládlým rumem Che Guevara s vanilkovým aroma, čehož jsem druhý den následně litoval. Inu,takhle míchat je mladická nerozvážnost. Je vidět,na mém případě,že s přibývajícím věkem nemusí jít nutně ruku v ruce i moudrost :-)



Závěrem chci poděkovat všem,kteří dali naší pohraničářské akci přednost před vysedáváním u  pátečního vysílání místních TV stanic ve svém oblíbeném křesle, i těm,kdož v pátek byli nevěrní své "domácí" hospůdce a přišli posedět do Havránka. Věřím,že toho nelitovali a příště příjdou zase. Díky patří také obsluze – paní Světlana se snažila,abychom neměli žízeň. Přes počáteční zmatky už pak byl přísun nealka, kávy,vína a piva plynulý a pitný režim jsme všichni dodrželi,mnozí i překročili (našim heslem budiž "Dohnat a předehnat").




Kdy bude další setkání? Těžko říct. Určitě bychom se chtěli sejít v červenci,kdy má Pohraniční stráž svátek. Je sice doba dovolených,ale to nám myslím v akci nezabrání. Vloni jsme se na Den PS také sešli http://pohranicnik.bloguje.cz/898862-akce-ps-v-ostrave-8-7-2011.php Samozřejmě stále platí,že mezi námi uvítáme další posily. O naplánovaném setkání budeme informovat jak tady,tak i jinde na spřátelených www stránkách – a zájemci,jenž o sobě dají vědět na moji adresu Pohranicnik@bloguje.cz budou obesláni fonogramem  s předstihem,aby si zajistili volno, dovolenou,nebo alibi  :-)




Foto a video ze setkání GMU PS Ostrava:   

http://zdenar60.rajce.idnes.cz/Setkani_PS_u_Havranka

© Autor článku: ADMIN (Zdeněk) Pohranicnik@gmail.com

Restaurace Havránek
http://www.restauracehavranek.wbs.cz/Restaurace.html
Restaurace Havránek je známá již od počátku 20. století. Kromě restaurace se 100 místy je hostům k dispozici i noční bar (40 míst + jukebox + taneční parket) a herna s výherními automaty s jackpotem.
V létě je v provozu velká letní zahrádka s dětským vyžitím.
Kuchyně s denním menu. Možnost pořádání akcí v uzavřené společnosti (do 50 míst).

___________________________________________________________________



Žádné komentáře: