29. května 2012


Až na podzim spadá listí…

Reportáž ze srazu PS 19.11. 2011 v Praze . 


…už z nás budou civilisti. Civilisty jsme dlouho. Někteří čtvrt století, jiní podstatně déle. Ani těm nejstarším z nás, kteří nemají daleko k sedmdesátce či osmdesátce, nebylo nepříliš vlídné listopadové počasí překážkou, aby na sraz pohraničníků pořádaný tradičně v Praze v areálu FC Admira, nepřišli.

Opět jsme mezi sebou přivítali našeho nejstaršího velitele-pana ing. V.M. – bývalého velitele rPS Javoří pila. Jako správný péesák přišel na sraz v doprovodu své dámy: přítulné, ale bystře svého pána střežící, fenky německého ovčáka.


Potom, co jsme se navzájem představili, neboť někteří z nás byli na pražském srazu poprvé, přišly za doprovodu písní z hranic na přetřes vzpomínky na dobu v zeleném. Padaly veselejší i smutnější historky, nedalo se nevzpomenout na naše úhlavní kamarády z ÚDV a Ústavu pro studium totality, na naše milé novináře, plagiátory a další „experty“ zcela zištně se motající okolo fenoménu PS.

Velmi nás potěšil příjezd našich dvou přátel z ostravského klubu PS, Ládi a Martina. Ze všeho snad nejvíce suvenýry, které vyrobili Jakub se Standou z autentických artefaktů jako vzpomínku na službu na hranici. Konečně se vytáhl i Láďa s odznaky a kvalitními barevnými tričky s potiskem československé hranice, brigád a znaku pohraničníků. 



Besedovalo se od tří odpoledne téměř do zavíračky. Nicméně vzhledem k tomu, že mnozí z nás byli na srazu vozem, obešla se část účastníků bez konzumace alkoholu. Zábavě to však na překážku v žádném případě nebylo.

A co je rovněž důležité, trumfli jsme ostravskou Pohraniční stráž v počtu zúčastněných. Na srazu nás bylo celkem sedmnáct. I přes dva vypůjčené příslušníky jsme my pražáci o jednu zelenou čepici napřed!

Ještě jednou díky všem přítomným. Je radost scházet se v kolektivu, ve kterém si spolu máme co říci.
Rovněž díky Adminovi blogu Pohraničník za zveřejnění článku.



Pro čtenáře: Zdeněk Nagovský, bývalý četař PS.

Žádné komentáře: