29. května 2012


Kuriozita z doby "železné opony"

Železná opona na Staňkovském rybníku – 13.rPS Hajnice

ŽTZ a SiS na Staňkovském rybníce, v úseku 13. rPS Hajnice u Třeboně. Fotografie pocházejí z jara 1990, z období těsně před likvidací zátarasu. Zátaras je zde ještě kompletní.Staňkovský rybník se rozprostírá nedaleko Chlumu u Třeboně, při státní hranici ČR a Rakouska. Dnes patří do revíru Rybářství Třeboň a.s. a svojí rozlohou 241 hektarů se jedná sedmý největší rybník v ČR (je 6 km dlouhý, obvod 21 km). Jeho severovýchodní břeh je součástí státní hranice s Rakouskem.   
315 
FOTO* Signálka přes nejužší místo Staňkovského rybníka v lokalitě zvané Koštejk. Zde se na Koštejk díváme ze severního břehu, z míst, kde stával piket. Vojáci v piketu měli k dispozici několik zásahových člunů (jak vidíte, jeden je na snímku).
3154 
FOTO* Průchod k zásahovým člunům pro zásah v horní části Staňkováku – vlevo historický hraniční mezník (zde ale hranice nebyla – byla až na tom protějším břehu).
3156 
FOTO* A neproklouznul ani vodník...   
3152 
FOTO* Pohled na piket z Koštejku (čili z protějšího, jižního břehu).
3155 
FOTO* Neprojdou! (Neproplují).  
3159 
FOTO* Signální stěna u Koštejku. 

ZDROJ: http://www.vojensko.cz/ 

FOTOGRAFIE: J.Brejcha 
------------------------------------------------------------------------ 

1 komentář:

Norris řekl(a)...

No, neproklouzl ani vodník... V 77 podplul potápěč, a to dokonce hned 2x, tam a zpět, ale to tam ještě nebyly ty mříže, jen brunoválce…)